Български байк, по-скъп у нас, отколкото в чужбина?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Български байк, по-скъп у нас, отколкото в чужбина?

Мнениеот carmo » Вто Апр 14, 2015 4:31 pm

Винаги съм смятал че е по-изгодно човек да си купи нов байк родно производство, заради по-доброто съотношение цена/качество и политиката на БГ фирмите да предлагат продуктите си за нас на по-добри цени отколкото навън, което ми се струва нормално заради допълнителните разходи, а и отчасти по морални подбуди. Имам един познат който иска да си взема ново колело, та го посъветвах да разгледа "нашите" фирми, а той ме изненада със следните линкове:
В Сърбия http://www.markonisport.rs/bicikli-i-op ... r-pro-27-5 което е около 570лв. Тук същия байк е: http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2015.html Някой има ли наблюдения относно този казус и обяснение за тази "обратна" разлика, от какво е продиктувана, и дали е масова практика или е "частен случай"?
carmo

Рейтинг: 1930

Re: Български байк, по-скъп у нас, отколкото в чужбина?

Мнениеот victortrt » Вто Апр 14, 2015 4:39 pm

Драг скоро вдигнаха цените и може би затова е така.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Апр 14, 2015 4:54 pm

Родния пазар е бил винаги "за престиж" за Драг.
Наблягат си на международния и тук е "колкото да има"
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Рейтинг: 2000

Мнениеот xargs » Вто Апр 14, 2015 5:43 pm

Не че ги защитавам, но в цената на един продукт влизат много фактори, голяма част, от които зависят от регионални фактори (конкуренция, позиция на пазара, покупателна способност и т.н.). Затова не смятам, че е проблем разликата в цената. Със Сърбия малко трудно, но ако намериш същия продукт на по-евтина цена в ЕС винаги можеш да си го поръчаш оттам :)
Аватар
xargs

Мнениеот carmo » Вто Апр 14, 2015 8:35 pm

Е те всички "гледат навън", за да могат да правят среден и висок клас продукти, щото у нас тези класове (по обясними причини) не са масови, но ме учуди невъзможността (или нежеланието) в конкретния случай, да се постигне по-добра "домашна" цена спрямо тази при "съседите", но вероятно си прав и има неизвестни нам фактори и обстоятелства.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот darki » Вто Апр 14, 2015 10:15 pm

Ако бъдем коректни цената на конкретният е само за XL размер. :-) Иначе и другите модели са с по-ниски цени сравнени с нашите.

А сега леко шеговито :-) Преди месеци Драгомир Кузов беше поканен в една леко туморна организация оглавявана от много спорна персона - Огнян Дойнов, известен с това, че продава скъпо на български пазар, щото трябвало да продава евтино на чуждите пазари, щото пък там имал голяма конкуренция :-) Тези "нещица" ме навеждат на мисълта, че г-н Кузов може да е прихванал от тази болест :-) То вярно Огнян Дойнов продава илачи и може да е забъркал някой нов вирус, с който да е ударил ДРАГ :-)
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот puleto » Сря Апр 15, 2015 7:21 am

carmo написа:Е те всички "гледат навън", за да могат да правят среден и висок клас продукти, щото у нас тези класове (по обясними причини) не са масови, но ме учуди невъзможността (или нежеланието) в конкретния случай, да се постигне по-добра "домашна" цена спрямо тази при "съседите", но вероятно си прав и има неизвестни нам фактори и обстоятелства.

Колега занимавал съм се с внос на най- различни стоки и винаги цената е зависела от количествата. Ако сърбина е поръчал 50 лолела, а за българия са останали 10 бр. е нормално цената да е различна. През 91г. внасяхме соковете Пфанер и се чудехме защо в Гърция са по- евтини, но ни обясниха че в Гърция изнасят по 100 тира годишно, а ние внасяме по 4 тира и затова. Поздрав
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот largo_hs » Сря Апр 15, 2015 8:34 am

Каквото и да е не е оправдано, не забравяйте, че Сърбия не е в ЕС следователно има мито а също и транспортни разходи, наценка на търговеца на дребно и тн. Не може там да има такава разлика почти 20%. Просто нас тук са свикнали да ни дерат както могат!
largo_hs

Рейтинг: 1125

Мнениеот halfdone » Сря Апр 15, 2015 8:48 am

В Сърбия всичко е от по-евтино до много по-евтино от България, как го правят така всеки да си размишлява.

puleto написа:Колега занимавал съм се с внос на най- различни стоки и винаги цената е зависела от количествата.

За какъв внос и количество говориш тук, след като Драг са българска фирма или просто трябваше да напишеш, че си внасял сокове? :)
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот puleto » Сря Апр 15, 2015 5:29 pm

halfdone написа:В Сърбия всичко е от по-евтино до много по-евтино от България, как го правят така всеки да си размишлява.

puleto написа:Колега занимавал съм се с внос на най- различни стоки и винаги цената е зависела от количествата.

За какъв внос и количество говориш тук, след като Драг са българска фирма или просто трябваше да напишеш, че си внасял сокове? :)

Ами не знам защо е тая злоба и с какво ми помага на мен факта че преди 20 год. се е случило, но е ясно обяснено икономически за деца като теб. Е ти не си го разбрал, но като порастнеш помисли пак. Поздрав и да си пиеш млякото сутрин. Това че Драг са българска фирма по никакъв начин не го задължава да продава евтино. Просто в България балъците са повече. Аз за това не си купувам български колела и съм много щастлив.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот keel » Сря Апр 15, 2015 6:51 pm

Само да обърна внимание, че размера, който предлагат сърбите е само един - XL.
Кето предполага разпродажба на изостанали бройки, а?
Аватар
keel

Рейтинг: 1384

Мнениеот travel_mate » Чет Апр 16, 2015 10:06 am

Тук "балъците" са повече и принципа е "да кярим, докато можем", а навън пазарите са големи и конкуренцията е голяма. Преди години съм работил в големи производствени фирми, при еднакво качество, продукцията за износ винаги беше 30-50% по ефтина от цената която се предлагаше за вътрешен пазар. Просто цените се определят не по формули, ами с бъркане в носа и кой пазар "носи"...
travel_mate

Рейтинг: 1240

Мнениеот dudelgrincen » Чет Апр 16, 2015 3:18 pm

Колкото и да имам неприязън към Веломания и дериватите им си мисля, че заключения за ценообразуването като тези изказани по-горе са крайни.
Веломания са производител на велосипедите Драг и същевременно дистрибутор за България.
Като производител Веломания могат да определят базовата цена. Дисцтрибуцията е отделна дейност и има отделни разходи свързани с нея.

Ако не са заложени препоръчителни цени, минимални цени и допълнителни ограниченя, дилърите са свободни да определят свободно надценка.
Точно защото screambikes и Dragzone магазините са част от Веломания и такива ограничения няма, Dragzone могат да определят и надценка в произволен размер.

Цената за продажба на едро / редистрибуция със сигурност е доста по-ниска от крайната цена (и за България и за сърбия).

Дилъра в Сърбия или работи при по-малка надценка или договорил няколко XL бройки на по-ниска цена.
Вариации може да има заради разлики между сръбския динар и лева, а по ред други причини.

Веломания наистина са пълна трагедия, но това е друг въпрос. Все пак, макар да има само едно положително нещо за тях, то е че внасят доста компоненти, екипировка, аксесоари и т.н
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот barcode_hc » Пет Апр 17, 2015 9:07 pm

Не знам дали забелязвате, че цената на велосипеда в Сърбия е била реално 620 наши лева (т.е. с 40 лева отдолу), просто това е последен останал модел.

Сега представете си хипотетична ситуация, при която сръбският дилър предлага на Драг да закупи 30 бройки на единична цена 550 лева (грубо казано купуват 25 бройки на дребно и получават 5 броя "подарък"). Да, за крайния потребител това може да изглежда крайно несправедливо, но за Драг това са близо 17 хил. лева от воле, а и тези 30 бройки няма да им висят по магазини и складове, а са продадени. За колко време същият модел би се продал тук и би реализирал близо 17 хил. лева печалба? Сърбите продават колелата за по 620 лева, последните две бройки ги пускат на 570 лв. и имат 2000 лв. печалба (без да се включват разходите за транспорт и други).

Аз нищо лошо не виждам в цялата ситуация. Хората в магазините и сервизите нали трябва да получават заплата от нещо, все пак.
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Назад към Общ форум