Въпроси за задни венци

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпроси за задни венци

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Ное 07, 2014 1:36 pm

-1.jpg
-1.jpg (14.7 KiB) Прегледано 2356 пъти

Въпросите ми са следните:1. Как се развиват горните венци?
2. Само един от показаните има конструктивни отвори за ключ- къде мога да намеря такъв ключ ?
3.Знаете ли начини за щадящо развиване - без чук и секач?
Очаквам компетентните Ви отговори. :wavey:

ПП Венците са единични -свободно движение. /има една тройка за нормална верига /. Мога да кача и по голяма снимка.
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Re: Въпроси за задни венци

Мнениеот bio » Пет Ное 07, 2014 2:03 pm

разгледай тази статия -> http://www.parktool.com/blog/repair-hel ... el-removal
и след това тази -> http://www.parktool.com/blog/repair-hel ... ve-removal
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот MIKEY MOUSE » Съб Ное 08, 2014 8:36 am

bio написа:разгледай тази статия -> http://www.parktool.com/blog/repair-hel ... el-removal
и след това тази -> http://www.parktool.com/blog/repair-hel ... ve-removal

Благодаря много, но от прочетено разбрах-"късаш и хвърляш"- т.е. заменяш с нов /показан е еднократен демонтаж с уговорката,че сглобяването става трудно- пробвал съм нееднократно -така е. Търся отговор на въпроса си -знае ли някой начин /способ, хватки, чалъми/ за демонтаж без разглобяване на самия венец и повторното му използване. /Бедни сме още -все пак, само някои/. :dontknow:
Благодаря Ви. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот bio » Съб Ное 08, 2014 10:08 am

не, незнам как става това ... и не мисля, че е възможно освен по някой от описаните в статията методи или други "дърварски" know-how.
знам способ за махане на венците от свободното движение, което се отвива с ключ !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот marsa » Съб Ное 08, 2014 10:27 am

Барем да покажеш снимка, ама реална на това което е пред теб и по-големшка, а не 5 фриуила събрани в аватар. Ако венеца ти е единичен като първия от едната статия и няма отвори за ключ, мисля че най-лесно е все пак да прежалиш едни 3 лева за нов. Сигурно искаш да преплиташ спиците, съмнява ме 3-те лева да са ти основен разход в случая. Освен това ако ще пренаплиташ, може само да го разглобиш и би трябвало това да открие фланеца достатъчно, като остане само основата на фриуийла. Освен това като остане само основата можеш да и нарежеш отворите необходими за сваляне.

Ако имаш касета с венци, поне аз не съм виждал касета без шлиц.

Самото разглобяване и сглобяване не е чак толкова сложно, стига да ти се занимава. Било то през самото свободно движение (по-пипкаво), или бодито на зъбчатките (тези венци от последния линк на bio имат отделен локринг, при някои касети (обикновено 7-ци) най-малкото венче играе роля на локринг).
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Вилката » Съб Ное 08, 2014 12:11 pm

Е какво пречи разглобяването на свободното движение на това после пак да се ползва :dontknow:
Ползваш втория линк на bio, като ключ даже не ти е нужен - ползваш чук и шило, като имаш предвид, че шайбата е с лява резба - отвива се по часовниковата стрелка. Там не се натяга много при монтаж, така че няма да имаш ядове. По-големият проблем е отвиването на вътрешната черупка на свободното от резбата на главината, тъй като тя се донатяга при педалиране. Аз лично действам с голям тръбен ключ и букови дъсчици за подложка (по-меко дърво може да превърти). Хващам за леглата на кученцата, защото останалата част е гладка. С настолно менгеме ще е по-лесно, защото няма да има нужда някой да ти държи контра. Тази резба си е дясна.
После гресираш конуса и лепиш съчмите. На кученцата избягвам грес, слагам тънка машинна смазка. Шайбата се навива обратно с чук и шило(без много зор), а цялата касета я навиваш към главината на ръка, тя после ще си се затегне сама.
:beer:
Аватар
Вилката

Назад към Веломеханик