Избор на велосипед около 400+ лв

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на велосипед около 400+ лв

Мнениеот HsS777 » Вто Мар 31, 2015 10:21 pm

Здравейте,
Искам и аз да помоля за помощ при избора ми на МТБ. Сигурно повечето сте отегчени от всекидневните питания, но когато човек не разбира е по-добре да пита :)
Преди 15-тина години, когато живеех в по-малко градче, карането на колело ми беше ежедневие. За съжаление от както се преместих във Варна не съм се качвал и най-после се реших да се завърна към това мое позабравено хоби.
Най-напред ще започна с мерките ми. На 25 години съм, 175 висок, 82 см чатал и 75 кг.
Колелото ще се кара в градски условия/парка и може би никога в планински. Първоначално мислех за бюджет от сорта на 250-300 лева, но след много четене и ровене се оказа, че няма шанс. В крайна сметка съм склонен да отделя 400-450 лв и наистина ще съм радостен, ако се вместим в бюджета. Знам че за малко отгоре винаги ще се намери нещо по-добро, но това важи за всяко следващо и така може да стигнем и до няколко хиляди лв :D За предпочитане е велосипеда да е чисто нов, но мога да склоня и втора ръка, при наличието на гаранция, или ако е много добре запазен.
В крайна сметка съм си отсеял два модела, да си кажете мнението и евентуално може да предложите нещо друго :)

Cross 26'' S`Cape 24 speed модел 2015 юбилеен модел
Sprint Apolon Togano 2013 Чисто ново с 2 години гаранция от датата на закупуване, като същото втора ръка с година и 2 месеца гаранция го намерих за 390 лева.

Благодара предварително на всички отзовали се :wavey:
HsS777

Рейтинг: 1200

Re: Избор на велосипед около 400+ лв

Мнениеот nikolaysh33 » Сря Апр 01, 2015 12:45 am

Добре си се насочил :) Кроса за тези пари е идеален според мен.
nikolaysh33

Рейтинг: 1340

Мнениеот HsS777 » Сря Апр 01, 2015 9:08 am

Супер, а между двете кой е по-добрия избор, понеже не разбирам много от отделните части на велосипеда и не мога да преценя кое е по-читаво?
HsS777

Мнениеот victortrt » Сря Апр 01, 2015 9:39 am

Кроса е по-добър откъм компоненти, най-малкото заради вилката и спирачките. Отделен е въпросът дали за този бюджет и начин на каране ти е необходим точно такъв тип велосипед, но щом си ги набелязъл, значи си ги харесъл.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот HsS777 » Сря Апр 01, 2015 2:10 pm

Ако може да се намери нещо по-оптимално в този бюджет, приемам и други предложения, както бях написал по-горе. А рамката с каква дължина трябва да бъде за моя ръст и чатал? Бях намерил един калкулатор, ама го изгубих и не можах да намеря друг :(
HsS777

Мнениеот victortrt » Сря Апр 01, 2015 3:57 pm

Май по-оптимално ново няма. А за размера на рамката се гледа не толкова дължината на рамката, колкото седалковата тръба. Калкулатор има и в този сайт, но най добре е да се мери на място. Конкретно за кроса си или за 440 мм рамка или за 480, но пак казвам, че трябва да се мери.
Идеята е като обкрачиш рамката по средата на горната тръба, да ти остават два пръста място до чатала, но има и други параметри и най-вече дали ще ти е дълга или къса рамката, като седнеш. С мерене се разбира най-добре кой размер ти е по-удобен.
victortrt

Мнениеот carmo » Сря Апр 01, 2015 4:20 pm

Докато не свършат количествата,за ново колело, Кросът е най-доброто предложение в тоя ценови сегмент, и във всичко е по-добър спрямо другият вариант. Като размер можеш да пробваш на живо средните два, тъй като горната тръба в задния си край е свалена надолу заради планката и ще имаш избор относно отдалечеността на кормилото, а ако вземеш по-високият можеш да му сложиш по-къса лапа, което ще придаде на байка по-директен "хандлинг". Виж от сайта им, адресите във Варна, премери и питай дали още на място ще се навият да ти сменят лапата (ако решиш че е резонно и вземеш по-високата рамка) и гумите (щом няма да лазиш по чукаците), предполагам ще имат "по-градски".
Иначе има типично градски колелета, но с аналогични компоненти ще са доста над намислената от Теб сума, а втора ръка си е на късмет и като наличност, и като моментно състояние. Ако обаче наистина ще се возиш само в града, имат чудесни "ърбън" байкове: http://www.crosscycle.com/bg/catalog/ur ... al-92.html -с външни скорости, или това http://www.crosscycle.com/bg/catalog/ur ... ia-93.html -с вътрешни скоростино, но ще трябва да увеличиш бюджета си с още 100лв спрямо въпросния Ескейп.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот victortrt » Сря Апр 01, 2015 4:28 pm

Това последното някак си го каза вместо мен, но мисля, че човекът се е насочил към планински велосипед, защото по-добре от нас познава "градската" среда, в която ще кара.
Иначе по-скоро нещо такова би могло да се мисли като евтин и "вечен" велосипед http://www.leader96.com/_lang-bg/produc ... -hero-fixi
victortrt

Мнениеот carmo » Сря Апр 01, 2015 5:07 pm

Това си е според бюджета му, но дали е готов за толкова тънки гуми и 1 скорост? Морската градина е равна, но не е цяла Варна така.
carmo

Мнениеот HsS777 » Сря Апр 01, 2015 5:17 pm

Благодаря ви много, че се отзовахте :) Свързах се с един варненски магазин и ги питах за Крос Ескейп дали го имат, казаха че са направили поръчка и очакват доставка до края на седмицата. Разбрахме да ми звъннат като им пристигнат бройките и да отида да ги видя. Мисля че се спрях на този байк. Благодаря и за другите предложения, но ми идват прекалено скъпичко и прекалено елегантни и градски като визия. Сега съм в очакване и като има развитие ще ви се похваля и ще напиша първоначални впечатления от колелото. Междудругото ако някой се интересува, ще се предлага само в син цвят, така ми казаха от магазина, няма да има други разцветки, поне за сега.
HsS777

Мнениеот victortrt » Сря Апр 01, 2015 5:20 pm

Просто го дадох като вариант на "ърбън" стила, все пак човекът е млад и може да му хареса. Опс, той вече си написа, че няма.
victortrt

Мнениеот puleto » Сря Апр 01, 2015 9:59 pm

HsS777 написа:Здравейте,
Искам и аз да помоля за помощ при избора ми на МТБ. Сигурно повечето сте отегчени от всекидневните питания, но когато човек не разбира е по-добре да пита :)
Преди 15-тина години, когато живеех в по-малко градче, карането на колело ми беше ежедневие. За съжаление от както се преместих във Варна не съм се качвал и най-после се реших да се завърна към това мое позабравено хоби.
Най-напред ще започна с мерките ми. На 25 години съм, 175 висок, 82 см чатал и 75 кг.
Колелото ще се кара в градски условия/парка и може би никога в планински. Първоначално мислех за бюджет от сорта на 250-300 лева, но след много четене и ровене се оказа, че няма шанс. В крайна сметка съм склонен да отделя 400-450 лв и наистина ще съм радостен, ако се вместим в бюджета. Знам че за малко отгоре винаги ще се намери нещо по-добро, но това важи за всяко следващо и така може да стигнем и до няколко хиляди лв :D За предпочитане е велосипеда да е чисто нов, но мога да склоня и втора ръка, при наличието на гаранция, или ако е много добре запазен.
В крайна сметка съм си отсеял два модела, да си кажете мнението и евентуално може да предложите нещо друго :)

Cross 26'' S`Cape 24 speed модел 2015 юбилеен модел
Sprint Apolon Togano 2013 Чисто ново с 2 години гаранция от датата на закупуване, като същото втора ръка с година и 2 месеца гаранция го намерих за 390 лева.

Благодара предварително на всички отзовали се :wavey:

Все пак ако си се спрял на този Cross 15 кила, помоли в магазина да ти сменят колчето кормилото и гумите вътрешни и външни с по- леки, както и седалката. В днешно време 15 кила твърдак си е доста нескопосано изпълнение. Жалко че тия се излагат така за юбилея. Цената иначе не е толкова лоша, ама с тов тегло след някоя и друга година няма продаване. Поздрав и успех, парите са си твои.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот carmo » Чет Апр 02, 2015 8:44 am

Е, трудно ще е да стане 11 кила, но гумите и джантите наистина си тежат. Профилът на шините е доста висок и е много здрав (няма кривене - лични впечатления). От компонентите които го съветваш да смени ще намали 100 - 200 грама (те и сега са алуминиеви) срещу неясно колко пари. Иначе рамката е лека и ако се сменят вилката, курбелите и джантите + безкамерни гуми , теглото може да се редуцира доста, но пак ще е скъпичко, а тук целта е обратната. Като за начало е добра база, а после може да се ъпгрейдва, ако човек се вманиачи.
carmo

Мнениеот kobso1245 » Чет Апр 02, 2015 12:00 pm

В днешно време 15 кила твърдак си е доста нескопосано изпълнение.

За тия пари-толкоз.
За сравнение- моя Грип 130 по каталог беше към 13кг(никога не съм го мерил), а струва 1.3к..
За олекотяване-от седалка, кормило и т.н. само ще свали цифрата на кантара, шансът да го усети клони към 0...
Тва колелце си е една страхотна база като за начало, а и имайки предвид, че с читава вилка теглото веднага пада с поне 1кг.. Като се добавят и хубави гуми(дори и да не са безкамерни) и е готово.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот victortrt » Чет Апр 02, 2015 12:18 pm

Хора, какви безкамерни. Човекът иска да го кара в града и да не е с "елегантна" визия на ситибайк. За тази цел си е добре колелото. Освен това по въпроса с теглото има доста тънкости и дебелости - един мери най-малката рамка и без педали например, друг ги пише килограмите както си иска и т.н.
victortrt

Мнениеот edmondko » Нед Апр 05, 2015 6:11 pm

И на мен дилемата ми е в S-Cape или да скоча на по-скъпия С20. И аз ще го карам предимно в града, до сега изкарах 6 години с Драг Гризли - оказа се по-кораво от очакванията ми, като съм сменил само вилката от сънтур към ХСМ. Както и да е, време му е вече на Гризлито да си замине и искам да ъпгрейдна с колело, което ще ми служи вярно в поне следващите 5 години с минимални ъпгрейди. С гризлито не съм ходил на планински преходи, тъй като не му имах вяра за това си мисля да пробвам с нещо по-надеждно и да нямам съмнения и в по-екстремни условия.
Urban байкове също ми изглеждат привлекателни, като го карам предимно в града но си мисля, че София все още не е готова за този тип колела особено с твърда вилка и тънки гуми. Предпочитам комфрота на планинското пред лекотата и скоростта на градските.
Едно ново интересно градско предложение от драг http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gradski-hibridni/10495-velosiped-drag-boulevard-2015.html, което ми грабна окото, с изправена стойка красив дизайн, но с твърда вилка.
Това са ми фаворитите, за съжаление не съм пробвал да карам по дълго на градски велосипед за да имам наблюдения и да направя сравнение, за това се надявам и аз да намеря отговор на тези въпроси.
edmondko

Мнениеот HsS777 » Нед Апр 05, 2015 8:56 pm

Аз лично си поръчах Ескейпа преди 2-3 дена и го чакам тази седмица да пристигне. Според човека, който беше в магазина за моя ръст съм за 440мм рамка и такъв си поръчах. Имаха само една бройка непродадена 480мм, ама ми беше на ръба и той ме отказа, каза ми "По-добре по-малкия, ще ти е много по-удобен", та го послушах.
HsS777

Мнениеот victortrt » Пон Апр 06, 2015 10:13 am

edmondko написа:Едно ново интересно градско предложение от драг http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2015.html, което ми грабна окото, с изправена стойка красив дизайн, но с твърда вилка.

Точно на това колело твърдата вилка няма защо да те притеснява, защото се кара с право положение на тялото и теглото на колоездача пада само върху седалката. Отделно гумите и кормилото също поемат вибрациите. Това колело обаче не е предназначено за "градско" каране в типичния смисъл, влаган обикновено. То е само за равни алеи. Неслучайно се казва Бийч круизър. Кормилото и стойката не позволяват повдигане на предната гума за качване на бордюри.

Поначало това кой вид велосипеди са по-комфортни е доста относително. Дебелите гуми на планинските велосипеди дават някакъв комфорт, ако са напомпани на ниско налягане, но силно приведената позиция го отнема. Отделно ниското налягане прави въртенето по-трудно и това е обяснимо.
При ърбън велосипедите гумите са по-тънки, карат се по-напомпани, но и горната тръба е по-къса и се кара по-изправен. Ето като сравнение http://koleloto.bg/product/1086/cross-2 ... -2015.html Забелязва се, че горната тръба е по-дълга от седалковата макар това да е голям размер рамка.
Такива са и всички стари градски рамки като освен къса горна тръба имат и къс чейнстей и ниско разположено средно движение, ето например моето http://1bike.bg/portfolio/puch-reborn/#jp-carousel-4124. В комбинация с извито назад кормило /лястовица/ колелото се кара почти прав. Аз съм сложил право кормило и стойката ми стана по-агресивна /наведена/, но пак е по-удобно отколкото на типичен хибрид.
Една такава стоманена рамка и вилка или като на горния крос алуминиева рамка със стоманена вилка са комбинацията, която със сигурност дава повече надежда велосипедът да изкара 5 години.
Вече отделно стои въпросът, че колкото по-малко сложни компоненти, толкова по-лесно и евтино за подръжка, но ако всички следваха този принцип, още щеше да има само велосипеди с една скорост и контра, а не е така.
victortrt

Мнениеот lord_chuldarkar » Вто Апр 07, 2015 12:49 pm

Здравейте, използвам темата да попитам за велосипед който ще се кара основно по асфалт, ако се кара по черен път ще е някакъв утъпкан.

Висок съм 185, доколкото измерих вътрешната страна на крака ми е 85см и се колебая между 26 и 29 инча размер на велосипеда, мерих 29er с 48см рамка, както и с 51см рамка и двата ми се струват добре, мерих 26еr с ХL рамка която беше отбелязана като 56см както и друг с 20инча рамка също ми се струват добре (може би зависи доста и от модела).

Колебая се между следните велосипеди:

1. Cross s-cape - http://www.mtb-bg.com/index.php/other/c ... ss-20years
2. Cross grip 921 - http://www.velozona-bg.com/shop/%D0%92% ... GRIP%20921
3. Drag 9r - http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2015.html

Доколкото четох из форума s-cape е с най-добри компоненти, но няма шанс да го пробвам наживо а там възниква въпроса дали рамка XL или XXL (тъй като XL е отбелязана като 52см, пък мерих друг крос с ХЛ 56см). Другия въпрос който ме мъчи е има ли съществена разлика между компонентите на тези колела, тъй като в момента карам едно от практикер 26 инча което по мои измервания е с 48см рамка но има заден амортесьор и това я скъсява като седна :) та не съм много запознат.
Аватар
lord_chuldarkar

Рейтинг: 1230

Мнениеот victortrt » Вто Апр 07, 2015 4:48 pm

Според мен при твоя ръст и предвид, че ще се кара по асфалт, си харесай някоя от 29-ките, които си посочил. Те са горе долу един дол дренки, но поне сам ще можеш да си смениш без проблем гумите с по-адекватни за асфалт /заради ви-брейка/. На асфалт няма да ти трябват дискови спирачки и 26 цолови гуми, макар вилката и скоростите на Ескейпа да са по-хубави.
Лично мнение - грип 921 и по-тесни и гладки гуми.
victortrt

Мнениеот edmondko » Сря Апр 08, 2015 8:26 am

Искам да питам доколко удачни са 29ките за по ниски хора? Аз съм висок 173/73кг Интересува ме дали 29ка би ми била голяма естествено с по малка рама и какъв размер рамка би била удачна с 29"
edmondko

Мнениеот HsS777 » Сря Апр 22, 2015 5:45 pm

Да ви се похваля, че най-после и аз съм собственик на Крос Ескейп. Днес ми пристигна колелото, след доста дълго чакане. Взех с 19 инча (480 мм) рамка и ми пасна перфектно. Добре че не взех по-малкото, че можеше и да не ми е много добре. Направих няколко пробни кръгчета в Морската градина и общо взето нямам никакви забележки. Колелото върви много добре, удобно ми е, спирачките ми харесват, коват както си му е реда, само седалката нещо не ме кефи, доста твърдичка ми се струва и може би ще я сменя. От магазина купих и нови педали, че стоковите бяха доста зле. За сега това мога да кажа. Ако някой го интересува нещо конкретно може да пита :)
HsS777

Мнениеот viking_kn » Чет Апр 23, 2015 10:51 am

lord_chuldarkar написа:Доколкото четох из форума s-cape е с най-добри компоненти, но няма шанс да го пробвам наживо а там възниква въпроса дали рамка XL или XXL (тъй като XL е отбелязана като 52см, пък мерих друг крос с ХЛ 56см). Другия въпрос който ме мъчи е има ли съществена разлика между компонентите на тези колела, тъй като в момента карам едно от практикер 26 инча което по мои измервания е с 48см рамка но има заден амортесьор и това я скъсява като седна :) та не съм много запознат.

Аз съм 183 и карам s-cape с XL рамка и ми е добре,може би един "косъм" по-голяма, но я чувствам добре, така че за размера мисля, че XL ще ти е добре, но все пак е хубаво ако можеш да я премериш, но като чета май ще е мисията невъзможна :). Успех в избора. :)
viking_kn

Рейтинг: 1220

Мнениеот d.k.manov » Чет Апр 23, 2015 11:15 am

Здравейте, някой знае ли къде в София има останали бройки от въпросния юбилеен s-cape? По средата на промоционалната кампания сме, а навсякъде са изчерпани количествата от средните по размер рамки, много неприятно усещане се създава.. Благодаря предварително!
d.k.manov

Мнениеот victortrt » Чет Апр 23, 2015 2:07 pm

И да знаем, то няма гаранция, че няма да се изчерпи докато отидеш там. Според мен си правиш си един списък и ги почваш поред като Ума Търман в оня филм, където играеше с жълт спортен екип и самурайски меч.
След фирмения в Младост поред на номерата
гр. София, Магазин Байк Център 3 Ситняково, ул. "Живко Николов " тел. 944 15 58 e-mail: [email protected]
гр. София, Магазин Байк Център 4 кв. Изток, ул."Райко Атанасов" 3 тел. 871 80 77 e-mail: [email protected]
гр. София, Магазин Велоспорт ж.к. Стрелбище, ул. Костенски водопад 4 тел. 0878 536 514
гр. София, Магазин Дани Байк ул. „Летоструй” 6А тел. 0878 11 97 73
гр. София, Магазин Ескадра бул. "Искърско шосе" No 7 тел. 0886 883 663 website: http://www.escadra.bg
гр. София, Магазин за велосипеди жк Младост 1 до бл. 43 тел:0887371321
гр. София, Магазин за велосипеди бул. "Васил Левски" 28 тел:02/9873786 e-mail: [email protected]
гр. София, Магазин Кале 06 "Ломско шосе" 104 тел. 02/ 836987 e-mail: [email protected]
гр. София, Магазин Спорт Депо ж.к. Люлин, бул. Джавахарлал Неру №12 (до магазин Зора) e-mail: [email protected] website: http://www.sportdepot.bg
гр. София, Магазин Байк Център 2 Лозенец ул."Богатица" 20 тел. 0893 39 06 49 e-mail: [email protected]
гр. София, Магазин Байк Център 1 жк Младост 1 бл1 А тел. 8878 119 e-mail: [email protected]
гр. София, Мaгазин за велосипеди ж.к. Разсадника Бул. „Вардар”, бл. 20 тел. 0899201736 Любомир Иванов “Зорница LL” ЕООД
гр. София, Магазин "Колелото БГ" ул. Георг Вашингтон 4, тел: 02 / 426 18 30 Мобилен: 0886 849 456 Email: [email protected] онлайн магазин: http://www.koleloto.bg
гр. София, Магазин Onboard store кв. Яворов ул."Янтра" 3Б тел.: 02 / 9442929 http://www.onboardstore.com
гр. София, Магазин Барбарас ж.к. Красно село, бул. Гоце Делчев 4
гр. София, Магазин Джордан ул."Солунска" 59 тел.: 0898 702777
гр. София, Магазин за Велосипеди жк Люлин 4 бл.417 П тел. 0899 887 520; 0878 244 805
гр. София, Магазин Спорт Депо Galaxy Trade Center, бул. Шипченски проход 18, ет.2 website: http://www.sportdepot.bg
гр. София, Магазин Спорт Депо Сграда Спорт Депо (зад Технополис) Бизнес Парк София тел. 0895 77 32 14 e-mail: [email protected] website: http://www.sportdepot.bg
гр. София, Магазин Цар Лъв жк Люлин, ул. „Луи Пастьор” 3 тел. 0888 718 431 e-mail: [email protected]
гр. София, Магазин „Спайдърмен” Стокова борса „Илиянци” 1-ва База, м. 4012 тел.: 0878506278
гр. София, Магазин „Спорт депо” бул. „България” № 69 тел. 0701 90009 website: http://www.sportdepot.bg

Това в рамките на шегата де. Иначе ако си сигурен за размера - http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... v-mat.html
victortrt

Мнениеот nikant » Вто Апр 28, 2015 6:50 pm

victortrt написа: гр. София, Магазин Байк Център 3 Ситняково, ул. "Живко Николов " тел. 944 15 58 e-mail: [email protected]
......................................................

:offtopic:
Колега, мерси за списъка :)
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот victortrt » Сря Апр 29, 2015 2:19 pm

Моля. Чакам активност в моята тема - viewtopic.php?f=15&t=173370 /която не е за избор на велосипед :beer: /, а строго статистическо-аналитична.
victortrt

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти