Здравейте,
Знам, че сигурно е неуместо повече от 4 години по-късно, но искам да благодаря на hrissim за чудния трак, който аз конвертирах в
GPX-формат и качих като свой (дано няма против автора) в
endomondo.
Днес с един приятел тръгнахме от Бистрица (към 8 часа сутринта), карахме по асфалта до Ярлово, от там хванахме един стръмен асфалтов път към военното поделение и се отбихме наляво по билния път с червена маркировка за с. Клисура. В началото пътят е много добре маркиран и много приятен за каране. Откритите места са много живописни (предимството на билния път), а в горите настилката е просто перфектна. Някъде 15км след Ярлово пътят става доста обрасъл с трева и въпреки тракът на hrissim, успяхме на три пъти да объркаме маршрута (сумарно около 2-3км лутане си организирахме - и трите пъти е трябвало да тръгнем по по-неутъпканото, а ние си продължавахме все по главния път, но се усещахме след 200-300 метра и се връщахме). Спускането към Клисура е песъчливо и открито (има гледки към Мальовица и Сапарева баня). Маршрутът през Верила ми хареса, защото изкачванията не бяха прекалено дълги и не писваха, защото се редуваха с равни и спускащи се участъци. Неприятни бяха високите треви, мухите и слънцето. След това се прибрахме по асфалта от Клисура, през Белчичн, Алино, Поповяне, Ковачевци, качване до Ярема и спускане до Бистрица - общо 104км (не очаквах да е повече от обиколката на Витоша, но факт!) - около 35км offroad, останалото asphalte. В този си формат, маршрутът е по-скоро за напреднали велосипедисти. За мен беше почти на ръба, а карам горе-долу по 2 weekend-a в месеца лятото.

Click върху картинката за
трак.
Дано съм ви запалил. Пускам и
малко снимки за прегледност.

Отделно качвам
две карти на туристически маршрути във Верила, за любознателните.