Шум от главината Mavic Crossone

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Шум от главината Mavic Crossone

Мнениеот damon » Сря Сеп 03, 2014 12:43 am

Преди време ми се появи странен шум в задното колело и не мога да разбера откъде е. Колелото и главината са Mavic crossone. Шумът наподобява скърцане на гума или дращене, но не много грубо. При бавно търкаляне и подскачане на колелото се чува отчетливо, като не през целия оборот а само на определена позиция. При по-висока скорост не се чува и със сигурност не е от колче на седалката или средно. Първо си мислех, че е от спици, но видимо нищо им няма, а и като слушам шума със слушалка най-силно се чува в главината (което не е гаранция, че не е по спиците). При натоварване (подскачане) на място също го има и затова си мислех, че е от спици, като се получава само на определено място на завъртане, а не навсякъде. Каплата се върти на място съвсем гладко, няма никакви "засичания" и е почти идеално права, не се усеща никакво биене и при високи скорости.

Долу пускам две филмчета - първото е моето, а второто го намерих в нета и звучи подобно (но може и да е съвсем различно). Някой да има някаква представа какво може да е?

https://www.youtube.com/watch?v=NfiX5gMTA5k

https://www.youtube.com/watch?v=MqnQhYvt9G8
damon

Рейтинг: 1445

Re: Шум от главината Mavic Crossone

Мнениеот Inzagi » Сря Сеп 03, 2014 4:31 pm

Аз имах наскоро проблем с моята задна капла mavic crossride, каплата е на 4+ години.Първо се появи тракащ шум и може би месец след това се прецака свободният ход на движението и започна да ми "разпъва" оптегача с веригата.В youtube има доста клипчета за смяна на лагери на mavic капли , за crossride не намерих ,но въпреки това ми бяха от полза с това да разбера в общи линии как да се оправя с моята капла.Разглобих я (хубаво е да правиш снимки с телефона на движението по време на разглабянето, та после като сглабяш да си сигурен че всичко си е така както трябва :) )избих лагерите(3 броя) и със старите лагерчета отидох в един магазин за лагери и си купих нови същият размер SKF (оригиналните също бяха SKF)по 4-5 лева бяха бройката.Можеш да видиш как става избиването и набиването на лагери на капли в youtube има доста клипчета,основното е че като набиваш новите лагери трябва да удряш само по външният ръб на лагера което става най лесно може би с камък за гедоре съответният размер, като за по сигурно може да сложиш старият лагер за подложка.Другият вариант е да я занесеш във велосервиз . :)
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот damon » Сря Сеп 03, 2014 9:04 pm

Абе то аз със смяна на лагери ще се оправя, но първо - не съм сигурен, че е от там, второ колелото е доста ново. Не че не може да бъде и фабричен дефект, но вероятността не е много голяма да са заминали лагери, още повече че няма никакви индикации да е това...
damon

Мнениеот TheUndertaker » Чет Сеп 04, 2014 8:24 am

Като махнеш спирачката проблема продължава ли да се чува, защото наскоро видях подобен проблем , но проблема и звука беше от накладките на спирачката ;)
Аватар
TheUndertaker

Рейтинг: 2000

Мнениеот damon » Пет Сеп 05, 2014 9:58 pm

TheUndertaker написа:Като махнеш спирачката проблема продължава ли да се чува, защото наскоро видях подобен проблем , но проблема и звука беше от накладките на спирачката ;)

Благодаря за идеята. Ще проверя утре.
damon

Мнениеот damon » Сря Сеп 10, 2014 11:54 pm

Не е от спирачката - махнах накладките, но се чува по абсолютно същия начин.
damon

Мнениеот ko6mario1 » Пет Окт 17, 2014 10:57 am

http://velonews.competitor.com/2006/10/ ... ubs_101299
Явно си е стандартен проблем при мавик :crazy:
ko6mario1

Рейтинг: 1216

Мнениеот damon » Пет Окт 17, 2014 11:54 am

ko6mario1 написа:http://velonews.competitor.com/2006/10/bikes-and-tech/technical-faq/technical-faq-noisy-mavic-freehubs_101299
Явно си е стандартен проблем при мавик :crazy:

Възможно е, аз четох подобни неща. Работата е там, че главината е нова, а и при мен се чува не само при свободен ход на касетата. Интересното е че беше изчезнало преди време, сега пак се появи, но доста по-тихо. Изглежда става дума наистина за някаква конструктивна особеност, понеже други негативни последствия освен шума няма.
damon

Мнениеот damon » Пон Ное 23, 2015 3:37 pm

Тази драма се реши. След като тази година в един момент ми писна да го слушам тоя шум се разрових малко по-подробно. Оказа се, че проблемът е описан на много места, а причината най-вероятно някакъв конструктивен недостатък в звеното главина - спица. Шумът го има дори и при доста по-скъпи колела на Мавик. Чудейки се какво да правя започнах да експериментирам с всички съвети - капане на масло на мястото където спицата се хваща в главината, центровка два пъти, като втория път с по-голямо опъване на спиците и т.н. като в крайна сметка шумът се увеличи още по-неприятно. :) Реших, че евентуално ще сменя главината, но пък каплата е с 24 спици, и накрая чесайки се по главата се сетих, че целия велосипед е още в гаранция (Canyon)! Типично по нашенски въобще не ми мина през акъла в началото, че мога да претендирам за гаранционен проблем.

Писах на германците, след известно забавяне се разбрах да им пратя за тяхна сметка цялото задно колело и да опиша в една бележка отново проблема. След 3 седмици получих чисто ново задно колело комплект Mavic Crossmax (вече не се прави Crossone) - нито ме питаха дали не съм го претоварил или нещо такова - просто ми го замениха, един ден получих позвъняване от куриер, че има нещо за мен от Германия. Сега след около 200 км всичко е точно и все още не издава съмнителни звуци, дано Мавик са си оправили главините/спиците. :D
damon

Назад към Веломеханик