Ендуро дилеми :D

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ендуро дилеми :D

Мнениеот UltraNord » Сря Юни 03, 2015 11:56 pm

Здравейте колеги,
след близо 2 месеца търсене на АМ/едндуро байк втора ръка, се видя, че май няма да я бъде работата :D та на кратко дигнах бюджета тройно и сега съм в дилема какво да купя... набелязани са 3 байка за момента:
https://www.canyon.com/en/mountainbikes ... tml?b=3610
http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/pla ... CE-2015-bg
http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/pla ... .5-2015-bg
ще се радвам да дадете съвети, други предложения (или някой с отстъпка в байк център :D )
Благодаря предварително!
UltraNord

Рейтинг: 1220

Re: Ендуро дилеми :D

Мнениеот xargs » Чет Юни 04, 2015 12:35 am

Преди да се навиваш за Cube-овете провери дали ги имат в наличност. Ако нямаш визуални преференции към каньона бих ти препоръчал Cube-то, най-вече защото може да се закупи от България и от български магазин. Можеш да го пробваш и да прецеениш правилния размер.

И трите колела са много хубави, състезатели ги карат по ендуро сериите и им дигат реномето, а ревютата по нета ще са по-добри за тези, които са дали повече пари :)
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот UltraNord » Чет Юни 04, 2015 12:52 am

Визуални преференции нямам, искам байка да е здрав и да има добра гаранционна подръжка :) което навежда до друга дилема :D добра ли е подръжката на Cube в България? За Canyon няма смисъл да говорим, там нещата са ясни. До сега карах Specialized Rockhoper за skill up-ване, но твърдака определено не е моя стил... 65/35% за спусканията. Както писах отворен съм и за дтуги оферти и марки, та ако някой нещо.. :)
UltraNord

Мнениеот windv » Чет Юни 04, 2015 8:51 am

Огледай Conway WMA, има разни конфигурации, като за нова най-евтината по разни онлайна магазини струва 1990 евро. Рамката е мега добра според мен, влизат големи шокове. освен официалната страница на конуей, има и някаква we make enduro, където има ценички разни.

http://fotos.mtb-news.de/p/1574087
Изображение

Другият офертаджийски вариант, е на розичката чичака :D или иначе казано rose, uncle jimbo.

http://www.rosebikes.co.uk/products/bikes/mtb/enduro--downhill/uncle-jimbo/
Изображение

Виж също и YT Industries bikes какви колелца в тоя клас предлагат в момента.
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот geni0602 » Чет Юни 04, 2015 10:48 am

Аз карам каниона strive al 7.0 Race вече от няколко месеца и съм много доволен. Геометрията е супер: спокойно можеш да катериш стръмни отсечки, а за спусканията няма нужда от коментар.

Имай впредвид следните неща:

Canyon имат в момента доста проблеми с доставките на Strive моделите и често датите на доставка не отговарят на датите от страницата

Другият основна тема при strive e shapeshiftera. Доста хора по немските форуми имаха проблем с функцията му само след 50 - 100 км. Естествено имаш гаранция, но всяка рекламация трае поне няколко седмици, може би и месец. При мен до сега всичко работи ок и не съм имал рекламации към canyon.

Третата основна тема, която и колегата е засегнал, е размера. Хубаво е да се тества някъде, дори и да не е strive. Ако някой познат има canyon го покарай за да видиш дали рамката ти пасва. Ако разбираш немски може да влез в линка по долу и почети малко. На пъврата страница хората са писали колко са високи и какъв размер колело са си купили.

http://www.mtb-news.de/forum/t/strive-2015-erfahrungen-fragen-und-antworten.727852/
geni0602

Рейтинг: 1205

Мнениеот Zozka » Чет Юни 04, 2015 2:08 pm

Аз след месец-два също ще пазарувам, най-вероятно от http://www.yt-industries.com/en/products/bikes/enduro/9/capra-al-1?c=92:)
Идат кат овци, бегат кат Офци
Аватар
Zozka

Мнениеот geni0602 » Чет Юни 04, 2015 2:45 pm

С YT капра също няма да сбъркаш. Аз съм ходил при тях във Форхайм да карам пробно и бях доста раздвоен. При тях съотношението цена/части е дори по добро от каниона. При мен отпаднаха като вариант защото много късно изкараха алу рамката, а аз карбон не исках.
geni0602

Рейтинг: 1205

Мнениеот Vorac » Нед Юни 07, 2015 3:22 pm

Ами това? Ама в съседната тема пишат, че го нямало наличен в момента.

http://www.bike-discount.de/en/buy/rado ... 6/wg_id-26
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот outfaced » Нед Юни 07, 2015 6:55 pm

Което и от горните да вземеш все ще ти е кеф.
Ако разбираш малко повече и знаеш с какво точно не би направил компромис е хубаво да зачетеш тоя блог http://linkagedesign.blogspot.com/searc ... /140-160mm относно характерситиките на окачването. Все пак точно ендуро си е винаги някакъв компромис - едни наблягат на по малко педалкикбак, други имат повче брейк скуад, трети гледат антискуада да висок и т.н. За да имаш идея за тия неща обаче трябва да си карал поне две относително различни рамки за да прецениш какво значат числата.

За окомплектовката ... лично аз бих избягвал фокс (и преди съм си играл много с тях и от новите неща не съм мега очарован). Монарх RC3(шока силно препоръчително да е с преливник)+ и пайк си е абсолютната класика в момента. За драйвтрейна - шимано по лесно се преправя на 1х10 с 40 или 42 венец. Заключването на дерейльора също работи по добре.
За спирачки - тука май по добре да не е шимано, освен ако не си фен на он/офф ... не че новите ХТта нямат модулация, но все още е далеч и от формула и от авид - много нелинейна.

Повечето колчета вече са стелт - хубаво, ама да не ти се наложи сервиз. Аз лично предпочитам кабелите отвън, но това му мина модата :)

И за финал, макар че това е най важно - геометрията. С тия нови моди стана стана страшно. Прецени си много внимателно най вече какъв рийч търсиш ... че М е вече между 415 и 450мм според производител и модел, а разликата е доста сериозна. Тука поне аз не съм фен на мантрата колкото повече - толкова повече. Трябва да се тества. Трябва да си прецениш - по скоро ще караш с 300 по бързи пътища или ще правиш чупки на бавни спънати пътеки. Някои са и с доста брутални челни ъгли ... 65° не е за всеки (резултира в дълъго междуосие). Та и по тая точка трябва да се внимава.
По темата с геометрията други по забележителни неща - дължина на чейнстея (пак зависи от това дали караш бързо или бавно - стабилност или маневреност) и седалков ъгъл (ако ще се катери сериозно, то 74° май е минимума)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот THEZOGGO » Нед Юни 07, 2015 10:23 pm

Kaквото и да купуваш от Германия, точно сега не е ясно кога ще дойде заради стачката на ДХЛ. Да, точно така ДХЛ стачкуват вече 2 месеца и не е ясно какво, как и кога ще се случи с поръчката ти. Служителите искат по-малко работно време и по-голяма запплата. Последната една година в Германия он-лайн пазарувнето се е вдигнало доста и изобщо не смогват да работят. Те както и ДПД търсят непрекъснато хора. Кениън за това имат проблеми. Новия Страйв е добра машинка, е по-тежък е от предишния модел с половин кило. Поне моя базово дойде на 13.90 без педали, но след като смених ориигиналния уилсет с ДТ ЕХ1750 Ендуро и сложих Сейнтове, пак съм на някъде около 14.1. Шеипшифтъра трябва на една година да минава профилактика, която се изпълнява само в Кобленц, така, че купиш ли си Страйв с шейпшифтър, да знаеш, че след една година трябва да го пращаш обратно. Ако някой друг пипа по шейпшифтъра, гаранцията ти ще отпадне. Хубаво е да се консултираш за тия работи директно с Кенинън. Иначе втора употреба може да се намери нещо на добра цена от немския форум, по някой път излизат ненормални оферти, за около 1500 евро, може да вземеш сериозно байкче.

Владо е пуснал линк към много сериозно блогче, диаграмите къртят, хвърлих един бегъл поглед и си заслужава определено детайлното разглеждане. Хубаво си изчисли дължините на тялото за да може да уцелиш колкото се може по-точна рамка от към размер. Нещата опират и до момента каква возия искаш, дали да бъде с въздушна или метална пружина за вилката. Аз лично предпочитам металната пружина пред въздушната за вилка. Не мога да кажа, че съм очарован от Фокс Талас 34 /160 мм/. Карал съм и Лирик с метална пружина и ю-търн /160 мм/ и ми харесваше повече. На Фокс консуматива откъм семеринги е 2 пъти по-скъп отколкото на Рок Шокс. Най-евтиното което може да се намери като кит за смяна на уплътнения на Фокс е 33 евро и може да се намери в Ибей. Маслото 1 л е 26.90. евро. За Рок Шокс консумативите са по-евтини. Знам, че сега ти се кара, ама ако искаш задръж малко и някъде към средата на септември и началото на октовмри, кениън ще започнат да чистят каквото им е останало от сезона и така може да вземеш нещо по-добро. Примерно някой Страйв който е малко повече наточен. Но за ценовия клас до 3000 евро аз бих се спрял определено на Страйв. Радон също имат някой моделчета ама те не са нещо кой знае какво. Cube също е добра насока, но до 3000 евро за ново колело - Кениън, а и дават 6 години гаранция на рамката. Владо е прав и за спирачките, зависи какво гониш, дали е модулация или повече он-офф. Аз лично съм на он-офф. Наясно ли си точно какво искаш да караш от към колело, за какво точно ще го използваш? Забележи и главините на уилсетите които гледаш, защото на тоя Страйв който си пуснал, главините са Spline и там спиците са различни. Не знам къде в България може да си намериш такива спици от локалния магазин, но е хубаво да си купиш в резерва онлайн. Току виж Spline спици не си намерил.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот outfaced » Вто Юни 09, 2015 8:53 am

Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Zozka » Вто Юни 09, 2015 5:38 pm

outfaced написа:http://bikemarkt.mtb-news.de/article/583821-yt-industries-capra-pro-m
YT Industries Capra Pro M 2100€

Start »Kategorien »Rahmen »Full-Suspension »Allmountain/Enduro »YT Industries Capra Pro M

Verkaufe meinen Capra Pro Rahmen, демек рамка само ;)
Идат кат овци, бегат кат Офци
Аватар
Zozka

Мнениеот outfaced » Вто Юни 09, 2015 6:46 pm

Хех, пропуск :look: ... бах тая златна рамка :D ... или тая е от карбоновите :dontknow:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот psixopat » Вто Юни 09, 2015 6:52 pm

Карбонова е, пише го на последния ред. "Material Carbon" Вярно, че е златна.http://www.yt-industries.com/en/product ... -al-2?c=92 Цял велосипед е 2600 евра.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот hitar_potar » Сря Юни 10, 2015 8:25 am

Някак си не мога да си изкривя мисленето (или да го изправя - зависи от разбиранията), че с бюджет от порядъка на 2-3 хиляди долара или евро не може да се намери ползван байк. Верно предложенията на Кениън, УТ и компания шваби са прекрасни, но ми се струва, че с такава сериозна сума може да се намери и почти нов, съвсем малко ползван байк с висок клас окомплектовка, и дори не от немците. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот outfaced » Сря Юни 10, 2015 9:58 am

Те нещо прилично от днеска ... вече цял байк за тия пари http://bikemarkt.mtb-news.de/article/60 ... b-grosse-m
Знам за един такъв че се търкаля у нас вече :D ... доколкото го покарах за малко ми аресА :eyebrow:
Иска си за нагоре да се повтвърди окачването, но останалото му е 6+
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот hitar_potar » Сря Юни 10, 2015 11:01 am

Не че е голяма работа минуса на горното ми мнение, но ми се щеше набилия го да се обоснове защо.
Достатъчно ясно съм се изразил (според мен). Ако правилно съм разбрал, бюджета, който се гласи от автора на темата, е нещо от порядъка на 3-4 хиляди лв, евентуално още някой стотак отгоре. Най-лесния вариант е да отворим пинкбайк и да ползваме филтъра за цени от 1500 до 2500 паунда. На мен ми излизат байкове от типа на Giant Trance SX 2015, Trek Remedy 2014, Yeti SB66, карбонови Norco Sight 2014 за 650b капли, и прочие. Кое от гореизброените е по-лошо от нов германски байк?
Аватар
hitar_potar

Мнениеот donpeev » Сря Юни 10, 2015 12:35 pm

Hitar_potar , само да вметна, че паундът е 2.65 лв. Нали 3-4000лв не са 1500-2500 паунда , иначе с нищо друго не превъзхождат немските.. :rofl:
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот hitar_potar » Сря Юни 10, 2015 3:22 pm

Ами гореизброените от мен байкове са с цени от 1600 до 1850 - първите няколко оферти, които ми излязоха на търсенето. Та тези цени подлежат на пазарлък с продавачите. После - сега обърнах по-сериозно внимание на предложенията, които автора сам е намерил, и от тях си личи, че бюджета повече клони към 5 бона. Та смятам, че са съвсем съпоставими новите немски байкове (с предимно стандартно 4-ставно окачване тип Спешълайзд) срещу минимално ползвано Йети (с техния супер откачен и ефективен дизайн), Гигантче (с Маестро), или пък Ремеди (с АБП-то, което всички знаем колко е ефективно). :) Това си е моето мнение все пак, и моите разбирания. :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот UltraNord » Чет Юни 11, 2015 3:24 pm

Здравейте на всички и мерси за отговорите до тук :beer: ,
Cube-овете отпаднаха защото нямат налични и не може да се поръчат нови, Каньона също отпада заради шейпшифтъра и нуждата да се сервизира в германия. Поразгледах pinkbike и немския bikemarket и ми харесаха няколко оферти, като даже цената им е под бюджета и ще остане кеш за други работи.
http://bikemarkt.mtb-news.de/article/60 ... -2012-gr-l като цяло окомплектовката мисля че е добра и включва доста резервни части, само окачването BOS не ми е ясно, някой с впечатления за него?

http://bikemarkt.mtb-news.de/en/article ... ash-8-2014 това също е вариант, само защо му е сложил Сънтур вилка не знам...

http://www.pinkbike.com/buysell/1766432/ също вариант

http://www.pinkbike.com/buysell/1790436/ Mondraker за без пари

http://www.pinkbike.com/buysell/1766900/ също вариант

viewtopic.php?f=16&t=174878 и оферта от форума

Фаворит ми е YT Wicked от гореспоменатите, вие какво мислите? Окачването BOS добро ли е и има ли кой да го сервизира в Бг? Също за другите байкове какво мислите?
UltraNord

Мнениеот outfaced » Чет Юни 11, 2015 5:18 pm

Ако не те бърка че 26" Specialized Enduro също е оферта. Ако цената е в $ ... че някои пишат $, а то се окаже после €.
Може да се разходиш и да си го вземеш сам от Солун ;)
Според мен предлага най много за парите си. Но пък аз не съм фен на бос :D

Lapierre Spicy принципно са ми на мен фаворит, но след 2013та. 2012та геометрията не е наред.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот moridinbg » Чет Юни 11, 2015 5:29 pm

Спеша - "Payment with in IBAN account for international." μαλάκας μαλάκας
Тоя тип хора обикновено мистериозно изчезват, като предложиш да идеш на място, но му пиши, не е лошо колелото.

Тоя с YT-то няма никви продажби до сега, така че Paypal Gооds (не Gift!) и стискаш палци. Bos не са лоши, но кой ще ти го сервизира в БГ?
Мондрейкърът е с 3 кила цоки
Лапиерът май най го харесвам и като цена и компоненти. Какво е на геометрията на 2012?
Аватар
moridinbg

Мнениеот outfaced » Чет Юни 11, 2015 5:31 pm

moridinbg написа:Лапиерът май най го харесвам и като цена и компоненти. Какво е на геометрията на 2012?

седалковия ъгъл и рийча ... 2012 vs 2013 на M-размер.
Изображение

Карам колело със 72° седалков ъгъл ... карал съм и със 74° - разликата поне за мен е много осезателна на стръмни баири.
За разлика от челния ъгъл, който може да се променя с чашки, тоя не може.
Рийча също.
2013 е хем с по къс ТТ хем с повече рийч.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот windv » Чет Юни 11, 2015 5:45 pm

гигантчето от форума си е яко и веднага се налазва без останалите разправии. Само го смъкни със сладки приказки на 2к:)
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот outfaced » Чет Юни 11, 2015 6:13 pm

Гигантчето е за аграрене ... не бих казал, че се вписва в понятието ендуро/АМ :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот THEZOGGO » Чет Юни 11, 2015 6:18 pm

windv написа:гигантчето от форума си е яко и веднага се налазва без останалите разправии. Само го смъкни със сладки приказки на 2к:)

В един китайски сайт или може би беше алибаба, не си спомням, преди около 6 месеца имаше същия гигант за 600 долара с ДДС /мин поръчка за 1 броойка/ като доставката до Германия беше 60 долара с китайските пощи... Тия гиганти с лопати да ги ринеш за под 1000 долара, просто трябва да се търси. : )
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот UltraNord » Пет Юни 12, 2015 12:14 am

Хмм, говорих си с пича с YT-то, байка е много каран (хюдж дропове и никакво щадене) та и това ще отпадне :smash: бахти измамниците слагат снимки от деня в който са взели байка а не в сегашното му състояние... сега говоря с гърчето, дано не се окаже от тия дето @moridinbg казва :D Ако се окаже свестен, ще остане добра сума за ъпгрейди и ще си стане едно мега добро колелце :) чакаме развръзката :D

ПС. Ето една ''чиста'' снимка на Спешкатаhttps://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/t31.0-8/10468215_10203052568301733_8053509384025884015_o.jpg
Заслужава ли си да дам 1900 евра(1800 с пазарлъка) за карано колело или да си щавя 5к лв на Байкцентър за ново с гаранция и с 650b капли?
UltraNord

Мнениеот outfaced » Пет Юни 12, 2015 8:40 am

Мен тва ми мяса на почти ново :)
Изглежда пазено. Моята вилка за 5 месеца вече е по ошмулена от тая :D
Освен това качествения хардуер не се страхува от ползване :D Специално при YT хитч не пестят мат'рял и аз не бих имал абсолютно никакви притеснения за рамката. Но пък тия boss-ите не ги знам.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот UltraNord » Пет Юни 12, 2015 11:27 am

http://olx.bg/ad/prodavam-santa-cruz-no ... a186323401 Какво ви е мнението за този Номад и колко му е реалната цена с тази окомплектовка?
UltraNord

Мнениеот moridinbg » Пет Юни 12, 2015 12:20 pm

Изображение
Аватар
moridinbg

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти