Новак си търси твърдак за около 600лв

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Новак си търси твърдак за около 600лв

Мнениеот Djani_Varna » Нед Фев 01, 2015 9:36 am

Здравейте! На 15 години съм и съм около 65 килограма висок 1,69-71см.. Търся си MTB, което ще го карам на шосе и много, ама много рядко ще го карам в гората.. Спрях се на два байка, единият е Cross GRX7 2014, който леко прескача бюджета ми, но от склад мога да го взема за 590лв.. Другият байк е Vivelo Sky 2.0, който беше с механични дискове.. За 600лв, но е на промоция за 450лв.. Ако имате предложения пишете...
Ако може да ми дадете мнения за тези байкове дали ще ми свършат работа на мен:
Vivelo Sky 2.0 с механични дискове и вилка 80мм
Cross GRX7 2014 с хидравлични дискове и вилка 100мм
DRAG ZX3 TE 2014 с механични дискове и вилка 100м
Drag C1 с V-brakes (мисля че това не е удобно за преходи около 50км на ден)
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Рейтинг: 1259

Re: Новак си търси твърдак за около 600лв

Мнениеот carmo » Нед Фев 01, 2015 10:58 am

Здравей. Ако имаш възможност да разбереш, бих те посъветвал да не си вземаш планински велосипед за ползване предимно по шосе и рядко в гората, тъй като за това има друг тип байкове, водят се "cross type", но им викат "хибриди" заради смесеното им предназначение. За асфалт не ти трябват пречещите широки гуми с висок грайфер, а и няма да имаш възможната бързина, тъй като МТВ-тата са с "по-къси" скорости, заради улесняване при изкачването. Скоро видях един материал който може да ти разясни видовете велосипеди: http://www.crosscycle.com/bg/news/news20.html
Ако ти е интересно и искаш да направиш информиран избор, прочети поне уводите към различните видове, а може и някой модел да си харесаш.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Djani_Varna » Нед Фев 01, 2015 11:18 am

Добре ако си взема MTB и му сложа шосейни гуми?
П.П Нищо не видях за Cross Type
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот carmo » Нед Фев 01, 2015 12:47 pm

Ще имаш "шосеен джип" :dontknow:
Разгледа ли надолу в линка?
Това е въпросният тип велосипеди http://www.crosscycle.com/bg/catalog/cross-2.html
carmo

Мнениеот Djani_Varna » Нед Фев 01, 2015 1:42 pm

Хареса ми този Legend Man, но е над 1 000лв
та какво мислите за Vivelo Sky 2.0 с механични дискове и вилка 80мм
Cross GRX7 2014 с хидравлични дискове и вилка 100мм
DRAG ZX3 TE 2014 с механични дискове и вилка 100м
Drag C1 с V-brakes (мисля че това не е удобно за преходи около 50км на ден)
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот carmo » Нед Фев 01, 2015 2:15 pm

Ако ти е възможно дай снимки да ги видим, но си мисля че и четирите са планински.
Аз ти споделям личен опит, щото имам и МТВ, и "хибриден", и градски велосипеди, които ползвам по предназначение, тъй като всеки е функционално профилиран. С планинския не бих стигнал толкова далеч по шосе (не че не съм пробвал), щото е бавен и неудобен за дълги асфалтови преходи.
Ако искаш добро колело, хем за шосе, хем за горски пътечки, но не ти е важно да е ново, може да разгледаш и нещо карано и пазено, примерно това: http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=8q27hs
carmo

Мнениеот victortrt » Пон Фев 02, 2015 10:13 am

Колега carmo напразно се раздаваш да обясняваш - viewtopic.php?f=3&t=164142&p=1000831#p1000831
Няма смисъл, питащият си иска мтб с механични дискови спирачки и това е.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот Djani_Varna » Пон Фев 02, 2015 10:30 am

carmo написа:Ако ти е възможно дай снимки да ги видим, но си мисля че и четирите са планински.
Аз ти споделям личен опит, щото имам и МТВ, и "хибриден", и градски велосипеди, които ползвам по предназначение, тъй като всеки е функционално профилиран. С планинския не бих стигнал толкова далеч по шосе (не че не съм пробвал), щото е бавен и неудобен за дълги асфалтови преходи.
Ако искаш добро колело, хем за шосе, хем за горски пътечки, но не ти е важно да е ново, може да разгледаш и нещо карано и пазено, примерно това: http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=8q27hs

Аз не намирам никаква разлика между хирбиден и MTB байк... Може ли да кажете каква е ралзиката?
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот kobso1245 » Пон Фев 02, 2015 12:22 pm

Djani_Varna написа:
carmo написа:Ако ти е възможно дай снимки да ги видим, но си мисля че и четирите са планински.

Аз не намирам никаква разлика между хирбиден и MTB байк... Може ли да кажете каква е ралзиката?

Ъъъъ по-голям размер колела(28 вс 26), по-тънки гуми, вилка с по-къс ход.
Общо взето хибрида е проектиран повече за асфалт и ако караш много асфалт той ти е решението, като реално може да го изкараш и малко извън пътеките, ама вече колко ще е удобно е друг въпрос.
пс: Тва за размера май-май не е много вярно, не знам защо си мисля, че хибридите бяха 28-ци..
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот victortrt » Пон Фев 02, 2015 1:34 pm

Djani_Varna написа:Аз не намирам никаква разлика между хирбиден и MTB байк... Може ли да кажете каква е ралзиката?

Ако от всичко обяснено ти досега не ви видял разликата, и да ти я обясним, няма да има полза. Виж статията на крос за различните видове велосипеди, там пише. Иначе разликите са във рамката /на хибридите е по-лека, с по-тънки тръби и по-къса/, колелата /хибриди - 28, мтб - 26, 27.5 и 29/, гумите /при хибридите са по-тънки и гладки/ и вилката /по-лека и с по-малък ход за хибридите/. На картинка си приличат, на живо веднага се различават.
victortrt

Мнениеот carmo » Пон Фев 02, 2015 6:26 pm

victortrt написа:Колега carmo напразно се раздаваш да обясняваш - viewtopic.php?f=3&t=164142&p=1000831#p1000831
Няма смисъл, питащият си иска мтб с механични дискови спирачки и това е.

Всеки си има предпочитания и личен опит, но ако човек има нужда от помощ, не е редно тя да му бъде спестена. Видял съм постовете му и че бюджетът стои на 600лв от 5 месеца (което се случва), но реших че е на ясно с минусите на МТВ, ползвайки такъв за градска експлоатация (има развитие - вече търси "твърдак"), но не очаквах че няма да се задълбочи в темата при положение че го интересува. Поне използва учтива форма и не се е предал. Има всякакви хора, някои няма да видят разлика между вино и оцет (тя всъщност е доста тънка) но като им обърнат внимание околните (и ако уважават мнението им) едва ли ще си сложат вино в салатата и ще седнат на вечеря с по чаша оцет. В крайна сметка всеки се издига до нивото на собствената си компетентност и си е лично негова отговорност да я повишава, а той има време, желание и хора които за сега са му от полза (ако съумее да се възползва). Ако не - ще получи това което иска , а не това което заслужава и ще :banghead:

Към синтезираното си обяснение трябва да добавиш и по големия диаметър и съответно брой зъби на предните венци при хибрида спрямо тези монтирани на планински байк, но вероятно момчето не е на ясно защо съществуват и до какво водят тези описани и безусловно имащи смисъл разлики, формулиращи различните видове велосипеди. Ако за него всичко е колело и се трЯа да върти, значи още не знае че "дяволът е в детайлите".
carmo

Мнениеот victortrt » Пон Фев 02, 2015 6:31 pm

Можеше, но предпочетох да се въздържа, пък и в статията си пише, а препратих към нея. За другото си напълно прав. Последното, което ще кажа в тази тема е :beer:
victortrt

Мнениеот Djani_Varna » Вто Фев 03, 2015 8:34 am

Ясно.. В самото начало бях се спрял на Drag ZX3 TE 2014, но когато отидох в магазина ми казаха, че рамката много лесно се усуквала и се отказах.. Та тя пак е със тънки тръби на рамката и капли.. Та добре на мен ми допада хибрида обаче не ми се вярва да намеря такъв за 600лв. Можете ли да ми предложите някакъв за този бюджет?
П.П Cross country какъв тип байкове са, че не ми е ясно :dontknow:
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот victortrt » Вто Фев 03, 2015 9:43 am

Човек, крос кънтри не са тип байкове, а стил от планинското колоездене. Крос се наричат хибридните модели на фирмата Крос.
Няма да си намериш добър хибрид за 600 лева, защото на новите не им се заключва вилката, което ти е важно за каране по асфалт.
Още си лек и нисък и затова си вземи това - http://bikesport.bg/bg/products/178-spr ... %B4%D0%B8_ , сложи му едни по-гладки гуми и не се занимавай повече.
За този бюджет най-добре е планинско колело с ви-брейк, но с добри части. За асфалт не ти трябват дискови спирачки, още по-малко механични.
victortrt

Мнениеот Djani_Varna » Вто Фев 03, 2015 10:06 am

Значи този Sprint си струва парите така ли? Аз пък съм останал с впечетление (може би грешно), че V-brakes не са хубави спирачки.. и затова се бях насочил към дискови спирачки
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот victortrt » Вто Фев 03, 2015 10:12 am

