Наливна бира вкъщи - как?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Наливна бира вкъщи - как?

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Юли 21, 2011 7:33 pm

Предвид драстично нарасналата консумация на бира през последния месец и инвестицията за разфасовки от всякаква разновидност - кен, стъкло, пластмасови галони, реших да потърся радикално решение на проблема. Предвид по-високото качество/по моя преценка/ на наливната бира, се интересувам от от отговор на въпроса: "Как да пием наливна бира вкъщи?"

Открих два отговора на въпроса:
-http://beertender.bg/ - предложение от Heineken, цената е около 500лв на машинката и по 20лв на 4л кег. Бирата излиза солена с цена от 5лв/литъра.

-http://tcm-bg.com/product_info.php?cPath=46&products_id=129 - другата оферта е от магазините TCM, предлагат автомат за бира на достъпна цена, но изниква въпроса от къде, как и на каква цена ще го зареждаш с кег-ове. А и тези 5л кегове нещо ме притесняват малко....

Ако имате опит, предложения, информация за това - по какъв начин мога да пия наливна бира вкъщи на добра цена, очаквам отговорите Ви. :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Re: Наливна бира вкъщи - как?

Мнениеот Yeti » Вто Юли 26, 2011 3:36 pm

Ако искаш сам да си правиш бирата, за да ти излезе по-евтино – по-добре си купувай бутилирана. Почти невъзможно е – в най-добрия случай да го докараш на цената в магазина, пък отнема доста време.
Ако искаш да го правиш заради хобито – има няколко начина:
- Най-елементарния е с някой от тези "beer kits". Това е една голяма консерва, в която цялата смес ти е приготвена – единственото, което трябва да направиш е да я разредиш със съответното количество вода, да добавиш захар и дрожди и да я оставиш да ферментира. След това се бутилира, изчаква се да премине вторичната ферментация и е готова за пиене. Принципно ти трябва и нещо такова но съвсем успешно можеш да го замениш с пластмасов бидон около 30л. Аз лично съм си правил по този начин – става.
- По-сложния, но и по-иститнски вариант (на практика както се прави в пивоварните) е този. Ако от тук си намериш малц, хмел и дрожди може и да ти излезе евтино, но пък оборудването ти е по-скъпо. Почти всичко може да се замени, но тенджерата е с термостат, кранче, специално решетъчно дъно и трябва да се купи.
Колкото до онова ТСМ-ското, целта му е като си направиш бирата (независимо по кой от начините), вместо да я бутилираш я наливаш в такива
кегчета след което поставяш кега в диспенсъра и пиеш. Ако е така обаче странно защо продават само част от оборудването. Или пък да може да се ползва и за Хайнекенските кегове.... не съм сигурен. Това на линка е по-лесен вариант – кранче с патронче CO2. Освен, че е по-удобно, по този начин бирата би трябвало да стане и по-газирана.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот angel91 » Сря Юли 27, 2011 8:49 am

Много е сложно всичко. Щом 5л са ти малко, значи трябва да вземеш по голямата развасовка кег бира 30л. Един кег от 30л Шуменско спициално излиза 52.20лв това само за кега. Ако тръгнеш да си купуваш апаратата ще ти излезне доста соленичко.
Изтрит подпис. Нямаше чувство за хумор.
Изображение
angel91

Рейтинг: 1183

Мнениеот vvvaaal » Сря Юли 27, 2011 7:12 pm

http://birata.net/ :agree: Тук всичко е описано и се продава оборудването и кит-овете. :beer:
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Юли 27, 2011 9:23 pm

Трудно обяснявам, знам, но не искам да произвеждам бира вкъщи. Искам да си купувам КЕГ-ове и да я разливам с диспенсър.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Daniel Panev » Чет Юли 28, 2011 8:29 am

Общо взето се захващаш с едно занимание без особен смисъл... То смисъл има де, ама ако си решил, че на всяка цена искаш да имаш диспенсър за наливна бира и парите са без значение. За съжаление май не е такъв случая, та по-добре не се занимавай с глупости.
P.S. Качеството на наливната и бутилираната бира е едно и също поради една изключително проста причина - тя и бирата е една и съща :beer: Ама да не се впускам тука в дълги и подробни обяснения...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Чет Юли 28, 2011 8:35 am

