Въпрос за големината на ротор?!?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за големината на ротор?!?

Мнениеот grigor_01 » Пет Ное 28, 2014 10:55 pm

Здравейте! Та въпросът ми е понеже наскоро купих boxxer с развалени резби долу където се захваща апарата. Та оправих резбата като тя стана по голяма и се изисква по голям болт. А дойде време за смяна на накладки и ще сменя и диска (аз съм с 160-ротор) ще премина на 200 и тогава има ли възможност да се развалят отново резбите на вилката. Благодаря предварително! :agree: :agree: :beer: :beer: :peace: :peace: :crap: :crap: :bawling: :bowdown: :bowdown: :dontknow: :dontknow:
grigor_01

Рейтинг: 1160

Re: Въпрос за големината на ротор?!?

Мнениеот Ozzie » Съб Ное 29, 2014 10:18 am

Силно се съмнявам резбите да са се развалили заради големината на диска.
Дали отново ще се случи, няма как да ти кажем, понеже не знаем какво си направил.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот msniki » Съб Ное 29, 2014 5:59 pm

Това е глупаво:
Правиш по голяма резба и слагаш по голям болт... Е спирачката как ще се държи? И нея ли ще разпробиеш на по голям размер, ами преходника ?
Защо не сложиш втулка във вече направената по голяма резба а вътре във втулката резба примерно М4 ? Също да се залепи втулката в ботуша, след като се навие.
А резбите дали ще заминат, не се знае.
От по големия диск няма е проблем.
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот Brave » Нед Ное 30, 2014 12:41 am

М4 - е много малко. Стандартния крепеж на спирачките е М6. Разликата е драстична в здравината.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот msniki » Нед Ное 30, 2014 5:13 pm

Brave написа:М4 - е много малко. Стандартния крепеж на спирачките е М6. Разликата е драстична в здравината.

По горе съм написал " Примерно ", варианти доста.
Ако имаш по добра идея сподели, не се стеснявай.
Идеята е да не се разпробива спирачка и преходник на по голям размер като М8.
Здравината ще спадне драстично и на 2-те.
Варианта с М4 е колкото да се спаси положението.
М5 като идея бих предложил.
:dontknow:
Аватар
msniki

Мнениеот sailman » Нед Ное 30, 2014 6:04 pm

ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Brave » Пон Дек 01, 2014 9:26 am

@sailman: Helicoil или друга подобна система биха били чудесно решение, но доколкото разбирам от текста, отвора в ботуша на вилката вече е разширен и е нарязана (предполагам) стандартна резба М8х1.25, а поне Helicoil-а за М6х1 е със стъпка на външната резба 1мм.

@msniki: Гледай - нито съм искал, нито и сега искам да се заяждам, ама вземи един болт М4 и един М6, сравни ги, и сам разбери, защо идеята не е добра. По същия начин, може да предложиш да върже преходника с тиксо или тел. М5, по-бива, но втулката, която ще трябва да му се изработи ще стане доста тънкостенна, защото вътрешния диаметър на М8 е 6,38 mm.

Относно решение, което аз се сещам и не компрометира сериозно здравината - на стругар да се направи шпилка с две резби - М8х1.25, толкова дълга, че да се завие в ботуша и останалата част М6х1, така че калипера или преходника да се стегнат с гайка. Разбира се, при навиването на шпилката в ботуша е добре да се сложи някакво лепило за резби, така че да не тръгва да се отвива тя, при развиване на гайката.
Brave

Мнениеот msniki » Пон Дек 01, 2014 4:01 pm

Brave написа:@sailman: Helicoil или друга подобна система биха били чудесно решение, но доколкото разбирам от текста, отвора в ботуша на вилката вече е разширен и е нарязана (предполагам) стандартна резба М8х1.25, а поне Helicoil-а за М6х1 е със стъпка на външната резба 1мм.

@msniki: Гледай - нито съм искал, нито и сега искам да се заяждам, ама вземи един болт М4 и един М6, сравни ги, и сам разбери, защо идеята не е добра. По същия начин, може да предложиш да върже преходника с тиксо или тел. М5, по-бива, но втулката, която ще трябва да му се изработи ще стане доста тънкостенна, защото вътрешния диаметър на М8 е 6,38 mm.

Относно решение, което аз се сещам и не компрометира сериозно здравината - на стругар да се направи шпилка с две резби - М8х1.25, толкова дълга, че да се завие в ботуша и останалата част М6х1, така че калипера или преходника да се стегнат с гайка. Разбира се, при навиването на шпилката в ботуша е добре да се сложи някакво лепило за резби, така че да не тръгва да се отвива тя, при развиване на гайката.

Разбирам и знам за какво иде реч.
М4 е компромисен вариант и само пример който давам.
Идеята със шпилката е добра !
:agree:
Аватар
msniki

Мнениеот grigor_01 » Сря Дек 03, 2014 3:47 pm

Еми да аз направих резбата като цяло по голяма но за минаването на по големия болт през моя предходник и спирачката нямаше проблеми. Иначе резбите са били развалени от пенатягане от предишния собственик. Сложил съм лепило и съм се погрижил резбата да е като нова. Но незнам дали може да се развали отново. Според вас има ли такава възможност? :wavey: :agree: :agree: :beer: :dontknow: :dontknow: :peace: :bowdown:
grigor_01

Рейтинг: 1160

Назад към Веломеханик