Проблем с 20 мм ос на RS DOMAIN - не желае да се сплеска?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с 20 мм ос на RS DOMAIN - не желае да се сплеска?

Мнениеот ludaka331 » Пон Сеп 15, 2014 3:39 pm

Опитвайки се да сваля предната си капла от вилката , развивайки оста тя не може да се сплеска? , така че да мине отново през главината .Колкото и да я развивам , след това завивам , и пак развивам , няма никакъв ефект.Смазах оста , с надеждата това да помогне с нещо ,но нямах успеваемост. Когато развивам оста , тя се развива от резбата на ботушите и само се измества , разширявайки ботушите на вилката , но без да се спелсква.
Ще съм благодарен на всеки , който ми помогне да разреша този проблем с оста ! Лек ден :agree:
Прикачени файлове
2014-09-15 15.48.46.jpg
2014-09-15 15.48.46.jpg (102.56 KiB) Прегледано 2175 пъти
2014-09-15 15.48.09.jpg
2014-09-15 15.48.09.jpg (270.02 KiB) Прегледано 2181 пъти
ОТКРАДНАТ е Ram Four.x 2011 (бяло,зелено,черно) с Sr Suntour Duro от град София квартал Сухата река. Всеки с информация да ми пише на лс , ще има награда !!!
Аватар
ludaka331

Рейтинг: 1299

Re: Проблем с 20 мм ос на RS DOMAIN - не желае да се сплеска?

Мнениеот Ozzie » Пон Сеп 15, 2014 4:22 pm

то май и лостчето трябва да се отвори...
не съм имал MAXLE, само ми прави впечатление, че сякаш все още е затворено

http://www.youtube.com/watch?v=goE_1tOiljE
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот ludaka331 » Пон Сеп 15, 2014 5:35 pm

Ozzie написа:то май и лостчето трябва да се отвори...
не съм имал MAXLE, само ми прави впечатление, че сякаш все още е затворено

http://www.youtube.com/watch?v=goE_1tOiljE

Да да , то лостчето се отваря.Аз тази снимка съм я направил , за да покажа каква ми е оста, защото примерно на BOXXER - ите са различни.
ОТКРАДНАТ е Ram Four.x 2011 (бяло,зелено,черно) с Sr Suntour Duro от град София квартал Сухата река. Всеки с информация да ми пише на лс , ще има награда !!!
Аватар
ludaka331

Мнениеот Vorac » Пон Сеп 15, 2014 5:53 pm

Може да има лек дропаут и оста да може да се извади само надолу. Понеже вдлъбването е леко, не се забелязва лесно.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пон Сеп 15, 2014 8:40 pm

Опита ли се да разхлабиш тия двата болта , които се виждат отдолу на ботушите? :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот Ozzie » Пон Сеп 15, 2014 8:44 pm

@MIKEY MOUSE
Въпросните болтове нямат нищо общо с фиксирането на оста!

ludaka331 написа:Да да , то лостчето се отваря.Аз тази снимка съм я направил , за да покажа каква ми е оста

А изгледа ли клипчето, което бях пуснал в по- горното ми мнение? Какъв точно е механизъма за изваждане на оста?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот ludaka331 » Пон Сеп 15, 2014 9:17 pm

Ozzie написа:А изгледа ли клипчето, което бях пуснал в по- горното ми мнение? Какъв точно е механизъма за изваждане на оста?

