Подготовка на байка за зимата

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Подготовка на байка за зимата

Мнениеот NedkoHristov » Чет Сеп 04, 2014 3:29 pm

Здравейте.

Потърсих, но за учудване не намерих тема за подготовка на колелото за зимата.
Моето е Cross Nomad (yeah - подигравайте се...), но нека темата е за всичко за което се сетим, а аз ще подредя нещата и изнеса в първия пост.

Това за което се сещам на прима виста са:
* Зимни гуми - предложете нещо в ниския, средния и високия клас;
* Смяна на лубрикантите - суха смазка? Препоръчайте нещо в трите класа.

Иии май е това :)

Благодаря и безопасно каране ;)
NedkoHristov

Рейтинг: 1200

Re: Подготовка на байка за зимата

Мнениеот spirov92 » Чет Сеп 04, 2014 4:02 pm

Редовно чистене трябва. Има и смазки за мокро време.
За гумите е по-сложно. Ако в града ще караш - в screambikes имаше едни гуми с нисък грайфер и къси метални шипове, които би трябвало да държат на лед, ама са скъпички. Като цяло и най-широката гума се пързаля в една педя киша (каквото обикновено има по пътищата). Ако ще караш по утъпкан сняг, си вземи някакви по-широки гуми, евентуално такива за кал, от сорта на Wetscream.
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот dob111 » Чет Сеп 04, 2014 9:29 pm

К'ва зима бре човек, то още лятото не е дошло! :peace:
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот sonscp » Чет Сеп 04, 2014 10:22 pm

Моето впечатление е, че тънките гуми по-лесно си пробиват "каналчета" в снега и движението е по-лесно. :dontknow:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Сеп 05, 2014 1:20 pm

То зимата понеже ни е толко груба. Миналата година едвам валя в София. Относно лубрикантите, ще трябва по често да се чисти заради солта по пътищата.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Mtonchev75 » Съб Сеп 13, 2014 8:26 am

sonscp написа:Моето впечатление е, че тънките гуми по-лесно си пробиват "каналчета" в снега и движението е по-лесно. :dontknow:

Истината е, че за да има сцепление трябва площ. Не случайно гумите на високопроходимите автомобили са ГОЛЕМИ!!!
Широки, с големи грайфери.
http://image2.redbull.com/rbcom/010/201 ... n-rush.jpg
Ето и на лед
http://i.imgur.com/RxjCCgT.jpg
:D
Мобе и да не са най-добрите примери, но ако искате триене- трябва площ. Тясната гума "пробива снега", но не спира.
Другия мит, който съм чувал-че зимата се карало с меки гуми. Когато гумата е мека, няма добър контакт с пътя и също намалява сцеплението. Нататък всеки си први изводите :crazy:
Mtonchev75

Рейтинг: 1240

Мнениеот Ozzie » Съб Сеп 13, 2014 10:45 am

Mtonchev75 написа:Другия мит, който съм чувал-че зимата се карало с меки гуми. Когато гумата е мека, няма добър контакт с пътя и също намалява сцеплението.

Освен това, грайфера се набива със сняг и не може да се самопочиства. Това за автомобилните гуми де. Поне оставам с впечатление, че за такива говориш.
:beer:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Falcor » Съб Сеп 13, 2014 10:50 am

Mtonchev75 написа:Когато гумата е мека, няма добър контакт с пътя и също намалява сцеплението.

Контактната площ между гумата и пътя се увеличава, как това намалява сцеплението?
Ozzie написа:грайфера се набива със сняг и не може да се самопочиства

Туй пък според мен зависи много и от грайфера.
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот Mtonchev75 » Съб Сеп 13, 2014 11:07 am

Falcor написа:
Mtonchev75 написа:Когато гумата е мека, няма добър контакт с пътя и също намалява сцеплението.

Контактната площ между гумата и пътя се увеличава, как това намалява сцеплението?

Това че площта се увеличава звучи логично, но на практика не съм виждал мека гума, която все пак да става за каране и бордовете и да са в контакт с настилката :dontknow: да не говорим, че борда няма грайфер и дори толкова да си спаднеш гумата на байка, че борда да се "разлее" по пътя няма да има триене :nono: Ако я докараш до там, по-добре бутай :liplick:
Ето виж линка и ще разбереш какво имам предвид, че меката гума не е ок за сняг, лед и т.н. Меката гума води и до местабилно колело и поднасяне.
http://www.fjfan.com/technical/tirepres ... utAway.jpg
На схемата ясно се вижда, че площта на меката гума в ляво е доста по- малка от нормално напомпаната в дясно.

p.S. Нещо май оплесках цитата, но смятам че става ясно....
Mtonchev75

Мнениеот spirov92 » Съб Сеп 13, 2014 11:58 am

Това което си дал е за автомобилни гуми. Не съм виждал велосипедна гума с квадратен профил. :)
Прекалено меките гуми се усукват осезаемо в завой, а и по-лесно се прещипват. Просто трябва да се намери някакъв разумен баланс, според настилката и типа каране. Очевидно ако си я напомпал толкова, че само върха на централния грайфер да се докосва, също няма да има много сцепление.
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот Mtonchev75 » Съб Сеп 13, 2014 12:09 pm

spirov92 написа:Това което си дал е за автомобилни гуми. Не съм виждал велосипедна гума с квадратен профил. :)
Прекалено меките гуми се усукват осезаемо в завой, а и по-лесно се прещипват. Просто трябва да се намери някакъв разумен баланс, според настилката и типа каране. Очевидно ако си я напомпал толкова, че само върха на централния грайфер да се докосва, също няма да има много сцепление.

Аз само казвам, че гумата трябва да е добре напомпана и че меката гума влошава сцеплението с настилката, било то лед, сняг или асфалт. Под добре имам предвид според предписанието.
Както се казва- на едно мнение сме :beer:
Mtonchev75

Мнениеот Falcor » Съб Сеп 13, 2014 12:44 pm

Mtonchev75 написа:Меката гума води и до нестабилно колело и поднасяне.

Това разбира се е вярно, макар че бих казал "Прекалено меката......." , но то няма нищо общо със сцеплението, което продължавам да твърдя че се увеличава, както се увеличават и силите на триене. Първия образ от твоята картинка не може да се случи при велосипедна гума !
Изображение
Аватар
Falcor

Мнениеот Falcor » Съб Сеп 13, 2014 12:48 pm

spirov92 написа:Просто трябва да се намери някакъв разумен баланс, според настилката и типа каране.

Е това е истината!
ПС. Извинявам се за двойния пост.
Изображение
Аватар
Falcor

Мнениеот floydogi » Съб Сеп 13, 2014 4:21 pm

Е ако сте шофьори как може да не знаете, че зимъска по-тесните гуми се държат по-добре на заледен път? Това се дължи на по-голямата сила на притискане на единица площ, тъй като тежестта на автомобила се разпределя върху по-малка площ. За сцепление върху лед и дума не може да става, тъй като гумата не контактува с него, а с образувалия се воден слой.
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот marto_bikeara » Съб Сеп 13, 2014 10:27 pm

Аз това което знам е,че зимата трябва да се карат меки гуми,но не малко напомпани,а с мек грайфер.Самия каучук трябва да е мек,което би трябвало да води до по-добро сцепление.До колкото знам при автомобилите точно това е разликата между летни и зимни гуми,а отделни че има и разлика в грайфера.Опита ми с джип показва,че големия грайфер не осигурява сцепление и опита ми е с едни гуми за кал,чиито каучук е много твърд и на сняг и лед джипа става неуправляем,докато когато му сложих гуми от мек каучук и много по-малък грайфер,джипа се държеше коренно различно и се управлява без проблеми.За тесни и широки гуми до колкото съм чувал,тесните били по-добре за сняг.При колелата нямам идея как е,но тази зима ще експериментирам с тесни/широки,меки/твърди и съм решил да си шипосам едни стари гуми да видя как ще се държи и равносметката ще е на пролет :beer: .
marto_bikeara

Рейтинг: 1225

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Съб Сеп 13, 2014 10:58 pm

Аз знам че в нормалните държави хората не мислят за такива простотий. Къде другаде ще ти препоръчат МТБ за градско :roll2:
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот cyclopz » Нед Сеп 14, 2014 1:31 pm

ЧестоНеадвкватен написа:Аз знам че в нормалните държави хората не мислят за такива простотий. Къде другаде ще ти препоръчат МТБ за градско :roll2:

Първо ти кажи, къде другаде има такъв град като София, примерно :banghead: :dontknow:
Аватар
cyclopz

Рейтинг: 1372

Мнениеот Любо » Нед Сеп 14, 2014 2:33 pm

Аз лично моето колело зимата ще го карам основно и преди всичко по асфалт и затова ще сменя " рошавите " гуми с някакви градски . Напролет - обратното упражнение :D
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот ludaka331 » Вто Сеп 16, 2014 12:46 pm

То добре говорите за гумите , ама ако нямате добре направени спирачки ?
По - често смазване на средното движение през зимата :agree:
ОТКРАДНАТ е Ram Four.x 2011 (бяло,зелено,черно) с Sr Suntour Duro от град София квартал Сухата река. Всеки с информация да ми пише на лс , ще има награда !!!
Аватар
ludaka331

Рейтинг: 1299

Мнениеот evin » Вто Сеп 16, 2014 1:13 pm

cyclopz написа:
ЧестоНеадвкватен написа:Аз знам че в нормалните държави хората не мислят за такива простотий. Къде другаде ще ти препоръчат МТБ за градско :roll2:

Първо ти кажи, къде другаде има такъв град като София, примерно :banghead: :dontknow:

"Стандартната" денивелация между 2 вида настилки в София е минимум 20 см, понякога и 30+ см - нещо като запазен стандарт за града е
Имаме и най-жестоките павета в цяла Европа - тези, едрите, кривите, дялани от мързелив трудовак в петък
Наистина друга такава офроуд столица в ЕС няма
На мен лично вилка с по-къс ход от 100 мм не ми стига за градско каране. И гуми с балон под 2.20". Не ги мисля колегите с разни шосейки, фиксита и пълни твърдаци...

За зимно каране май всичко се изреди, аз лично мисля да се обзаведа с едни гуми с шипове
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот kobso1245 » Вто Сеп 16, 2014 3:19 pm

Е то за градско вариантите са 2- възможно най-олекотено колело, тип стара шосейка, с право кормило или МТБ.
Имайки предвид, че повечето хора искат ново-остава МТБ-то. Да не говорим, че така има "риск" да се запалиш по планинското, което с всякакви там хибриди и такива работи абсурд да стане.
В този ред на мисли-дали ще изглежда много дебилно фикси с 720мм кормило :Д ?
Иначе аз си въртя в града с 26х1.25 Максис-и и засега съм доста доволен.Много хора казват, че карат с големи гуми, защото качвали бордюри, но аз си карам само по платното и си ми е екстра. Със заключена вилка се живее, въпреки че ако сложа твърда жълтите павета ще ми цъъъъък цък....
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Вто Сеп 16, 2014 8:01 pm

На мен ми беше труден прехода от евтина мека рамка от Метро към твърдак но се свиква. Без шок мога но без вилка ще ми е малко трудно. Аз гледам да карам по велоалей, паркове, тротроар...абе къдедо е възможно да избягвам близост със коли шот втори път не искам да ме блъска кола пък ако отново не е моя вината направо не знам... С шосейно колело не бих се справил, за нашите пътища ми се струва непрактично.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот araX » Сря Окт 01, 2014 8:54 pm

evin написа:
cyclopz написа:
ЧестоНеадвкватен написа:Наистина друга такава офроуд столица в ЕС няма
На мен лично вилка с по-къс ход от 100 мм не ми стига за градско каране. И гуми с балон под 2.20". Не ги мисля колегите с разни шосейки, фиксита и пълни твърдаци...

Искам да видя шосейка/фикси по бул. Прага например. Може и по тротоара да кара. И в двата случая е все тая...Всичко, което в Европа се продава за градски велосипед е непригодно за София, освен разните измислени велоалеи и паркове...
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот Любо » Чет Окт 02, 2014 5:43 am

Аз на моето му сложих вече тънки ( 1,9 ) , градски гуми и сега сме се маскирали на " шосейкаджии " :D До края на зимата , де :beer:
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Назад към Веломеханик