Помощ за избор на колело за големия син

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ за избор на колело за големия син

Мнениеот Jiktak » Пон Мар 30, 2015 6:19 pm

Здравейте, в момента 10 годишния ми син ми кара един спринт паралакс с 20 цола гуми и от миналата година ме е заял за по-голямо колело и понеже ми се иска да мина метър съм решил да му взема една 26-ца и да не ме занимава повече с колела. Той не е много висок, около 135-140 см е и ако ще купувам трябва да съобразя рамката с това. Закарах го в Макском в Пловдив и пробвахме няколко модела, като предварително четох няколо теми във форума и разгледах сайта им. Бях се загледал в Sprint HAT TRICK 26", но продавачите ми казаха, че след 2-3 години ще му малее и пак ще иска по-голямо. Качих го на Sprint GTS Eco 26" 2014 и на Sprint Carrera ECO 26" и втория му хареса повече и му беше по-удобен, по-лесно въртеше педалите, но до земята в спряло положение трудно стигаше и при двата модела(ще му сложа малко амониева селитра в обувките да удължи за по-кратко време краката, хахаха). Отделно разгледах и SONIC на leader, който е на промоция с хидравлични спирачки, но ми се иска да чуя и вашето мнение. Гледах в сайта не декатлон и бюджетния BTWIN ROCKRIDER 340 C4 B'TWIN, но като не разбирам от монтажи и части ... Основното, което съм измислил е да е твърдак, за спирачките обаче все пак се колебая, четох много за хидравлични и механични дискови и V-brakе проблемите при поддържането има, а аз няма да имам много време за това да го правя редовно след всяко каране. Предложете компромис с най-здравите части от предложените, защото не ми се иска през нета да го поръчвам, в Пловдив ми е най-удобно.Като казах каране забравих да спомена, че ще лашка бордюрите по парковете и градинките за момента основно под мое наблюдение заради което се сдобих с една пистарка Херкулес на 100г., преправих кормилото и ще ми върши работа,а в последствие ако реши да ме мъкне по планинските пътеки, ще му мислим и аз да се оборудвам с нещо подходящо като един Аполон, например.
Благодаря предварително за мненията.
Jiktak

Рейтинг: 1200

Re: Помощ за избор на колело за големия син

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 30, 2015 7:35 pm

HAT TRICK-а верно ще му омалее бързо.
За всички останали които си посочил - не видях да се продават с рамки подходящи за ръста му.
15" (381 мм.) ще са долу- горе компромисен вариант.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Jiktak » Пон Мар 30, 2015 7:48 pm

Ozzie написа:HAT TRICK-а верно ще му омалее бързо.
За всички останали които си посочил - не видях да се продават с рамки подходящи за ръста му.
15" (381 мм.) ще са долу- горе компромисен вариант.

Благодаря за отговоря, повече ме интересуваше като здравина и качество между предложените, иначе го мятам на една 17ка и да е мислил като е искал голямо колело, хахахах, хем ще има запас от "омаляване", така да се каже.
Jiktak