Същото като при мен , само че в по нов вариант. При по - новите модели оси механизма е върте в оста , докато при мен е отвън , както се вижда на снимката ми .
При мен е например вариант 1 от тази снимка http://lh4.ggpht.com/_VkOJGdE-cok/TASsH ... /axles.jpg , докато на клипа е на 4
И да , аз правя същото: Отварям си QR - a , разхлабвам го и след това с '' лостчето '' от него обръщайки го , си развивам оста , като би трябвало тя да се свие , но тя не пожелава :crap:
ПС Дори и посоченото дърпане опитах , но то е безсмислено при мен , при положение че оста си седи издута в главината.
Аватар
ludaka331

Мнениеот marsa » Пон Сеп 15, 2014 9:47 pm

Конусът, който разширява оста се заклинва и няма как да се освободи. Развиваш капачката (която е от страната на диска), изваждаш шпилката с лостчето от оста, след което с нещо дълго бъркаш в оста и внимателно избиваш заклинения конус. После може да почистиш и смажеш мястото, където контактува.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот marto_bikeara » Пон Сеп 15, 2014 10:08 pm

Аз имам същия проблем от известно време,но при domain 2013.И при мен,когато се опитам да развъртя оста,вилката се "разкрачва"(оста си върви по резбата и ботушите се разделечават).Стигнах до извода,че някъде е заклинило в главината,а и тъкмо мислех да пускам тема.Много ще съм благодарен,ако някой каже как да реша проблема,но само да вмъкна,че при мен е по-различно от при колегата,при мен устройството е като на клипа.Ако има нужда ще кача и снимки.
marto_bikeara

Рейтинг: 1225

Мнениеот marsa » Пон Сеп 15, 2014 10:22 pm

Трябва да направиш горе-долу същото като от горният ми пост, с тази разлика че твоята ос би трябвало да се разглобява чрез развиване на шестограма 2,5мм от картинката 6:
http://digitalhippie.net/wp-content/upl ... manual.jpg

Без да съм имал подобно нещо, картинката е достатъчно красноречива:
20mm maxle.jpg
20mm maxle
20mm maxle.jpg (49.49 KiB) Прегледано 507 пъти
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот marto_bikeara » Пон Сеп 15, 2014 10:28 pm

Вече го развивах,но тези дни пак ще го развия и ще опитам да направя нещо по въпроса и щом имам развитие ще пиша.
marto_bikeara

Рейтинг: 1225

Мнениеот ludaka331 » Вто Сеп 16, 2014 12:21 pm

Май май единия конус наистина беше запекъл вътре.Сега извадих всичко ( шпилката с дръжката + 2 конуса + 2 пружинки ) , смазах и се опитах да развъртя оста с шпилката , но отново не ми се получи :crap:
От едната страна се опитах ръчно да свия оста с клещи ( получи се донякъде , но след това пак се разшири ) , но от другата ( от към диска ) оста почти не се показва и не знам с какво бих могъл да я посвия. С какво да се опитам да я свия или пък да чакам сама да го направи евентуално ? Ако развия оста от резбата на ботуша и го оставя ще има ли по - голям ефект? (тогава обаче се притеснявам да не осуче стеншъните и да я прецакам ) Ако покарам без карантията на оста възможно ли е да се свие и какви опасности крие това за вилката? Благодаря!
Прикачени файлове
2014-09-16 13.07.34.jpg
2014-09-16 13.07.34.jpg (82.42 KiB) Прегледано 1857 пъти
Аватар
ludaka331

Мнениеот ludaka331 » Чет Сеп 18, 2014 4:36 pm

Колкото и да не ми се вярваше , взе че ми се получи.Във вторника напръсках обилно с wd 40 и го оставих така.Вчера опитах да я сваля и не стана.Преди малко пак опитах и не стана от 1-вия път.След това хванах с клещите подаващата се част от оста и я стиснах.След това с тънки клещи стиснах и малко подаващата се част на процепа за разширяване ( откъм диска , когато бях развъртял максимално оста , 1-рата снимка която съм качил ) . След това взех една отвертка , подложих дръжката й на 'гайката на шпилката' и с едно чукче ударих няколко пъти и тръгна оста да излиза.След това повторих още няколко пъти до където можеше и издърпах максимално с ръце. Така успях да си извадя оста.Благодаря на колегата , който каза за зепеклия конус . Дано съм помогнал на някой . Лек ден :beer:
Аватар
ludaka331

Назад към Веломеханик