Трябва да си направиш и сметка по колко бира ще пиеш, че като отвориш кега и трябва да замине в рамките на няколко дена... Ако е от тези дето държат по седмица и нещо, че и две... по-добре да си взимаш арианката в бутилка, защото това не е "наливна бира"...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот EccentricMOTION » Чет Юли 28, 2011 10:24 am

@Daniel:
Консумацията на бира вкъщи е на лице, каса бира отива за по-малко от седмица. Може би греша с идеята, че наливната бира е по-добра в отношение липса на консерванти. Сами го казахте - разваля се за седмица в кег-а, докато бутилките стоят с месеци. От финансова гледна точка - при мен има граница, офертата на Хейнекен ми идва скъпо - 20лв/4л бира + 500лв за диспенсъра.
@Alpina - интересно е като предложение наливната бира, предполагам бихте се зарадвали ако ви поканя вкъщи и налея прохладна бира директно от диспенсъра.

Просто ми беше интересно дали някой до сега не се е интересувал и намерил адекватно решение, достъпно като цена, поддръжка, консумативи, зареждане с бира. Ако не е, здраве да е, ще пийнем по повода по една Арианка-стъкло :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Daniel Panev » Чет Юли 28, 2011 10:49 am

EccentricMOTION написа: Може би греша с идеята, че наливната бира е по-добра в отношение липса на консерванти. Сами го казахте - разваля се за седмица в кег-а, докато бутилките стоят с месеци.

Той и кега стои с месеци - стига да не го отпочваш :D
А за консервантите в бирата - в почти всички бири по света като консервант се използват фитоестрогените, съдържащи се в хмела. Кажи ми кой производител на бира е толкова луд, че да добавя още консерванти (които струват пари) при положение, че няма абсолютно никакъв смисъл. Дори и според US FDA бирата НЯМА срок на годност, а shelf life.
И последно - наздраве :beer:
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Yeti » Чет Юли 28, 2011 1:20 pm

Всъщност бирата в големите кегове съвсем не е чак толкова евтина, читава българска бира ще ти излезе около 1,7-2 лв литъра. Ето ти цени на едро:
[url]http://www.meik98wines.com/бира-туборг-светло-кег-30литра_8684[/url]
[url]http://www.meik98wines.com/бира-шуменско-специално-кег-30литра_8689[/url]
1 кег = 3 каси бира, за да не се развали ще трябва да го изпивате за няколко дни. Освен това задължително ще трябва да си купиш един празен кег или да плащаш депозит. Освен самото кранче са ти нужни бутилки с CO2 под налягане, които ме съмнява да искаш да си държиш в хола. И остава проблема как ще изстудяваш бирата, защото без да съм 100% сигурен охладителната система е най-скъпото нещо.
Имам едни познати, които работят във фирма достявяща такова оборудване – по купони мъкнеха кегове и по някакъв начин изпомпваха бирата с помпа за кола. За градинско парти става, ама за в къщи не.
Но не е като да няма възможност да си пиеш наливна бира в къщи. Ето един вариант, предполагам, че тази джаджа ще се намери и по-евтино някъде. Доколкото разбирам се монтира директно върху кега: http://www.brouwland.com/setframes/?l=&to=http%3A//www.brouwland.com/shop/product.asp%3Fcfid%3D4%26id%3D1452%26cat%3D413%26dt%3D24&shwlnk=0
И още едно решение, за него обаче трябва да преебеш един хладилник:
http://www.micromatic.com/draft-keg-beer/kegerator-conversion-kits-pid-RCK-LC-S-tab-reviews.html#tabcontent
http://www.micromatic.com/images/products/descriptions/17872/00061-D1206%200307.pdf
и от мен наздраве :beer:
п.с. чесно казано това последното ме кефи. А и не е казано да го купуваш от САЩ, можеш просто да ползваш идеята.
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот Andy3 » Чет Юли 28, 2011 7:27 pm

По спомен от барманските ми години веднъж отворен кег можеше да седи до 1 месец, но реално не съм го тествал, защото на ден сменяхме по 4-6 кега. :D Реално според мен не си заслужава за 10-15 литра седмично тази инвестиция. Също така избора на бира в кег е доста по ограничен от бутилираната. :agree:
Аватар
Andy3

Рейтинг: 1659

Назад към Други