За да си презапишем едно оригинално DVD, трябва да го "рипнем" . На жаргон в английския, това ще рече да си го копираме на хард-диска (или на друг носител). За целта има множество програми, но тази която аз използвах се казва DVD Shrink 3.2 . Програмата е много приятна за работа, тъй като е лека (не натоварва работата на компютъра) и много лесна за ползване.
След като сложим оригиналното DVD в четящото устройство на компютъра, и то зареди, стартираме горепосочената програма. Като натиснем File , виждаме че има три опций за зареждане на файлове – Open disk (т.е. от диск, който сме сложили ), Open (т.е. от директория на хард-диска) и Open disk image (т.е. от файл, който съдържа ” цялото съдържание и структура на устройство за данни” ). След като искаме да заредим файловете от диск, избираме първата опция Open disk. Избираме устройството и зареждаме файловете. След като ги заредим, има опция за компресиране т.е. за „смачкване” на файловете с цел да се намали пространството, което заемат ( казано на прост език да може едно DVD да се запише на CD ), но по този начин са разваля качеството на картината и звука. Аз лично, когато си записвам DVD, обичам то да си е с оригиналното качество, което е и най-добро.
След като сме избрали компресията, която искаме, или въобще не сме избирали компресияе време да си започнем самото „рипване”. За целта щракваме на бутона Backup!. Това може да стане от менюто Fail, от бутоните на програмата, както и със клавишна комбинация Ctrl+B. След като го натиснем се показва следният прозорец. От стрелката избираме къде да се запише новото копие. Ако използвате програмата за записване на дискове Nero, ще можете да изберете файловете да се копират директно на DVD (както направих аз). Ако използвате друга програма, ще трябва първо да ги копирате на хард-диска и след това на DVD.
В реда по-надоло, избираме директория където да се запишат „временните файлове”. От менютата най-отгоре, можем да си изберем различни настрйки. Когато сме направили всичко, натискаме бутона ОК и процесът започва. По принцип трае околко 10-15 минути, в зависимост от бързината на четене на диска и от скоростта на обработване на данните на вашия компютър.
И в общи линий е това . Изчаквате да завърши процесът на „рипване” и вече имате копие на оригиналното ви DVD.
Ако имате някъкви въпроси питайте. С радост ще ви отговоря ако знам.
Извинявам се за евентуалните правописни и пунктуационни грешки, но.. толкова си мога.
Надявам се да съм ви бил полезен