Въпрос за смяна на вилка и спирачки

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за смяна на вилка и спирачки

Мнениеот Kabal » Нед Авг 31, 2014 5:46 pm

Така готвя някакъв ъпгрейд на вилката и спирачките на моя спринт Карера Делукс http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... era-deluxe. Не съм голям спец, но доколкото разбрах за моето колело трябва да търся вилка за конусовидно чело тип 1.5" - 1 1/8". Мисля да се оглеждам зимата, когато цените падат, но все пак съм се спрял на следните модели:
1.Вилка - https://www.sram.com/rockshox/products/sid-rct3. В този сайт я гледам в момента за 279 евро http://www.rczbikeshop.com/default/rock ... -001.html#.
2. Спирачки - SLX или ZEE. Нарочно не казвам ХТ, защото доколкото знам разликата със SLX е минимална, a ZEE си е спускаческа и може би клоня към нея. В момента в байк дискаунта вървят за 100 евро СЛХ и 180 ЗИИ.

Питенето ми е дали това към, което съм се спрял си заслужава или да се ориентирам към други модели, марки. По отношение на вилката специално много се колебая. Как ви се струва цената и модела в този сайт? Благодаря предварително.
Kabal

Рейтинг: 1220

Re: Въпрос за смяна на вилка и спирачки

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Нед Авг 31, 2014 11:01 pm

Какъв ти е проблема със сегашните компоненти? И какво търсиш като промяна? Мисля че това ще помогне на колегите да ти помогнат.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Kabal » Нед Авг 31, 2014 11:38 pm

С Вилката нямам конкретен проблем честно казано и тя не ми е толкова приоритет. Просто е нисък клас и ако излезне свястна оферта бих я сменил зимата или напролет. Освен това малко се обърках с тези чела и не знам точно какъв размер да търся - 1,5", 1 1/8" или 1,5 към 1 1/8. От спирачките обаче не съм особено доволен. При висока скорост спирачния път им е далеч от желания от мен, поради което не позволявам на колелото така да се каже "отпусне" и ми се уморяват ръцете. Съответно при по-дълго спускане прегряват. Общо взето търся спирачки с добра модулация, здрави и да са готови да спрат при всякаква ситуация и всичко това да ве в разумни ценови граници - в моя случай съм готов да дам до към 150 евра за комплект + още 50 за ротори.
Kabal

Мнениеот radeviq » Пон Сеп 01, 2014 8:25 am

Имай предвид, че за спирачния път действие оказват и гумите. Преди да отписваш спирачките опитай с някоя по-агресивна гума ;) (ако в момента си с Рейсинг Ралф-а от статията която си дал в първия пост може да пробваш Hans Dampf примерно)
Вилката която си избрал изглежда доста добре. За стрежена ти трябва Tapered 1.5 - 1 1/8 или 1 1/8, но тогава ще ти се наложи да сложиш редуцираща чашка.
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот Kabal » Пон Сеп 01, 2014 8:51 am

Колелото е с оригинална окомплектовка. Ще помисля и с варианта с гумите. В момента съм на етап проучване на компоненти и пазара. Не ми е зор, а и сезона е в края си. Така, че ще изчакам да паднат цените и ще взема, когато се ориентирам достатъчно. Тези гуми, които препоръча и за предна и задна ли стават. Старите капли ще вършат ли работа, понеже тези са 2,35 доколкото виждам.
Kabal

Мнениеот gosh6o » Вто Сеп 02, 2014 11:58 am

Kabal написа:Колелото е с оригинална окомплектовка. Ще помисля и с варианта с гумите. В момента съм на етап проучване на компоненти и пазара. Не ми е зор, а и сезона е в края си. Така, че ще изчакам да паднат цените и ще взема, когато се ориентирам достатъчно. Тези гуми, които препоръча и за предна и задна ли стават. Старите капли ще вършат ли работа, понеже тези са 2,35 доколкото виждам.

Ноби ник и Ханс мися е добро комбо също. Много момчета из форума гледам са така. За сезона.. той е тепърва в началото си ;)
Изображение
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот Insight » Вто Сеп 02, 2014 2:25 pm

:offtopic: (може би), обаче, ако човек не може да прецени дали проблема със спирането му произтича от кофти гуми или от кофти спирачки .... ми трябва да търси отговорите някъде в началното училище, не в интернет.

PS:
Ако при спиране гумите ви блокират, но се влачат и не спирате - проблема е в гумите (то и спирането няма да е единствения ви проблем).
Ако при спиране гумите ви продължават да се въртят, колкото и сила да прилагате на спирачните лостчета - проблема е в спирачките.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот Roman-speak » Пет Сеп 05, 2014 6:48 pm

Kabal написа:С Вилката нямам конкретен проблем честно казано и тя не ми е толкова приоритет. Просто е нисък клас и ако излезне свястна оферта бих я сменил зимата или напролет. Освен това малко се обърках с тези чела и не знам точно какъв размер да търся - 1,5", 1 1/8" или 1,5 към 1 1/8. От спирачките обаче не съм особено доволен. При висока скорост спирачния път им е далеч от желания от мен, поради което не позволявам на колелото така да се каже "отпусне" и ми се уморяват ръцете. Съответно при по-дълго спускане прегряват. Общо взето търся спирачки с добра модулация, здрави и да са готови да спрат при всякаква ситуация и всичко това да ве в разумни ценови граници - в моя случай съм готов да дам до към 150 евра за комплект + още 50 за ротори.

За тази рамка явно актуална конусна (tapered) вилка 1 1/8 към 1,5
Не съм сигурен, че СИД е добър избор.
Roman-speak

Рейтинг: 1020

Назад към Продукти за крос-кънтри