Премахване на луфт и профилактика - XCM V3

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Премахване на луфт и профилактика - XCM V3

Мнениеот Danch0 » Съб Май 09, 2015 12:43 pm

Здравейте.Бих искал да попитам по какъв начин и дали въобще е възможно на тая вилица да и се премахне луфта.За профилактиката въпроса е следния - от къде бих могъл да си намеря семеринги и така наречените "sleeves" .Благодаря предварително! :beer:
Аватар
Danch0

Рейтинг: 1220

Re: Премахване на луфт и профилактика - XCM V3

Мнениеот m30b25 » Съб Май 09, 2015 4:08 pm

Тази вилка в ботушите има само семеринги и втулки.За да имаш лифт значи,че втулките са за смяна.Гледал съм по магазинчета в софия,че продават втулки ама за семеринги немога да ти помогна...Ако толкова държиш да се направи твоята вилка можеш да ползваш друга за донор :D За да изкараш втулките първо свали семерингите и точно под тях са тези втулки които се държът за ботушите с така да го наречем щипка.Слагаш двата пръста във втулката завърташ и я изкарваш.
m30b25

Рейтинг: 1210

Мнениеот Danch0 » Съб Май 09, 2015 5:26 pm

m30b25 написа:Тази вилка в ботушите има само семеринги и втулки.За да имаш лифт значи,че втулките са за смяна.Гледал съм по магазинчета в софия,че продават втулки ама за семеринги немога да ти помогна...Ако толкова държиш да се направи твоята вилка можеш да ползваш друга за донор :D За да изкараш втулките първо свали семерингите и точно под тях са тези втулки които се държът за ботушите с така да го наречем щипка.Слагаш двата пръста във втулката завърташ и я изкарваш.
Точно тях съм нарекъл sleeves,защото нямах идея как се наричат по друг начин.Имаш ли спомен в кои магазинчета си ги гледал? :dontknow:
Аватар
Danch0

Мнениеот anio_g » Съб Май 09, 2015 6:21 pm

Преди време и аз заскачах да правя тази процедура...
В интернет тогава намерих цена за втулките от порядъка на 13$/бр.
Разбрах, че от Ве****ния са зареждали преди време, дилъра в града имаше само 28мм /5-6 лв./бр/, а моята (вярвам и твоята) е с 30 мм тръби.
В един сервиз се опитаха да ме разубедят изобщо да се занимавам / цена за труд+сервизиране от порядъка на 15 лева /.
Не знам колко е лесно да се свалят маншоните/втулките. Аз не успях, явно проблема е при мен. И клипове гледах, и мъчих с кърпи, мъчих и отдолу, в дълбочина да издърпам втулката, както беше показано в един клип на suntour в тубата, не мръдна. Ако се бях заинатил сигурно щях да ги изкарам, но най-вероятно покрай ината ми щяха да идат и прахоуловителите...
Най-накрая просто замених вилката.
anio_g

Рейтинг: 1180

Мнениеот Danch0 » Съб Май 09, 2015 9:35 pm

Ти трябва да премахнеш "прахоуловителите"(семерингите) и след това да завъртиш втулките в порядъка на 90-180 градуса и да ги издърпаш като пич.Тях ги държи една щипка,която стои в една вдлъбнатинка и това е.След което слагаш новите,върху тях семерингите и заминаваш да се радваш :lol:
Аватар
Danch0

Мнениеот anio_g » Съб Май 09, 2015 11:36 pm

Пределно ясно ми е как трябваше да го направя, самите семеринги не искаха да излязат. От дърпане и човъркане едната взе да се прокъсва, пък може и аз да съм слаб в ръцете. Теглих им ма***те и не съжалявам. Ако успееш да намериш втулки на сносна цена, според мен, упражнението си заслужава. Късмет.
anio_g

Рейтинг: 1180

Мнениеот Danch0 » Нед Май 10, 2015 9:49 pm

anio_g написа:Пределно ясно ми е как трябваше да го направя, самите семеринги не искаха да излязат. От дърпане и човъркане едната взе да се прокъсва, пък може и аз да съм слаб в ръцете. Теглих им ма***те и не съжалявам. Ако успееш да намериш втулки на сносна цена, според мен, упражнението си заслужава. Късмет.
С една отвертка ги буташ от долната им част и бум навънка :lol: .Както и да е... благодаря! :)
Аватар
Danch0

Мнениеот Vorac » Чет Май 14, 2015 6:16 am

Ето моя опит, брат. Може да стане, но е временно:

viewtopic.php?f=4&t=167505&hilit=+XCR+%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%BE#p1009210
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Danch0 » Вто Май 19, 2015 8:28 pm

Vorac написа:Ето моя опит, брат. Може да стане, но е временно:

viewtopic.php?f=4&t=167505&hilit=+XCR+%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%BE#p1009210

Идея си е,обаче това нещо на семерингите може ли да се приложи :dontknow: :praying: :eyebrow:
Аватар
Danch0

Назад към Веломеханик