Cross traction G27 vs Drag 29er PRO vs Sprint apolon Elite29

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Cross traction G27 vs Drag 29er PRO vs Sprint apolon Elite29

Мнениеот garyhobson » Вто Яну 27, 2015 2:36 pm

Здравейте,

и аз съм нов във форума и последния месец прекарах само в четене и разглеждане и тук и на други места. Ето че вече се стигна до завършващата фаза. Спрях се на 3 велосипеда, всичките са 29ки. Висок съм 192 см и тежа 90 кг. Ще го ползвам 60% за града и 40% за планина основно за преходи. Без ДХ и други екстремизми. Участвам и в обиколката на витоша. Досега съм карал стоманено колело за 200 лв. и всяко от по долу изброените ми се струва извънземно. Лимитът ми е в рамките на изброените. Максимум до 100лв отгоре.

http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2014.html
http://bikesport.bg/en/products/985-spr ... ain-bikes_
http://www.sportdelivery.com/bg/product ... 14/13-Blue

Проучвах и Scott Aspect 930, 940 и различни RAM-ове, но предлаганата окомплектовка много отстъпва при равни цени с горните. От горните единствено G27 има един Деоре компонент и като, че ли той най ми допада като окомплектовка. Питам вас кой ще ми препоръчате като качество и геометрия на рамката. Вилките на всичките са им еднакви. Разбира се че ще ги обиколя всичките да ги видя и пробвам, но предвид, че нямам база за сравнение досега няма да немеря особени разлики нито в представянето им, нито в цялостното усещане като съм на него. Питането ми към вас е кой е най удачния избор, пък в последтвие ще привиквам към него.

ПС За XL размер рамка съм нали?
garyhobson

Рейтинг: 1220

Re: Cross traction G27 vs Drag 29er PRO vs Sprint apolon Elite29

Мнениеот sievers » Вто Яну 27, 2015 3:11 pm

Здравей,
преди няколко дни бях пред същата дилема :) и си взех точно този Cross, който си посочил.
С две думи колелото е страхотно. Аз съм 187 и си взех рамка 520мм, която явно се води ХЛ и да ти кажа ми е точна, така и на теб 520 ХЛ ще ти е пефектна.
Успех с избора !
Ники
sievers

Рейтинг: 1200

Мнениеот TheUndertaker » Вто Яну 27, 2015 5:33 pm

garyhobson написа:, но предлаганата окомплектовка много отстъпва при равни цени с горните.
?

Защо смяташ така? Заради 9-скоростната система и един обтегач Деоре? Рам-а е с много по-добра рамка от всички изброени, и някакси "въпреки компонентите си" е с кило и триста по лек от всички изброени колела /13.3кг по каталог/. Всяко колело си има предимства и недостатъци ... не всичко е вилка-ШИМАНО-СРАм .. бля ....
Но си мисля, че което и да вземеш ще си го караш с кеф ;)
Аватар
TheUndertaker

Рейтинг: 2000

Мнениеот victortrt » Вто Яну 27, 2015 6:05 pm

Значи не гледайте размерите в сайта на спортделивъри, защото те са по-принцип и не отговарят на размерите на колелата в действителност. Това колело има рамка 52 см или и 56 см, която явно ще е XL. Задължително трябва да се пробва, дори и друг модел със същата рамка преди да се поръчва.
Иначе колелата са горе долу еднакви като общото мнение е, че кросът предлага най-много за парите си. Допълнителен плюс за него е /според мен, защото съм минал по този път/ това, че рамката изглежда тънка на фона на гумите и ако се сменят последните с малко по-тънки и подходящи за града /например циклокросови, които имат твърда и почти гладка средна част за бързо каране по асфалт и грайфери отстрани за черно/ няма да стои грозно.
Аполонът също има своите достойнства - цялостно задвижване от един клас /среден/ и то най-новата серия.
Общо взето и от трите колелета хората са доволни /според самите тях в този форум/.
Та вземи си което ти харесва на външен вид, но мери на място, дори да не купиш от там, където мериш.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот kobso1245 » Вто Яну 27, 2015 8:00 pm

Ъъъъ, сериозно ли хората дават 900лв за "планински велосипед" с курбели Търни?
То не, че другите не са с кой знае колко по-висок клас, ама все пак..
Смисъл...да фък о.0
Иначе и аз съм за Крос, цена-качество са доста добре.
Не знам горе колегата какво е имал предвид за рамката на РАМ-а(ако е геометрия-ОК), но Крос правят доста здрави рамки, така че..
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот Vorac » Вто Яну 27, 2015 10:25 pm

kobso1245 написа:Ъъъъ, сериозно ли хората дават 900лв за "планински велосипед" с курбели Търни?
То не, че другите не са с кой знае колко по-висок клас, ама все пак..
Смисъл...да фък о.0
Иначе и аз съм за Крос, цена-качество са доста добре.
Не знам горе колегата какво е имал предвид за рамката на РАМ-а(ако е геометрия-ОК), но Крос правят доста здрави рамки, така че..

Човек, Драг в ниския сектор дават големи гафове. ZX3 със стоманено кормило и лапа, примерно. Хех.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот victortrt » Сря Яну 28, 2015 11:26 am

Май всички нахитряха и слагат висок клас дерайльор на нисък останали компоненти. Само спринт май-ползват цялостна асера от до.
victortrt

Мнениеот garyhobson » Вто Фев 03, 2015 11:01 am

Благодаря на всички. Явно ще е Traction G27. Вчера го пробвах. Обаче се колебая за размера на рамката. По средата съм. 52 или 56 см ще ми препоръчате. Моите размери и типа на каране съм ги описъл в първия пост.
Благодаря на всички помогнали.
garyhobson

Мнениеот carmo » Вто Фев 03, 2015 1:04 pm

Най-добре е ако имаш възможност да пробваш и двата размера защото освен височина те се различават и по дължина на рамката, от което зависи дали ще си по приведен или по изправен, тъй като разликата която си видял в таблицата е 20+ мм. По ниската ще ти е по-удобна на "чатала" и малко по-маневрена и лека (по обясними причини), но ако разстоянието седалка-кормило ти е късо, седлото ще го плъзнеш назад, но няма да можеш да сложиш по-дълга лапа, щото поне на снимката тя е сигурно 100мм. Ако вземеш 560 и ти е дълга, сменяш лапата и тъкмо байкът ще стане с по-добър "хандлинг". Та ако можеш обърни внимание на този аспект, тъй като неоптималната поза при монотонна езда неусетно води до дискомфорт.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот garyhobson » Вто Фев 03, 2015 1:35 pm

Да точно за този аспект питам така или иначе. То височината със седалката се отрегулира. За съжаление в магазина на крос нямат нито една 56ца рамка за проба. За това и пиша тук.
garyhobson

Мнениеот victortrt » Вто Фев 03, 2015 1:40 pm

Може ли да попитам кой и защо ми сложи минус на горното мнение и какво невярно има в него като се има предвид, че е лично мнение.
Вярно безсъдържателно е, но който ми е сложил минуса може ли с ръка на сърцето да каже, че е писал само много смислени постове.
victortrt

Мнениеот victortrt » Вто Фев 03, 2015 6:20 pm

Ами garyhobson с риск пак някой да ми даде минус, е трудно на се каже във форум /наизуст/ кой размер ще ти е добре, защото освен височината ти играят и височината на крака, дължината на ръцете и това колко си свикнал и ти е удобно да си се навел напред.
Ако 52 см ти е добре като височина /средната част на рамката, не плътно до седалката/ и като усещане, когато седнеш на настроена правилно за теб седалка и хванеш кормилото, значи това е размерът за теб.
За такъв въпрос обаче не бива да се очаква, да се дава и да се вярва на отговор във форума, може някой съвет да ти докара сериозно :banghead:
Казвам го най-добронамерено, защото мисля, че никой по-добре от теб няма да разбере кой от двата размера ти е по-удобен, защото "удобен" е субективно усещане.
victortrt

Мнениеот kobso1245 » Вто Фев 03, 2015 6:49 pm

Това за размерът е дълга и широка общо взето.
Има калкулатори, които показват що-годе добре, но все пак наистина проба си му е майката.
Също Админ беше написал една много добра тема("Как да настроим велосипеда си" май беше), където е обяснено много добре за точната позиция, в която е хубаво да си. Можеш да я погледнеш(по-късно ще се опитам да я намеря, сега не мога).
За калкулатори-пишеш в търсачката на форума "калкулатор" и гледаш резултатите(е, разбира се четеш за какво са, щот има и за дължина на спици :Д).
Също и в гугъл можеш да намериш.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот garyhobson » Сря Фев 04, 2015 9:11 am

Благодаря ви. Статиите съм ги изчел. Сега ще потърся калкулаторите за които казвате. Целта ми е днес да поръчам.
garyhobson

Мнениеот carmo » Сря Фев 04, 2015 10:14 am

Калкулаторите (и то подробните) са добри за ориентировъчна преценка, но в частност си зависи от конкретните атропометрични характеристики на "конкретното тяло", някои са с по-дълъг торс, други дългоръки, трети дългокраки и т.н. а за теб -Ти си си "мерилото" :D
Ако си пробвал 52см и не ти се е сторила къса, вземи си нея, тъй като на по-високата, кормилото е разположено с 2см по-напред, но и с толкова по-високо, заради по-дългата челна тръба, което означава че позата на тялото ти няма да е много по различна, а просто ръцете ти ще се "врътнат" в раменете градус два нагоре, описвайки кръгово движение, но относно другите параметри 52 е по-добре от 56.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот garyhobson » Чет Фев 05, 2015 11:17 pm

Благодаря на всички ви. След ново пробване в магазина бях убеден че 52см е моя размер и от днес вече съм щастлив собственик на Traction G27.
Ще се видим на обиколката на Витоша ☺
garyhobson

Назад към Продукти за крос-кънтри