Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот marsa » Сря Фев 04, 2015 11:13 am

https://www.paul-lange.de/support/shima ... 6-3251.pdf
Това, което се подава от фриихъба (10) ли ти трябва? От двете страни на главината еднакво ли е? Изцяло пластмасово ли е?

Като гледам в твоя случай се води част от фриихъба, щом дори не е описано като отделна част, значи няма и да го намериш. Би трябвало да пасне от подобни главини, стига вътрешния диаметър да е много подобен.

Най-подходящото за теб, което съм виждал е да си намериш такова уплътнение:
http://www.sjscycles.co.uk/shimano-fh-m ... prod23518/

https://www.google.com/search?q=Y-3CR09000&tbm=isch

Такова и подобно има в много главини.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vorac » Сря Фев 04, 2015 12:12 pm

Мерси много, Марс. Впрочем объркал съм се - оплътнението е от страната на спирачката (може би е номер 7 тук: http://www.xxcycle.fr/marques/shimano/i ... /24178.jpg). Явно ще нося старото със себе си и ще разпитвам по сервизите. Тези онлайн магазини като ми изплющят едни 20 евро доставка и по-добре цяла нова главина (нови оси за такива главини продават ли се в БГ?).

Впрочем един страничен въпрос от любопитство. Както виждаш на следната снимка, конуса има две шайби по себе си.
Конуса е едно цяло, тъй че тези шайбио не задържат ниощо към нищо друго, нито пък обират вибрации между
съседни детайли. За какво са те? И как са ги натикали там?
http://www.sjscycles.co.uk/shimano-fh-m ... -prod2458/
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот marsa » Сря Фев 04, 2015 12:39 pm

Тези шайби са пластмасови. Мисля че са част от labyrinth seal системата на главината, по-точно възможно най-евтината интерпретация на Шимано на такъв тип уплътнение:
http://sheldonbrown.com/gloss_l.html

Както си се убедил не върши особена работа.

SJS по спомен калкулират доставката по тегло, може да се пробваш и с Гъбко и т.н.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот PtD » Сря Фев 04, 2015 3:27 pm

Vorac написа:
connann написа:Но миналото лято си взех едни Schwalbe nobby nic Double Defense, мисля по 120 лв едната и през седмицата, като ходя на работа с колелото предимно по асфалт, и някой шофер като ме засече, ми се къса направо сърцето как грайферът остава по асфалта.

Ти, тазбира се, следваш класическия съвет - по асфатлт задна спирачка НЕ се ползва (изключае на мокро, лед, в завой).
http://sheldonbrown.com/brakturn.html

E защо, може да се ползва, стига човек информирано да борави със съотношението предна/задна ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот LUDIO » Сря Фев 04, 2015 4:18 pm

Четейки из форума забелязвам, че повечето хора смятат първоначално вложената смазка/грес в продуктите, за недостатъчно качествена или откровено некачествена. Предстои ми да инсталирам ново средно движение на колелото и се питах дали смятате за по-удачно да махна оригиналната смазка и да сложа някоя "проверена". И като сме на темата, какви смазки/греси бихте ми препоръчали за резбата и лагерите на средното. Дори да не подменям оригиналната смазка сега.
Аватар
LUDIO

Рейтинг: 1300

Мнениеот uBaH » Сря Фев 04, 2015 4:47 pm

Шиманската грес - тази с която идват намацани hollowtech курбелите, средните и някои от дерайльорите им (една зелена и лепкава) е много добра. Ако ще монтираш такова средно според мен няма от какво да се притесняваш.

За резбите няма кой знае какво значение каква ще е греста - там нямаш натоварвания и температурни амплитуди и целта на греста е само да предпазва от спичане. Аз ползвам литиева на Weldtite.
Аватар
uBaH

Мнениеот Vorac » Сря Фев 04, 2015 7:48 pm

PtD написа:E защо, може да се ползва, стига човек информирано да борави със съотношението предна/задна ;)

Ми оплакването е, че се стържат гумите за по много пари всяка.

Твърдението е, че когато ползваш предната спирачка за да спреш достатъчно рязко, задната не би допринесла въобще (защото сцеплението при задната гума е нулева, тея почти се надига; ако това не е вярно, значи е можело още по-рязко да се накове преднта спирачка и да се съкрати спирачния път с няколко сантиметра). С което аз съм напълно съгласен - за сух асфалт.

----

Нова беля. След като си свалих мощната вилка XCR за да изчистя и смажа челото, сега въпросното се разхлабва след всяко (спокойно) каране. Лагерите са "капсуловани" - малко ги разкапсуловах при свалянето, но после ги сглобих и дори има вероятност да е вярно. От горния спейсър до лапата си има 3-те милимтера празнина. Пеперудката не съм я бутал - не изглежда да се вади. Лапата е от Илиянци, но pinch bolts си имат здрава резба. Натегнал съм ги колкото позволяват шестограмите 5ица и 4ка (да, различни са :Д) - нямам динамометричен ключ за под 20Nm. Вече 3 пъти нагласям челото за едва забележим луфт и след 10 бордюра пак започва да луфти. Не са (само) втулките на екс це ер-ът - и челото луфти.

Къде да търся проблема най из начало?

------

И още един въпрос. Това:
http://screambikes.eu/bg/shini-mtb/8071 ... sc-26.html

или това:
http://bikelab.bg/shina-xm-319-32-dupki

или това:
http://bikescenter.bg/komponenti-bg/shi ... 7320-26-bg
Последна промяна Vorac на Сря Фев 04, 2015 8:46 pm, променена общо 1 път
Vorac

Мнениеот connann » Сря Фев 04, 2015 8:33 pm

PtD написа:
Vorac написа:
connann написа:Но миналото лято си взех едни Schwalbe nobby nic Double Defense, мисля по 120 лв едната и през седмицата, като ходя на работа с колелото предимно по асфалт, и някой шофер като ме засече, ми се къса направо сърцето как грайферът остава по асфалта.

Ти, тазбира се, следваш класическия съвет - по асфатлт задна спирачка НЕ се ползва (изключае на мокро, лед, в завой).
http://sheldonbrown.com/brakturn.html

E защо, може да се ползва, стига човек информирано да борави със съотношението предна/задна ;)

Е то сега освен мокро и лед има ли друго :D , освен и пясък, и кал, тъмни улици, дупки ... А и ако те засече кола странично на половин метър пред теб, премятането през кормилото си е сигурно с предната спирачка.
И после хората ще ми се смеят. Докато, като си занеса както си трябва със задната гума, ще почнат да цъкат с език и ще казват "ей, колко е добър тоя!!!" :D

Както и да е, да не разводнявам темата, гладките гуми ще си ги ползвам и в случаите, когато карам по шосе, чувал съм, че се въртяло по леко.

Благодаря на всички за отговорите, все пак ще инвестирам в едни допълнителни капли. Пък ако стане ... Скоростите поне се настройват на ръка и няма да са такъв проблем.

П.П. Ако някой е решил да си взема Schwalbe Double Defense, да знае, че още на втория ден се заби един трън през "непробиваемия" слой и лепих гума, така че не е панацея. Но след половин каране след това, няма нови инциденти.

П.П.2
... защото сцеплението при задната гума е нулева, тя почти се надига
- тъй като при няколкото инцидента, които имах, беше доста повече от почти повдигане, вече съм много по-пестелив на предната спирачка. А задната гума повече вдига шум, отколкото да спира :D :agree:

П.П.3 И на мен ми се разхлабваше вилката след обслужването, но после си дозатегнах болтовете на лапата около стержена и повече не е мръднала. Да не е зацапано със смазка и да приплъзва?
Аватар
connann

Рейтинг: 1315

Мнениеот bio » Сря Фев 04, 2015 9:16 pm

@Vorac
иди на сервиз ... незнам какво си объркал и никой от разстояние не може да реши този проблем.
незнам как си подредил елементите на чашката. най-вероятно грешно.

относно шините
едната е 21mm
другата 19mm
и последната 18mm
демек нищо общо
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Vorac » Чет Фев 05, 2015 10:21 am

Ясно, мерси и на двама ви :beer:
Vorac

Мнениеот penmark » Чет Фев 05, 2015 1:46 pm

Някой нещо да каже за тоя дърт RacingRalph?
Изображение
Поръчах от един сайт, на снимката беше новата шарка и след като потвърдих по телефона, смениха снимката с такава шарка.
Triple compound PaceStar е, ~450гр.
Чуденката ми е дали да я откажа утре като дойде или да я взема. От коя година е тази версия на Racing Ralph? В някакъв немски форума гледам хората се хвалят че са си я купили, ама годината е 2008. :D 7 годишна гума няма ли да е станала на дупи? :D
Аватар
penmark

Мнениеот uBaH » Чет Фев 05, 2015 1:51 pm

Ха, не мога да ти кажа за конкретната гума, но и аз имам подобен въпрос. Тъкмо щях да пиша :D

Коя година ще да се е произвеждала тая версия на Michelin WildGripper Comp S Tubeless Multisystem?

Изображение

Мога да вземa две такива, за UST колелата си, ама и аз имам същите притеснения, като penmark.

ПП. Сега се сещам, че аз още търкалям един Racing Ralph 2.25 TL Ready, от 2010-2011 и шарката му е като на текущия модел ;)

ПП2. Да, на него прилича. Ако е вярно, определено нямам желание да карам 6-7-8 годишна гума, била тя и чисто нова :D
Последна промяна uBaH на Чет Фев 05, 2015 2:04 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
uBaH

Мнениеот penmark » Чет Фев 05, 2015 1:55 pm

Ванка, тоз Мишелин не е ли същия като тоя в същия коментар от немския форум където намерих Швалбето? :D
http://www.mtb-news.de/forum/t/verkaufs ... st-5245483
Аватар
penmark

Мнениеот jungleraver » Чет Фев 05, 2015 3:08 pm

uBaH написа:Ха, не мога да ти кажа за конкретната гума, но и аз имам подобен въпрос. Тъкмо щях да пиша :D

Коя година ще да се е произвеждала тая версия на Michelin WildGripper Comp S Tubeless Multisystem?

Мога да вземa две такива, за UST колелата си, ама и аз имам същите притеснения, като penmark.

ПП. Сега се сещам, че аз още търкалям един Racing Ralph 2.25 TL Ready, от 2010-2011 и шарката му е като на текущия модел ;)

ПП2. Да, на него прилича. Ако е вярно, определено нямам желание да карам 6-7-8 годишна гума, била тя и чисто нова :D

Лично според мен е произведена 2000-2003, поне по това време са били актуални на запад....жалко, че няма DOT на велосипедните гуми :crap:
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот iFkata » Чет Фев 05, 2015 7:01 pm

Koя комбинация е по-подходяща: Maxxis Minion DHF 2.35 60a отпред и Maxxis Minion DHR 2.5 MaxxPro 60а отзад или отзад Maxxis High Roller 2.50 60а? Ще се карат на сух терен (пръст) и на асфалт малко повече преодолява, рядко на мокро.
Аватар
iFkata

Рейтинг: 1229

Мнениеот bio » Чет Фев 05, 2015 7:12 pm

ей не са научихте по-големите гуми да ги карате отпред ....
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот iFkata » Чет Фев 05, 2015 7:15 pm

Добре, да кажем отпред да е MAXXIS MINION DHF 2.50 EXO. Отзад задължително трябва да е 2 слоя, защото с 1 многоо често пуках, дори и да беше стабилно надута. Безкамерна е вариант, но гето варианта не знам дали ще ме издържи.
Аватар
iFkata

Мнениеот Vorac » Пет Фев 06, 2015 5:47 pm

Не е въпрос, ама нейсе.

Най-после открих приложение на листовките на всикчи възможни езици в кутиите на компоненти Шимано. КАто ги намачкаш можеш да си ги натъпчеш в обувките да съхнат по-дързо!
Vorac

Мнениеот zafirovp » Пет Фев 06, 2015 7:52 pm

Проблем ли дължината на оригиналните болтове за калипер Шимано (18.7мм)? Сравнение със болта от Hayes, тези на шимано са по-къси със 6мм. Мога ли да карам спокойно със тях или да слагам старите ръждиви болтове.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот PtD » Съб Фев 07, 2015 5:16 am

connann написа: А и ако те засече кола странично на половин метър пред теб, премятането през кормилото си е сигурно с предната спирачка.
И после хората ще ми се смеят. Докато, като си занеса както си трябва със задната гума, ще почнат да цъкат с език и ще казват "ей, колко е добър тоя!!!" :D

Ако искаш да спреш, ще ползваш предимно предната. Ако искаш да поднасяш, ще ползваш предимно задната. Ако въпросът е да не се забия в кола, лично аз предпочитам да спра. :lol:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот MIKEY MOUSE » Съб Фев 07, 2015 9:12 am

uBaH написа:Ха, не мога да ти кажа за конкретната гума, но и аз имам подобен въпрос. Тъкмо щях да пиша :D

Моля, да допълня питането: Имах грижи с шосейни гуми и се разбра /от другия Форум/,че всички производители са длъжни да маркират трайно датата на производството за всяка гума. Само че всеки маркира по различен начин и за непосветения нищо не е ясно. Може ли някой ,компетентно да разясни... :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот iFkata » Нед Фев 08, 2015 1:05 am

Намерих информация за дебелината на различните марки гуми, maxxis 2.5 - 55мм и schwalbe 2.35 - 60-62 (конкретно за 2-те). Прочетох доста позитивни мнения за maxxis minion dhf. Та "сформирах" 2 комбинации и те са: 2 DHF-а 2.5, предният EXO, а задният 2 слоя 60а. Друга комбинация е 2x Big Betty 2.4. Muddy mary също е вариант, но са скъпи и затова отпадна. Та коя комбинация е по-удачна? Според мен с 2-та dhf-a търкалянето и сцеплението ще е малко по-добро от колкото с big betty. Единственото нещо, което ме притеснява за бетито е, че е 1 слой и отзад може да има по-често пукнати гуми. Ще се карат на сух терен главно, на асфалт също и на мокро(кално), но по-рядко.
Аватар
iFkata

Мнениеот bio » Нед Фев 08, 2015 10:31 am

аз бих избрал MAXXIS-а, но аз не карам DH.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот msniki » Нед Фев 08, 2015 3:21 pm

Може и малко тъп да е въпроса :
Със Максис ДХР 2 Ехо 26х2.4 ще имам ли проблеми ако го карам задна гума спускане ?
Карам USt (tubeless).
Стил на каране: DH /Fr
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот mitko991 » Нед Фев 08, 2015 3:24 pm

Maxxis DHR попринцип си е задна гума. :erm:
mitko991

Рейтинг: 1202

Мнениеот Demolition » Нед Фев 08, 2015 6:15 pm

Здравейте, има ли разлика между стержен 1.8 и 1/1.8 ? :dontknow:
Аватар
Demolition

Рейтинг: 1178

Мнениеот bio » Нед Фев 08, 2015 6:25 pm

Demolition написа:Здравейте, има ли разлика между стержен 1.8 и 1/1.8 ? :dontknow:

никаква, и двата не съществуват.
има стержен 1 1/8.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот kobso1245 » Нед Фев 08, 2015 6:27 pm

Demolition написа:Здравейте, има ли разлика между стержен 1.8 и 1/1.8 ? :dontknow:

Ъъъъ и 2-та не съществуват??
Смисъл правилно е 1 1/8(така де, 1.125), което си е овърсайз, 1.5 ти е ..ъъъ..1.5 :Д
пс: Упс, изпревариха ме.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот msniki » Пон Фев 09, 2015 11:03 pm

mitko991 написа:Maxxis DHR попринцип си е задна гума. :erm:

Верно ли ?
Аз пък си мислех че R -rear значи предна....

Он:
Питам за ЕХо и DHR 2 специално, Понеже чехох няколко негативни мнения че Ехо-то не било добре за задна гума понеже се вадело.
А модела го посочвам просто ей така, в случай че някой го интересува.
Пак казвам Tubeless ( ust) - без вътрешна ще се кара.
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот bio » Вто Фев 10, 2015 7:56 am

аз го карам като предна ghetto вариант не съм имал проблем, но моят стил не е спускане - не съм имал проблем с него.
поне още един познавам, който го кара за предна и той няма оплаквания.
това с ваденето може и да е било от шината.
анти-каски !!!
Аватар
bio

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум