Въпрос относно скъсяване хода на вилка с каишка?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос относно скъсяване хода на вилка с каишка?

Мнениеот tratto » Сря Мар 11, 2015 9:23 am

Гледах това видео на със съвети на Дан Милър, там той показва трик със скъсяване на хода на вилката с каишка.
Интересно ми е това по какъв начин влияе на вилката технически, дали може да я увреди при условие че използваме трика само за катерене?
Ясно ми е че боята може малко да се олющи, ще се налага ли по честа профилактика на вилката?
Някъде гледах един продукт който захващаше със въженце пак ботушите и лапата на велосипеда и така можеше да регулирате хода на вилката си.
Нагоре без лифт, а надоле с дрифт!!
Аватар
tratto

Рейтинг: 1225

Re: Въпрос относно скъсяване хода на вилка с каишка?

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Мар 11, 2015 10:59 am

Може да си вържеш вилката и ей така:
https://www.dropbox.com/s/r9ujnh81djky9 ... 9.JPG?dl=0

В случая просто изпуска малко въздух, за да потъне по-лесно така. Taurus13 може да обясни в детайли врътката :D

Иначе тия пичове май ще предлагат такъв готов продукт, но ми мирише на 50-тина евро:
http://vecnum.com/

Няма негативно влияни за вилката, независимо дали ще я вържеш с въженце или тя има вътрешно регулиране на хода.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Сря Мар 11, 2015 8:01 pm

Пащо ме е изтипосал горе на снимката :) Няма ядове, карам си Марцокито вече 4 години така. Навивам си малко изолир банд на короната за да не ми се пили боята от въженцето. Чудесна работа си ми върши и даже си мисля че изобщо не ми трябва вилка с регулиране на хода, което като изключим механичния U-turn който вече не се прави, е адски капризна система. Така че и занапред като се наложи да сменям вилка просто ще си взема 160-170 и ще си я спъвам нагоре с въженцето. Долу на короната съм направил една примка тип "стреме", а горе минавам с въженцето от задната страна на короната и отпред праскам един Рифов възел и тва е.
Обаче все пак Цоки Z1 е доста железна вилица де.(жива здрава да е Нина, че ме убеди да я зема преди години)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот M1010X » Чет Мар 12, 2015 1:14 pm

ETA не би ли свършила по-добра работа?

Според мен работата на окачването се променя по няколко причини:
1. В горната част на хода (може би - поне 888 има, моята Z1 не съм я гледал за това) имаш негативни пружини, които омекотяват удара при рязко дръпване на кормилото. Това при въженцето, ако е достатъчно здраво стегнато в двата края, го няма.
2. Въздушните вилки се втвърдяват при сгъване, което значи, че една такава вече сгъната вилка ще работи в друга част от работния си диапазон. Спускането на малко въздух би решило този проблем, но това действие не работи при система от типа на Vecnum (която претендира да функционира "с едно действие на ръката").
3. Увеличаваш челния ъгъл, което обаче би било валидно и при слагане на вилка с по-малко ход (и, разбира се, с по-малък A2C), така че това не е директно свързано с това механично ограничаване на хода.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот moridinbg » Пет Мар 13, 2015 1:36 pm

Ами то в случая става дума за скъсяване с идея за нагоре. Ако тръгнеш да караш надолу ще има и друг проблем, че ще се сгъва и разпъва цялата вилка и ще опъва въжето.
С ЕТА не знам как е, но примерно при Fox, Talas е доста по-дървен от Float и не веднъж съм мислил да конвертирам моята и да действам с въжето...
Аватар
moridinbg

Мнениеот TrayanNinov » Пет Мар 13, 2015 3:41 pm

И това е пълна простотия. :D :D :D Сигурно следващото нещо е въженце и за окачването!
По темата: Не мисля че която и да е вилка е предвидена за нещо подобно. Едва ли си струва да натоварваш постоянно арката по този начин. А от друга страна и въженцето не е по оста на вилката ( едва ли това е полезно за карантията и ).
Аватар
TrayanNinov

Рейтинг: 1300

Мнениеот taurus13 » Съб Мар 14, 2015 9:55 am

Много теория, ама аз си карам отдавна така и да ви кажа няма ядове с работата на вилката - тя пружината си е там и работи вилката просто хода е по-малък, а вилката е по-твърда. То аз от 150 да я свия до 110...кво са тва 4 см. Въженцето си издържа опъването без проблеми. Тo тук не става дума да свиеш вилица за ДХ 200 мм до размер на XC вилица. Сега, по принцип няма нищо по-хубаво от работеща надеждна система за редукция на хода с копче на кормилото...обаче, първо доста пари са тия вилки и второ, ключовата дума е надеждност - както казах, повечето са адски ненадеждни, като изключим U-търна, който дефакто е пак свиване на стоманенаната пружина, но вътрешно чрез винт и гайка. Разбира се има неудобства от това решение при мен, поради това че трябва около 2 пъти на ден да вържа и развържа вилката, което ми отнема едно 2 мин., пък и моята е с въздушен прелоуд, та си я донапомпвам, ама бели кахъри са де.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Ozzie » Съб Мар 14, 2015 10:10 am

Rapid Travel на Manitou e проста и надеждна система, ама не знам дали я предлагат в новите модели. :8D:
Колкото до твоята система с въжето... Не се ли притесняваш от омекване на пружината след време, понеже постоянно е под напрежение?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот spirov92 » Съб Мар 14, 2015 12:21 pm

taurus13 написа:като изключим U-търна, който дефакто е пак свиване на стоманенаната пружина, но вътрешно чрез винт и гайка.

Само че шиша се навива в пружината и фактически скъсява цялата система, а не я комресира. Същата е идеята и при ATA системата на Марзочи.Така sag-а би трябвало да си остане същия. Затова и ти си я припомпваш като я развържеш. Не че за нагоре има толкова значение.
:beer:
spirov92

Мнениеот taurus13 » Съб Мар 14, 2015 9:06 pm

Ozzie написа:Rapid Travel на Manitou e проста и надеждна система, ама не знам дали я предлагат в новите модели. :8D:
Колкото до твоята система с въжето... Не се ли притесняваш от омекване на пружината след време, понеже постоянно е под напрежение?

Ми не....тя коло да е седи така - аз не съм ХЦ карач. Седи няколо часа, после я пусна. Па за 4 години няма много видимо омекване, пък и аз няма да я карам 25 години тая вилка, като москвич от соц. време. :D Но то при мен благината е, че имам взъдушен прелоуд и дори да омекне металната пружина леко, то се компенсира с въздуха, така че по-скоро мога да кажа че точно моята вилка е по-подходяща за тая работа от някоя чисто метално пружинна.
Иначе ми харесва оная измишльотина с въженцето дето бързо се спъва в движение вилицата, ма не съм и гледал колко струва щото не очаквам да е под 300лв :eyebrow:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Telepatok » Пон Мар 16, 2015 11:43 pm

http://www.epictv.com/media/podcast/three-emergency-trail-fixes-you-should-know---adventure-%7C-trail-doctor-/601259
Чичо доктор и той казва, че става тая работа ;)
Аватар
Telepatok

Рейтинг: 1504

Мнениеот gosh6o » Вто Мар 17, 2015 12:08 am

И аз го гледах това и се замислих да го прилагам на 130 милиметровото дуро. Идеята е да го смъквам на към 100 при продължителни катерения.
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот bio » Вто Мар 17, 2015 9:31 am

Telepatok написа:http://www.epictv.com/media/podcast/three-emergency-trail-fixes-you-should-know---adventure-%7C-trail-doctor-/601259
Чичо доктор и той казва, че става тая работа ;)

на чичо Доктор тая кайшка като му се размести ... и металната каратама отиде при короната или арката ще ги направи на салата.
Милко, ще покажеш ли "на живо" как става магията с въженцето ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Назад към Общ форум