Мнениеот carmo » Пон Мар 30, 2015 8:08 pm

Пловдив е голям град, имаш двама "месни" производители, та едва ли ще ползваш Е-търговия, но най-важното е да мерите с момчето заедно - то да иска, но ти да му мислиш. Ще се опитам да споделя личен опит, тъй като синковците ни са еднакъв "калибър". Миналата пролет (тогава бе 130см висок) му взех 24" твърдак с ви-брейк спирачки и добра вилка, а родителите на съучениците му направиха като теб мислейки си че това е номерът. Вероятно си даваш сметка че детските колела освен по-ниски, са и с по-къси рамки. Та дечицата много харесаха "нащо" колелце по простата причина че им бе по-удобно, леко и маневрено, и не се превиват напред за да стигат кормилото, да не говорим кво ставаше като трябва да завиват и примерно лявата ръкохватка се отдалечаваше отчайващо от тях при десен завой (и обратното при ляв). Също им се оказа важно да стигат земята без да се притесняват за гащите (а ти за внуците). Тая година, като "открихме сезона" се оказа че вече са свикнали с колелетата си и са им омръзнали, вече са на друг акъл и пак искат нови и "по-яки". Та в тоя ред на мисли гледай каквото избереш да му е удобно за да не убиеш неосъзнато от негова страна интересът му и господ здраве да ви дава след 2-3 години да му купиш ново и по-яко. Няма по хубаво от това да си носите по-често взаимна радост. Моят си харесва байка щото му е "под-ръка" и с растежа си и умаляването на колелото, му става още по-забавно да пробва разни трикчета, които с 26" просто не може.
Дано съм ти полезен с тоя коментар. Колелцата не са лоши, но още му е рано за тях (с изключение на първото,) а компонентите при тоя калибър са еднотипни. Едва ли ще "оставиш" на улицата 7-8 стотачки че да обсъждаме по-достойни компоненти.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Jiktak » Пон Мар 30, 2015 10:24 pm

Благодаря за мнението колега, много ми е полезно въпреки, че още миналата година моя караше на неговия приятел 26 инчовия Мистик, та съм дълбоко раздвоен и най-вероятно ще се ориентирам към Карерата.
Jiktak

Мнениеот carmo » Вто Мар 31, 2015 8:34 am

Щом си раздвоен, значи текат мисловни процеси. Жената е висока 150 см и понякога я "мъча" да караме тримцата колелета и тя ползва моя 26" твърдак с 18" рамка, който леко и е височък, но по-големия проблем е че кормилото и е далечко, а той не е с удължена състезателна геометрия на предния триъгълник. Веднъж ходи да вземе синковеца от училище и му взе колелото, но вместо да го бута, седна да се вози и после каза , "я кво удобно колелце". Синковеца в момента е 136см и определено още е далеч от 26"-овите байкове. На 24" детски колелета освен рамката са по-къси курбелите, колчето на кормилото и самото кормило, седалката е по-малка, и всичко това не е случайно. Ти си решаваш но примерно хвърли едно око и на това, http://bikesport.bg/bg/products/2205-sp ... B4%D0%B8-_ а ако може го пробвайте на живо паралелно с въпросният ти 26" избор.
carmo

Мнениеот Jiktak » Вто Мар 31, 2015 8:57 am

Ооооо, Аполона си е наистина як, класика, но нали все пак ще се опитам да плющя дявола във въздуха. Ще се похваля какво е станало, след задължителни проби след 15 дни обаче.
Jiktak

Мнениеот victortrt » Вто Мар 31, 2015 2:00 pm

carmo написа:Пловдив е голям град, имаш двама "месни" производители, та едва ли ще ползваш Е-търговия, но най-важното е да мерите с момчето заедно - то да иска, но ти да му мислиш. Ще се опитам да споделя личен опит, тъй като синковците ни са еднакъв "калибър". Миналата пролет (тогава бе 130см висок) му взех 24" твърдак с ви-брейк спирачки и добра вилка, а родителите на съучениците му направиха като теб мислейки си че това е номерът. Вероятно си даваш сметка че детските колела освен по-ниски, са и с по-къси рамки. Та дечицата много харесаха "нащо" колелце по простата причина че им бе по-удобно, леко и маневрено, и не се превиват напред за да стигат кормилото, да не говорим кво ставаше като трябва да завиват и примерно лявата ръкохватка се отдалечаваше отчайващо от тях при десен завой (и обратното при ляв). Също им се оказа важно да стигат земята без да се притесняват за гащите (а ти за внуците). Тая година, като "открихме сезона" се оказа че вече са свикнали с колелетата си и са им омръзнали, вече са на друг акъл и пак искат нови и "по-яки". Та в тоя ред на мисли гледай каквото избереш да му е удобно за да не убиеш неосъзнато от негова страна интересът му и господ здраве да ви дава след 2-3 години да му купиш ново и по-яко. Няма по хубаво от това да си носите по-често взаимна радост. Моят си харесва байка щото му е "под-ръка" и с растежа си и умаляването на колелото, му става още по-забавно да пробва разни трикчета, които с 26" просто не може.
Дано съм ти полезен с тоя коментар. Колелцата не са лоши, но още му е рано за тях (с изключение на първото,) а компонентите при тоя калибър са еднотипни. Едва ли ще "оставиш" на улицата 7-8 стотачки че да обсъждаме по-достойни компоненти.

Колега carmo, понеже и моят синковец стана втори клас и мисля от втора ръка да мине на нещо ново 24", мога ли да попитам кой модел си избрал на твоето дете.
Аз съм харесал това - http://bikesport.bg/bg/products/165-spr ... B4%D0%B8-_
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот carmo » Вто Мар 31, 2015 3:17 pm

Ми то беше есента на 2013-та, но е като това http://www.traunershop.at/images/bikes2 ... ze24_g.jpg само че в други цветове и стикери.
carmo

Мнениеот victortrt » Вто Мар 31, 2015 4:32 pm

Нищо де, мерси все пак. Много прилича по геометрия на каспъра, който съм харесал за моя.
victortrt

Мнениеот carmo » Вто Мар 31, 2015 4:51 pm

Ако искаш го "поглези" с това http://www.crosscycle.com/bg/catalog/ju ... y-119.html Децата обичат да "мачкат" предната вилка, а Рево шифт командите са им далеч по-удобни заради по-късите и слаби пръсти (лични наблюдения). На моя му сложих и рога на кормилото -вече са демоде, но страшно пазят ръце и команди при падания, или безразборно мятане / подпиране на колелото.
carmo

Мнениеот victortrt » Вто Мар 31, 2015 5:04 pm

Може и така да направя. Поначало той засега си кара супер добре едно 20" от продавалника, марка Мичмо /май френско/ с 3 вътрешни скорости на срам и контра, калници и предпазител на веригата. Дори веригата му блести като нова, а не е като да не е карал в локви. Ще видя това лято и наесен, когато има рожден ден ще го мисля, но засега събирам инфо.
Ще ми се и новото да е с вътрешни скорости и контра, но май няма да ме огрее.
Но да не си присвояваме темата на човека. :beer:
victortrt

Мнениеот bigchicken » Сря Апр 01, 2015 11:58 am

Това, че веригата блести като нова мен ме притесни :)
Трябва да се внимава с размера, освен с бъдещото пестене на пари. На моя му взех направо двайска за този сезон, но май ще се върнем за някоя и друга седмица на дванайската. Новото му тежи, неуверен е с по големия размер а караше много добре малкото. Дано е само заради зимната пауза и си върне уменията с по-малкото. А аз иначе съм лесен. Расте и втората смяна, та каквито и пари да дам ще се използват двойно :)
Аватар
bigchicken

Рейтинг: 1375

Мнениеот victortrt » Сря Апр 01, 2015 12:16 pm

Това да не те притеснява, кара го детето, дажо в коридора като е лошо времето. Просто искаш да кажа, че макар и на старо колелото му е супер и явно е с качествени части. Задната главина /срам Т3/ също е като нова. Сега вярно и че аз редовно смазвам веригите на всички велосипеди на семейството, но и от самата верига си зависи. Явно има много добра никелизация или оксидация или каквото там й се прави за защита от корозия.
А от 12" на 20" си е вярно стрес, според мен 16" в никакъв случай не бива да се пропуска, защото точно в тези години и ръст е най-важно да се напредва бавно и този размер се явява ключов за научаването да се кара колело /без помощни/. Има евтини колела дори и в супермаркетите.
victortrt

Мнениеот Jiktak » Сря Апр 01, 2015 12:26 pm

Моя големия от 16 мина на 20 и сега като го метна на 26 ще се види в чудо, хахаха, ама и аз като колегата имам какво да ги правя, това лято мисля да махам помощните от 16-ката на малкия и ги почва подред и той... Та за това мисля да хвърля повече пари за 26-цата, та да устиска и за малкия.
Jiktak

