Marzocchi 55R проблем с хода

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Marzocchi 55R проблем с хода

Мнениеот crossenduro2 » Пет Дек 28, 2012 10:42 pm

Роднина ми купи вилката от Англия, от някакъв магазин и аз не знам къде се намира. Чисто нова, за друг проект, който ще осъществявам през 2013 година. Става въпрос за Am/Fr колело. Вилката излезе адски тънко и затова я взех! Но днес я пробвах и прави 1/3 от хода си! Четох по чуждите форуми, че трябва да се пробива нещо на патрона където е рибаунда, че да може да си прави хода! Просто влиза до едно положение и спира. Все едно си налял повече масло. Отворих я но не знам как да разглобя патрона и я сглобих отново. Патрона си е сънторски разбира се. Иии се чудя дали има някакъв по - лесен начин за ремонт или трябва да я дупча ? :beer:
Изображение
crossenduro2

Рейтинг: 1225

Re: Marzocchi 55R проблем с хода

Мнениеот TENDER » Съб Дек 29, 2012 12:54 am

Нищо недей да дупчиш! Патрона може да е сънторски, но вилката е проектирана от Marzocchi. У нас доста хора имат такива вилки, и никой не е писал за такъв проблем. Вилката чисто нова ли е? Пружините достатъчно меки ли са? Дай този линк, да видя какво пишат онези умници.

ПП: Като я овори, провери ли буталото на патрона дали си прави целия ход?
Последна промяна TENDER на Съб Дек 29, 2012 1:14 am, променена общо 1 път
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот crossenduro2 » Съб Дек 29, 2012 1:02 am

Вилката е чисто нова, да! Ето: http://forums.mtbr.com/shocks-suspensio ... 12737.html Tук е описано всичко.
Изображение
crossenduro2

Мнениеот TENDER » Съб Дек 29, 2012 2:51 am

Изглежда патрона не е проектиран от Марзочи. Тоя пич Swamp_Crawler пише че от Марзочи са му пратили друг модел. Свързжи се директно с Марзочи. Имаш ли някакъв документ с датата на покупката? След като е купена тънкана, едва ли има гаранция, но това е фабричен дефект. Има вероятност Марзочи да поемат частична отговорност и да получиш нов патрон с голяма отстъпка. Тази хидравлика R, е доста дървена, така че ако ти предложат друг патрон с отстъпка, попитай RC3 на каква цена ще ти дадат. Иначе не ти остава нищо друго освен да поискаш PDF-а и снимките от Swamp_Crawler и да дупчиш: [email protected] От всички майстори, само той е наясно как трябва да се направи.
Във всички случаи, не дупчи преди да получиш точните указания!
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот crossenduro2 » Съб Дек 29, 2012 1:05 pm

Pdf файл намерих, явно ще се дупчи! Не ми се занимава с обаждания ии само да си пиля нервите. Вилката я взех за 200 лв приблизително, така че ще експерементирам в/у нея :D :beer:
Изображение
crossenduro2

Мнениеот iPop » Сря Ное 19, 2014 1:31 am

Аз имам същия проблем с хода на такава вилка- вилката реализира само 125 мм от 160. Някой правил ли е това с дупченето на патрона?
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Мнениеот iPop » Сря Ное 19, 2014 9:16 am

Eто какво намерих за този мод на вилката:

There arer a few different guides floating around on various forums, but the one that worked for me is below:

--------

Tools needed:

» Drill
» 1.5mm drill bit
» Fork oil (160-180 cc of 7.5w)
» A paper clip

Step One = Drill a 1.5 mm hole 21mm from the bottom of the hexagon nut.

The cartridge will loose pressure. Dont expect a huge BANG ... It only did a quiet psssssssssss. At the end of the cartridge there is a seal. If you do here the first drill only the nitrogen will get out. This is why this step is very important... If you drill somewhere else the pressure will push the oil and the result is a huge mess.

Step Two = Make a 1.5mm hole at 35mm from the bottom of the cartridge (make the operation very slowly).

The oil will begin to leak so get something to put it.

Step Three = Make a 1.5mm hole at 12mm from the top of the tube. Depth of drilling max 4mm.

Now The oil will leak with ease and you will be able to cycle the rod trough all the travel. Make shure the respect the 4 mm (the clip with a mark will help) otherwise you can damage the rod.

Step Four = Make sure the cartridge has no oil in it and then re-assemble the cartridge in the fork. Get rid of the oil from the cartridge.

Step Five = Fill back up with 7.5w suspension oil (quantity varies from 160 cc to 180cc)

--------

Some additional tips from my experience:

Worth wearing eye protection throughout, especially for that first hole as the pressure does suddenly hiss out, and with swarf around it could easily get blown wear you don't want it.

I needed to use about 185ml of 7.5wt to get consistent damping. Used 160ml at first but the top hole was occaisionally uncovered when things got rough resulting in pogo-ing as air got in, and a noisy clunk on top out. 185ml keeps things quiet and smooth.

Overall it's transformed the fork from something pretty bad to something altogether reasonable! Very smooth, and full travel is available. I'll post back if any issues arise
Аватар
iPop

Мнениеот iPop » Сря Ное 19, 2014 9:16 am

Някой ако има опит дали ще може да помогне да го направя или да ми препоръча механик, който да го направи. Мерси :beer:
Аватар
iPop

Мнениеот denises26 » Сря Ное 19, 2014 9:20 pm

Моята вилка е с този мод. Правена е в някакъв сервиз в Асеновград, така я купих и предишния собственик ми обясни, че е правена там. Ако се интересуваш мога да се свържа с него и да го питам къде точно е правена. Вилката работи повече от отлично в момента. :beer:
Аватар
denises26

Рейтинг: 1402

Мнениеот andycu » Чет Ное 20, 2014 12:06 am

Във Веломанията го правеха този мод също. Иначе най-трудната част е меренето. След това с бургийката плавничко и внимателно. Аз ползвах указанията, които вече са ги качени в темата.
Само, с риск да ви разочаровам, дори и след дупченето нещата не са много по-добре. Задължително сложете по-вискозитетно масло(особено ако карате на по-груб терен) и разгрявайте хубаво китките преди спускане. :D
Бих препоръчал въпросната операция да се прави от 2-ма човека или с помощта на стяга. Иначе не се притеснявайте, самият патрон е пълно дърво. Пазите ли буталото(тоест напълно извадено), за тялото на патрона не му мислете много.
Успех и поздрави! :beer:
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот sailman » Чет Ное 20, 2014 7:41 am

iPop написа:Някой ако има опит дали ще може да помогне да го направя или да ми препоръча механик, който да го направи. Мерси :beer:

При Пламен (Вело 2009) може да се направи тази интервенция. Ако някой реши да се пробва самостоятелно, да фнимава при пробиването на първата дупка! Не е баш като в описанието. Може да нема БегБенг, ама слет "ссссссс"-то следва "цвръъъъц"! и пръска масло :D ... Та, фнимавайте да не се олеете, както и околното пространство.
@Анди: Ми тя вилка само с рибаунд няма как да работи качествено на груб терен, при спънати пътеки, а също и при натискане в завои и резки спирания... Те хората затова слагат компресия.
Някакъв вариант е да се сложи по-твърда негативна пружина, респективно до се увеличи налягането в същата ако е въздушна и конструкцията позволява... И всичко това е със съмнителен ефект. Ама тука се влиза в един друг филм, та няма да задълбавам... ;)
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот iPop » Съб Ное 22, 2014 6:45 pm

Сега се поояви нов проблем, който не знам дали е проблем или е бъг на 55 ците. Та проблема е че вилката при свиване до край издава пукащ звук. Трябва ли да се притеснявам?
Аватар
iPop

Назад към Веломеханик