магически спирачки

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

магически спирачки

Мнениеот half » Нед Апр 05, 2015 11:26 am

Здравейте, спирачките ми трябва да са avid db1 никъде по тях не пише, но изглеждат точно по този начин https://www.sram.com/avid/products/db1-hydraulic-brakes
След обезвъздушаване на предната и смяна на накладките в сервиз, вече е по-твърда (с по-малко ход) и дори не мога да вдигна задницата ако спирам с един пръст (това го отдавам на накладките все още). Но проблема ми беше, че накладките опираха постоянно за това приложих тази техника https://www.youtube.com/watch?v=wcqLdtk4-xk благодаря на zafirovp че ми отвори очите. Оказа се обаче, че буталата не искат да се прибират, за това източих малко от течността, както са ми показвали в сервиз, леко отвивам болта на спирачният апарат и бавно натискам лостчето докато почне да сълзи. В първият момент се стреснах, че съм "източил" прекалено много, но после буталата се приближиха и хода стана нормален, така карах до работа и беше добре. На следващия ден (или май още вечерта) пак няма ход пак опират накладките и така седи от 2 дена без промяна, но не съм и карал.
Дъ фак ?
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Рейтинг: 1293

Re: магически спирачки

Мнениеот vla40 » Нед Апр 05, 2015 12:00 pm

Нормално е с нови накладки да опира, остави ги да се поизносят малко и би трябвало да се оправи. :beer:
Аватар
vla40

Рейтинг: 1394

Мнениеот RusTy » Пон Апр 06, 2015 12:28 am

Аз имах Avid Elixir 5 ,купих накладки и при мене не стана да се приберат буталата , затова и аз източих малко от течността. Аз карах около седмица така без да хваща добре , след като измина 1 седмица (в каране) се оправи , така че не се притеснявай , колкото повече я караш и спираш с нея , толкова по-бързо ще се оправи. :) :beer: :beer:
Аватар
RusTy

Рейтинг: 1198

Мнениеот Wheeler » Пон Апр 06, 2015 9:51 am

Имал съм само спирачки на Шимано и незнам дали е правилен подход, но когато искам да прибера буталата махам накладките и леко избутвам навътре буталата с пластмасова щанга за гуми. Това с източването на малко течност ми изглежда рисковано :dontknow:
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот RusTy » Пон Апр 06, 2015 12:29 pm

Wheeler написа:Имал съм само спирачки на Шимано и незнам дали е правилен подход, но когато искам да прибера буталата махам накладките и леко избутвам навътре буталата с пластмасова щанга за гуми. Това с източването на малко течност ми изглежда рисковано :dontknow:

След като не искат да се приберат буталата навътре, източваш малко течност (под малко имай предвид 1 капка) и после като бутнеш навътре и се прибират :)
При шиманските няма такива проблеми те направо като ги бутнеш и си се прибират. Аз сега карам с шимано деоре... :beer:
Аватар
RusTy

Мнениеот half » Пон Апр 06, 2015 9:05 pm

Еми явно каране му е майката :D
Благодаря ви все пак, ако ми направят други магийки спирачките пак ще пиша. :beer:
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Мнениеот petkoto_e1 » Пон Апр 06, 2015 10:41 pm

Днеска и аз получих подобен проблем с avid juicy 3. Реших да сменя накладките защото старите си бяха отишли , сложих новите накладки едвам едвам и не остана никакво място за диска между тях и върнах старите накладки и пробвах да върна буталата с отвертка напънах ги с всички сили едвам се върнаха и като махнах отвертка пак се върнаха :dontknow: помислих че е препълнена спирачката и източих две капки течност и пак този проблем :dontknow: и въпроса ми е защо става така :crap:
petkoto_e1

Рейтинг: 1180

Мнениеот RusTy » Пон Апр 06, 2015 10:57 pm

petkoto_e1 написа:Днеска и аз получих подобен проблем с avid juicy 3. Реших да сменя накладките защото старите си бяха отишли , сложих новите накладки едвам едвам и не остана никакво място за диска между тях и върнах старите накладки и пробвах да върна буталата с отвертка напънах ги с всички сили едвам се върнаха и като махнах отвертка пак се върнаха :dontknow: помислих че е препълнена спирачката и източих две капки течност и пак този проблем :dontknow: и въпроса ми е защо става така :crap:

От къде източи малко течност?
Аз на моя Avid Elixir 5 източих от лостчето от този болт , пробвай да източиш повече течност , би трябвало да стане. Успех! :beer:
Изображение
Аватар
RusTy

Мнениеот kobso1245 » Пон Апр 06, 2015 11:10 pm

Аз като сменях на Еликсир 3-ката накладките източих бая течност(смисъл доста повече от 2-3 капки) докато ги настроя.
И аз източвах от лостчето, ако има значение..
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот raptor1987 » Вто Апр 07, 2015 7:26 am

Добре де нали и старите накладки някога са били нови, и не е имало нужда от източване на спирачна течност.Как е ставал номера тогава?

petkoto_e1 написа: върнах старите накладки и пробвах да върна буталата с отвертка напънах ги с всички сили едвам се върнаха и като махнах отвертка пак се върнаха :crap:

Като прибереш буталата, ги задъж 10 секунди, не ги пускай веднага.
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот petkoto_e1 » Вто Апр 07, 2015 6:13 pm

Добре. А защо се движат толкова трудно :dontknow:
petkoto_e1

Рейтинг: 1180

Мнениеот djogobg » Вто Апр 07, 2015 6:53 pm

Защото идеята на хидравличната система в спирачките е за голям ход на лоста да се придвижват малко буталата, тоест ти като напъваш буталата, за да ги върнеш с половин милиметър трябва бая течност да прекараш обратно в "казанчето" при лоста. Най-добре се прави това с Голяма отвертка и стари накладки(както си направил ти). А за връщането - ако не си сменял течността скоро може да е позаминала и да е изменила свойствата си(да е започнала да се компресира по-лесно) Ако има въздух ще успееш да го компресираш него, но при отпускане той ще се стреми да се раздуе и може пак да върне буталата(макар силата му да е малка и да не ми се вярва това да е причината).

Ако пак вървят бавно може да ти е заминало някое уплътнение - на моите еликсири 5-ци уплътнението около едното бутало беше започнало да се разбрида и да запира буталото, да не се връща... Моите са на 4 години и това е тъжната истина от работата със ДОТ... както и с композитно бутало в алуминиев корпус... трябва си смяна на уплътненията. Дори докато ги обезвъздушавах след смяната изскочи част от уплътнението през дупката при лостчето.
warp 9.8
Аватар
djogobg

Рейтинг: 1306

Мнениеот nikibike0301 » Пет Мар 11, 2016 2:19 pm

kobso1245 написа:Аз като сменях на Еликсир 3-ката накладките източих бая течност(смисъл доста повече от 2-3 капки) докато ги настроя.
И аз източвах от лостчето, ако има значение..

здравей може ли малко помощ ? Къде се намира това лостче на Еликсир 3-ката защото немогат да се приберат тези буталца на спирачката ....
nikibike0301

Рейтинг: 1200

Мнениеот half » Пет Мар 11, 2016 7:02 pm

Здравей, мисля че ще е хубаво да поразгледаш сайта за да добиеш представа кое какво е. http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 1-focus001
По-добре отиди на сервиз, ако имаш възможност, за да не объркаш нещо и да си прецакаш спирачките.
Лоста е това което дърпаш с пръст когато искаш да спреш, до колкото виждам на авид елексир 3, болта който трябва да се развие е точно към кормилото и колоездача под предпазната гума, издърпваш я, развиваш болта колкото да започне да се върти БЕЗ ДА ГО МАХАШ, слагаш парцал до него и стискаш леко и бавно спирачката колкото да изкараш малко от течността в спирачката (слагаш нещо между буталата/накладките), завинтваш обратно и така докато не изкараш достатъчно течност. Внимаваш да не капне някъде от течността, особено по колелото или към диска.
Аватар
half

Мнениеот spirov92 » Вто Мар 22, 2016 9:18 pm

half написа:леко отвивам болта на спирачният апарат и бавно натискам лостчето докато почне да сълзи.
:eek3: Странен подход... според мен много по-безопасно е да отвориш горната пробка и да раздалечиш буталата с нещо, за да влязат докрай буталата. Така ще отлееш точно колкото трябва, а и ще излезе първо въздуха в резервоара, ако го има. А с лоста лесно можеш да прекалиш и после като ти намалеят накладките ще бъдеш неприятно изненедан.
Като цяло не е зле да се обезвъздуши спирачката. Също може и да се е скапало някое уплътнение и да не връща.
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот half » Сря Мар 23, 2016 11:06 pm

Прав си, така ми показа механика и за това така съм пробвал. :agree:
Аватар
half

Назад към Веломеханик