Помощ при изброр на велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ при изброр на велосипед

Мнениеот Tatkomishok » Чет Юли 02, 2015 12:47 pm

Здравейте,

Решил съм да си купя колело за градско каране и понякога разходки в планината.
Спрял съм се на тези 2 модела, като със сигурност ще взема един от тях :
1. Drag 9r TE - http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2015.html
Тук има 29 инчови капли и дискови спирачки ( за съжаление не мога да намеря отзиви за този велосипед )
В момента е на промоция - 689 лв

2. Ram HT 1.3 - http://bikelab.bg/velosiped-2015-ram-ht1-3 649 лв или ram ht 1.2 - 800 лв заради дисковите спирачки.
Според продавача частите тук са по качествени и имам възможности за смяна на седалката, гумите ( с такива за градско каране ), както и повдигане на кормилото ( за съжаление имам проблем с кръста :V: ), което няма да се отрази на цената.

Ще бъда благодарен ако получа съвет на кой вариант да се спра - все пак това ще ми бъде колелото за няколко години напред.
Tatkomishok

Рейтинг: 1200

Re: Помощ при изброр на велосипед

Мнениеот Илиян_Илиев » Чет Юли 02, 2015 2:41 pm

Рам-а е 26" и става съвсем друг велосипед, сравнен с Драг-а. Ако вече трябва да се избира между някой от тия варианти пробвай ги- много голяма разлика има между 26" и 29" . Хубаво е да споделиш и колко си висок и за какво ще използваш байка...
Защо не погледнеш и предложението на cross GRX8 29" което от 01.07 е намалено на 639 лева- напълно съпоставим е с Драга.
Илиян_Илиев

Рейтинг: 1220

Мнениеот Tatkomishok » Чет Юли 02, 2015 3:19 pm

Здравей,
Благодаря за отговора.
Иначе, велосипеда мисля да го използвам предимно каране в града - до работа. ( Люлин - Летище , амбициозно нали :) ? ), но ми се иска и да ходя понякога в планината.
Иначе висок съм 177 см и малко съм си тежичък 98 кг - като се надявам с колелото да коригирам последното :)
Сега видях един cross на промоция http://koleloto.bg/product/1101/cross-2 ... -2015.html.Изглежда , че е по доър от Draga.
Относно RAM - просто имам позната с такъв и е много доволна , като продавача който ме консултираше каза че за града било по добре 26, понеже е по маневрен и набира по бързо.

PS - и в двата случая ще сложа гуми за градско каране.
Tatkomishok

Мнениеот Go_go » Чет Юли 02, 2015 3:44 pm

GRX9 27.5" за града ще ти е по-добре ми се струва,но трябва да пробваш.
За съжаление разлика може да направих след порядъчно каране на всички модели а първо трябва да намериш оптимална височина на седалка и т.н....
Единствени които ми дадоха да пробвам колело по улиците, бяха ДРАГ,срещу лична карта или шоф.книжка.
Успех!
CROSS GRX8 27.5"
Go_go

Рейтинг: 1180

Мнениеот Tatkomishok » Чет Юли 02, 2015 3:56 pm

Благодаря че ми отдели време.
ще отида да видя Crossa и ако ми пасне направо ще го взема.
Относно пробата - така е аз вече покарах едно колело при Драг.
Tatkomishok

Мнениеот Go_go » Чет Юли 02, 2015 4:03 pm

Все пак добре прецени размера на гумите,защото ако решиш да сменяш стоковите с по-градски,избора на 27.5" такива е почти никакъв,а от Люлин до летището си е доста каране...
Може би хибрид за толкова градско е по-добре...
Извинявам се ако те въвеждам в допълнителни двоумене :)
CROSS GRX8 27.5"
Go_go

Мнениеот victortrt » Чет Юли 02, 2015 5:18 pm

Ама изобщо не го въвеждаш в двоумение. Това е вярна насока на темата.
Към автора на темата - виж за всеки случай това http://koleloto.bg/product/1082/cross-2 ... -2015.html на живо от посочения магазин, пробвай и прецени какво ще ти върши повече работа.
Моделите ГРХ са с много здрави, но и с тежки рамки, предназначение за мтб, тоест са дълги и ще караш много приведен напред, което не е удобно за дълго градско каране.
Хибридите са с по-леки рамки, с по-къс преден триъгълник и вървят по-леко по асфалт както заради гумите, така и заради предавките /това като идея, не мога да кажа като изпълнение/
Иначе казано, ако караш по Сливница, с грх ще усещаш, че можеш повече, но колелото няма да ти позволява. С хибрида ще имаш по-висока максимална скорост.
Специално на този авалон курбелът му е 48-38-28 зъба при 42-32-22 ца ГРХ 8 и 44-32-22 за ГРХ 9. При относително еднакви касети, това означава, че има около 10% разлика в предавателното отношение в полза на хибрида. Най-просто казано - по-голяма най-голяма плоча = по-висока скорост. Това оказва голяма влияние при леки спускания и каране по равен път след спускане или ускоряване. С по-голяма плоча можеш да "изпреварваш" инерцията, а с малката не винаги ще можеш.
И с хибрид може да се кара в планината, ако има асфалт, паваж или ревни черни пътеки.
Щом си от Люлин нямаш проблем да караш сред природата и по асфалт - след Суходол и Божурище има страхотни маршрути.
Виж в сайта на крос тази статия - http://www.crosscycle.com/bg/news/news20.html, в която са обяснени принципните разлики във видовете велосипеди.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот carmo » Пет Юли 03, 2015 7:47 am

Изцяло подкрепям горното мнение и мисля че за твоите приоритети, хибридът е оптималният вариант. Имам такъв тип и отделно МТВ -разликата между двата относно лекота на вървене и мах. скорост е осезаема и наистина с второто по асфалт високите предавки "свършват" преди мах. възможната скорост при нормални усилия в краката. Относно планинските му възможности само ще кажа че не ме е предавал никъде, тъй като обикновено излизам на шосеен преход из околията с него и не рядко хващам някои черен път или пътека и се справяме чудесно, стига да не са много стръмни или прекалено изровени. С МТВ-то просто нямам нерви да мина асфалта докато стигна някой достоен оф-роуд участък и си го возя с колата или обикалям по близките чукаци около градчето. Наистина е важно да прецениш къде и за какво предимно ще ползваш байка си.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Tatkomishok » Пет Юли 03, 2015 9:01 am

Здравейте отново,
Благодаря за съветите.Днес видях Cross GRX определено за мен не е удобен-натоварването в кръста се усеща дори без да го карам, така че дотук с мераците ми за планински велосипед.
В Събoта ще направя един тур за хибридни велосипеди, като съм се спрял на два варианта
1.Avalona препоръчан ми от victortrt - http://www.mtb-bg.com/index.php/other/c ... cross-july
като искам да отбележа, че статията поне за мен е много полезна.
2. Drag Grand Canyon Pro - http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2015.html

Според вас кой от двата е по удачен?
Според статията Авалона е по близко до пределението all terrain bike, но има и добри отзиви за Canyona.
Е, ще има още няколко дена да се чудя:)
Tatkomishok

Мнениеот victortrt » Пет Юли 03, 2015 9:45 am

Трудно е да се каже кой от двата е по-удачен, защото всеки от тях има достойноства и недостатъци.
Като цяло са горе-долу еднакви откъм цена и оборудване, но не съвсем. Откъм задвижване са почти еднакви.
Откъм вилка драга е по-добре, защото е със заключваща и с по-маркови спирачки.
Гумите на кроса са "по-маркови" и доста по-адекватни за смесени терени, т.е. повече стават за черно, седалката му също е по-мека от на драга, което не знам дали е предимство, но за начинаещ май е по-добре.
Аз лично имам драг гранд каньон, но ТЕ варианта /купен на промоция/ и от собствен опит мога да ти кажа, че моделът като рамка е добре измислен /той беше първия български хибрид май/, с подсилки, с места за захващане на калници и багажник и т.н., но визуално не всеки го харесва заради дебелата рамка и тънките гуми. Откъм вървеж по асфалт и черно /Западен парк/ нямам забележки, също така от магазина /на Борис І/ ми го дадоха настроен /скорости, спирачки, команди/
Има обаче разлика между отделните модели откъм оборудване и с про варианта не съм запознат /има разлика в капли, гуми и обтегач/
Ако можеш пробвай и двата, защото драга е малко по-дълъг според мен.
Вземи което ти е по-удобно и после смени спирачките на кроса или гумите на драга.
Възприемай статията на крос като обяснение на разликата между техните модели, идеята на хибридите е да са all terrain bike.
И при избора си се абстрахирай от гумите и спирачките, защото се сменят за 50-60 лева най-много.
victortrt

Мнениеот kobso1245 » Пет Юли 03, 2015 10:03 am

Като гледам Крос-а май няма заключване на вилката, а Драг-а има(поне в модела и има HLO, би трябвало това да е заключване), а това, поне според мен, си е важно(хибрид-а като цяло предполага, че ще се върти повече на асфалт, а там заключването си е важно).
Иначе задвижването на Крос-а е една идея по-добро(даваш 700лв за Драг-а и получаваш курбели Търни...яката работа), но ако наистина той няма заключване аз препоръчвам Драг-а.
А иначе си приготви и още някакви пари за читави гуми, ако вземеш Драг-а, че тия Кенди не знам как ще се държат(то не, че на Крос-а са нещо велико, но като цяло стават).
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот victortrt » Пет Юли 03, 2015 10:24 am

Това за заключването има нужда от малко обяснение и ще се пробвам с думи прости.
Теоретично и практически меката вилка помага при поемането на малки неравности по пътя.
Ако е всичко наред с колелото при седнал колоездач вилката действа само при дупки и издатини по пътя, спестявайки на колелото люшкането от тях или поне това на предницата.
Когато обаче въртиш по-силно, неизбежно дърпаш и буташ кормилото, когато го държиш и потъването на вилката ти отнема от пауъра.
Това особено важи за каране нагоре, защото тогава по-голяма тежест пада на кормилото.
При каране прав незаключената вилка вече много намалява ефективността.
Не знам при теб дали незаключването ще ти пречи или не, защото всичко зависи от това как ще караш.
victortrt

Мнениеот kobso1245 » Пет Юли 03, 2015 10:34 am

Колкото и прецизно да ти е настроена при въртене пак имаш някакво движение, пък дори и половин сантиметър да е. Затова според мен си заслужава да има заключване, но наистина да го пробва и да си прецени...
kobso1245

Мнениеот carmo » Пет Юли 03, 2015 10:36 am

Не искам да съм "разбивач на митове" но нормалната (седнала) поза при езда върху хибрид е с доста по-изправено тяло и над 80% от теглото на човека пада върху задната ос, и вилката работи само по неравности. В редките случаи когато той "става на педалите" потъване в хода и наистина има, но колелото не е тежко, гумите са "по-бягащи" и ако човека е преценил удачно предавката реалните загуби на енергия в тоя момент са доста по-малки от теоретично описваните. Отделно протягането до лостчето при всяко набиране е по-капризно от превкл. на по-ниска предавка и ако няма дистанционно заключване от кормилото тая операция де факто рядко се практикува (личен опит и странични наблюдения). Така че не бих жертвал ежесекундно ползваеми по-висок клас компоненти, заради теоретична полза от моментно и мимолетно прилагана екстра.
carmo

Мнениеот kobso1245 » Пет Юли 03, 2015 10:48 am

Емии явно си е до човек. Аз пък никога не бих си взел велосипед с мека вилка, особено ако ще го карам повече на асфалт, и да е без заключване. А относно самото заключване на вилката-веднъж като му свикнеш се прави без някакви особени усилия.
Но пък това съм си аз, на автора може хич да не му трябва...
kobso1245

Мнениеот Absimuto » Пет Юли 03, 2015 11:52 am

Разгледай и тази оферта http://bikes4you.eu/index.php/promotion ... ion-detail намалението е добро, само 50 лева над драга.
Absimuto

Рейтинг: 1240

Мнениеот Tatkomishok » Пет Юли 03, 2015 3:07 pm

След всички мнения обмислям варианта Drag Canyon Pro с гуми като на този красавец - http://www.crosscycle.com/bg/catalog/cr ... an-85.html

Само не мога да намеря инфо откъде могат да се купят и колко струват.

Но крайното решение ще се оформи след като пробвам Avalona и Draga.
Благодаря на всички :)
Tatkomishok

Мнениеот victortrt » Пет Юли 03, 2015 3:35 pm

Веломания /Драг/ продават и гуми на Швалбе. Този специално модел май се поръчва от немско и го няма у нас. Моя драг е с тези гуми, които се намират у нас - http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... iser28.htm и те не са ми поднасяли по черно, дори и по камъни. Явно материалът е добър и имат необходимото сцепление. Препоръчвам ти гуми с подобна шарка и вид - http://www.dimibike.com/velosipedi-kolo ... uard35.htm
Тя се е доказала като най-оптималната за трекинг велосипеди.
Смарт сам е смесена гума с насоченост към черни пътища, но все пак е твърде рошава за често каране по асфалт. Просто посочения от теб велосипед на крос е висок клас хибрид и се предполага да се кара по-често по черни пътища /дискови спирачки, гумите, вилката и дерайльорът ясно показват това/.
victortrt

Мнениеот carmo » Пет Юли 03, 2015 3:45 pm

С новите гуми ще излезе около 200лв по-евтино от това: http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... n-mat.html Горницата като пари си струва отвсякъде спрямо оборудването (виж спецификацията и описанието под нея), а можеш да го вземеш и на изплащане, ако не събереш цялата сума. На живо вероятно ще го имат във фирмения си магазин, и там (или в тоя сайт) виж и за гуми.
carmo

Мнениеот victortrt » Пет Юли 03, 2015 4:16 pm

Колегата carmo е прав и посочения от него велосипед е страхотен, но също така 200 та лева разлика до модела Леджънд /който ти си показал за илюстрация на гумите/ също си струват и от 700 може да отидем на 1200 лева за съвършения хибрид, чиито възможности няма да се ползват на 100%.
Мисълта ми е, че това е една спирала, която няма край. Ти си преценяваш.
За маршрута от Люлин до летището всички споменати хибриди ще ти вършат работа, а смяната на гуми е неизбежна последица от поносимата цена, защото евтините гуми са част от начините да се спести цената.
victortrt

Мнениеот Tatkomishok » Пон Юли 06, 2015 11:39 pm

Здравейте отново,
За съжаление все още не съм си избрал велосипед.Пробвах Canyona и мога да кажа че добре набира, но много друса по асфалта в София. За каране в парка не става - минах през Западния парк и на пътеките с чакъл си е направо мъка.
Честно казано покарах и Cross 29 GRX 29 инча - мога да кажа , че стойката е като на Kanyona - мисля си за този вариянт, като по нататък смятам да му сменя венеца с по голям и да повдигна кормилото.
Днес попаднах на Sprint Sintero plus -http://maxcombike.com/bg/bikes/sprint/Trekking-_-off-road/252-Sprint-SINTERO-Plus-man-28_ _
Дали е добра идея?

Ps . така и не ми дадоха да пробвам Авалона
Tatkomishok

Мнениеот Go_go » Вто Юли 07, 2015 3:31 pm

Аз се двоумях между Синтеро и GRX8.
Избрах Кроса,заради вероятността все пак да го карам и по някоя пътека на Витоша,за което според продавача са хибрида не е добър вариант.
Доволен съм че се вслушах,защото така се получи че от мерак всеки уикенд съм по планината. Е,засега карам предимно по асфалта/паважа и малко по пътеки,но ми се струва че с хибрида щях да съм с натъртени задни части заради по-яко напомпаните гуми.
Пак казвам,това са мои впечатления,ако ти ще го ползваш предимно за градско и шосе,хибрида е твоя избор!
Синтерото с 42С гуми,хем градски,хем по-дебели.
Другият вариант който обмислях е да вземеш GRX 29" и да му сложиш по-градски гуми,ако неговите са ти бавни.
CROSS GRX8 27.5"
Go_go

Мнениеот Tatkomishok » Вто Юли 07, 2015 4:29 pm

здравей,
благодаря!
както се казва малко ми трябваше - днес отивам до magazine KOleloto и купувам Cross GRX9 29 инча.
Направих сравнение с Drag 9r Те и излиза , че оборудването на Crossa е по добро.
Някакво менение?
остава ми по малко от час до полупката!
Tatkomishok

Мнениеот Stoyanov » Вто Юли 07, 2015 4:47 pm

Аз вчера взех това. Още го раздвижвам, но на пръв поглед съм доволен. Вилката, скоростите и спирачките са един клас над GRX9, гумите са същите, а за wheelset-а да кажат колегите :)
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот Tatkomishok » Вто Юли 07, 2015 4:51 pm

благодаря че се включи.
И аз го обмислях , но вече не стигат парите.
Макса е 750 лв, а и на Crossa съм по изправен.
Tatkomishok

Мнениеот Tatkomishok » Пон Юли 13, 2015 9:05 am

Искам да благодаря на всички включили се в дискусията.
В крайна сметка си купих Cross GRX 9 29. Имах възможност да го купя с голяма отстъпка.
Взех велосипеда с размер L - 51 см. Да си призная малко ми е голямо, но с по малкия размер не ме напускаше усещането , че карам детско колело.
В крайна сметка съм доволен - набира добре и поддържа добра средна скорост. Имах възможност да го покарам малко и в планински условия ( над Кюстендил ) , като при спускане удоволствието е несравнимо.

Още веднъж благодаря за съветите и слънчево и безаварийно лято от мен :)
Tatkomishok

Мнениеот victortrt » Пон Юли 13, 2015 9:29 am

Ами честито и със здраве да си го караш. Кажи после как се представя по пътя от Люлин до летището.
victortrt

Мнениеот Tatkomishok » Пон Юли 13, 2015 9:36 am

Засега съм доволен - 50 мин в едната поссока. Карам го със заключена вилка , като определено има разлика.
В началото мислех да сменям венеца с по голям, но мисля че няма смисъл, поне докато не заякна.
Сега остава да налучкам най оптималния маршрут.
Tatkomishok

Мнениеот carmo » Пон Юли 13, 2015 10:15 am

Честито и с благопожелания. Балонните 29" гуми донякъде компенсират по-късото предавателното отношение в трансмисията при мах. скорост на големия преден венец и нищо чудно като му свикнеш да се откажеш от подмяна. Иначе по асфалт поне ще те чуват че идваш, но щом си мераклия и на оф-роуд, тея Континенталки биват :D
carmo

Мнениеот Go_go » Пон Юли 13, 2015 1:25 pm

Честито и безаварийно,най-вече относно другите участници в движението,респ. кучета,деца и пешеходци :D
Ще ми е интересно да споделиш маршрута Люлин до летището
CROSS GRX8 27.5"
Go_go

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти