Искам само да вметна, че за мен няма нищо толкова лошо в нискоквалифицирания труд. Разбира се, човек, без значение дали е CEO на Майкрософт или боклукчия, не бива никога да се унижава, но не виждам нищо лошо в това, умен и ерудиран човек, да се потруди като хамалин, например. Аз лично съм добър пример - когато бях на 17, работих едно лято като общак на строеж. Е, поради уменията и знанията си, в един момент се оказа, че прокарвам и ел. инсталации на строежа, а после ел. техника, само ми ги проверява, но това е друга история. Та получавах добри за тогава пари - по около $100 на месец, доста повече отколкото лекар или учител. Събрах достъчно за да отида с приятелите на море. От физическия труд, заякнах много и придобих много по-добро самочувствие и съумях да сваля едно момиче. Е в момента тя разхожда дъщеря ни

. Така че, за мен това беше най-добре платената работа в живота ми, ако мога така да се изразя. Иначе, за 2 месеца, научих занаят, който знам, че може да ме храни колкото и да изпадна, влязох в форма, припечелих малко пари, въобще не съжалявам.
Друг въпрос е, че на твоята възраст, наистина е редно да седнеш здраво да учиш, за да не се окаже, че ти се налага да работиш на строеж не за едно лято а за цял живот. Освен това, без да се обиждаш, на 13 г. нямаш лична карта, нямаш право да работиш и наистина никой нормален работодател, няма да те вземе на работа. Така че, решението е - за сега просто пести от глупости, които можеш да не си купуваш - което не значи, че трябва да не обядваш или нещо подобно, просто не хвърляй пари за други неща, ако скъпото колело ти е мечта. Съветвам те, да си направиш нещо като мини бюджет - да речем, че джобните и разните епизодични пари са ти приходната част, разходите, си ги прецени, така че, да спестяваш, достъчно според тебе пари.