Мнениеот carmo » Сря Апр 01, 2015 4:45 pm

Мисля че недооценяваш горе изписаните :deal: и ще подложиш момчетата на изпитание. Щом малкия сега е на 16-ка, поне още 5 години ще е далеч от 26", тъй като тя е големшка все още за батко му, а за тоя срок (дори и да устиска), ще е "демоде" и омръзнала му, още преди да и се качи.
carmo

Мнениеот eternal_cycle » Сря Апр 01, 2015 6:52 pm

@Jiktak, ако правилно съм разбрал (четох по диагонала), искаш да вземеш 26-ца на хлапе 135-140 см.
Според мен няма да имаш грижи ако рамката е 15".
Малкия беше толкова висок, когато се качи от 20" на 26-инчово Ферини Р1 15" и нямаше никакви грижи.
Евентуално може да потърсиш по-къса лапичка, ако скучайно ти набутат такова с дълга.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Аватар
eternal_cycle

Рейтинг: 1315

Мнениеот Jiktak » Сря Апр 01, 2015 7:02 pm

eternal_cycle написа:@Jiktak, ако правилно съм разбрал (четох по диагонала), искаш да вземеш 26-ца на хлапе 135-140 см.
Малкия беше толкова висок, когато се качи от 20" на 26-инчово Ферини Р1 и нямаше никакви грижи.
Евентуално може да потърсиш по-къса лапичка, ако скучайно ти набутат такова с дълга.

Благодаря за мнението, пробваме да го видя, че го кара със завойчета и тогава купувам ..... :beer:
А каква ви е била идеята да е Ферини, а не Спринт, въпреки, че чух за разлика основно е лепенките?
Jiktak

Мнениеот Ozzie » Сря Апр 01, 2015 7:11 pm

http://picbg.net/viewpic.php?u=46204qYV7m&i=437371

Снимано е някъде през май- юни 2010 г. Рамката е 15".
Младши тогава беше долу- горе на 10 г. и 6-7 месеца и малко под 140 см.
На снимката е с дълга лапа, такава имах под ръка като го сглобявах, в последствие я смених с 20 или 25 мм. по- къса.
Кара го до миналата година, когато го ъпгрейднах до по- висока и дълга рамка.
Та все още съм на мнение, че 26" е по- добре от 24".
На 24" го качих като завърши първи клас и не му беше проблем да го кара.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот eternal_cycle » Сря Апр 01, 2015 7:34 pm

Jiktak написа:
Благодаря за мнението, пробваме да го видя, че го кара със завойчета и тогава купувам ..... :beer:
А каква ви е била идеята да е Ферини, а не Спринт, въпреки, че чух за разлика основно е лепенките?

Тогава имаше налични подходящи размери и цветове :D
Единият искал червено, другият синьо... :agree: :beer:
Аватар
eternal_cycle

Рейтинг: 1315

Мнениеот carmo » Чет Апр 02, 2015 8:24 am

eternal_cycle написа:@Jiktak, ако правилно съм разбрал (четох по диагонала), искаш да вземеш 26-ца на хлапе 135-140 см.
Малкия беше толкова висок, когато се качи от 20" на 26-инчово Ферини Р1 15" и нямаше никакви грижи.

Е, аз не казвам че няма да се справя с карането, а че ще му е дискомфортно. Виж на снимката до къде е чатала спрямо горната тръба на всяко. Синьото е по-ниско и късо, но пак е нередно високо. И аз кат малък съм карал на дядо ми Украйната през рамката и сигурно съм бил щастлив че го мога въпреки неудобството. Идеята е не да се справя с обстоятелствата, а да му е кеф и удобно. Единият от съучиниците на синковеца с "батковско" колело викаше "много е яко да караш истински байк, ама да не трябва да тръгваш, спираш или завиваш".
carmo

Мнениеот victortrt » Чет Апр 02, 2015 10:48 am

Хора, според мен детето, ако не може да тръгва и да спира, няма да се наслаждава на колоезденето, защото децата много по често се налага на спират и тръгват.
victortrt

Мнениеот Jiktak » Съб Апр 04, 2015 11:49 pm

В крайна сметка като монтаж от посочените от мен колела Карерата ли е най-най или някое друго и с риск да се повторя оправдано ли е изобщо и с какво мога да направя компромис за да са например спирачките хидравлични с цел усилието при натискане да е по-малко?
Jiktak

Мнениеот carmo » Пон Апр 06, 2015 9:08 am

Ако наистина си решил да е 26" виж и тоя модел http://www.bike.store.bg/p156997/iubile ... d-26-.html
Сега е на промоция и е супер оферта за това което предлага. Най-ниската му рамка е 440мм, но горната тръба в задния край е по-ниско заради планката м/у нея и седалковата, а това може да се окаже решаващо. Има писано из форума за тоя модел, но виж къде го има и го премерете на живо.
carmo

Мнениеот Jiktak » Пон Апр 06, 2015 10:23 am

Уаууу, за тия пари и хидравличните дискови определено си заслужава!
Jiktak

Мнениеот Jiktak » Пон Апр 06, 2015 2:32 pm

carmo написа:Ако наистина си решил да е 26" виж и тоя модел http://www.bike.store.bg/p156997/iubile ... d-26-.html
Сега е на промоция и е супер оферта за това което предлага. Най-ниската му рамка е 440мм, но горната тръба в задния край е по-ниско заради планката м/у нея и седалковата, а това може да се окаже решаващо. Има писано из форума за тоя модел, но виж къде го има и го премерете на живо.

За съжаление още на 6-тия ден е изчерпано, поне най-малкия размер от 440мм, жалко.
Jiktak

Мнениеот Jiktak » Вто Апр 07, 2015 8:34 am

Jiktak написа:
carmo написа:Ако наистина си решил да е 26" виж и тоя модел http://www.bike.store.bg/p156997/iubile ... d-26-.html

За съжаление още на 6-тия ден е изчерпано, поне най-малкия размер от 440мм, жалко.

:(!: Колеги, ще го намерим велосипеда ама друг път, в момента на излизане на промоцията софийска фирма за онлайн продажби на велосипеди и части за тях ги изкупила и десетте промоционални от този размер :smash: с цел препродажба на по-висока цена и облага без да подозират, че Cross ще им наложат заради юбилея непроменяемата тяхна цена и аз хванах последната бройка по чиста случйност докато за последно стрелях на посоки по де що има магазини, защото този беше последния магазин в който не съм проверявал. Като дойде ще споделя впечатления! :beer:
Jiktak

Мнениеот Jiktak » Сря Апр 08, 2015 3:58 pm

Доволен съм за сега от колелото въпреки, че го видях само през скайпа, след няколко дни - впечатления на живо , обаче изникна веднага един проблем, колчето на седалката е на ZOOM 31,6 х 350 мм и идва дълго , седалката не може да се смъкне максимално до нивото на рамката. Дайте съвет, да го отрежа 60мм или да търся друго, но по-късо?
Jiktak

Мнениеот victortrt » Сря Апр 08, 2015 4:14 pm

По-добре си купи ново, че иначе ще направиш старото неизползваемо и непродаваемо.
victortrt

Мнениеот Jiktak » Съб Апр 11, 2015 10:20 pm

Благодаря на всички за мнениията, от голяма полза бяха, благодаря най-вече на carmo, че ме насочи към промоцията. :bowdown: Както и предполагах малко сме нисички, обаче много се кефи и в момента е с "гъзобол", хахаха. Ново колче за седалката на Zoom за някакви 15лв., подрязване само 2см., защото оригиналното се оказа, че е доста по-дълго от 350мм и за сега всичко е ок! :clap: :beer:

Изображение

За сега по бордюрите, до края на лятото и по асфалта се надявам да стъпваме ... :D
Jiktak

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти