Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот X_NRG » Пет Май 08, 2015 4:13 pm

@bio, рецептата е това, което mordinbg казва, само имай предвид, че силно препоръчвам да НЕ ползваш антифриз, защото е токсичен. Пропилен гликол се намира лесно и е сравнително безопасен. :beer:
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Мнениеот moridinbg » Пет Май 08, 2015 4:28 pm

Каучук, каучук не се намира...
Аватар
moridinbg

Мнениеот nesretnika » Пон Май 11, 2015 11:01 am

Някой ползвал ли е този продукт, защото изглежда много добре? https://www.indiegogo.com/projects/milk ... flat-tires
Само се чудя проверката на налягането как става, но може би в положение на вентила на 3,9 или 12 часа за да не се влияе от бозата.
nesretnika

Рейтинг: 1298

Мнениеот moridinbg » Пон Май 11, 2015 11:59 am

Е как да се пробва, като тепърва го финансират да го правят...
Аватар
moridinbg

Мнениеот papinu » Пон Май 11, 2015 1:08 pm

nesretnika написа:Някой ползвал ли е този продукт, защото изглежда много добре? https://www.indiegogo.com/projects/milk ... flat-tires
Само се чудя проверката на налягането как става, но може би в положение на вентила на 3,9 или 12 часа за да не се влияе от бозата.

Това е кит, който включва: вентили + система за проверка/пълнене на сместа. Цитирам: ''Съвместим е със всички познати смеси за запълване на дупки (sealant).
Само с тези патентовани вентили може да се направи тази проверка на количеството/качеството на сместа. Съответно производителят твърди, че вентилите са съвместими с почти всички шини.
Повече - тук.

Хубавото на тази система е, че по този начин може да се провери/долее/замени сместа в гумата без да се разлепят бордовете й от шината (всичко се случва под налягане). А има ситуации в които това е много полезно, защото няма как да се издуе отново гумата така, че да залепи бордовете.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот spirov92 » Пон Май 11, 2015 1:38 pm

25$ за два вентила? :dontknow:
Моя опит показва, че за 4-5-6 месеца (през колкото доливам) гумата залепва здраво и си остава на мястото като спаднеш, съответно доливам през вентила и напомпвам с малката помпа. А за проверката – хващам гумата и разклащам – ако не се чува никакво плискане, значи е почти или напълно изсъхнала. Другия вариант, който някой беше предложил – бодваш една игла, ако не запуши – доливаш. :)
spirov92

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Май 11, 2015 3:44 pm

Точно - просто трябва вентила да може да му се развива игличката. Моите бордове също остават залепени и с една спирнцовка на незнамсиколко стинки си пълня отново. Открили са топлата вода.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот bio » Пон Май 11, 2015 8:08 pm

според мен по-интересно ще бъде авариен патрон с въздух например 10bar, чието налягане в обема на гумата да е 2-3 bar за да можеш да си вдигнеш ударно изпадналата от борда външна гума. да можеш да си го напомпаш отново до 10bar с ръчната помпа и да си го преизползваш.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот MacLeod » Пон Май 11, 2015 9:44 pm

Здравейте, днес си направих безкамерна гума с отделен вентил и лента от комплекта на Стан.
Докато поставях гумата с щангичките леко нараних лентата и я скъсах, обаче не на място където скрива дупките на каплата, а на място където под лентата си е метала на каплата.
Напомпах гумата, засега е ок. Въпросът ми е може ли от това да имам някакви проблеми в бъдеще ? На някой случвало ли му се е ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот spirov92 » Пон Май 11, 2015 10:05 pm

Не мисля, че ще е проблем. На мен ми се е случвало да тръгне да се отлепя края, където се застъпва лентата. Но ми се струва, че лепи по-здраво за каплата отколкото за себе си, а и аз ползвам евтин duct tape, не знам лентата на стан как е. Освен това, ако е добре опъната лентата, би трябвало да е по-трудно да тръгне да се отлепя, но това зависи от мястото.
spirov92

Мнениеот moridinbg » Нед Май 17, 2015 9:18 am

Такааа, постигнах много добри резултати с гето боза с акрилен силикон, вдъхновен от съветите за latex caulk (акрилен силикон :D) в mtbr

1 акрилен силикон (Moment в случая) - 2.50лв
1 шишенце амоняк от аптеката - 0.60лв
1 пакет царевично брашно за качамак - 0.89лв (corn meal в рецептите в mtbr)

Изстисква се част от силикона в един буркан, сипват се 1-2 капачки амоняк (баси как смърди) и малко вода и се разбива с миксер. Първоначално го разбърках с пръчка и след това яко клатене на буркана, но остават парчоци и буци. Акрилът е водоразтворим, така че всичко се мие лесно след това. Вода се слага до постигане на консистенция като на Стан. След това се добавят 1-2 лъжици качамак и се доразбива. Качамакът е, защото акрилът полепва добре по него, достатъчно едър е, за да спомага за запушване на дупките, не се събира на буци и в тая акрилно-амонячна среда няма как да почне да се разваля.

От седмица карам така, запушва добре - ръчках гумата с дебели игли и тънки пирончета - работи. Не ми запушва единствено една цепка от скала дълга 3-4мм, която ще кърпя от вътре. Т.е. запушва я, но евентуално пак почва да прицърцорва въздух.
Оставих половин буркан, за да наблюдавам дали ще се утаи и втвърди на дъното - на 3ти-4ти ден се появи утайка, оставих я до днес (8ми), но това е по-скоро пълнежа на силикона - след едно хубаво разджуркване всичко си е течно. При първия експеримент миналата седмица, при който бърках с пръчката и клатенето на буркана, още на третия ден на дъното имаше дебел втвърден пласт. така че разбиването с мискер според мен е задължително.
Отворих днес гумата - няма буци и полепнали неща - течно е и се стича добре по стените.
При мацване на тънък слой някъде и оставяне на въздух засъхва доста бързо.

Не съм намерил достъпен пропилен гликол, а не слагам антифриз, заради токсичността, но за сега няма проблеми. То и тоя гликол е, за да се задържи водата и да не изпарява, така че ефект ще има при продължително време и сух климат.

Другата седмица се прибирам в Париж, където проклетият каучукув латекс (mold builder в mtbr) е доста по-достъпен и ще експериментирам с предна гума с каучук и задна с акрил.
Последна промяна moridinbg на Нед Май 17, 2015 10:05 am, променена общо 1 път
Аватар
moridinbg

Мнениеот Ozzie » Нед Май 17, 2015 10:04 am

След време се надяваме да дадеш отзив, какво е състоянието на гумата от вътрешната страна.
Някакви остатъци и пр.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот X_NRG » Чет Юни 04, 2015 2:10 pm

Да добавя за моята боза:

Онзи ден гумата беше поспаднала, отворих я и бозата беше абсолютно суха - на прах. Това са около 3 месеца откакто съм я сложил. Предполагам ако на 2 месеца се долива/сменя, ще е ОК, което по мое мнение е приемливо.
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот MacLeod » Нед Юни 07, 2015 1:44 pm

Аз започнах да карам безкамерни гуми преди 3 - 4 години с идеята да пукам по - малко.
Но за жалост нещо не ми се получава. Пак си пукам здраво задната гума. Днес спусках по една лека пътечка от Бистрица към камбаните. Задната wtb trail boss пое едно дръвце, като и се отвори средно голяма дупка. Цялата боза на чичо Стан изхвърча през дупката и гумата спадна. После слагането на вътрешна е доста мърлява работа. Май пак ще си минавам на вътрешна за задна. Отпред с тюблес съм ок.
Няма спасение от вечното пукане на задна гума за сега. Поне с вътрешна смяната не е толкова мърлява.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 07, 2015 5:09 pm

Гума Continental X-king 2,2x26 сгъваема + шина WTB Trail Laser disc + гето бандаж
резултата - 1:0 за мен. :8D:

Свалих старата гума, сложих новата и толкова. Дори не се занимавах да сваля бандажа, да го почистя и пр.
Сякаш сгъваемите гуми се "предават" по- лесно за трансформация.

P.S. Ползвах компресор от близката бензиностанция.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот XaCkBuTukC » Съб Юни 13, 2015 12:43 pm

абе какво ще стане ако това което стърчи от гето бандажа се залепи с лепило за шината ? така не би трябвало да има никакво разместване и ще стане по-кулутурно и на теория би трябвало да може да се ползва много пъти
Minion DHF TR EXO 2.3 на шина DT Swis X430 (правени за спешълайзд)
задната е Ardent и още се опъва ама ей сега отивам на компресора отсреща :D
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот raptor1987 » Съб Юни 13, 2015 1:19 pm

XaCkBuTukC

Ако направиш цепка, която бозата не може да запуши, ще е голяма разправия да отлепиш бандажа за да сложиш вътрешна.(Това важи, ако вентила е едно цяло с бандажа)

Аз от пред съм с Ardent сгъваема.
Свалял съм я 3-4 пъти, и не се е размесвал бандажа въобще.(20" вътрешна)
Преди седмица успешно от раз раздух и Advantage сгъваема с WTB боза.

П.п. Шина Crosser x6 отпред, alexrims x2100 задна.
Помпам с homeMade компресор от стар хладилник.
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот XaCkBuTukC » Съб Юни 13, 2015 1:34 pm

Ъп Дейт :)
Ardent-a е 2.25 тел имаше 2 дупки отстрани на борда от където изпускаше въздух но бозата ги запуши и се наду и без компресор в къщи с настолната помпа от lidl
Бозата е някаква синя и е за коли но един приятел е карал супер много с нея във вътрешните си гуми и е доволен от нея аз май ще съм и първия тестър на тюблес за колело
Техническите и характеристики са че запушва дупки до 7мм. Човека от който я взех каза че има и такава която е баш с цвят на боза и запушва отвори до 14 мм :D но за вело гума е безмислено.
Ако някой се интересува ще питам за каква точно марка е .. иначе е наливна 30лв литър
Аватар
XaCkBuTukC

Мнениеот windv » Съб Юни 13, 2015 2:51 pm

Както по-горе беше писано, от 2 години с безкамерни, нямам късмет със задната, по камъни се цепи външната и квато и боза да е имало, все е изтичала. Пробвах номера с парченце плат, което да се завре в отвора, но само дето си срязах чорапа, не се получи :D Засега отзад съм с вътрешна, щото ми писна да се омазвам в планината...
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот XaCkBuTukC » Съб Юни 13, 2015 7:28 pm

шибана история задната изпуска..то си има и поражения по нея от предишни карания ... някакви идеи за запълване на малки драскотини ?
Аватар
XaCkBuTukC

Мнениеот moridinbg » Съб Юни 13, 2015 7:47 pm

Ако не е голяма цепка - лепенка за вътрешна гума отвътре. Лепи съвсем добре.
Аватар
moridinbg

Мнениеот outfaced » Съб Юни 13, 2015 8:12 pm

moridinbg написа:Ако не е голяма цепка - лепенка за вътрешна гума отвътре. Лепи съвсем добре.

Ако напълно сцепена повече от 1см аз поне не съм успявал с лепенка. Отделно че някои гуми от вътре се оказват ужасно нелепливи и претенциозни към лепилото.
На последната правих опити и със силикон ... и той не хвана. Т.е. падна след време. Иска вулканизатор, ама мен поне ме отсвириха от два - не можело, не се занимавали, ала-бала :eek3:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот moridinbg » Съб Юни 13, 2015 8:19 pm

Е аз за това казвам - малка цепка. За големи сцепвания има големи кръпки за автогуми. Не съм пробвал, но съм чел и гледал клипове, че може да оправи направо разпорване. Виждал съм и китове от нещо като фитили с течна гума за голяма пробойна.
На вулканизатор и мен са ме отсвирвали два пъти. Не карам и не поддържам кола и не знам колко е тегаво тва с вулканизирането, ама явно въобще не им се занимава...
Аватар
moridinbg

Мнениеот zImage » Съб Юни 13, 2015 9:13 pm

Вече две външни гуми залепвам успешно с ето този Velox Tubeless Repair Kit. Една Continental X-King и една Schwalbe Thunder Burt.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот MacLeod » Нед Юни 14, 2015 1:29 pm

windv написа:Както по-горе беше писано, от 2 години с безкамерни, нямам късмет със задната, по камъни се цепи външната и квато и боза да е имало, все е изтичала. Пробвах номера с парченце плат, което да се завре в отвора, но само дето си срязах чорапа, не се получи :D Засега отзад съм с вътрешна, щото ми писна да се омазвам в планината...

Да, няма спасение от вечно спуканата задна гума. С тюблес, без тюбелес все тая. Само където с тюбелес се и цапаш.
За жалост и новата система на швалбе procore не виждам как ще помогне.
Аватар
MacLeod

Мнениеот X_NRG » Пон Юни 15, 2015 8:44 am

MacLeod написа:За жалост и новата система на швалбе procore не виждам как ще помогне.

Помага, помага. :) От раз спрях да имам проблеми. Просто на 2 месеца си иска 1 път "обслужване" - почистване и доливане на нова боза във външната камера.
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот MacLeod » Вто Юни 16, 2015 6:44 am

Какво става като спукаш външната и бозата не я запуши ( стандартна ситуация с тюбелес ) ? Няма ли да стане мъчно прибиране само с вътрешната камера. Слагането на стандартна вътрешна гума ще е много по - неприятно, защото ще трябва да прибереш омазаната с боза вътрешна камера някъде. В къщи ще трябва да лепиш външната. Ами ако ти се забие трън във външната, ти не разбираш защото е тюблес и тръна пука вътрешната ? Както и да го мисля не го виждам като решение... Може и да бъркам разбира се.
Аватар
MacLeod

Мнениеот X_NRG » Вто Юни 16, 2015 11:55 am

MacLeod написа:Какво става като спукаш външната и бозата не я запуши ( стандартна ситуация с тюбелес ) ?

Карам с двустенни, така че този сценарий е малко вероятен, но все пак си нося "фитили" в раницата, които се справят страхотно със запушването на цепки, които бозата не може.
MacLeod написа:Няма ли да стане мъчно прибиране само с вътрешната камера.

Ако си надолу не е проблем, но на равно и нагоре ще буташ. Но за мен идеята е, че ако се стигне до там, няма да довършиш спускането по капла.
MacLeod написа:Слагането на стандартна вътрешна гума ще е много по - неприятно, защото ще трябва да прибереш омазаната с боза вътрешна камера някъде. В къщи ще трябва да лепиш външната. Ами ако ти се забие трън във външната, ти не разбираш защото е тюблес и тръна пука вътрешната ? Както и да го мисля не го виждам като решение... Може и да бъркам разбира се.

Само последното е реален проблем, но ако това ти се случи, просто не ти е ден. :)
Ако се стигне до нуждата да слагаш вътрешна гума е по-бавно от обикновено, защото трябва да извадиш и вътрешната камера, но тя се вади с щангички както и външната. После ако я избършеш, няма нищо страшно да си я прибереш. Хубавата боза не е като онзи Боро грунд, дето ако се омажеш и цяла седмица си с мърляви ръце. :) :beer:

И да вметна - не карам с оригинален Schwalbe ProCore. Сам съм си го правил, малко по-тежък е (80-100г), но пък е мноооого по-евтин. Тая цена, дето Schwalbe са плеснали могат да си я заврат обратно там откъдето са я извадили. :) Ето тук съм описал: viewtopic.php?p=1015361#p1015361
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот MacLeod » Вто Юни 16, 2015 3:04 pm

X_NRG написа:Карам с двустенни, така че този сценарий е малко вероятен, но все пак си нося "фитили" в раницата, които се справят страхотно със запушването на цепки, които бозата не може.

При мен това се случва твърде често. Какви външни гуми използваш, че се случва рядко ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот bio » Вто Юни 16, 2015 8:56 pm

да попитам ... имам странен дрънчащ звук в колелото. чува се някъде между гумата и шината, при ниски обороти на въртене (бутане). при високи обороти го няма. възможно ли да е от "чудовището" ?!? някой с подобни симптоми ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик