Избор на бидон и кошница

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на бидон и кошница

Мнениеот vladrov » Съб Юли 18, 2015 1:06 pm

Здравейте!
Ще се радвам да ми помогнете в избора на бидон и кошница. Като цяло всякакви съвети биха ми били от полза. Например разликата между металните и пластмасовите стойки/шишета, заслужават ли си двойните стени тип термос, съществуват ли бидони по-големи от 700-750 милилитра. За момента единствено съм убеден в капачето, което да предпазва цицката от замърсяване.
Плагодаря предварително!
vladrov

Рейтинг: 1200

Re: Избор на бидон и кошница

Мнениеот donpeev » Съб Юли 18, 2015 2:57 pm

vladrov, стойките се различават по здравина и тегло. На дали ти пука за 10гр. разлика, ако искаш вечна стойка - вземи си метална. Аз метална не си купувам защото са грозни и неудобни за използване на кен/бутилка 1Л. Относно бидоните термосните не са лоши, държат студена водата, но хубавите са скъпи и събират до 500мл. , а обикновенният пластмасов до 750мл. И не забравяй, че бидоните са консуматив, препоръчително е да се сменят всяка година от хигиенична гледна точка.
Това не са части , че да ти препоръчат кой е по здрав/хубав/качествен. Всичко е от пластмаса. С капачка/без капачка, пластмасов/метален - ти избираш.
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот zImage » Съб Юли 18, 2015 4:28 pm

И металните стойки не са вечни. На мен предишната ми беше алуминиева и след около 6 години се скъса от умора на мат'ряла. Сега съм с някаква Zefal, която май не е точно пластмаса, а композит (стъклопласт?) и вече навърши 2 години.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот Vel0-Mania » Съб Юли 18, 2015 5:10 pm

Преди като си купих стойката си купих бутилка "SKS" 500-мл.Миналата година отидох в "Декатлон" и си купих http://www.decathlon.bg/bidon-750-ml-id_8215441.html старата в раницата, а другата на стойката си е държа. :)
Vel0-Mania

Рейтинг: 1218

Мнениеот Boyan1984 » Съб Юли 18, 2015 6:20 pm

Имах една стойка на Zefal, благодарение на която изгубих две шишета. Върнах си старата метална стойка и сега всичко си е на мястото.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Рейтинг: 2000

Мнениеот Euler » Пон Юли 20, 2015 12:54 pm

Има една основна разлика, между твърдите (метални) бидони и пластмасовите. От твърдите не е удобно да се пие, защото няма откъде да взлиза въздух, а не можеш да ги стиснеш. Трябва да ги отвиеш, някак си безмислени ми се виждат.
Лично на мен този капак, който пази от мръсотия също ми е неудобен и безмислен. Ако искаш да пиеш докато караш, без да спираш, с една ръка държиш кормилото, с другата вадиш бутилката. Пак с уста трябва да махнеш капачето.
Освен ако не си позволяваш да караш без ръце...
Ако се чудите дали колелото, което сте си харесали, а не може да пробвате, ще ви пасне... Ако се чудите, дали позицията ви върху байка е подходяща...
Предлагам инженерно-графично решение на проблема. :)
Euler

Рейтинг: 1190

Мнениеот vladrov » Пон Юли 20, 2015 6:32 pm

Да, грамажа на стойката не е от значение, важното е да държи добре бутилката. Относно шишетата ми се иска да не е обикновено пластмасово. Докато карам ще се загрява доста от слънцето и в същото време водата в него непрекъснато е в движение - ако пластмасите наистина отделя вредни вещества в този случай си я представям много нездравословна :D Другото което мислех е дали някои кошници побират бутилка 1.5 л. от минерална вода за да избегна носенето на вода и в раницата.

п.п. Ако всички метални бидони са без втора дупка за влизане на въздух практически отпадат.
В Декатлон като цяло избора беше доста малък, но имаше капачета, които без проблем отварям с една ръка. Сряда ще отида до байк центъра до Сердика и Драг на България. Ако се сещате дайте предложение за някои други магазини.
Поздрави!
vladrov

Мнениеот Euler » Пон Юли 20, 2015 8:07 pm

всяка стойка събира бутилка от 1,5л
На Декатлон пластмасата е хубава, водата не променя вкуса си дори да стои няколко дена. "Цицката" е малко по-стегната, по трудно се отпушва и запушва.
Ако се чудите дали колелото, което сте си харесали, а не може да пробвате, ще ви пасне... Ако се чудите, дали позицията ви върху байка е подходяща...
Предлагам инженерно-графично решение на проблема. :)
Euler

Рейтинг: 1190

Мнениеот zImage » Пон Юли 20, 2015 8:20 pm

Euler написа:Лично на мен този капак, който пази от мръсотия също ми е неудобен и безмислен. Ако искаш да пиеш докато караш, без да спираш, с една ръка държиш кормилото, с другата вадиш бутилката. Пак с уста трябва да махнеш капачето.

Реално не е пробем: отварям капачето като го "отъркам" в ръката с която държа кормилото. Аз съм много доволен от бидон с капаче от декатлон.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот victortrt » Пон Юли 20, 2015 9:56 pm

vladrov написа:В Декатлон като цяло избора беше доста малък, но имаше капачета, които без проблем отварям с една ръка. Сряда ще отида до байк центъра до Сердика и Драг на България. Ако се сещате дайте предложение за някои други магазини.
Поздрави!

http://koleloto.bg/category/12/velobutilki.html за бутилки този магазин е вариант.
Аз съм доволен от стойка от Макс байк, на едно намаление 15% беше към 9 лева, марка екзустар, няма е в електгронния магазин байк спорт- черна, пласмасова, обхваща здраво бутилката от двете страни.
Бутилката ми е от декатлон - онази с капачето и при добро чистене и оставяне суха, а не свода или мокра, когато не се ползна, не мирише, но водата вярно бързо се стопля в нея. Капака отварям преди да дръпна бутилката от стойката. Винаги като видя чешма сменям водата, за да е студена и като свърши, се стопли, няма чешми - пия бира или си вземам мин. вода.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот kobso1245 » Чет Юли 23, 2015 11:33 am

В Драг също има доста добър избор на прилични цени(9-10 лв някъде, 750мл-вата ми е 9, а 500мл беше нещо от рода на 6,50-7). Моите и 2-те са оттам.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот vladrov » Чет Юли 23, 2015 9:09 pm

Купих стойка. Светло сива алуминиева матирана за 4,50 от Максбайк. В Драг имаше и по-евтина черна алуминиева за 3.90, но доста по груба и дървена на външен вид. "Колелото" в центъра беше затворено към 18:30-19:00 часа. Не намерих работно време. Както бях забелязал и преди "Байк центъра" се оказа скъп - обикновените алуминиеви кошници са по 9 лева, а термос шише с капачка, което при Дани на Летоструй струва 16 лева, там е 19.
Избора на бидони с капаче е силно ограничен. За сега ще пробвам варианта с 1,5 литрова бутилка от минерална вода, като наблюденията са ми, че в Декатлон 750 мл. с капаче за 7,20 и 500 мл. термос и капаче - малко под 9 лева са най-изгодни. И двете са в раздел фитнес, като втората я пробвах и пасва идеално и на пръв поглед е идентична с същата в раздел колоездене, но с левче две по-евтина. :lol:
vladrov

Мнениеот vladrov » Сря Авг 19, 2015 8:13 pm

Купих бидонче за 3,30 лева от Декатлон. 600 милилитра с капаче. Намира се в началото при добавките. Ползвам го от няколко седмици и съм доволен.
vladrov

Мнениеот Любо » Сря Авг 19, 2015 8:20 pm

Camelbak Poduim Ice е истината , вервай ми :D
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот _DK_ » Съб Авг 22, 2015 9:06 am

Не си купувай какъвто и да е метален- много тегаво се пие от тях, а в определени условия и капачката няма да предпази от калта/пепелта.
За хигиеничната гледна точка- аз ползвам пластмасови бидони, като капачката и мунщука редовно ги свалям и всичко се попарва в гореща вода ;)
Аватар
_DK_

Рейтинг: 1220

Назад към Продукти за крос-кънтри