При AM.1 проблемът с регулируем кол при моя ръст (170 см) е следният - при кол с обща дължина 385 мм (има такива със 125 мм сгъване и със 100 мм сгъване), дори когато мушна кола докрай надолу, ако го разгъна изцяло, седалката ми идва с 3-4 см по-високо от необходимото за ръста ми. По този начин не мога да ползвам целия ход на кола, т.е. не го разгъвам докрай. Това важи и за размер S, и за размер М на рамката. Така че хора с подобен на моя ръст трябва да си намерят кол с дължина в разгънато състояние 330 мм, който най-често ще е със 100 мм намаляване на височината. По принцип тези 100 мм би трябвало да са напълно достатъчни на повечето хора за почти всяка ситуация.
За по-високи хора (175+ см) размер М вече би трябвало да е добре дори с кол 385 мм, т.е. ще могат да ползват целия му ход.
Що се отнася до това какъв подход да избереш - трудно ми е да те посъветвам. Като цяло преокомплектоването отнема време и средства, аз лично бих ги инвестирал по-скоро в каране.

За мен би си струвало да взема рамка с не-идеална окомплектовка и да променям по нея, само ако тази рамка ми е "мечта", т.е. ако съм сигурен, че това е рамката за мен и оттам нататък другите неща вече нямат такова значение.