Спирачки за спускане!

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Спирачки за спускане!

Мнениеот hitar_potar » Вто Сеп 16, 2014 3:22 pm

Имаш да избиваш още 1 минусче - заради коментара, че Зий е равна по сила, ако не и по-слаба от ХТ. ;)
Няма как да се случи при равни условия (и двете с накладки с радиатори, и двете с айс-тек ротори). ХТ е по-лека, Зий е по-издръжлива на високи температури. Може при захапване да са еднакви като сила и еднакво лесно да им се натискат лостчетата, но са съвсем различни спирачки и силата им е в различни области. Като цяло Зий би била по-издръжлива, ако се правят по-сериозни спускания.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот stefanovr » Вто Сеп 16, 2014 8:00 pm

Да дам мнение за Zee - Аз минах на Zee отпред и отзад, но карам със старите ми авидски дискове и накладки до като свършат. Спирачките са повече от добри и са абсолютно същите като механика като Saint-a. Saint просто имат няколко допълнителни екстри за настройки. Реално са направени за хората, които искат да се спускат, но са с ограничен бюджет.

А колкото до загряването - каквито и спирачки да сложиш, ако не умееш да спираш, ще прегреят. По-добре поработи над техниката си преди да сменяш спирачките. Аз имам проблем с това и от както започнах да чета на тази тема доста по-рядко ми се случва да ги прегрея :agree: .
stefanovr

Рейтинг: 1250

Мнениеот genomitev » Вто Сеп 16, 2014 9:14 pm

Добре кажете или дайте тема да прочета за тези техники?
genomitev

Рейтинг: 1102

Мнениеот Brave » Сря Сеп 17, 2014 8:48 am

Brave

Мнениеот msniki » Чет Сеп 18, 2014 1:58 pm

hitar_potar написа:Имаш да избиваш още 1 минусче - заради коментара, че Зий е равна по сила, ако не и по-слаба от ХТ. ;)
Няма как да се случи при равни условия (и двете с накладки с радиатори, и двете с айс-тек ротори). ХТ е по-лека, Зий е по-издръжлива на високи температури. Може при захапване да са еднакви като сила и еднакво лесно да им се натискат лостчетата, но са съвсем различни спирачки и силата им е в различни области. Като цяло Зий би била по-издръжлива, ако се правят по-сериозни спускания.

Че айде давайте и плюсове там където съм прав ?
Както казах и на Оззие : Едва ли.
Света е такъв, хората са такива, гледат негативното преди положителното. :)
Он:
ЪЪъ Васко погледни пак графите на Ice tex технологията.
Виж какво се случва спрямо нормален диск.
После ми говори издържане на по висока температура.
Спирачната сила почти не се променя в охладено и нагрято състояние. Питай Владо като не знаеш той ще ти обясни.
Така че няма как 1-та спирачка да държи на по висока температура, няма как да стане.
Зее-то да би била по издръжлива ако караш цялото трасе на спирачки. Но си говорим за минимални разлики.
Както казах за 4 бутална спирачка очаквах повече.
:)
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот KUM4o » Чет Сеп 18, 2014 2:47 pm

Специално за темперетурите и как една спирачка не спира като е гореща е много разтелгива тема. Проблема на спирачките е темперетурния диапазон, в който са ефективни. Когато диска е студен спира също толкова зле, както и когато е прекалено горещ. Проблем в прегряването са и накладките, защото когато ги изпечеш триещите им свойства драстично намаляват. Поддържането на една спирачна система в подходящия темперетурен диапазон е в майсторското владеене на лостчетата. Не съм запознат с нито една характеристика на коментираните спирачки, но според мен наистина може да няма съществена разлика в притискателната сила, а разликата и усещането за спиране да идват от спецификата на спирачката и броя на буталата. Какво имам предвид. Разглеждаме една спирачка с две бутала, там накладките имат някакъв размер и да кажем 100nH момент на притискане. Темперетурата се поема от 2-те накладки и 2-те бутала + течността + корпуса. В една спирачка с 4 бутала имаме накладки с да кажем 1/3 по-голяма площ от такава с две бутала, в този случай топлината се разпределя върху контактна площ по-голяма от тази при 2те бутала, имаме 4 бутала, които разсейват също 2 пъти повече топлина + по-голямо количество спирачна течност, която загрява по-бавно. Та 4 буталната може пак да е с 100nH притискане, но при обстоятелствата изброени до тук имаме по-голяма топлинна издръжливост и по-дълъг период на загряване от където идва усещането за по-голяма сила при спиране. Поне от снимките, които съм гледал из интернет нито една 4 бутална спирачка няма еднакви бутала, което ще рече, че не се гони непременно брутална захапваща сила. Разсъжденията са лични и не карам никой да е съгласен с тях.
Аватар
KUM4o

Рейтинг: 1304

Мнениеот hitar_potar » Чет Сеп 18, 2014 3:02 pm

Кого да питам бе, Владко Каталога ли? Ахахахаха, опазил ме Господ!!! :rofl:
Виж мнението под твоето, Николай - човека хич да не е, го е обяснил много добре. Това имах и аз впредвид! ;)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот msniki » Чет Сеп 18, 2014 4:35 pm

hitar_potar написа:Кого да питам бе, Владко Каталога ли? Ахахахаха, опазил ме Господ!!! :rofl:
Виж мнението под твоето, Николай - човека хич да не е, го е обяснил много добре. Това имах и аз впредвид! ;)

Е че като имаш предвид това обясни го де.
Да теоретично е така ! Няма как да противореча на това мнение ! Евала на пича !
НО предвид новите технологии на шимано, не вярвам да има съществена разлика.
Предвид че дискове и накладки са с допълнителна система на охлаждане.
Да теоретично зее-то има предимство, но къде ще е това предимство ?
За карачи каращи 90 % от трасето в почти спряло състояние.
Понеже тогава въздушения поток е минимален и така охлаждане е минимално .
Тогава теорията по горе ще е вярна и на практика.
:)
Аватар
msniki

Мнениеот stefanovr » Пет Сеп 19, 2014 3:27 pm

Спорът ви е излишен.

zee/sait - downhill и freeride
xt - am, xc, trail

zee/sait и xt са коренно различни спирачки.

Това е според производителя и аз съм склонен да им вярвам. OP би трябвало да избере спирачка според какъв стил кара и какви умения има.
stefanovr

Рейтинг: 1250

Мнениеот hitar_potar » Пет Сеп 19, 2014 7:36 pm

Николай, то по твоята логика ще се окаже, че спирачките от Зий и Сейнт групите са излишни... :dontknow:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот msniki » Пет Сеп 19, 2014 9:42 pm

hitar_potar написа:Николай, то по твоята логика ще се окаже, че спирачките от Зий и Сейнт групите са излишни... :dontknow:

Не, зее-то не ми харесва само.
Сейнт-а се представя стабилно, както трябва да се представя една 4 бутална спирачка.
Да беше погледнал по напред мненията ми, още там казах че няма смисъл от зее а направо Сейнт ако ще се купуват спирачки.
:dontknow:
Аватар
msniki

Мнениеот Roman-speak » Чет Сеп 25, 2014 4:58 pm

msniki написа:Сейнт !
Никакво зее за спирачки.

Или Сайнт, или Avid Code, или Hope
Roman-speak

Рейтинг: 1020

Предишна