Въпрос за смазване

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за смазване

Мнениеот Velo_ » Съб Сеп 27, 2014 8:23 pm

Изгледах доста клипчета в ютюб, но това което ме озадачава, е защо смазката се пръска напълно свободно върху целия дерайльор, и отгоре връз целия заден венец. Няма ли опасност смазката попадайки върху болтовете, държащи жилата на дерайльорите както и задното колело да ги разхлаби след време?! Така както се пръска върху венеца, не попада ли смазка по гуми, спирачни повърхности и т.н. ...?

http://www.youtube.com/watch?v=OSL3kP-D ... detailpage

http://www.youtube.com/watch?v=B15PcR0T ... detailpage
Velo_

Рейтинг: 1180

Re: Въпрос за смазване

Мнениеот bio » Съб Сеп 27, 2014 9:05 pm

ами това са някакви "вълшебни" смазки и това са главно шосейни колела ...
смазката не може да разхлаби болтови съединения, QR-и и т.н.
така както пръска тоз ... е като за световно, но и смазките са "магически".
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Съб Сеп 27, 2014 11:42 pm

Не няма опасност да се разхлабят ако са стегнати по спецификация. На някой резби се слага грес даже с идеята да не запичат. Да трябва са се внимава със спирачките. При В-брейк накладки/колодки и каплата, при дискове да не попадне в-у накладките щот след това за нищо не стават със диска също трябва да се внимава и да не се пипа с ръце щото и по тях има мазнотий.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Velo_ » Нед Сеп 28, 2014 6:04 pm

ЧестоНеадвкватен написа:Не няма опасност да се разхлабят ако са стегнати по спецификация. На някой резби се слага грес даже с идеята да не запичат. Да трябва са се внимава със спирачките. При В-брейк накладки/колодки и каплата, при дискове да не попадне в-у накладките щот след това за нищо не стават със диска също трябва да се внимава и да не се пипа с ръце щото и по тях има мазнотий.

Ами аз далеч по внимателно напръсках уж само пивотите на дерайльора със спрея с тефлон на Уелдтайт и като поглеждам надолу: то отишло и по каплата и по гумата, разтекло се, отврат.... А уж спрея бил "сух" "Сух" ама по английски сух явно :lol:
Velo_

Мнениеот bio » Нед Сеп 28, 2014 6:13 pm

Целият СУХ !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Нед Сеп 28, 2014 8:12 pm

Velo_ написа:
ЧестоНеадвкватен написа:Не няма опасност да се разхлабят ако са стегнати по спецификация. На някой резби се слага грес даже с идеята да не запичат. Да трябва са се внимава със спирачките. При В-брейк накладки/колодки и каплата, при дискове да не попадне в-у накладките щот след това за нищо не стават със диска също трябва да се внимава и да не се пипа с ръце щото и по тях има мазнотий.

Ами аз далеч по внимателно напръсках уж само пивотите на дерайльора със спрея с тефлон на Уелдтайт и като поглеждам надолу: то отишло и по каплата и по гумата, разтекло се, отврат.... А уж спрея бил "сух" "Сух" ама по английски сух явно :lol:

Аз тия спрейове ги пръскам в пластмасова чашка и после си капвам по колкото ми трябва.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот marsa » Нед Сеп 28, 2014 8:50 pm

Като пръскаш със спрей задължително дръж в другата ръка парцал от срещуположната страна и ако е възможно обгърни с парцала компонента, който пръскаш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пон Сеп 29, 2014 2:03 pm

Аз смазвам само веригата с пръскане в областта на стредното, шока и вилката - пръскам върху показалеца и мажа :)
Такива безразборни пръсканици винаги оставят следи където не трябва...
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот Velo_ » Пон Сеп 29, 2014 5:49 pm

Да и аз така ще правя вече. Само за старото колело се възползвах, че е на спрей понеже не успах да извадя жилото на дерайльора и пръснах директно върху него, като преди това увих наоколо с парцал. Тия в ютюб са разглезени западняшки мързели :lol:
Velo_

Назад към Веломеханик