Мазане на накладки с грес - вярно ли е?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мазане на накладки с грес - вярно ли е?

Мнениеот Diabolikkant » Вто Дек 09, 2014 9:15 pm

Чувал съм че е добра идея, когато се слагат нови накладки в спирачен апарат за дискова спирачка, гръбчето на накладката да се намаже тъничко с тефлонова грес, за да може буталото на апарата да работи по-меко с накладката. Има ли нещо вярно в това твърдение? моля също да кажете защо е вярно или невярно, това твърдение. говорим само за хидравлични дискови спирачки, не говорим за механични. моля не намесвайте механичните.
Diabolikkant

Рейтинг: 1120

Re: вярно ли е?

Мнениеот yohan » Сря Дек 10, 2014 9:35 am

А като позагрееш спирачката,тази грес дали няма да се разтече, да омазни накладките и да спре да спира точно когато ти трябва? :boggled:
Аватар
yohan

Рейтинг: 1200

Мнениеот outfaced » Сря Дек 10, 2014 9:53 am

Що за дивотии :dontknow:
С нищо няма да мажеш.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот evin » Сря Дек 10, 2014 11:18 am

Такава е практиката при автомобилните спирачки със стоманени бутала - да не залепват за накладките
При алуминиевите велосипедни бутала е абсолютно излишно и опасно
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Brave » Сря Дек 10, 2014 12:40 pm

Наистина се прави при автомобилните, само че не с тефлонова, а с високотемпературна грес - обикновено медна или никелова, които издържат на температури от около 1000-1100° С за медната и до около 1500°С за никеловата. Докато тефлоновата издържа към 200°С, а това може да не е достатъчно дори за велосипедните спирачки. Отделно, че никъде не съм виждал такава препоръка за велосипедни спирачки - там материалите са различни.
Brave

Мнениеот Ozzie » Сря Дек 10, 2014 1:52 pm

Diabolikkant написа:говорим само за хидравлични дискови спирачки, не говорим за механични. моля не намесвайте механичните.

'що да не намесваме механичните? И при тях бутало избутва накладката към диска.
И да - малко медна или никелова грес, както споменава Brave, понякога може да елиминира досадни звуци откъм спирачните апарати.
Тефлонови и други нискотемпературни греси - твърдо не.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Дек 10, 2014 4:36 pm

Изказването според мен има приложение единствено към механичните дискови спирачки, при които бутало, което бута накладката се завърта по оста си, за да направи това аксиално движение посредством някаква резба. Така погледнато буталото се върти спрямо накладката, и греста би предотвратила спичане между тях. При чисто аксиално движение без момент на въртене на буталото не виждам смисъл.
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Re: Мазане на накладки с грес - вярно ли е?

Мнениеот bdz43r » Сря Дек 10, 2014 6:02 pm

TeDo_BaPHa написа:Така погледнато буталото се върти спрямо накладката...
Има ли такива спирачки с триещо се в накладката бутало? Струва ми се крайно абсурдно решение и източник на ред проблеми.
Аватар
bdz43r

Мнениеот marsa » Сря Дек 10, 2014 6:10 pm

Как ше се трие ве? Нали от там идва примерно bb-то на Авидските механики - ball bearing. Има сачми на всички необходими места.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Diabolikkant » Сря Дек 10, 2014 7:41 pm

Ясно и това е поредната безсмислица, в ютюб. Благодаря за отговорите.

Макар че ми хрумва идея за раздел Biker mythbusters и както показва името да се разбиват байкърски митове, за да се види кой е истина и кой е измислица, както мита с гресирането на гръбчето на накладките, се оказа глупост, и както азотното помпане на гумите също се оказва глупост.
Diabolikkant

Рейтинг: 1120

Мнениеот marsa » Сря Дек 10, 2014 7:50 pm

Цял раздел звучи пресилено, но например една закачена важна тема с линкове към отделни дискусии като настоящата ми звучи като чудесна идея.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот floydogi » Сря Дек 10, 2014 11:09 pm

Както са казали колеги по-горе, това се прави на автомобилни спирачки (не само дискови) с медна грес. Целта е да не "свирят" накладките при спиране. Да не скърцат, демек. Няма лошо ако на някой му скърцат велонакладките да пробва и да каже има ли ефект.
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот zafirovp » Нед Дек 14, 2014 2:36 pm

При автомобилните накладки се мажат само точките които контактуват със супортите на спирачките. При нашите спирачки накладките са във калипера, което напълно елиминира нуждата от грес.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Назад към Веломеханик