Ram AM-ONE 1 или KONA PRECPEPT DL

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ram AM-ONE 1 или KONA PRECPEPT DL

Мнениеот tratto » Вто Апр 21, 2015 7:06 pm

Избирам си бюджетен велосипед с мека рамка, прилична окомплектовка, подходящ за малко повече от корос-кънтри или това там ендуро.
Вариантите са ми два за сега тази KONA PRECPEPT DL или този RAM AM-ONE 1
Нагоре без лифт, а надоле с дрифт!!
Аватар
tratto

Рейтинг: 1225

Re: Ram AM-ONE 1 или KONA PRECPEPT DL

Мнениеот spirov92 » Вто Апр 21, 2015 7:32 pm

На мен лично геометрията на коната поне на хартия повече ми допада, заради късия chain stay и по-ниския преден триъгълник. А тия криви седалкови тръби трябва да ги забранят със закон, ама при коната ще влиза малко по-дълго колче. Средното ѝ е малко по-високо, но поносимо. За окачването нищо не мога да кажа без да съм ги карал, FSR-подобното окачване на теория може да изолира въздействието на спирачката върху окачването, но много зависи от конкретната реализация.
Избора зависи и от конкретния размер и окомплектовка. ;)
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот tratto » Вто Апр 21, 2015 8:25 pm

Коната е поливин градус по остра от пред, има 142x12mm ос от зад, дупка за интегриран кабел на ситпоста.
Но, идва без регулируем сит пост, 3х9, 140 сектор ТК oт пред, шок без заключване.
Отворен съм за други предложения в този диапазон.
Българин съм, всяка стотинка ми е важна!
Аватар
tratto

Мнениеот Admin » Пет Апр 24, 2015 10:16 am

За Kona-та нищо не мога да кажа, но Ram AM.1 в момента отново го тествам и като цяло е много хубав велосипед в този ценови клас - удобен ми е като геометрия, окачването работи добре. Даже в момента една от основните задачи при тестването ще е да сравня как работи със стандартен заден амортисьор и с такъв, чиито фабрични настройки са подбрани специално с оглед на рамката. За момента обаче още съм със стандартния.
За мен единственият съществен недостатък на рамката е тая извита седалкова тръба - дори с регулируем кол, той трябва да бъде подбран много внимателно като модел и дължина, за да може да се ползва адекватно и изцяло.
Не ми стана ясно коя окомплектовка на Ram AM.One визираш, но предполагам, че си избрал такава, която да е конкурентна на Kona-та като ниво на оборудване.
Факт е, че на хартия Kona-та също има своите предимства, но без да съм я карал, не бих посмял да съдя за неща като окачването например.
Впрочем Kona-та от България ли ще я взимаш, т.е. можеш ли да разчиташ тук на гаранционен сервиз и т.н.? Защото в определени моменти такива неща също струват пари.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот tratto » Съб Апр 25, 2015 7:34 am

Коната определено ще взимам от България. Интересно ми е колко е полезният ход на колчето за седалка на Рам'а. Избирам между, най скъпата окомплектовка на Рам AM ONE и KONA PRECPEPT DL.
Имам в предвид че Коната ще има нужда от сериозен ъпгрейд докато Рам'а ми е почти ок като окомплектовка. Тук длиемата ми е дали да инвестирам в рамка която сам трябва да окомплектовам почти на ново или такава която е ок като окомплектовка.
Аватар
tratto

Мнениеот Admin » Вто Апр 28, 2015 11:24 am

При AM.1 проблемът с регулируем кол при моя ръст (170 см) е следният - при кол с обща дължина 385 мм (има такива със 125 мм сгъване и със 100 мм сгъване), дори когато мушна кола докрай надолу, ако го разгъна изцяло, седалката ми идва с 3-4 см по-високо от необходимото за ръста ми. По този начин не мога да ползвам целия ход на кола, т.е. не го разгъвам докрай. Това важи и за размер S, и за размер М на рамката. Така че хора с подобен на моя ръст трябва да си намерят кол с дължина в разгънато състояние 330 мм, който най-често ще е със 100 мм намаляване на височината. По принцип тези 100 мм би трябвало да са напълно достатъчни на повечето хора за почти всяка ситуация.
За по-високи хора (175+ см) размер М вече би трябвало да е добре дори с кол 385 мм, т.е. ще могат да ползват целия му ход.
Що се отнася до това какъв подход да избереш - трудно ми е да те посъветвам. Като цяло преокомплектоването отнема време и средства, аз лично бих ги инвестирал по-скоро в каране. :D За мен би си струвало да взема рамка с не-идеална окомплектовка и да променям по нея, само ако тази рамка ми е "мечта", т.е. ако съм сигурен, че това е рамката за мен и оттам нататък другите неща вече нямат такова значение.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот antonpc » Вто Апр 28, 2015 8:42 pm

Аз вече направих своя избор и от началото на сезона съм със събиран от мен като части RAM AM ONE.
Предното ми колело беше RAM allmtn и към момента мога да кажа, че не съжалявам за избора си.
Колелцето е идеално както за XC така и за TRAIL и ENDURO.
Админа добре беше описал в една статия, че колелото може да предложи различни неща на различните потребители в зависимост от това как е окомплектовано.
Карам си с твърд кол 350мм(още не мога да прежаля 4/500лв за телескопичен), единственото което замислям като промяна за другия сезон е да мина на 2x10 или 1x10 (сега е 3x9).
Окачването работи много добре и засега нямам забележки.
За KONA-та няма какво да кажа. :peace:
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот tratto » Вто Апр 28, 2015 11:15 pm

Моят кол е 330мм в разгънато състояние но мерен от минималната точка за влизане в рамката, общо е 40см, хода му е 12см на две позици. На мен драмата сега ми е дали има 17-19см място за кола и при кой размер го има.
Аватар
tratto

Мнениеот antonpc » Чет Апр 30, 2015 7:41 pm

Моята рамка е М и кола влиза максимум 17cm. ;)
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Назад към All Mountain/Ендуро продукти