PtD написа:@did, има една много съществена разлика между шофьорите и другите изброени: те могат да убиват. Това само по себе си е достатъчно да се завишат изискванията (и наказанията) към тях.

Аха, а когато примерно се движиш в 9 вечерта по междуградки път и си караш с 80 и изведнъж пред теб изскочи бабка по средата на лентата?
Миналата година, излетях от пътя и насрещната мантинела ме спря от падане в дере, за да не ударя животно, да не си представям какво щеше да е, ако имаше и кола с/у мен... а хората не са по-разумни понякога от това животно, не че не се е случвало, просто до сега са го правили в рамките на пътя ми за спиране...
Миналата година май беше, когато минавам покрай една бабка, движеща се по К. Величков до бордюра - всички знаем колко много им е приятно на шоферите, когато караме по платното, да не говориме, ако навлезнем по-сериозно на него. Та спрах да я питам "защо да го *ба се движи там, а не на широкия 4 метра тротоар а тя "тука ми е по-равно а и не трябва да се качвам на високия бордюр" идеше ми да и счупя и двата крака, зашото от години там е смъкнат на кръстовищата, именно заради такива като нея.
did е много прав. Понеже всички участници в движението ни по пътищата вече са се освинили до краен предел и има само малки изключения в спазващите правилата, вместо да е обратното.
Мога да ти дам пример, как една бабка с пресичане направи ама неверочтното 15 минутно задръстване на кръстовището Сливница = Мария Луиза, което кой знае до къде стигна. Просто когато няма светофар, не се получава такова.
В същото време преди по-малко от месец, бях спрял първа кола зад един трамвай и от ляво ми джип на трамвайната лента дава зор... е не знам заради това ли, заради какво ли, ама трамвая тръгна, докато от последната врата слизаше възрастен човек с бастун - падна и добре че беше по-далече от трамвя -
всички тръгнаха и никой не спря... даже имаше освирквания с клаксони... Просто нямам думи...