Монтаж на дискова хидравлична задна спирачка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Монтаж на дискова хидравлична задна спирачка

Мнениеот alkuni » Сря Сеп 24, 2014 9:27 pm

Здравейте!
Ще си взимам задна хидравлична спирачка.Това което ме притеснява е монтажът и.При предната нямах никакъв проблем,но при задната маркучът трябва да мине през отворите на рамката,което ме навява на мисълта че ще трябва от едната страна да отвъртя маркуча.Тъй като не съм наясно с хидравличните спирачки съм малко притеснен,че ще влезе въздух и после ще трябва да се пълни и обезвъздушава отново.
Търсих линкове и видео клипове в нета, но не намерих нищо.
Ако е възможно някой да ми каже как да процедирам.
Благодаря предварително и простете моето невежество :banghead:
alkuni

Рейтинг: 1216

Re: Монтаж на дискова хидравлична задна спирачка

Мнениеот bio » Сря Сеп 24, 2014 9:59 pm

спирачка модел ?
рамка модел/година ?
и кое наричаш отвор на рамката ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот alkuni » Сря Сеп 24, 2014 10:17 pm

bio написа:спирачка модел ?
рамка модел/година ?
и кое наричаш отвор на рамката ?!?

Отворите на рамката наричам - проходите(външни) през които минават броните и жилата на V-Brake и Механичните дискови спирачки и от където най вероятно трябва да минат и маркучите на Хидравличните.

Спирачки - Deore BR-M447
alkuni

Мнениеот bio » Сря Сеп 24, 2014 10:32 pm

най-просто не е задължително да минат оттам. може да ги вържеш със свински опашки.
по принцип рамките за дискови спирачки имат по-различен захват ... за цели брони за V-brake или за маркуч.
може да разгледаш картинките от google "disc brake hose guide".
ако държиш може да откачиш маркуча от лоста и да го прекараш през отворите ... няма да стане нищо фатално.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот alkuni » Сря Сеп 24, 2014 10:46 pm

bio написа:ако държиш може да откачиш маркуча от лоста и да го прекараш през отворите ... няма да стане нищо фатално.

Е това ме интересуваше.Страхувам се да не се напълни с въздух
alkuni

Мнениеот bio » Чет Сеп 25, 2014 6:27 am

ами разгледай тогава ... тази статийка.
за мен е безсмислено да прекарваш маркуча през тези отвори на рамката.
дори в повечето случай е невъзможно, защото са housing stop и няма как да премине маркуча освен ако не ги разпробиеш.
ползвай си свински опашки и си свиркай ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот V.Georgiev » Нед Сеп 28, 2014 4:27 pm

И как така ще махнеш маркуча от към лоста и няма да вземе въздух и течността няма опасност да се разлее, а ако махнеш маркуча от апарата, ще се напълни с въздух и т.н. това не става ли въобще от където и да махнеш маркуча?! Все пак отваряш маркуча без значение от кой край е все ще вземе въздух, все едно да вземеш бутилка вода да я обърнеш с капачката на долу и да отрежеш дъното и и да не вземе въздух :D :rofl:
И каква е рамката? - едва ли маркуча ще мине през ония малки отвори, през които минава жилото!!! :nono: :bowdown:
По принцип ушетата където минават броните с жило са други, а ушетата за хидравличен маркуч е друго представлява!
Изображение
Аватар
V.Georgiev

Рейтинг: 1200

Мнениеот bio » Нед Сеп 28, 2014 4:47 pm

V.Georgiev написа:И как така ще махнеш маркуча от към лоста и няма да вземе въздух и течността няма опасност да се разлее, а ако махнеш маркуча от апарата, ще се напълни с въздух и т.н. това не става ли въобще от където и да махнеш маркуча?! Все пак отваряш маркуча без значение от кой край е все ще вземе въздух, все едно да вземеш бутилка вода да я обърнеш с капачката на долу и да отрежеш дъното и и да не вземе въздух :D :rofl:
И каква е рамката? - едва ли маркуча ще мине през ония малки отвори, през които минава жилото!!! :nono: :bowdown:
По принцип ушетата където минават броните с жило са други, а ушетата за хидравличен маркуч е друго представлява!

Относно втората част си прав. Аз също съм му казал, че от там не се прекарват маркучите ... казал съм му какво разгледа. Обаче наистина не ми беше хрумвало ... че няма да може да прекара маркуча заедно с онзи кух фиксиращ болт.
Относно първата част си частично прав. Този пример с бутилката не е удачен, по-скоро можеш да го срачниш със спринцовка ... там има някакви капилярни ефекти и незнам си какви прочие глупости. Докато буталото е в спринцовката свободно няма течност от нея няма да капе. Спирачна течност няма да изтече. Въздух може и да влезне (и най-вероятно ще влезне) ... но ти гарантирам, че няма да наруши нормалната работа на спирачката след това. Когато накладките започнат да свършват може и да се усети.
Същественото в случая е втората част !!! Ползвай си свински опашки и не си вземай беля на главата.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Назад към Веломеханик