Sr suntour Duro D супер твърда

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Sr suntour Duro D супер твърда

Мнениеот msniki » Сря Фев 04, 2015 12:07 pm

Здравейте !
Тей като съм малко позабравил кое какво беше в Дуро Д вътре.
Съответно пускам тема, с идеята че някой може да ми помогне с описаният по долу проблем
Наскоро купих за приятелката ми Дуро, но въпросното дуро е супер твърдо.
Максимално реализира 2-3 см ход.
Предния собственик не иска да ми обясни или незнае защо така прави.
На ръка в Еконт като я тествах, пак правеше 2-3 см, но и не очаквах повече да я сгъна на ръка.
Та въпроса ми е :
Възможно ли е патрона да се препълни с масло ?
Голям вискозитет- примерно 10 W в патрона няма ли да направи такъв проблем ?
Голямо количество масло в Ботушите ?
Ребаунда работи иначе. Прелоуда е развит.
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Re: Sr suntour Duro D супер твърда

Мнениеот m30b25 » Сря Фев 04, 2015 3:07 pm

Можеш да пробваш дали е от патрона проблема след като махнеш тапата където е прожината и я изкараш.Ако пак не си направи хода значи вече е от патрона (Доколкото знам дуро Д няма ребаунд а дуро Е е с ребаунд).Маслото трябва да е 50мл за 100мм ход а към 60мл за 130мм.Ако ти се намира масло с вискозитет 5 дори и 7.5 пак става си го смени.Аз моето дуро го карах с някакво хидравлично масло (само да не е червено) доста време и не ми правеше проблем.Като съвет ще ти дам да сложил 10-15 мл масло във всеки ботуш както и финна грес по семерингите за по-градка работа :)
m30b25

Рейтинг: 1210

Мнениеот marsa » Сря Фев 04, 2015 4:31 pm

http://www.bike-shop.hu/dl/srsuntour/SR ... p_Book.pdf

Маслото е 80мм във всички Duro, макар и ръководството да е старо. Знаеш ли изобщо точния модел и година на вилката?

Разликата между D и E е стержена.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот msniki » Сря Фев 04, 2015 7:35 pm

Благодаря за отговорите.
2009 дуро с ребаунд и прелоуд настройки само.
ето го :
http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/vilki-amortisyori/amortisyorni-vilki/vilka-sr-suntour-duro-dj-d.html
А колко грама масло за смазва от ляво и колко от дясно трябва сложа ?
Аватар
msniki

Мнениеот marsa » Сря Фев 04, 2015 8:24 pm

Заповядай 2009:
http://srsuntour-files.dbap.de/_public/ ... NGLISH.pdf

Не се споменава за модел SF9 Duro, след SF7 има SF10, което ме навежда на мисълта, че 2008 и 2009 година се произвежда моделът от 2007, който имаш и ти. Та 80мл в ребаунда (маслата започват на 134 страница), а в ботушите заводски няма масло. Слагаш на твоя преценка и отговорност.
Аватар
marsa

Мнениеот Brave » Чет Фев 05, 2015 10:08 am

Не съм сигурен за твоята, но имам по-старо Duro D (в момента го кара дъщеря ми) - още с IS уши за спирачка и без настройка на рибаунда (модел 2005-2006) - те имат пружина и в масления патрон, която, особено за по-лек колоездач, е доста удачно да се премахне напълно. А, при наистина много лек колоездач - в случая дъщеря ми, съм оставил само пружината в масления патрон. По принцип, тези вилки са оптимизирани за DJ, и имат доста твърди пружини и много бавен рибаунд. Стават чудесно и за ентри левел в планината, но трябва да се пипнат някои неща. Мисля, че в ЧЗВ имаше нещо по въпроса. Но разбира се, говоря за старите Duro D, може при по-новите модели да има някакви разлики.
Brave

Мнениеот msniki » Чет Фев 05, 2015 6:51 pm

Brave написа:Не съм сигурен за твоята, но имам по-старо Duro D (в момента го кара дъщеря ми) - още с IS уши за спирачка и без настройка на рибаунда (модел 2005-2006) - те имат пружина и в масления патрон, която, особено за по-лек колоездач, е доста удачно да се премахне напълно. А, при наистина много лек колоездач - в случая дъщеря ми, съм оставил само пружината в масления патрон. По принцип, тези вилки са оптимизирани за DJ, и имат доста твърди пружини и много бавен рибаунд. Стават чудесно и за ентри левел в планината, но трябва да се пипнат някои неща. Мисля, че в ЧЗВ имаше нещо по въпроса. Но разбира се, говоря за старите Duro D, може при по-новите модели да има някакви разлики.

Не идва от там проблема. Понеже 2-3-ти натиснах предницата по стабилно, и пак същия ход прави.
Фокс 40-ката ми като я натисна така, реализира 60-70 %(15-16 см) ход а е със средна титаниева пружина.( 68-80 кг)
Тежа 65 кг иначе.
:dontknow:
@ marsa
Пак мерси за помощта.
Скоро ще се занимаваме с тази вилка.
Аватар
msniki

Мнениеот m30b25 » Чет Фев 05, 2015 7:03 pm

Толкова ли е сложно да отвиеш тапата където се намира прожината и да я изкараш ? Ако вилката си направи хода значи е от прожината,а ако отново не си го направи търси проблема в ребаунда.Ако и са сложили 100мл масло ясно е,че няма да си прави хода.
m30b25

Рейтинг: 1210

Мнениеот msniki » Чет Фев 05, 2015 7:21 pm

m30b25 написа:Толкова ли е сложно да отвиеш тапата където се намира прожината и да я изкараш ? Ако вилката си направи хода значи е от прожината,а ако отново не си го направи търси проблема в ребаунда.Ако и са сложили 100мл масло ясно е,че няма да си прави хода.

Нямам достъп до инструменти в момента.
Скоро ще мога да я отворя.
Та от пружината няма как да прави такава разлика, отписал съм я още преди да я отворя.
Ето един по горен въпрос относно количеството масло :
Възможно ли е патрона да се препълни с масло ?

Понеже казваш 100 мл, но патрона не го ли "изплюва" излишното масло преди да го затвориш ?
Като при шоковете.
Аватар
msniki

Мнениеот marsa » Чет Фев 05, 2015 7:44 pm

В ребаунда остава въздух над маслото. Дори съм виждал да се дава количеството масло не в обем който да сипеш, а в дълбочина до която да стига нивото му от горния край на патрона.
Аватар
marsa

Мнениеот jungleraver » Чет Фев 05, 2015 9:10 pm

И все пак започни от пружината - не я отписвай с лека ръка, защото съм виждал какви ли не извращения във вилки 2-ра ръка (от рода на "зуум с пружини от боксер" :rofl: и подобни тъпотии), пък и тази тапа се отвива за 30 секунди със затворени очи ( да поясня, не това, което се затяга със стотинка, а самата сива гайка под него - и внимателно да не вземе да скокне и да те удари ако е някаква пренатегната или по-дълга пружина). Просто не знаеш кой идиот я е карал, и защо я продава. Ако и тогава не си прави хода - вече е ясно и отива на основно разглабяне.
:beer:
jungleraver

Рейтинг: 1725

Назад към Веломеханик