Нововъведения в КАТ

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мислите ли, че тези нововъдения ще се отразят добре и ще се спазват ли ?

Добре са го измислили ,но няма да се спазват
29
42%
Браво на МВР! Мисля, че голяма част от велосипедистите ще се съобразят с изискванията
13
19%
Можеше и по добре . Аз лично ще ги спазвам, за другите незнам
11
16%
Не мисля, че това е правилния ход ,ако искат да си ги спазват аз пък няма !
16
23%

Общо гласове : 69

Нововъведения в КАТ

Мнениеот pibsi » Нед Ное 09, 2008 12:26 pm

Направо минавам към частта за велосипедистите :
".... Освен светещите устройства през нощта те ще трябва да се снабдят и със светлоотразителни жилетки. Причината е, че повече от 40% от случаите на смърт на велосипедисти са станали в тъмната част на денонощието :V: , твърдят от вътрешното министерство. Любителите на колелото ще трябва да си осигурят и каски , които са задължителни и за мотоциклетистите !

Източник В-к "24 часа" - Броя от 08.11.2008г.
Аватар
pibsi

Рейтинг: 1105

Мнениеот did » Нед Ное 09, 2008 12:35 pm

Крайно време беше!

но.. както и с всички други хубави по принцип неща, като велоалетие, докато не се разработят като хората контролните органи, които да глобяват сериозно всеки циганин или келеш без каска или жилетка, от тези правила няма смисъл.

Искам да видя глобен 100 лева циганин, каращ колело без спирачки, без каска, с 3 кашона на багажника. Ако ми дават 10%, ще им намирам по 50 такива на ден.

Тогава ще приветствам борбата за безопасно движение.

Другото е борба на документи, за пред Европата.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Нед Ное 09, 2008 12:36 pm

Поредния популизъм на "24 часа" (и сродните нему).
Това го има в Закона за движение по пътищата не от днес или вчера, а от няколко години.
Просто на КАТ-аджиите им е през оная работа за велосипедистите. Да си видял катаджия да е спрял велосипедист който кара без някой от посочените задължителни аксесоари?
Не си, нали?
Няма и да видиш скоро. По- лесно е да изкарат 20- 30 лв. от някой дето много бърза. ;)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот did » Нед Ное 09, 2008 12:40 pm

Ozzie написа:Да си видял катаджия да е спрял велосипедист който кара без някой от посочените задължителни аксесоари?
Не си, нали?

а ти да си видял в ЗДП механизъм, с който може да се събират глоби от хора без книжка (пешеходци, колоездачи,...) и да може да се контролира от КАТ дали са си платили?

не, нали?

Що ли?

Може би щото хората без книжки, поне с категория В, за КАТ не съществуват.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот pibsi » Нед Ное 09, 2008 12:49 pm

Преди около месец в "Шоуто на Слави" гост беше може би най-известният полицай Майор Костов :D . Та Слави го попита
- Добре бе майоре един път не съм видял, камо ли пък разбрал за глобен пешеходец който пресича на грешно място .
Отговорът беше :
- Не ,че няма кой да го глоби, просто на полицаят ще му отнеме същото време, за което може да напише акт на водач на МПС движещ се с превишена скорост и говорещ по телефон такъв.

Тоест излиза, че на куките не им се занимава с глоба за 10 лева като за същото време могат да вземат 50 .

Според мен системата за пишене на актове фишове и прочие трябва да се упрости или поне тези за прешеходците и велосипедистите . Аз не съм шофьор обаче като се возя и някоя дърта свекърва скочи пред колата измръзвам . През лятото видях дядка да пресича Цариградско шосе при орлов мост и полицаите нищо не му казаха .
Последна промяна pibsi на Нед Ное 09, 2008 12:52 pm, променена общо 1 път
Аватар
pibsi

Мнениеот did » Нед Ное 09, 2008 12:52 pm

pibsi написа:на куките не им се занимава с глоба за 10 лева като за същото време могат да вземат 50 .

ми да направят глобите на пешеходци и колоездачи равни с тези на автомобилистите бе! И да не са по 10-50 лева, а да почват от 500.

аз съм съгласен.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Нед Ное 09, 2008 12:55 pm

@did
Признавам, че не съм запознат в подробности със закона и произтичащите от него поднормативни актове, затова ще се съглася с теб.
И ще кажа "И по- добре!", поне аз не се виждам облека светлоотразителна жилетка когато и да съм с колело.

did написа:ми да направят глобите на пешеходци и колоездачи равни с тези на автомобилистите бе! И да не са по 10-50 лева, а да почват от 500.
аз съм съгласен.

Ааааа, моля, моля, аз не съм съгласен!
:D
Пък и глобите за шофьорите съвсем не започват от 500 BGN.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Rancid » Нед Ное 09, 2008 2:39 pm

did написа:... каращ колело без спирачки, без каска...

:D :D :D
Изображение
Аватар
Rancid

Рейтинг: 1710

Мнениеот Black cat » Нед Ное 09, 2008 3:02 pm

fuck them
загрижели се се те за нас , не мога да разбера какво толкова се палите като видите като някой кара без каска , да не би като си пазбие главата вас ще ви боли
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Мнениеот pibsi » Нед Ное 09, 2008 4:50 pm

Black cat написа:fuck them
загрижели се се те за нас , не мога да разбера какво толкова се палите като видите като някой кара без каска , да не би като си пазбие главата вас ще ви боли

Проблема на велосипедите в България е същия какъвто на мотопедите поради липса на велоалеи, ние сме принудени да караме по улицата, та мотопеда не, че е нестабилен, блъскат ги . При нас е същото !

Е, ти какво ще избереш ,представи си дадената ситуация :
Караш си най-спокойно и изведнъж един глупак изкача с колело пред теб . Нямаш време да спреш, блъскаш го и тука има два варианта.
1.Без каска : Размазва си муцуната на стъклото и умира на място - Няма ли да ти пука ,че си убил човек ?
2.С каска : Троши Джама с каската и се отървава с леки охлузвания, счупена ръка, крак ...
Кое ще предпочетеш ?
Аватар
pibsi

Мнениеот Motorola » Нед Ное 09, 2008 4:55 pm

pibsi написа:
Black cat написа:fuck them

Проблема на велосипедите в България е същия какъвто на мотопедите поради липса на велоалеи, ние сме принудени да караме по улицата, та мотопеда не, че е нестабилен, блъскат ги . При нас е същото !

Е, ти какво ще избереш ,представи си дадената ситуация :
Караш си най-спокойно и изведнъж един глупак изкача с колело пред теб . Нямаш време да спреш, блъскаш го и тука има два варианта.
1.Без каска : Размазва си муцуната на стъклото и умира на място - Няма ли да ти пука ,че си убил човек ?
2.С каска : Троши Джама с каската и се отървава с леки охлузвания, счупена ръка, крак ...
Кое ще предпочетеш ?

Че ти с колко караш та да го утрепеш бе...
Motorola

Рейтинг: 1208

Мнениеот mindevent » Нед Ное 09, 2008 5:09 pm

did написа:
pibsi написа:на куките не им се занимава с глоба за 10 лева като за същото време могат да вземат 50 .
ми да направят глобите на пешеходци и колоездачи равни с тези на автомобилистите бе! И да не са по 10-50 лева, а да почват от 500.

аз съм съгласен.
а ти кой си? и като си съгласен какво от това?
mindevent

Рейтинг: 972

Мнениеот did » Нед Ное 09, 2008 5:25 pm

mindevent написа:
did написа:

аз съм съгласен.
а ти кой си? и като си съгласен какво от това?

аз съм пешеходец, велосипедист и шофьор.

не виждам защо, когато използвам различен начин на придвижване в една и съща среда, трябва да ме третират по различен начин.

една баба, която пресича с бастунчето на червено на пешеходния светофар, създава точно толкова проблеми за движението, колкото и джип, който пресича на червено.

защо трябва глобите да са различни?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот jivkonik » Нед Ное 09, 2008 5:32 pm

Ми като на градско си крам колелото и с жилетка и с каска не виждам никакав проблем с ПРЕДЛОЖЕНИТЕ (все още само предложени) нови мерки?!
В планината - жилетката в раничката и готово?! Какво толкова се дискутира?! :dunno:
Постоянно вечер се натъквам на велосипедиращи "Невидими Нинджи" - не, че със закон ще ги променят нещо, но поне ще имат още едно основание да им праснат някой акт (не че и сега нямат поне 5-6 основания....)
Никой от вас "противиници на мярката" обаче не поразсъждава над един друг аспект - при ПТП с ваше участие не спазвайки ЗАДЪЛЖЕНИЯТА си по ЗДП относно екипировка това е смекчаващо (в някаква степен разбира се, не изцяло) вината обстоятелство спрямо шофьора на МПС-то, "Ми аз не го видях....!!!" - нали се сещате?!
Пример - пресича пешеходец по Цариградско и някой вземе та го блъсне.... не е като да е пресичал пешеходеца на зелен светофар или на пешеходна пътека!!!
Имайте и това в предвид.... иначе си карайте както и където намерите за добре - живота и здравето са си ваши!
:popcorn:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Black cat » Нед Ное 09, 2008 8:18 pm

като шофьор знам на какво са способни велосипедистите и се старая да бъда внимателен да не говорим за превишена скорост
това че някой карат без спирачка не означава че не могат да спират,откакто си карам brakeless си придобих навици по ранно спиране и най вече внимавам много
според мен са по опасни и виновни хлапетат и др индивиди с колела по на десетки години който не са виждали поддръжка
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Мнениеот Анелия » Нед Ное 09, 2008 8:24 pm

Аз май се замислям за зелена жилетка, че хич не ме виждат по пътищата :crap: Особено големите бели птици от ж.р. с шофьорски книжки :(!:
Аватар
Анелия

Мнениеот pibsi » Нед Ное 09, 2008 8:29 pm

Motorola написа:с колко караш

50 км/ч са достатъчни за да те убият на място :crap:
Аватар
pibsi

Мнениеот dimochito » Нед Ное 09, 2008 8:34 pm

за това ,че някои идиоти (извинявам се за думата.. :D ) на моята възраст (14-15) пресичат там 'дет нетрябва , страдат шофьорите! пример от днес: остават 3 секунди до светване на жълто ( и зелено) и някво лапе на 11-12 тръгва да пресича . от отзад идва засилен джип (БМВ Х5). Добре ,че оня в джипа се усети и реши ,че не иска да премине на жълто ... можеше да стане голямо мазало :crap:
аз пресичам или на чист път ( на 20-30м да няма коли в двата посоки) или на пешеходни пътеки (при които колите НЕ намаляват :crazy: ) като чели почти няма хора които да ти дадът път и да те пуснат да минеш... случвало ми се е много рядко...
Аватар
dimochito

Рейтинг: 1391

Мнениеот PtD » Пон Ное 10, 2008 1:49 am

@did, има една много съществена разлика между шофьорите и другите изброени: те могат да убиват. Това само по себе си е достатъчно да се завишат изискванията (и наказанията) към тях. :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот nemo_awp » Пон Ное 10, 2008 9:00 am

Искам да видя глобен 100 лева циганин

Та той няма пари за хляб,ти 100 лв глоба :D :D :D .Как ще ги плати? :dunno: :dunno: :popcorn:
Аватар
nemo_awp

Рейтинг: 962

Мнениеот Alpina » Пон Ное 10, 2008 10:17 am

PtD написа:@did, има една много съществена разлика между шофьорите и другите изброени: те могат да убиват. Това само по себе си е достатъчно да се завишат изискванията (и наказанията) към тях. :idea:

Аха, а когато примерно се движиш в 9 вечерта по междуградки път и си караш с 80 и изведнъж пред теб изскочи бабка по средата на лентата?
Миналата година, излетях от пътя и насрещната мантинела ме спря от падане в дере, за да не ударя животно, да не си представям какво щеше да е, ако имаше и кола с/у мен... а хората не са по-разумни понякога от това животно, не че не се е случвало, просто до сега са го правили в рамките на пътя ми за спиране...

Миналата година май беше, когато минавам покрай една бабка, движеща се по К. Величков до бордюра - всички знаем колко много им е приятно на шоферите, когато караме по платното, да не говориме, ако навлезнем по-сериозно на него. Та спрах да я питам "защо да го *ба се движи там, а не на широкия 4 метра тротоар а тя "тука ми е по-равно а и не трябва да се качвам на високия бордюр" идеше ми да и счупя и двата крака, зашото от години там е смъкнат на кръстовищата, именно заради такива като нея.

did е много прав. Понеже всички участници в движението ни по пътищата вече са се освинили до краен предел и има само малки изключения в спазващите правилата, вместо да е обратното.

Мога да ти дам пример, как една бабка с пресичане направи ама неверочтното 15 минутно задръстване на кръстовището Сливница = Мария Луиза, което кой знае до къде стигна. Просто когато няма светофар, не се получава такова.

В същото време преди по-малко от месец, бях спрял първа кола зад един трамвай и от ляво ми джип на трамвайната лента дава зор... е не знам заради това ли, заради какво ли, ама трамвая тръгна, докато от последната врата слизаше възрастен човек с бастун - падна и добре че беше по-далече от трамвя - всички тръгнаха и никой не спря... даже имаше освирквания с клаксони... Просто нямам думи...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот halcor » Пон Ное 10, 2008 1:29 pm

PtD написа:@did, има една много съществена разлика между шофьорите и другите изброени: те могат да убиват. Това само по себе си е достатъчно да се завишат изискванията (и наказанията) към тях. :idea:

Така е, но го има и момента, че тези, които не могат директно да убиват, чрез неспазването на закона могат да предизвикат собственото си или нечие друго убийство от невинен шофьор, който дори да не го засегне закона (а при сегашното на закона състояние това не е много вероятно) остава сериозна психическа травма.

С което не искам да кажа, че глобите за пешеходци, велосипедисти и пешеходци трябва да са равни, а че не е толкова лесно да се прецени разликата и че всички участници в движението трябва да бъдат достатъчно отговорни. Как се постига това - не знам, тук има привърженици на различни мерки :)
Аватар
halcor

Мнениеот PtD » Пон Ное 10, 2008 3:49 pm

Не споря, че пешеходците могат да са причини за катастрофи. Също както и невъоръжените хора могат да са причина за престрелка. Законът обаче ограничава само въоръжените. Аналогичен е случаят със ЗДП.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Ное 10, 2008 5:22 pm

did написа:

аз съм съгласен.

Уравниловката не е решение :nono:
По-скоро трябва материален стимул за количество глоби. И то стимул съразмерен с пътната "тарифа". Но... :)

Квото и да си говорим, закона не се прилага еднакво за всички, защото не всички са еднакви пред закона. Оттам нататък...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kotka12 » Сря Ное 12, 2008 9:25 am

мхм
както беше казал неколкократно един виден форумен мъдрец

ПОЛИЦИЯТА Е ВИНОВНА

и повече да не се налага да се повтарям :nono:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар