Обиколка на Витоша 2015

Форум за обявяване, организиране и обсъждане на състезателни прояви. За да е състезателна една проява, тя трябва да включва съревнованието като предварително и официално обявен елемент.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 700 / 10
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Re: Обиколка на Витоша 2015

Мнениеот Admin » Пон Юни 15, 2015 11:03 am

Ако ви е интересно как изглежда Обиколката на Витоша през очите на най-бързите, видеото на Александър Минчев (Ram Bikes) ще ви даде доста добра представа, тъй като той завърши на седмо място в общото класиране и бе най-бърз при юношите:
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery ... er-minchev
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот k2 » Пон Юни 15, 2015 12:17 pm

Снимки на почти всички минали преди 16:00 на Смильо
Колоездачи - част 1
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 8fb91c24e4
Колоездачи - част 2
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 6d3f8ea27d
k2

Рейтинг: 1210

Мнениеот Euler » Пон Юни 15, 2015 12:43 pm

@ k2, супер си :clap:
даже се намерих :)

==================================
а ето как изглеждаше колелото без мен на него
Изображение
Ако се чудите дали колелото, което сте си харесали, а не може да пробвате, ще ви пасне... Ако се чудите, дали позицията ви върху байка е подходяща...
Предлагам инженерно-графично решение на проблема. :)
Euler

Рейтинг: 1190

Мнениеот garyhobson » Пон Юни 15, 2015 1:29 pm

k2 написа:Снимки на почти всички минали преди 16:00 на Смильо
Колоездачи - част 1
Колоездачи - част 2

Благодаря и от мен. Спомних си те ;)
garyhobson

Рейтинг: 1220

Мнениеот doodko » Пон Юни 15, 2015 2:45 pm

Колоездачи - част 1
Колоездачи - част 2

:clap: к2, огромни благодарности! Наистина е впечатляващо това, което си направил!!!
А, между другото, снимаха и от разни телевизии, даже едни се бяха скрили в гората, около Железница - цял екип, с камери и т.н. :eyebrow: Видях и една кола с камера, с пазарджишка регистрация... Някой дали знае къде и какво ще излъчват или пък още снимки? Защото отразяването по централните медии пак беше потресаващо липсващо, а бяхме МНОГО :crazy: А, и вярното класиране излезе, така че всички могат да са спокойни :)
:wavey: До следващата година, пак с толкова приятни емоции!
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот Reactor » Пон Юни 15, 2015 3:18 pm

Колоездачи - част 1
Колоездачи - част 2

Благодаря :)
Аватар
Reactor

Мнениеот apius » Сря Юни 17, 2015 10:55 am

@ k2 , благодаря приятелю.
apius

Рейтинг: 1200

Мнениеот Admin » Сря Юни 17, 2015 11:58 am

Да се опитвам да пиша репортаж за събитие като Обиколката на Витоша е леко безсмислено. Какво точно бих могъл да видя аз на две места по дългото трасе, като дори нямах време да изчакам преминаването на всички участници, а те бяха стотици! Всеки от тях има своята история, своето преживяване, своите коментари, похвали или критики, така че по-добре е да прочетете настоящата тема.
Аз се включвам със скромна колекция снимки, които успях да направя рано сутринта над Владая и малко по-късно над Симеоново. Нямаше как да запечатам всички участници, но на тези, които се намерят и се харесат, честито! :)
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery ... a-100-2015
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Balkancruiser » Сря Юни 17, 2015 2:38 pm

Здравейте Колеги,
Искам да благодаря на двама от състезателите за спортсменството по време на обиколката. Това са Борис Борисов с номер 409 и Светлин Панчев с номер 135.
Между Чуйпетлово и Ярема скъсах верига малко в средата на нищото и чак тогава си дадох сметка, че си нося шестограните, но не и машинката за верига :bigeyes:
Борис и Светлин ми помогнаха с инструменти и с осъществяването на самия ремонт.
Много благодаря, момчета! Това си беше страхотна проява на спортсменство! :beer:
Единственото, за което ме е яд, е, че не успях да ги намеря след състезанието, за да ги черпя бири.
Аватар
Balkancruiser

Рейтинг: 1260

Мнениеот neTq » Сря Юни 17, 2015 5:49 pm

И аз искам да изразя моята благодарност към колегите, които жертваха от времето си и ми съдействаха когато аварирах.
Александър Василев, 1164
Stefan Kiryazov, 4348
Недко Николов, 452
:bowdown: :beer:

Огромно благодаря за отличната организация, надъхването, подкрепата и страхотните снимки :)
neTq

Мнениеот kulkata » Сря Юни 17, 2015 8:03 pm

Balkancruiser написа:Здравейте Колеги,
Искам да благодаря на двама от състезателите за спортсменството по време на обиколката. Това са Борис Борисов с номер 409 и Светлин Панчев с номер 135.
Между Чуйпетлово и Ярема скъсах верига малко в средата на нищото и чак тогава си дадох сметка, че си нося шестограните, но не и машинката за верига :bigeyes:
Много благодаря, момчета! Това си беше страхотна проява на спортсменство! :beer:
Единственото, за което ме е яд, е, че не успях да ги намеря след състезанието, за да ги черпя бири.

:beer:
Аватар
kulkata

Рейтинг: 1354

Мнениеот vess_csm » Чет Юни 18, 2015 10:16 am

Относно стартовите позиции, за първите 50 места си имаше човек, който гледаше кой се нарежда и връщаше "по-съмнителните". :nono:

Като цяло похвала за организаторите за таз годишната обиколка. Явно сте си взели поука от миналата година!
Видях хора по трасето, който бяха там с цел да не сваля някой маркировката. Новата част след Ярлово си имаше човек на рекичката, който да ни отбива /макар, че това не е попречило на търгашите да си тръгнат по-старото трасе, но всеки със съвестта си./
Имаше сервизни пунктове, което ми направи силно впечатление. Ако може един лек коментар, той ще е всички помагащи по пунктовете да знаят, че вода се дава отворена. :)

А относно взаимопомощта и това да пуснеш някой да те изпревари - мисля, че на първо място сме хора, а не съзтезатели /особено за аматьорското ниво в което сме/. :love:
Пък и дори от чисто логическа гледна точка, защо да не пуснеш някой да те мине към Кладница? Нивата е дълга, има къде да го минеш, ако не си е преценил силите. :smash:

:peace:
Аватар
vess_csm

Рейтинг: 1218

Мнениеот artdesign » Чет Юни 18, 2015 11:24 am

neTq написа:И аз искам да изразя моята благодарност към колегите, които жертваха от времето си и ми съдействаха когато аварирах.
Александър Василев, 1164
Stefan Kiryazov, 4348
Недко Николов, 452
:bowdown: :beer:

Огромно благодаря за отличната организация, надъхването, подкрепата и страхотните снимки :)

Благодаря!
artdesign

Мнениеот Admin » Чет Юни 18, 2015 2:58 pm

Относно проблемите с пропускането на по-бързи състезатели по пътеката към Кладница, без да взимам ничия страна, искам просто да изтъкна, че според наблюденията ми върху начинаещи и неуверени колоездачи за много от тях карането по такава пътека (особено на местата, където е по-тясна или пък където има от бетонните прагове) е толкова напрегнато и блокиращо повечето други функции, че някои от тях буквално не могат нито да спрат или намалят като хората, нито да преценят къде ще е сгодно да пропуснат напиращия отзад по-бърз колоездач... изобщо, това, което на едни изглежда елементарно, за други може да е сериозно предизвикателство, включително дръпването встрани по тясна пътека. ;)
Аватар
Admin

Мнениеот boriss.borissov » Чет Юни 18, 2015 3:38 pm

Здравей друже, бирата може да пием някъде над Тихия кът. Общо взето почти всеки ден съм нагоре :beer:
boriss.borissov

Мнениеот damon » Чет Юни 18, 2015 4:08 pm

vess_csm написа: Новата част след Ярлово си имаше човек на рекичката, който да ни отбива /макар, че това не е попречило на търгашите да си тръгнат по-старото трасе, но всеки със съвестта си.

Аз като минах някъде към 11 нямаше никой. Обаче според мен горе на къщичката, малко преди да се влезе в новата пътека, имаше човек, който записваше номерата, точно за да се засече дали някой не минава по старото трасе. Не че това има кой знае какво значение за всички след 20-та позиция, но все пак - предполагам, ако номерът не е отметнат на тая "скрита" контрола, няма и класиране.

Admin написа:Относно проблемите с пропускането на по-бързи състезатели по пътеката към Кладница, без да взимам ничия страна, искам просто да изтъкна, че според наблюденията ми върху начинаещи и неуверени колоездачи за много от тях карането по такава пътека (особено на местата, където е по-тясна или пък където има от бетонните прагове) е толкова напрегнато и блокиращо повечето други функции, че някои от тях буквално не могат нито да спрат или намалят като хората, нито да преценят къде ще е сгодно да пропуснат напиращия отзад по-бърз колоездач... изобщо, това, което на едни изглежда елементарно, за други може да е сериозно предизвикателство, включително дръпването встрани по тясна пътека. ;)

Да, виж не се бях сетил, че може и да е така. Странно ми беше, че се смятам за слабо технически подготвен и по тая пътека летях в сравнение с хората около мен. Същото нещо забелязвах и на други места - спускания и бързи участъци. Друго неприятно чувство създаваха хората, които спират и бутат сякаш няма други наоколо. Например на пътеката преди Ярлово спрял младеж точно на средата и си говори по телефона - въобще не му идва на акъла да мръдне отстрани. На първото качване след Владая - аз въртя, а нагоре колоната бута в две редици - ща, не ща и аз бутам. :) В крайна сметка и двете неща си ги обяснявам с масовостта на проявата - при толкова много хора няма как да се очаква всички да са супер съзнателни, разликата във възможностите изглежда понякога е огромна. Част от тях наистина не знаят какво трябва да направят, и ако им се обясни вероятно няма да има проблеми. От много нерви няма смисъл - караме си и толкова... :look:
damon

Рейтинг: 1445

Мнениеот Euler » Чет Юни 18, 2015 5:16 pm

На Владая всички бутат, споко :)
Ако се чудите дали колелото, което сте си харесали, а не може да пробвате, ще ви пасне... Ако се чудите, дали позицията ви върху байка е подходяща...
Euler

Мнениеот Mpowerrr » Чет Юни 18, 2015 5:30 pm

Няма проблеми колега :) Другия път ще почерпиш :) Важното е, че ти помогнахме с Калин Пенев, защото много хора просто подминават и бързат за да не са на 225то място а на 200то :D
Mpowerrr

Мнениеот balki » Пет Юни 19, 2015 8:46 am

Euler написа:На Владая всички бутат, споко :)

Бързаците си я карат на 100% обиколката.
Аватар
balki

Рейтинг: 1242

Мнениеот Euler » Пет Юни 19, 2015 12:19 pm

balki написа:

е ясно е това :) Първите 50 със сигурност си катерят Владайското баирче. Аз съм решил да се пробвам да го кача тия дни...Като си го поставя само това за цел и няма хора не е чак толкова невъзможно.

Впрочем, направи ми впечатление от снимките , че някои от първите бяха слезли на серпентините над Симеоново.
Euler

Мнениеот damon » Пет Юни 19, 2015 1:53 pm

Euler написа:
balki написа:

е ясно е това :) Първите 50 със сигурност си катерят Владайското баирче. Аз съм решил да се пробвам да го кача тия дни...Като си го поставя само това за цел и няма хора не е чак толкова невъзможно.

Чакайте, вие ме вкарахте в класацията. :) Аз говорех за баирчето след левия завой на Владая през рекичката до кариерите вляво. Оня големия оттам нататък и аз го бутам, но долу мога да въртя. А бутането почваше още от долу преди реката. :)
damon

Рейтинг: 1445

Мнениеот marsa » Пет Юни 19, 2015 2:03 pm

Euler написа:Впрочем, направи ми впечатление от снимките , че някои от първите бяха слезли на серпентините над Симеоново.
Това е състезание, целта е да минеш възможно най-бързо. Затова е много важно да си знаеш възможностите и да преценяваш най-бързо и точно ситуацията. Ако познаваш трасето, това е допълнителен бонус.

Само по този начин няма да спираш за бутане непредвидено, или да буташ на места, които можеш да караш.

На Владая е добре да оставиш дистанция пред себе си, за да не спираш заради друг. На серпентините ако не си 100% сигурен, най-добрия вариант е да скачаш бегом централно надолу.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Euler » Пет Юни 19, 2015 4:18 pm

damon написа:Чакайте, вие ме вкарахте в класацията. :) Аз говорех за баирчето след левия завой на Владая през рекичката до кариерите вляво. Оня големия оттам нататък и аз го бутам, но долу мога да въртя. А бутането почваше още от долу преди реката. :)

не те разбрах много къде са те прецакали...
Изображение

вероятно е тук. Идва се отгоре на висока предавка, и след завоя следва баир. Ако не можеш да превключиш много бързо слизаш :)
Както е станало на снимката. Има много такива. А с какво време си финиширал ?

marsa написа:
Euler написа:Впрочем, направи ми впечатление от снимките , че някои от първите бяха слезли на серпентините над Симеоново.
Това е състезание, целта е да минеш възможно най-бързо. Затова е много важно да си знаеш възможностите и да преценяваш най-бързо и точно ситуацията. Ако познаваш трасето, това е допълнителен бонус.

Само по този начин няма да спираш за бутане непредвидено, или да буташ на места, които можеш да караш.

На Владая е добре да оставиш дистанция пред себе си, за да не спираш заради друг. На серпентините ако не си 100% сигурен, най-добрия вариант е да скачаш бегом централно надолу.

съдейки по резултатите ти от Страва си машина и съм много далеч от твоята скорост. :clap:

От първите не ми се вярва някой да НЕ е карал по трасето. Може и да има участъци, които са ги забравили, но специално серпентините над Симеоново едва ли. Аз ги дадох като пример, че дори най-добрите не го карат на 100% цялото трасе. Признавам, че е и малко се изненадах.
Euler

Мнениеот marsa » Пет Юни 19, 2015 4:52 pm

Включих се, защото аз съм от тези, които бягат на серпентините. Експериментите с правят в други дни.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Euler » Пет Юни 19, 2015 5:32 pm

аз по време на състезание рискувам малко повече от обикновено. И си давам малко повече зор. Но там, по серпентините става тапа и няма много смисъл от рискове. Особено първият обратен завой (десен) е много труден. Аз не мога да го взема. Трябва още да тренирам по серпентините над Бояна. Там са доста по лесни и отворени.
Euler

Мнениеот Анелия » Пет Юни 19, 2015 5:43 pm

Серпентините не бяха маркирани. Не че успях да взема точно този десен завой, след като уцелих по миналогодишни спомени трасето, но доста оглеждане беше докато си избера линия.
Аватар
Анелия

Мнениеот bigchicken » Съб Юни 20, 2015 12:49 am

Серпентините... Еееех...! Аз, след като гушках едно дърво и не пусках доста време си ги бутам :D Проблема е, че пича, с който карах, след като взе първия десен и за малко да падне на левия явно реши, че така не е работа и драсна директно надолу. Това действа много потискащо. Мразя да карам със спускачи, които карат и XC и ме прекарват по ендуро маршрути :crazy: :crazy: :crazy: За сметка на това пък доста по добре се чувствам на колелото след няколко сесии с такива... Не знам, няма оправия :D Ама трябва да намеря време да тренирам и другото. Не може хора, спиращи на всяко камъче, коренче и спускане да финишират преди мен! Така де, може, ама не е редно :D
Та така и за бутането на Владая. Ми то ако ставаше само с хамалогия щеше да е скучно :D Ама на такива масови някои това могат и така. За да се промени трябва всеки уикенд да има поне 5-600 човека от горе... Алилуя :bowdown:
Аватар
bigchicken

Рейтинг: 1375

Мнениеот RastaWarrioR » Пон Юни 22, 2015 9:13 am

Серпенините се карат на 100% някой ги въртят а други ги спущаме право надоле, ама лично аз съм ходил там доста пъти да ги зауча и не винаги уцелвам правилната линия.
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот vess_csm » Пон Юни 22, 2015 9:23 am

Серпентините са трики.
Както е писал Растатa, ако тръгнеш да ги въртиш няма смисъл. Има си пътеката, която слиза по правата и е най-бърза. Ако не се чувстваш сигурен в спускането там, е доста по-бързо да го претичаш с колелото под мишка. :) Лично не бях сигурен дали ше нацеля линията, та си ги претърчах :)

бележка към организаторите /дано четат/
- за догодина да има възрастови групи, както си им е реда
- всеки пункт да записва номерата на миналите и след това да има сверяване между записките /понеже търгашите си завършват успешно/
Аватар
vess_csm

Рейтинг: 1218

Мнениеот zImage » Пон Юни 22, 2015 10:04 am

vess_csm написа:- всеки пункт да записва номерата на миналите и след това да има сверяване между записките /понеже търгашите си завършват успешно/

Аз се надявах, че и тази година е имало? Защото на доста места ми записаха номера в някакви тетрадки и след това се преместих с 3 места напред в класирането спрямо позицията, която ми беше записана първоначално. Т.е. в деня на състезанието бях 67, а няколко дни след това отидох на 64. Изтълкувах си го като корекция след преглед на тетрадките, но кой знае дали е било така...
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

ПредишнаСледваща

Назад към Състезания