Въпроси за бандажна лента

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Въпроси за бандажна лента

Мнениеот bokouser » Пон Юли 13, 2015 2:45 pm

:beer:
Аватар
bokouser

Рейтинг: 1200

Мнениеот victortrt » Вто Юли 14, 2015 11:42 pm

bokouser написа:
capola написа:С какво лепите бандажната лента?

Ozzie написа:Аз с нищо.
И не виждам смисъл да се лепи.

capola написа:Аз я залепих преди малко с някакво секундно лепило. Вече 4-5 вътрешни гуми късам от разместване на бандажа - изкривява вентила и край.

Виждам, че темата е стара, но тъй като към днешна дата се намират различни видове бандажни ленти имам няколко въпроса:
1. Колелото на детето е 24'', старо е и в известен столичен вело магазин и сервиз купих и смених нови гуми, те ми предложиха и вътрешни, аз разбира се се съгласих, уж свършиха работа и скоро се спука гума. Демонтирах я и видях стара, може би оригиналната залепена бандажна лента, цялата надупчена (явно след някогашно натягане на спиците), вътрешната гума монтирана направо така на отворените дупки и съответно станала на малки балончета, едно от които спукано. Не знам дали е редно да се монтира гума при това положение, но щом са го направили, явно е. Случаят обаче ми показа, че трябва аз лично да сложа бандажна лента, още веднъж се уверих, че трябва да се интересуваш от всичко, да разбираш от всичко, защото е абсурд да разчиташ на някой уж специалист. Та от два дена чета за тези бандажни ленти и въпросът ми към Вас е какъв вид бандажна лента да взема?
самозалепваща се - http://www.decathlon.bg/bandazna-lenta-s-lepilo-velox-id_8303004.html
или от този тип - http://www.decathlon.bg/bandazni-lenti-700x35-id_8171729.html
Прави ми впечатление, че от вторият тип не намирам за 24'' онлайн или просто не съм търсил достатъчно?
2. Другото за което се замислих след случая, е как стои въпроса с чисто новите велосипеди, купихме си с жена ми http://www.cube.eu/en/bikes/fullsuspension/stereo/cube-stereo-120-hpa-29-blackngreyngreen-2015/ и http://www.specialized.com/bg/en/bikes/womens-mountain/jynx/jynx-650b
и сега се чудя дали е необходимо да ги разглобявам и проверявам за същото нещо? При самото сглобяване на новите велосипеди практика ли е да се натягат спици или си идват натегнати, защото ако са натягали спици, положението ще е като при колелото на детето.
Предварително благодаря за отговорите!

Евала, човек, че от два дена четеш за бандажни ленти и най-вече че сам сменяш гумите на детето си.
1. Казали са ти го, но е доста просто - бандажната лента пази вътрешната гума от спукване поради остри ръбове на спиците ина каплите /по-малко/. При съизмеримата цена на нова вътрешна и бандаж, просто при спукана гума трябва да прегледаш бандажа ида го смениш или ако може да сложиш и нов отгоре. Така ще си по-сигурен, че няма да го пробие и новия, защото ако има спица да стърчи, тя ще пробие и новия бандаж.
Иначе при двойностенна капла и плътно прилягащ в дупката вентил и незалепващият бандаж е добре. Залепващият изисква прецизност при поставянето и това е.
2. Ако подобен проблем се появи с велосипеди за около 2 000 лева, може спокойно да отидеш в магазина и да ги нахраниш като искаш да ти сменят всичко безплатно, защот оиначе за 10 лева и малко труд ще ги изтипосаш по форумите, та свят да им се завие. Логиката е при висок клас велосипеди такива елементарни неща да са на ниво, но стават грешки, което се поправят.
Аз не че съм представителна извадка, но имам два велосипеда, един стар градски и един хибрид среден към висок клас, жена ми има едно старо градско, сънот ми смени 3, че расте и дъщерята 2, едно от които с твърди гуми и имам едно пукане на гума на старото градско колело от стоее на слънце без причина /видима, да беше с оригиналните вътрешни гуми на Vee rubber, т.е. допускам остаряване на материала/. Бандажът беше наред, макар и незалепващ. Имам и 3 пукания на вътрешни при поставяне, но две от тях се дължат на моя некадърност, защото каплата на дъщерята е стоманена Берета с много дълбок пробил и щангите увредиха гумата при поставяне на външната /напъване/. Другото пукване беше от недоглеждане - напомпих гумата на колело бързо и не видях, че външната е захамала част от вътрешната към каплата.
От 5 колела проблем с бандаж нямаше.
:beer:
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот donpeev » Сря Юли 15, 2015 8:26 am

Начетох се тук на всякакви глупости. Отивате в първия вело магазин и си купувате бандаж Швалбе и забравяте за тиксо, найлони, изрязани вътрешни гуми и какво ли още не.. 3-3.5лв. струва удоволствието. Бандажът е част от каплата - приемете го.
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот bokouser » Чет Юли 16, 2015 12:21 am

Еми не са точно така нещата с изобилието на размери и марки. Търсих в доста онлайн и в няколко магазина минах лично, но бандаж за 24" изобщо не намерих, още по-малко избор на марка (та да купя Швалбе) или пък избор на широчина.
Купих самозалепваща бандажна лента (също не намерих избор на широчина), изрязах я отстрани и си свърших работа, а иначе отворих едната капла на Кюбчето и видях, че си е със бандаж Швалбе.
Аватар
bokouser

Рейтинг: 1200

Предишна

Назад към Веломеханик