Та, реших да започна с ритмично интро, като за първия ми пост. Благодаря за одобрението (регистрацията)!
Моля без обиди и т.н. Въпроса е строго индивидуален и ви моля за мнение!
Моля за мнение относно това "какво би трябвало да избера". Колебая се прекалено много. Имам ограничен бюджет до 600-650 лв макс. Като човек който се запали по планинското колоездене едва малко преди настъпването на сезон 2015г., реших да си взема като за старт - някои добър боен твърдак. Всеки е започнал така (или почти всеки!).
- Някои неща за мен.
Висок съм г/д 185-186 см. Тегло: 75 кг. Изпробвал съм 14.5 рамки (основно Drag Climber) и 16.5-ци и стигнах до извода,че с колела до 100 см. дължина на рамката имам проблем - закачам си краката при по-рязък завой. Като 16.5 не знам колко точно е? 105 см? Не знам, но по-принцип на 16.5 ми е по добре от колкото с някое 14.5, недай си боже 14 инча (пробвах подобно преди 2 дни и направо едвам завих (а исках само да го пробвам).
- Та, колебая се какво да направя.
В момента от screambikes има промоция. Drag C1 Pro е намалено на 650 лв. Drag C1 Pro - ЛИНК Един френд ме посъветва да избера това. Струвало си цената и т.н., и все ми повтаря, че рамката е здрава. Но аз съм чувал доста лоши мнения за Драг Ц1-тата. В същото време е само с V-brake спирачки; 100мм ход на вилката.
И в същото време, в родния град имам един човек, който ми предлага колело Specialized P1 All Mountain 2010. Като човека ми обеща като на приятел да ми направи отстъпка и т.н. и да ми нагласи колело. Specialized P1 All Mountain - ЛИНК Баща ми е приятел с човека; същия човек внася велосипеди само от Швейцария. Колелото е запазено, както и всички дето вкарва. Разбрахме се да замени някои компоненти на колелото с: по-добра вилка 120мм ход, дебелостенно кормило, къса лапа, външни гуми предназначени за mtb, както и по-добри главини. Също така пък ми предлага и един SteppenWolf (доста ретро рамка, но и много здраво колело, но това е друг въпрос!). Цената която ми иска този човек е до 600 лв. Един приятел твърди, че иска "да ме преметне" - т.е. този който иска да ми продаде това колело.
- За какво ще "го" ползвам (бъдещия байк):
Това което искам да правя е да ползвам колелото за спускане на баирчета, леки скокове (нищо сериозно! Още ме е шубе и т.н.); но най-вече спускане; харесва ми, понеже има концентрация, буквално ми спира вътрешния диалог и се кефя много...

И сега се чудя какво да правя...
От една страна на C1 Pro-то няма дискови спирачки; от др страна Specialized-а върви със Sram, дискови.
От една страна C1 Pro-то е чисто ново; от screambikes дават гаранция, до 30 дни мога давърна колелото и т.н. За specialized-а нямам никаква гаранция и т.н. Не мога да го върна.
От др.страна се чудя кое е по-издръжливо?! Т.е. говоря като рамка. Кое е с по-добра геометрия и прочие ? ... Не знам! Не знам и това ме побърква. Чудя се прекалено много. Новак съм; не разбирам още нещата... И много се чудя в момента. Да не се прецакам. Това ми е главния fear factor! Да не изрева на умряло

А и вече се прецаках един път...закупих спукана рамка Drag Climber и от тогава си казах: "ще я карам бавно! Take your time, fool!"
Та, ще съм ви благодарен ако ми помогнете в избора и съветите. Каквито и да са те.
Ако имате допълнителни върпоси: питайте.