Настройки на дискова спирачка - хидравлика

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Настройки на дискова спирачка - хидравлика

Мнениеот Insidious » Пон Юни 15, 2015 1:25 pm

Днес спуках гума и реших да я залепя. За първи път ми се пука гума, защото колелото е ново. Така .. залепих гумата, сложих я, обаче ... диска опира на накладките и почти не позволява на гумата да се движи. Някой може ли да ми каже как да я настроя? Колелото е ferrini r3.
Аватар
Insidious

Рейтинг: 1180

Re: Настройки на дискова спирачка - хидравлика

Мнениеот vla40 » Пон Юни 15, 2015 1:41 pm

Провери дали си сложил каплата правилно. Случайно да си натискал спирачката докато е била без диск ?
Аватар
vla40

Рейтинг: 1394

Мнениеот Insidious » Пон Юни 15, 2015 1:53 pm

vla40 написа:Провери дали си сложил каплата правилно. Случайно да си натискал спирачката докато е била без диск ?

Каплата е сложена правилно. Не, не съм натискал спирачката, докато е била свалена, защото като го купувах ми казаха да не го правя, защото ще залепнат накладките. Сигурен съм, че е нужна настройка, но не знам как.
Аватар
Insidious

Мнениеот kobso1245 » Пон Юни 15, 2015 1:56 pm

Не е затегнат QR-a с правилната сила, предполагам.
Поиграй си малко със затягането, би трябвало да се оправи.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот sonscp » Пон Юни 15, 2015 2:43 pm

Разтягаш болтовете на калипера (машинката) които я стягат към преходника/ вилката. След това докато каплата и диска са монтирани на велосипеда натискаш лоста на спирачката. Докато с едната ръка си стиснал лоста на спирачката, с другата натегни отново болтовете. Ако не успяваш сам, извикай другар да помага. След като си натегнал болтовете би трябвало накладките да са се настроили според диска. При хидравличните спирачки и двете накладки се движат, затова след отпускането на лоста накладките трябва да са еднакво раздалечени от диска и да не опира никъде. Все пак провери и дали си наместил каплата добре в ушите на вилката, защото понякога се случва докато стягаш QR-а тя да се размести. Най-лесно ще е да погледнеш от горе дали гумата е добре центрирана в вилката. Ако не е, то единия от страничните грайфери ще е по-близо до вилката спрямо другия.
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот donpeev » Вто Юни 16, 2015 6:57 pm

А аз да попитам, задната Шимано М355, от вчера нещо почна да хваща по-слабо от преди и да свири диска. Свалих каплата позачистих, прегледах, знам за настройката разхлабен калипер и центроване, но как се коригира силата на стискане, която явно съм загубил..?
Поздрави!
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот Magicman » Вто Юни 16, 2015 8:01 pm

Омазнен диск. Използвай търсачката и ще намериш доста отговори на въпроса си. :agree:
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот V.Georgiev » Сря Юни 17, 2015 8:11 am

При положение, че преди да спукаш гумата са били добре накладките. Как ще се разцентроват след махането на каплата :crazy:

За обезмасляване, основното което ще ти предложат, ще е Meglio или силен етилов спирт! :bigeyes:
Изображение
Аватар
V.Georgiev

Рейтинг: 1200

Мнениеот Falcor » Сря Юни 17, 2015 8:54 am

V.Georgiev написа:При положение, че преди да спукаш гумата са били добре накладките. Как ще се разцентроват след махането на каплата :crazy:

Накладките не се разцентроват, променя се положението на диска спрямо тях. След всяко сваляне на каплата спирачката се настройва, защото трудно се уцелва предишното положение на диска. Говорим за QR, проходната ос е друга бира
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот V.Georgiev » Сря Юни 17, 2015 11:46 am

Е как ще промениш позицията на диска, главината няма как да я мести на ляво и на дясно, ако не си разцентровал кухата и ос!
При моето колело явно е някакъв късмет, че не ми се разцентрова след всяко сваляне на каплите! :)
Ако е сложил главината или кухата ос да е с лек наклон, не е хубаво легнала в леглото на ушите, става тия неща да опира диска в някой от двете накладки, ако опира в двете накладки едновременно, някак си няма как да ги нагласи, защото ако са разцентровани, с едната ще има допир! :) Изпитал съм го този казус на моето :)

Както при мен не ми се получава нещо с натискането на лоста и да затягам болтовете, явно от единия край буталото има по голяма сила от другото и като затегна все едната накладка жули в диска и след това малко на око си ги центровам аз накладките т.е. калипера
Сега ако QR-а е с такава сила затегнат, че чак да свива рамката отзад да промени с някой друг мм разстоянието на калипера да така, ще има допир на някоя накладка по Диска, ама чак толкова силно затегнат QR доста сила ще му се изисква! :)
Изображение
Аватар
V.Georgiev

Мнениеот Falcor » Чет Юни 18, 2015 8:51 am

Ами аз говоря от моя опит... след всяко сваляне - настройка, иначе все опира някъде и се започва едно свирене. Особено ако са нови накладките и има по-малък просвет, каквито явно са и на Insidious.
V.Georgiev написа:При моето колело явно е някакъв късмет, че не ми се разцентрова след всяко сваляне на каплите! :)

За мен ти си благословен :angel: :angel: :angel:
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот whitewater » Чет Юни 18, 2015 10:22 am

Настройката на калипера трябва да се прави при добре затегнат QR,така че при всяко сваляне и качване на каплата да си застава на едно и също положение,щото там става въпрос за мм.Не съм чувал и не е редно при всяко сваляне да се пррай центровка.Тва не е човешко...
flesh bike team
Аватар
whitewater

Рейтинг: 1277

Мнениеот V.Georgiev » Чет Юни 18, 2015 11:23 am

Falcor написа:Ами аз говоря от моя опит... след всяко сваляне - настройка, иначе все опира някъде и се започва едно свирене. Особено ако са нови накладките и има по-малък просвет, каквито явно са и на Insidious.
V.Georgiev написа:При моето колело явно е някакъв късмет, че не ми се разцентрова след всяко сваляне на каплите! :)

За мен ти си благословен :angel: :angel: :angel:

Чак пък толкова едва ли.
Както казва момчето по горе, няма как след всяко сваляне на каплата да центроваш и калипера, иначе трябва се молиш да не пукаш значи гума, особено ако си на състезание да губиш време и в центровка после, не е нормално това!
Както си го казах, главината няма как да се место на ляво и дясно, ако не и разместваш кухата ОС, както и рамката да местиш на затегнат калипер позицията при сваляне на каплата.
Има и друга причина, ако е свалил каплата и не е внимавал с диска как я поставя каплата и да е станало нещо да е закривил диска... пропусна се спомене и това
Изображение
Аватар
V.Georgiev

Мнениеот Gen4eca » Пет Юни 19, 2015 3:37 pm

Честа грешка е да се монтира колелото при обърнат велосипед. Винаги се стяга автомата при велосипед стъпил на гумите и приложен натиск към земята.
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот whitewater » Пет Юни 19, 2015 4:24 pm

Gen4eca написа:Честа грешка е да се монтира колелото при обърнат велосипед. Винаги се стяга автомата при велосипед стъпил на гумите и приложен натиск към земята.

Глупости.Разхлабваш QR-а да влезе свободно оста в рамката и стягаш.Никога не ми се е налагало да си регулирам калипера след сваляне на каплата или да си изптавям колелото преди да си притегна QR-ра.Просто преди да си настройвате спирачките затегнете хубаво оста към рамката... :dontknow:
flesh bike team
Аватар
whitewater

Рейтинг: 1277

Мнениеот donpeev » Пет Юни 19, 2015 7:41 pm

Моят проблем със скърцането и нехващането се оказа от омаслен парцал с който съм избърсал диска. Зачистих наново диска и направих едно спускане само на задна спирачка и почна да хваща :beer:
Аватар
donpeev

Мнениеот Insidious » Съб Юни 20, 2015 7:38 am

След като си намаслих диска, един приятели ми каза да задържа натисната спирачката и да карам така, докато започне да пуши. И наистина маслото изчезна.
Аватар
Insidious

Мнениеот donpeev » Съб Юни 20, 2015 8:40 am

Е да, ама в града на равно малко трудно.. изкачих едното тепе в Пловдив и до долу се оправи :evil:
Аватар
donpeev

Мнениеот Ozzie » Съб Юни 20, 2015 8:58 am

Insidious написа:След като си намаслих диска, един приятели ми каза да задържа натисната спирачката и да карам така, докато започне да пуши. И наистина маслото изчезна.

Съвет: Чети повече тук и по- рядко слушай приятеля ти.
Как са накладките след подобна "процедура"? :popcorn:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Insidious » Съб Юни 20, 2015 12:43 pm

Към настоящия момент са добре, метални са, имаше стружки и ги почистих.
Аватар
Insidious

Назад към Веломеханик