Ако искаш сам да си правиш бирата, за да ти излезе по-евтино – по-добре си купувай бутилирана. Почти невъзможно е – в най-добрия случай да го докараш на цената в магазина, пък отнема доста време.
Ако искаш да го правиш заради хобито – има няколко начина:
- Най-елементарния е с някой от тези
"beer kits". Това е една голяма консерва, в която цялата смес ти е приготвена – единственото, което трябва да направиш е да я разредиш със съответното количество вода, да добавиш захар и дрожди и да я оставиш да ферментира. След това се бутилира, изчаква се да премине вторичната ферментация и е готова за пиене. Принципно ти трябва и
нещо такова но съвсем успешно можеш да го замениш с пластмасов бидон около 30л. Аз лично съм си правил по този начин – става.
- По-сложния, но и по-иститнски вариант (на практика както се прави в пивоварните) е
този. Ако от тук си намериш малц, хмел и дрожди може и да ти излезе евтино, но пък
оборудването ти е по-скъпо. Почти всичко може да се замени, но тенджерата е с термостат, кранче, специално решетъчно дъно и трябва да се купи.
Колкото до онова ТСМ-ското, целта му е като си направиш бирата (независимо по кой от начините), вместо да я бутилираш я наливаш в такива
кегчета след което поставяш кега в диспенсъра и пиеш. Ако е така обаче странно защо продават само част от оборудването. Или пък да може да се ползва и за Хайнекенските кегове.... не съм сигурен. Това на линка е по-лесен вариант – кранче с патронче CO2. Освен, че е по-удобно, по този начин бирата би трябвало да стане и по-газирана.