Подръжка на верига

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Подръжка на верига

Мнениеот vladienchev » Чет Май 14, 2015 2:38 pm

този препарат става ли за почистване на вериги на нисък клас велосипеди

http://www.velo-m.net/product/4523/tsit ... -line.html

тази суха смазка става ли също за нисък клас

http://www.velo-m.net/product/3812/suha ... -plus.html

Моето GT Fury го смазвам със скъпи смазки и не искам да ми заминават бързо
Ако не стават кажете някои който стават
vladienchev

Рейтинг: 1158

Re: Подръжка на верига

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Май 14, 2015 2:53 pm

Обезмаслители има и по евтини като този на меглио. А относно смазката лично аз съм доволен.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот victortrt » Чет Май 14, 2015 4:30 pm

Най добрият обезмаслител е газ за осветление /основно е авиационно гориво - керосин/- 3 лева литъра от железариите, но мирише на газ /лошо/.
На мен най-ми харесва маслото за вериги на финиш лайн восъчно-керамични частици. Смазва дори ключалките добре, а това най-сериозния тест за една смазка. За нисък клас велосипед най-добре е масло за шевни машини - левче шишенцето и често почистване и смазване.
А какви са "скъпите" смазки, които ползваш, ако не е тайна, че финиш лайна според мен е достатъчно скъп.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот vladienchev » Чет Май 14, 2015 6:31 pm

Има различни сайтове от който намирам смазки преди години се срещах с механици на GT Велосипеди
и наистина дълго си говорихме посъветваха ме много интересни неща и ми казаха тука едни марки смазки
и от тогава само от такива смазки си вземам само 50 лева за различни смазки давам и сам много много доволен
иначе си карам DOWNHILL но сам принуден да карам различни стилове понеже съм от Русе и няма много разнообразен терен
и за това питам не разбирам много много от по нисък клас велосипеди
vladienchev

Мнениеот vladienchev » Чет Май 14, 2015 6:34 pm

ЧестоНеадвкватен написа:Обезмаслители има и по евтини като този на меглио. А относно смазката лично аз съм доволен.

На мен този вероятно ще ми върши добра работа
vladienchev

Мнениеот zafirovp » Чет Май 14, 2015 8:23 pm

АМБ за мен чисти най-добре, пък и неможе да ръждяса веригата, понеже не се използва вода.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот martaka » Чет Май 14, 2015 9:21 pm

Чистил съм и продължавам да чистя веригата и с газ за осветление и с разредител АМБ, вършат чудесна работа. Важното е да имаш свързващо звено, сваляш веригата, вкарваш я в пвц бутилка от половин литър вода или друго( хубаво е да е с по-голям отвор), наливаш малко от съответния чистител - газ или разредител, и клатиш, друсаш ... каквото ти дойде на акъла :) това е ! След като обаче съм изчистил веригата с газ за осветление, задължително я напръсквам и с обезмаслител meglio -> измивам с вода, подсушавам и непременно смазвам (най вече с машинно масло) че бързо хваща ръжда, особенно ако е малко влажна. Пръскането с обезмаслител го правя защо ми се струва,че ако има останала течност от газта по веригата смазката няма да хване, вижда ми се някак странна и мазна тая газ, но пък чисти жестоко :dontknow: За разредителя мисля, че няма нужда от пръскане с обезмаслител, изсушаваш и смазваш. Това е от мен :agree:
И аз да питам нещо, мислех си ако пусна парче магнит/магнити в бутилката дали няма да обира праховидните метални частици !??? Някой ако е запознат и е пробвал нещо подобно да се изкаже :)
Аватар
martaka

Рейтинг: 1220

Мнениеот ELMoco » Чет Май 14, 2015 9:41 pm

Аз лично съм против кисненето на верига в каквито да е разредители, обезмаслители и тем подобни. Замисляли ли сте се, че извършвайки тази процедура оставяте веригата суха между буренцето и пина, а именно там веригата се износва. Да разбирасе, че смазвате след това, но това смазване е по-скоро повърхностно, а не като фабричното през вана с топло масло. :idea:
ELMoco

Рейтинг: 1200

Мнениеот victortrt » Пет Май 15, 2015 12:20 pm

Аз съм се замислял и затова чистя с газ с машинка /за колелото с външни скорости/ или с парцали /за градското с вътрешни и на жената и децата/ като после оставям да изсъхне на терасата 1 час или по-малко /там е топло и ветровито/и си смазвам.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот compira » Пет Май 15, 2015 5:27 pm

Преди всичко забравяте, че веригата е консуматив и така или иначе е хубаво да се сменя от време на време (като се поразтегне), това ще Ви спести по-честата смяна на касета и плочи. Относно износването на звената ще контрирам ELMoco. Оставянето на старата смазка в звената заедно с насъбралия се абразивен боклук неимоверно ще износи много бързо звената. Ако някой си мисли, че ако смеси масло с абразив и това масло ще маже после без да съсипва съответните части ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕ!!! Перфектната подръжка на всякакви триещи се съединения се крие в почистването им от страра смазка и замърсители (в случая абразивен прах) и последващото им смазвате.
Клатушкането в бутилка върши някаква работа, но не достатъчно. Основно външно се изчиства.
Друг вариант е във вана с ултра звук, но това надали на всеки му е под ръка.
Най-достъпен вариант е на водоструйката на близката автомивка или в двора (за който има двор и водоструика). Издухвате добре звената като направо допирате главата на водоструйката до веригата, след това подсушавате веригата и я оставяте още малко да доизсъхне. След това смазвате малко по-обилно, връткате я малко на място и като поседи 5-10 мин. обирате с пазцал излишната смазка. Това е перфектния завършек за вашето колело след едно добро каране!!!!

:beer: :beer: :beer: ... че вече тая работа трябва да сте я свършили!
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик