Разглобяване и почистване на амортисьорна вилка (стар модел)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Разглобяване и почистване на амортисьорна вилка (стар модел)

Мнениеот Recku » Пон Май 04, 2015 2:38 pm

Здравейте,

наскоро си взех велосипед втора употреба, който има нужда от цялостно обслужване, почти всичко по него вече е почистено и сменено (дори задния венец и веригата трябваше да бъдат сменени), но остана момента с предната вилка, като изключим чието разделяне с колчето беше нечовешко измъкване (дори с наличието на WD-40) поради силно окислилите се метали.
Трябва да отбележа, че целият велосипед не е от най-висок клас, но се стремя да го приведа в прилежен и работещ вид, разбира се ще си го поддържам, дори планирам да го пребоядисвам, но засега целта е да отстраня ръждата и да почистя вилката изцяло (само тя остана). Въпросът ми е как се процедира с разглобяването на подобен вид вилка, първо се махат болтовете намиращи се в отворите на първата снимка (на дълбочина от 200 мм - чието сваляне ще е много интересно понеже болтът е за 6 мм шестостенен ключ, а ключ с такава дължина не съм срещал) или и тези пластмасови уплътнители трябва да бъдат също свалени.

П.П.: Дори не съм сигурен дали тази не е само с една пружина вътре, понеже не успях да разбера как се казват този модел вилки, затова не намерих и описание за разглобяването им, та затова питам Вас.

Поздрави,
Радослав
Прикачени файлове
DSC_1118.jpg
(481.29 KiB) 409 пъти
DSC_1116.jpg
(496.55 KiB) 364 пъти
Recku

Рейтинг: 1200

Re: Разглобяване и почистване на амортисьорна вилка (стар модел)

Мнениеот Ozzie » Пон Май 04, 2015 6:12 pm

Recku написа:...... първо се махат болтовете намиращи се в отворите на първата снимка (на дълбочина от 200 мм - чието сваляне ще е много интересно понеже болтът е за 6 мм шестостенен ключ, а ключ с такава дължина не съм срещал) ....

Това плюс подходящ удължител.
Има ги във всеки уважаващ себе си магазин за инструменти, ако не ти се занимава с on-line поръчки.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Веломеханик