Този спринт си струва парите на 100%. Ви брейкс са достатъчно хубави спирачки на такъв велосипед и със сигурност ви-брейкс шимано са по-добри от механичните дискови спирачки на посочените от теб велосипеди. И двата вида спират с дърпане на жило, но ви-брейка е по-ефективен чисто механично. Отделно за асфалт и с твоите 65 кила ви брейк стига. Подръжката му е евтина и лесна, консумативи се сменят без проблем и така.
Аз съм 95 кила и без проблем карам хибрид с ви-брейк, който има скъпи и добри части по задвижването и вилката, но пак е с ви-брейк, защото е по-лек с него и защото на хибрид ви-брейк е достатъчен, ако е добър. Дисковата спирачка е предназначена за каране в мокро, кално и големи /стръмни/ спускания, каквито с хибрид не трябва да се правят с голяма скорост.
Последна промяна victortrt на Вто Фев 03, 2015 10:20 am, променена общо 1 път
victortrt

Мнениеот carmo » Вто Фев 03, 2015 10:13 am

Cross country означава "кръстосване/пресичане на странна/държава/провинция/територия" и е по-скоро тип предназначение на велосипеда. Ако ще я кръстосваш по шосета ползваш "трекинг" велосипед, ако ше го правиш по планински пътеки, ползваш "МТВ", ако ще я кръстосваш смесено (по асфалтови и черни пътища) ползваш "крос" тип който наричат и "хибрид" заради смесените му характеристики. Трекинг и крос байковете са различни видове, а крос-кънтри (или съкратено ХС) е под вид /версия на МТВ, тъй като е с универсално планинско предназначение в рамките на разумното. Другите подвидове на МТВ са по-специализирани и с тях не е толкова удачно да прекосяваш страната. МТВ ХС е най-разпространен защото много повече хора са активни туристи, отколкото тясно специализирани спортисти.
За това ти препоръчах оня материал не просто да го видиш, а и да го прочетеш за да не ме болят пръстите да ти обяснявам :D . Поставям ти го за домашно, и след това ще можеш да задаваш конкретни въпроси, изискващи кратки отговори, на които мнозина ще се отзоват, а не общи питания, та да се чудят от къде да почнат да те образоват.

За описаните от теб цели и според финансите ти , това http://www.crosscycle.com/bg/catalog/cr ... an-89.html ще ти е ОК. Цената му е 639лв, а за твоя ръст си вземи с рамка 48см. Предишното ми предложение втора ръка също е много добро за парите си, а сигурно има и други подобни но за 600лв от ново колело не можеш да очакваш прекалено много.
carmo

Мнениеот Djani_Varna » Вто Фев 03, 2015 10:49 am

carmo написа:Cross country означава "кръстосване/пресичане на странна/държава/провинция/територия" и е по-скоро тип предназначение на велосипеда. Ако ще я кръстосваш по шосета ползваш "трекинг" велосипед, ако ше го правиш по планински пътеки, ползваш "МТВ", ако ще я кръстосваш смесено (по асфалтови и черни пътища) ползваш "крос" тип който наричат и "хибрид" заради смесените му характеристики. Трекинг и крос байковете са различни видове, а крос-кънтри (или съкратено ХС) е под вид /версия на МТВ, тъй като е с универсално планинско предназначение в рамките на разумното. Другите подвидове на МТВ са по-специализирани и с тях не е толкова удачно да прекосяваш страната. МТВ ХС е най-разпространен защото много повече хора са активни туристи, отколкото тясно специализирани спортисти.
За това ти препоръчах оня материал не просто да го видиш, а и да го прочетеш за да не ме болят пръстите да ти обяснявам :D . Поставям ти го за домашно, и след това ще можеш да задаваш конкретни въпроси, изискващи кратки отговори, на които мнозина ще се отзоват, а не общи питания, та да се чудят от къде да почнат да те образоват.

За описаните от теб цели и според финансите ти , това http://www.crosscycle.com/bg/catalog/cr ... an-89.html ще ти е ОК. Цената му е 639лв, а за твоя ръст си вземи с рамка 48см. Предишното ми предложение втора ръка също е много добро за парите си, а сигурно има и други подобни но за 600лв от ново колело не можеш да очакваш прекалено много.

Това колело наистина много ми хареса :bowdown:
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот Djani_Varna » Вто Фев 03, 2015 10:50 am

carmo написа:Cross country означава "кръстосване/пресичане на странна/държава/провинция/територия" и е по-скоро тип предназначение на велосипеда. Ако ще я кръстосваш по шосета ползваш "трекинг" велосипед, ако ше го правиш по планински пътеки, ползваш "МТВ", ако ще я кръстосваш смесено (по асфалтови и черни пътища) ползваш "крос" тип който наричат и "хибрид" заради смесените му характеристики. Трекинг и крос байковете са различни видове, а крос-кънтри (или съкратено ХС) е под вид /версия на МТВ, тъй като е с универсално планинско предназначение в рамките на разумното. Другите подвидове на МТВ са по-специализирани и с тях не е толкова удачно да прекосяваш страната. МТВ ХС е най-разпространен защото много повече хора са активни туристи, отколкото тясно специализирани спортисти.

Както казах ще карам колелото на асфалт, но колелото ще е на село, а там няма такива пътища като в града.. Главно ще карам изкачване и ще има спускания с висока скорост ще ми свърши ли работа v-brake-а?

П.П Извинявам се за двойният пост
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот jungleraver » Вто Фев 03, 2015 11:31 am

Ви-брейка ако е що-годе качествен, настроен и с хубави калодки (гумички), спира по-добре от повечето механични дискови.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот Djani_Varna » Вто Фев 03, 2015 11:52 am

Значи е решено! Това ще ми е новият байк, само дето не знам как се регулира вилката колко да е твърда и т.н но ще ги науча :D само ако мога да намеря друга разцветка ще е още по-добре :bowdown:
П.П Ако сменя гумите на колелото гаранцията важи ли? И кой размер да си купя 19 или 21?
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот carmo » Вто Фев 03, 2015 1:16 pm

Поне по опис и снимки на тоя модел не виждам регулировки на вилката, но за твоите кила и ако си седнал те няма да ти трябват, тъй като вилката е с ход вероятно 60-80мм и той ще сработва само при минаване по неравности. Като го покараш, ще видиш че това са доста универсални гуми и може да не ги сменяш, тъй като стават и за асфалт, и за черен път, и за горски пътечки. Относно гаранцията едва ли ще е проблем. Размер съм ти препоръчал, но най-добре на място да пробваш и двата, а жив и здрав - предполагам ще растеш още, та ако ще караш колелото поне няколко години, може би е по-стратегически правилно да вземеш по-високата, стига сега да не ти е голяма. За разцветки не знам дали ще се предлагат различни, но питай.
carmo

Мнениеот Djani_Varna » Вто Фев 03, 2015 1:26 pm

Ясно мерси много мисля че това е вилката http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... -26-0.html
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот kobso1245 » Вто Фев 03, 2015 2:58 pm

Само не очаквай много от гумите.
Карал съм абсолютно същите(даже още си пазя една май)-адски твърд грайфер, реално за леки пътечки в най-добрия случай. За всичко по-тежко ще усещаш недостиг на сцепление.
А, и виж дали случайно вилката няма заключване, защото ще ти трябва за въртене, нищо че си 60кг.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот carmo » Вто Фев 03, 2015 5:30 pm

Djani_Varna написа:Ясно мерси много мисля че това е вилката http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... -26-0.html

:D Предполагам че си объркал линка, щото останах с впечатление че ще си вземеш "хибрид" с 28 инчови гуми, а сега "постваш" вилка за МТВ и то за 26 инчови гуми. Аз ли нещо не разбрах или ти не си си "подготвил домашното" :eyebrow:
carmo

Мнениеот victortrt » Вто Фев 03, 2015 6:09 pm

Djani_Varna написа:Ясно мерси много мисля че това е вилката http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... -26-0.html

Пуснал съм ти ЛС /не ти предлагам да купиш от мен старото ми градско колело/.
victortrt

Мнениеот Djani_Varna » Вто Фев 03, 2015 8:28 pm

Вилката мисля че е 80мм проблем ли е че не се заключва?
п.п Защото аз държа да се заключва..
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот Djani_Varna » Сря Фев 04, 2015 7:58 am

[quote="Djani_Varna"]Вилката мисля че е 80мм проблем ли е че не се заключва?
Това са данните от вилката не знам до колко са верни, но ако са ще съм доста радостен:
Амортисьорна вилка SR Suntour SF11 XCT-V3-P-MLO 26"

- Ход: 100мм
- Дължина на стержена: 200мм/ стоманен
- Десен ботуш: механично заключване (lockout)
- Ляв ботуш: пружина с настройка на твърдостта (preload)
- Корона: алуминиева
- С пивоти - съвместима с V-образни спирачки
- Чашки: 1-1/8"
- Тръби: диаметър 28 мм
- Тегло: 2540 гр. (по данни на производителя)
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот Djani_Varna » Сря Фев 04, 2015 9:37 am

Може да заключвате :beer:
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna