Колело за начинаещ

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колело за начинаещ

Мнениеот kirlqn » Чет Юли 16, 2015 8:09 pm

Здравейте ,днес по изчетох малко форума но са много объркан ,точно на кой модел да се спра .Никога не съм имал колело със скорости ,карал съм като дете от балканчета ,школници ,украйни и такива от едно време Сега искам да си взема нещо за раздвижване ,продадох си мотора и сега съм на тема велосипеди .Понеже съм по тежък ,разбрах че трябва да е главината на шлици ,здрави капли ,рамка не много малка за да не се криви колчето като извадено много на седалката .На кое се вика твърдак това дето няма амортесьори ли ,и не е с алуминиева рамка това ли е по подходящо за по дебелите хора ?Няма ли да друса повече и не се сещам друго в момента а и за седалката да не ме боли много д-то .Тези хибридните какви са подходящи ли са ?Ако може да ме насочите към подходящ модел за мен ,като има значение размер рамки капли спици и спирачки скоростите май са повечето шимано . Знам че може да се сглоби един байк но бюджета ми е около 800лв. Това са ми данните 175см 110кг Като модели ето тези гледах но не съм в час ,моля за помощ .Drag ZX3,4,5 TREK 3900 Спринт Аполон ,Sprint Carrera Eco, Cross 29'' GRX 9 горе долу са в този ценови диапазон ,може разбира се и втора ръка да си взема някое читаво ,благодаря за мненията !
kirlqn

Рейтинг: 1200

Re: Колело за начинаещ

Мнениеот victortrt » Чет Юли 16, 2015 8:58 pm

1. То хубаво благодариш, н с този въпрос много мнения няма да има, щото като го чете човек ще си помисли, че си се нафиркал или напушил :) .
2. Хайде малко по-последователно, например: "Аз съм 1.75 см и тежа 110 кг. търся си подходящ за мен велосипед, който да ме издържи и който да карам по ................. /тук е най-важното, ако не се сещаш - асфалтови пътища, в града, по черни пътища, в планината/"
3. Да не се саморекламирам, но виж и тази тема - viewtopic.php?f=30&t=175551 за основните насоки.
4. Иначе по същество за колчето ще ти кажа, че има различно дълги и колко межеш да го вадиш зависи от дължината, която остава в рамката, за твърдак - такъв е велросипед без заден амортисьор, а пълен твърдак е такъв и без амортисьорна вилка, алеминиеви рамки има и при трите вида велосипеди.
Друсането е относително нещо и зависи от настилка, седалка, гуми, дръжки на кормилото и други неща.
Седалката и д-то също са въпрос на свикване и анатомия.
Хибридите стават за асфалт, паваж и сравнително равни черни пътища, но за твоето тегло не съм сигурен.
От посочените по-горе мога да ти препоръчам последния изброен от теб, заради здравата рамка и размера на каплите, но при резервата, че не си казал къде и как ще се кара.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот kirlqn » Чет Юли 16, 2015 9:09 pm

Мерси все пак ,може и да съм пийнал малко повече :) ,ще го карам предимно в града и малко по черни пътища
kirlqn

Мнениеот victortrt » Чет Юли 16, 2015 9:18 pm

Защо "все пак", аз ти казах истината, дори и да не ти харесва. Иначе щеше да си останеш единичен пост с въпрос без отговор :beer:
Въпреки предназначението и предвид теглото - крос ГРХ 9 - 29 цола. Ако ти се струват шумни или бавни гумите по асфалт, има алтернатива, макар и скъпа /на гумите - швалбе биг епъл - големи като балон, но с шарка за асфалт и бетон/
Много рано си почнал или те е хванало :beer:
victortrt

Мнениеот kirlqn » Чет Юли 16, 2015 9:27 pm

Благодаря ,че си направи труда да отговориш на объркващия въпрос ,утре отивам за един такъв крос :beer:
kirlqn

Мнениеот victortrt » Чет Юли 16, 2015 9:55 pm

Вих тази тема към края - viewtopic.php?f=30&t=175529 и да уточня, че кроса според мен е добър избор заради здравата рамка и сравнително доброто оборудване за твоите цели и начин на каране /тегло също/. Приеми вилката обаче като нещо, което след известно време ще ти се наложи да смениш /консуматив/
Няма да слагам емотикон бира, да не ми тръгне име.

П. С. Естествено може да пробваш и другите посочени от теб модели и да си прецениш, но доколкото знам от спринт аполон елит има само модела с 27.5 гуми, който не мисля, че е пододящ за града с оглед размера на гумите /трудно се намират градски за него, но на същата цена като за кроса/ и най вече заради рамката и теглото ти /по-тежък колоездач, ще натоварва по-малко велосипед с 29 цолови гуми заради по-големите гуми и рамка и по-дългото междуосие/. В момента в този ценови клас спринти крос са с най-добро /за купувача/ съотношение между цена и качество.
victortrt

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Юли 17, 2015 11:49 pm

29" мисля че ще са ти големички, аз съм съвсем малко по висок и карам 27.5 и газим яко ма 29 ми идват в повече. Ти все пак си се качи и пробвай щот познавам и по ниски от нас дето летят с 29ки.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Stoyanov » Пон Юли 20, 2015 4:19 pm

victortrt написа: доколкото знам от спринт аполон елит има само модела с 27.5 гуми

Видях 29 в магазина, от който взех моя - Bikes4you :) Но 27.5 с оригиналните гуми(такъв взех аз) също не е зле. Може би зависи от модела. Уж са рошави, но нито ги чувам, нито лепнат по асфалта :)
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот kirlqn » Пон Юли 20, 2015 8:52 pm

Днес ходих до магазин на Крос ,даже и пред завода в Монтана бях .Е пробвах няколко модела ,но нещо не ме кефът ( въпрос на вкус ) .Едното даже взе да скърца отпред вилката като го пробвах не мисля ,че Крос е моето колело а , и продавачите бяха по зле от мен в обясненията,и ме отказаха напълно от покупка. Ако може да ми предложите някое моделче на Рам или Драг .
kirlqn

Мнениеот victortrt » Пон Юли 20, 2015 10:07 pm

Отиваш, харесваш си моделче, което да те кефи и си припомняш тази тема viewtopic.php?f=30&t=175551, за да избереш според цената и качеството по-доброто.
victortrt

Мнениеот kirlqn » Вто Юли 28, 2015 9:42 pm

В крайна сметка се оказа ,че Кроса е моето колело взех си grx9 ,имам вече 40км доволен съм за сега не скърца още. Спуках гума (бабини зъби :D ) За моята снага гледам че се държи добре само дето седалката ме мъчи и май ще я сменям ако не и свикна .Това е колеги ,като за начинаещ се радвам от покупката ,по натам може и да се оглеждам и за нещо по добро :peace:
kirlqn

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти