Колело до 650лв. Р:197см. Ч:93см. Т:90кг.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колело до 650лв. Р:197см. Ч:93см. Т:90кг.

Мнениеот anvill » Вто Юни 09, 2015 10:23 am

Здравейте :)

Искам предварително да благодаря на всички участници в този форум, намерих изключително много и полезна информация. Дано някой може да удари едно рамо и в моето търсене, ето и данните ми :

Ръст : 197см.
Чатал : 93см.
Тегло : 90кг.
Възраст : 32год.

След няколко години пауза, искам отново да си доставя това удоволствие - колелото е страст, която не всички разбират. Бях усмихнат собственик на едно Drag Grizzly, но то разбира се, беше откраднато ... Карам основно по асфалт (градско и извънградско), с малки преходи по горски пътеки и черни пътища, нищо екстремно. За съжаление, нямам времето нито знанията да избера подходящата окомплектовка на бъдещото си колело, за това мога да покажа само модели които попадат във финансовите ми възможности. Предполагам почти всички от посетителите на този форум могат да изкажат компетентно мнение, кое от колелата си струва парите при моите габарити и стил на каране, или дори да ме насочат към по-удачен избор.

ROCKRIDER 340 - 290/350лв. (размер XL (ъпгрейд с останалата сума?))
ROCKRIDER 500 - 545лв. (размер XL)
CROSS 29" GRX Eco - 500лв. (на промоция)
Sprint APOLON SRAM 26" - 555лв.
anvill

Рейтинг: 1200

Re: Колело до 650лв. Р:197см. Ч:93см. Т:90кг.

Мнениеот carmo » Вто Юни 09, 2015 12:18 pm

Здравей.
От посочените варианти, комплексно погледнато -спрямо твоите данни и периметър на ползване, най-удачен ми изглежда Кроса 29". За шосе можеш да му обуеш гуми с по-малка ширина и грайфер -ще върви по-лесно. От това повествование http://www.crosscycle.com/bg/news/news20.html (което срещнах преди време) може да разбереш защо МТВ не е оптимален вариант за предимно шосейно ползване. Прочети уводите към различните типове. Надявам се да ти помогне в избора на вид байк. Самите модели (а и други) с цени може да видиш тук http://velosiped.bg/ -в различните (по вид велосипеди) раздели. Бюджетът Ти не е лош и около него (и малко над) има достойни екземпляри за не екстремно ползване. Ако решиш какъв тип ти трябва, нета ще ти помогне да намериш и подходящ негов представител -огледай и другите брендове. Успех в проучването и избора.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот victortrt » Вто Юни 09, 2015 12:46 pm

Ако още е тази цената и има рамка за твоя ръст - http://koleloto.bg/product/1104/cross-2 ... -2015.html
За разликата в цената с еко варианта той има по-висок клас вилка, скорости и спирачки и главините му са шимано/. Според мен главините и гумите са двата най-важни компонента за движение по асфалт, върху които не може да се влияе с подръжка след монтажа им /веригата може да се чисти и смазва, но разликата между кофти и хубави главини е невероятно осезаема особено при спускания и при движение по инерция/
Сега видях предния пост и малко да го допълня.
Принципно Карно е прав, че не си за планински велосипед, но след като си карал такъв, може да си свикнал и знаеш какво да очакваш. Много хора приемат за нормално да карат байк в града и по шосе и си го правят. Ако велосипедът е 29 цолов това тушира един от недостатъците на планинските велосипеди - липсата на достатъчно тежки и бързи предавки.
За съжаление нивото на цените и ситуацията на пазара водят до логичния извод, че за твоите ръст и килограми е по-добре /по-изгодно/ нисък клас мтб със вилка xct и дискови спирачки на шимано /хидравлики/ отколкото хибрид с ви-брейк за същата цена /в бюджета ти влиза само новия Авалон/.
За същите пари от мтб-то получаваш по-здрави рамка и вилка и по-сигурни спирачки на цената на по-къси и леки за асфалт предавки и по тежки велосипед като цяло и гуми. Като смениш гумите с по-гладки или някакви универсални, нещата ще си дойдат на мястото, но велосипеда ще бъде за любителско каране /ще си по-бавен от тези с хибриди, с градски велосипеди, а за шосейките да не говорим/.
Виж и тук http://bikesport.bg/bg/products/c/%D0%B ... /all/b/all ,
Както и това промоционално предложение /питай за размер на рамка/ http://www.mtb-bg.com/index.php/other/c ... int-gts-29
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот anvill » Вто Юни 09, 2015 5:49 pm

Благодаря на carmo и viktortrt за бързите отговори и отделеното време !

Прочетох наистина обемната статия която carmo предложи, разбирам защо и двамата казвате, че не съм точно за планински бегач. Истината е, че в последните десетина години карам само такива. Не можах да се нагодя към усещането и скоростта на шосеен и това е. Ако правилно се ориентирам, двата ROCKRIDER-а отпадат от класацията. Бях в DimiBike и седнах на един Drag ZX2 Pro - 22" 460лв. (това ми предложиха там с моя бюджет и габарити), колкото да усетя подобен размер рама. Размера ми допаднаха, на няколко места прочетох отрицателни мнения за използваната в модела вилка- Zoom.

За двете предложения от viktortrt - струва ли си разликата от 120лв. според вас ? И коя от двете бази е по-подходяща за бъдещи ъпгрейди (или по-малко главоболия при настоящата си окомплектовка) ?
anvill

Мнениеот victortrt » Сря Юни 10, 2015 8:28 am

Опс, малко не съм внимавал и първия крос, който съм посочил е 27.5 цола, а не 29 какъвто исках да покажа.
На нормална цена 29-ката е 719 лева, ако това променя нещата. Всъщност и за 27.5 цолови има по-градски гуми.
По принцип и двата стават за ъпгрейди, като вилката на спринта поне пише да се заключва.
Не си вземай 26-цолов.
victortrt

Мнениеот Go_go » Чет Юни 11, 2015 8:54 pm

Подобна дилема имам,два въпроса:
- сигурно ли е че на 29" велосипед стават 28" външни гуми. Ако да,трябва ли да се сменят вътрешните?
- 29" по -трудно ли се въртят по някой баир,макар и асфалтов,в сравнение с 27,5"? А предавките на един и същ модел с разлика в цолажа на гумите идентични ли са?

Първи пост,поздрави за отличния форум!
:bowdown:
CROSS GRX8 27.5"
Go_go

Рейтинг: 1180

Мнениеот victortrt » Пет Юни 12, 2015 8:11 am

Go_go написа:Подобна дилема имам,два въпроса:
- сигурно ли е че на 29" велосипед стават 28" външни гуми. Ако да,трябва ли да се сменят вътрешните?
- 29" по -трудно ли се въртят по някой баир,макар и асфалтов,в сравнение с 27,5"? А предавките на един и същ модел с разлика в цолажа на гумите идентични ли са?

Не са точно два въпроса.
На 29" стават 28" външни, но с по-голям балон - напр. от 38 мм нагоре. Вътрешните за 29" са големите вътрешни за 28", т.е. тези за външни с размери над 32 мм например. Та по всяка вероятност няма да се налага да се сменят вътрешни.
На теория при еднакви предавки 29" се въртят по-трудно от 27.5", защото за едно завъртане на педалите изминават по-голямо разстояние. Това обаче е предимство при равно, надолу и при леки баири. По-големите гуми обаче имат предимството на инерцията и ако си се засилил достатъчно по равното или по предишно спускане, няма да имаш проблем с изкачванията по асфалт /особено с по-гладки гуми/.
За предавките май зависи от моделите. На спринт аполон елит предавките са еднакви /курбела и касетата/, на крос при моделите грип и грх /два модела с различен цолаж/ са еднакви помежду им, но различни за отделните модели. На грип са с курбел с по-малко зъби, на ГРХ - с повече.
victortrt

Мнениеот Go_go » Пет Юни 12, 2015 1:40 pm

Изчерпателен и много полезен отговор,благодаря!
Сега си отговорих на въпроса защо на някои вътрешни гуми пише 28-29" :agree:
CROSS GRX8 27.5"
Go_go

Рейтинг: 1180

Мнениеот victortrt » Пет Юни 12, 2015 2:06 pm

Общо взето 29-ка е по-добър вариант за предимно градско и асфалтово каране точно заради по-големия избор на гуми за всякакви условия.
Не че за 27.5 " не се намират, но все пак са все широки.
victortrt

Мнениеот anvill » Нед Юни 14, 2015 6:44 pm

Такаа ... към момента, търсенето ми на колело приключи, при това по един неочакван начин :)
Надявам се, да не ви се стори смешно решението ми - ето ги доводите ми, както и избраното колело .

След съветите от carmo и viktortrt се заех да се образовам от една страна откъм теория, от друга страна - на практика. Ходих до няколко магазина тук в града, няколко сервиза, както и карах колелета на разни приятели и познати. Най-скъпото нещо на което се качих беше около 2200лв. , а най-евтиното ...... няма да го коментирам дори.

Ето списъка с компоненти в новото ми същевремено старо колело

Задна главина - Shimano FH-HG50 Exage 500EX
Предна главина - Shimano HB-M564
Курбел - SR Suntour Superbe
Деральор - Shimano Exage 400LX
Капли - Ambrosio C.C.28
Гуми - Schvalbe Marathon 37-622
(Рамката е CrMo, колелото е около 14,5 кг.)

От всички колелета на които се качих откакто пуснах темата, от всички нови технологии от които усетих, това колело просто ми "лепна" :look: Върви изключително леко, като бонус е изключително безшумно. Ще върши перфектна работа, докато си събирам вече част по част, бъдещото хубаво MTB, за каквото забелязах, че просто не разполагам с необходимата сума накуп в момента. Няма евтино и хубаво. Отново благодаря на отзовалите се carmo и viktortrt, благодарение на вас, тръгнах да пробвам и да чета, вместо просто да харесам нещо визуално и дотам. Леко и безавариино каране на всички :)
anvill

Мнениеот Ozzie » Нед Юни 14, 2015 6:57 pm

Сакаме слика! :thumb:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот anvill » Нед Юни 14, 2015 7:11 pm

Ама нема се потсмеваате !! :bowdown:

Изображение
anvill

Мнениеот victortrt » Пон Юни 15, 2015 5:21 pm

Ами супер си е. Може да си смениш спирачките с ви-брейкове за по 20 лева. Моето за града също е на този принцип - http://1bike.bg/portfolio/puch-reborn/, но го боядисах морско синьо. Откъм вървене си е съвсем нормално, даже супер. Само смяната на задна гума често е сложна и мръсна работа заради пустите вътрешни скорости и нуждата да се напаснат едни чарколяци.
То в крайна сметка е важното въртящите се части да са ОК. :beer:
victortrt

Мнениеот anvill » Вто Юни 16, 2015 10:28 pm

Благодаря ти victortrt за хубавите думи :) бях решил, че ще бъда анатемосан и низвергнат в този форум заради избора си. Колелото върви перфектно в градско и извънградско асфалт, не си и представям, че ще го карам офроуд ( а и не мисля да го правя ), а за спирачките - това е чудесна идея! Не ми достига спирачна сила при по-висока скорост заради масата и явно не толкова добрия контакт между челюстите и каплите. В тези граници около 20лв. на v-brake, нещо подобно http://www.velo-m.net/product/4600/v-obrazna-spirachka-shimano-br-m432-l.html , или други модел е по-подходящ ?
anvill

Мнениеот victortrt » Сря Юни 17, 2015 7:47 am

Тези спирачки изглеждат добре. Имат си болтче за реглаж /най-долу/, а и май четворката в цифрите на модела отговаря на клас Аливио, т.е. добре са. Оригиналните колодки на шимано много ги хвалят.
victortrt

Мнениеот carmo » Сря Юни 17, 2015 12:13 pm

Добро е колелцето, върви с песен и "не бие на очи". Предимството на v-brake е заради по-голямото рамо чрез което се реализира усилието от пръстите, но е важно и накладките да лягат коректно. Ако не си сигурен че ще ги регулираш правилно, иди в някоя велоработилница или магазин. Едва ли ще ти откажат, а и ще ти трябват нови жила, брони и накрайници за тях. Сегашното задно едва ли ще стигне, а предното въобще. Ако ще ъпгрейдваш сам виж и тук http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... achki.html има варианти, както и всичко необходимо към тях в съседните категории.
carmo

Рейтинг: 1930

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти