Човек, така е, но аз съм завършил училище с разширено изучаване на история, освен учебниците съм чел самите извори, било ми е интересно наистина, кандидатствал съм с история и още се интересувам от нея. Фактите са си факти, добре е, че ги пише в Уикипедия, но е лошо, че никой не ги чете.
Сега вярно е, че като сме го превземали и разграбвали, не сме допринесли много за развитието на града, но поне трикратно е бил включван в територията на България, освен при Крум и Симеон и при цар Иван Асен ІІ със сигурност и то за дълго време.
Ти кажи нещо за битката при Чудското езеро и при Грюнвалд или за някоя друга голяма победа на немското рицарство над някакви диви ориенталци или славяни. Може и за битката при Никопол, нали е имало и немски рицари там, пак се брои. Или за кръстоносния поход на Фридрих Барбароса.
Само да знаеш, че през Х-ти век във византийския двор пратеникът на германския император е бил почитан по-малко от нашите пратеници и той лично се жалва на шефовете си. Причината за това е, че още преди християнизацията, но особено след това българи и византийци се чувстват близки помежду си като манталитет, начин на живот и т.н., разбират се добре на гръцки, търгуват постоянно.
Войните са доста по-редки от мирните години, от които и двете държави имат нужда, за да търгуват жито и кожи срещу зехтин и платове например.
При еднаквите данъци /причина за което е и еднаквото гражданско законодателство/ и религия за градовете е било все тая кой точно ги управлява, защото е нямало голяма разлика.