гуми 700х28 или х35

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

гуми 700х28 или х35

Мнениеот Zvezdo » Пон Юли 20, 2015 12:10 pm

Здравейте,

Карам въпросното колело предимно градско. Проблемът е много snake bite в момента съм с 25 искам да увелича заради този проблем а и може да вози по меко, софийско е яко дупчесто. 35 нз дали ще влязат малко е риск и може да мяткат повече кал, което е сериозен проблем,, имам калници но.... Какво мислите кой вариант, на 35 се покачва и цената и нз дали си струва а 28 са мн рядки пък :(

Мерси!
Zvezdo

Рейтинг: 1120

Re: гуми 700х28 или х35

Мнениеот victortrt » Вто Юли 21, 2015 10:08 pm

Здравей, не си казал какво е "въпросното" колело и какви са му каплите. Размерът на балона няма пряко отношени екъм мяткането на кал и по-скоро вода, защото с водата по настилката досег има долната част на гумата при нормални мокри петна, не локви над 1 см дълбоки, но калниците си пазят и това не е причина да не сменяш гумите. Дори при равна локва 28 мм гума ще потъне повече и повече ще мята нагоре кална вода.
Мятането на кал и вода зависи от шарката, не от размера пряко
Само ако искаш да провериш имам едни стари 35 мм марка рубена, модел флаш, мога да ти ги дам за проба и ако ти харесат и си ги задържиш, са твои. Вече ако решиш, може да почерпиш една бира, че не са нови и не мога да им искам пари. Само сложи задната за предна. Ако решиш пиши на ЛС.
Иначе не знам за разликата, но след 35 мм сложих такива 38 поради липса на 35-тици, с нея спуках гума до Декалонаа в събота по обяд и понеже нямаха като за мен преди това не се върнах, никое такси не ме взе, в един веломагазин не искаха да ми сменят гумата щото било сложно, а и аз не си носех нужното поради липса на смисъл /с вътрешни скорости съм на конкретното колело и за смяна на гума трябват освен 2-3 щанги и един - два ключа 14, както и ръкавици заради веригата, която цапа. Та да нося всичко това на градското ми колело значи да нося и чанта 1-2 кила/
Като се прибрах и си взех вътрешна видях, че външната има стъкло от бутилка бира и намерих 432 мм. Стана и няма видима разлика. Тези мм са височитна, преди всичка, широчината е във най-широката част от балона и пи каплата са относително еднакви, но все пак кажи данните на каплата. Моите на градско колело събират безппроблем и 35 и 42 и размерът им долу при каплата пак е горе - долу еднакъв. По стечение на обстоятелствата тези 35 и тези 42 мм са една марка и модел и изглеждат почте еднакво, без да има видима разлика във широчината, във височината има /но марката е конкретно рубена/
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот bio » Сря Юли 22, 2015 7:58 am

да, кажи си размера на шините и при какви налягания караш тази 25mm гума и с какво тегло си отгоре.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот kobso1245 » Сря Юли 22, 2015 11:08 am

Само на мен ли ми се струва, че snake bite на 28мм гуми се прави само и единствено от ниско налягане?
Първо си оправи налягането, няма логика на читаво налягане да правиш snake bite, пък ако продължава(което ми се струва адски невероятно)-тогава вече може да го мислиш....
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот bio » Сря Юли 22, 2015 11:40 am

kobso1245 написа:Само на мен ли ми се струва, ...

НЕ, не ти се струва само на теб. Затова точно преди твоето мнение го попитах:
bio написа:... при какви налягания караш тази 25mm гума и с какво тегло си отгоре.

Също така ако беше прочел щеше да разбереш, че гумите му в момента са 25mm, а иска да ги смени с x28 или x35.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот kobso1245 » Сря Юли 22, 2015 11:47 am

Хубаво, де, 25.
То едната разлика направо...
kobso1245

Мнениеот Zvezdo » Сря Юли 22, 2015 5:04 pm

Мерси за отзивите,
Не съм мн сигурен за каплите освен 28 700х25 понякога май пише 622. Друго нз може да прочета на гумата. Тежа 70 кг. Когато нямам избор (когаго ме натискат колите) минавам през дупки, както и когато вали не се виждат и да понякога са големи локви. Налягането е около 4 (беше 6-7) и е 1000% проверено с по-ниско налягане имам по-малко snake bite, каза го и майстора, четох и много в нета, всички това казват. Аз си го обяснявам че сегашния балон излиза съвсем малко двете дупки са почти една до друга с една лепенка ги лепя и ако увелича малко балона той ще поеме поне на по-малките удари няма да имам проблем. Странно но проблема е 90% в предната гума, явно тежестта е там. Също така съм почти сигурен че с 23 може да нямам проблем, но София е адски неравна и е ужасно, особенно на павета. А аз не карам за кеф, а си върша работа, нямам избор. Колелото е Херкулес от 80те нямам иде модел.

Ще се възползвам от на колегата старите, поне ще знам дали влизат в калника.
Zvezdo

Мнениеот kobso1245 » Сря Юли 22, 2015 5:29 pm

Snake bite се получава когато се "прищипе" вътрешната гума между шината и примерно някоя дупка. Демек звучи абсурдно с по-ниско налягане да правиш по-малко snake bite. Сигурен ли си, че всъщност е snake bite?
А и 700х25 го пише на шината? Адски странно изглежда...
Аз съм out of ideas, дано някой колега има някакви....
kobso1245

Мнениеот bio » Сря Юли 22, 2015 6:57 pm

kobso1245 e прав, всичко звучи абсурдно.
обясненията ти малко не ги разбирам. това:
[quote="Zvezdo"]Не съм мн сигурен за каплите освен 28 700х25 понякога май пише 622. /quote]
на гумите ли го пише или на шината ?!? ако шината няма надписи я измери тази вътрешна ширина на шината.
разгледай и тази таблица -> http://www.sheldonbrown.com/tire-sizing.html#width
според мен проблемът ти се състои в това:
Код: Избери целия код
If you use a very narrow tire on a wide rim, you risk pinch flats and rim damage from road hazards.

съвета ми е да посетиш и друг механик.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот nikant » Сря Юли 22, 2015 11:11 pm

Гума 25мм се кара на 6-7-8 бара, в зависимост от гумата.
Гумата я пукаш често или защото я караш с ниско налягане или защото е стара.
Поне при мен е така, не говоря за пукане от стъкла, тръни, стружки или дефектна гума

ПП
Това горе го написах от мой личен опит, но както правилно са отбелязали може и от дефект в шината или в предпазната лента да е проблема.
При стари колела се случват и такива неща
А и тези шини може да са едностенни, но не мога да гарантирам на 100% , че това може да създаде проблем
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот Zvezdo » Сря Юли 22, 2015 11:46 pm

kobso1245 написа:Snake bite се получава когато се "прищипе" вътрешната гума между шината и примерно някоя дупка. Демек звучи абсурдно с по-ниско налягане да правиш по-малко snake bite. Сигурен ли си, че всъщност е snake bite?
А и 700х25 го пише на шината? Адски странно изглежда...
Аз съм out of ideas, дано някой колега има някакви....

Първо да уточня, че не се заяждам особено с хора който ми помагат, ако прозвучи така.

Мислиш напълно нормално, но по-скоро когато балона е по-малко надут (по-ниско налягане) стърчи по малко и се прибира в шината и затова няма проблем. Точно от снейк страдам 100%, иначе да съм пукал веднъж от тел.

Майстора е ок и го намерих от форума. А и защо в нета има същите твърдения по-ниско по-малко проблеми.

Fitting wider tyres is, in general, the most effective response to the puncture problem. Their lower pressures and (usually) thicker tread both reduce punctures. They are also often cheaper. Cars don't get many flats because they have thick, fat, low pressure tyres. Mountain bikes rarely get flats on the road. The problem lies in finding the happy medium: for most people an occasional puncture is preferable to a bike feeling like a motorless moped. - http://www.cyclorama.net/viewArticle.php?id=15 a аз говоря от четено по форуми, същите оплаквания без решение или не го е написал просто.

Гумата я пукаш често или защото я караш с ниско налягане или защото е стара

Донякъде е ниско но с по-високо е по-зле. Гумите са нови и докато се науча да обикалям всяко ръбче всеки месец пуках, сега имам 4вътрешни с по 5-7 лепенки. Разбрах че файда от нова няма. Поне издържах цели 3години така, но дойде време и на външните.

разгледай и тази таблица
точно от таблицата Some German tire companies use this non-standard designation for 622 mm ("700c") tires Значи 622 и 700 и двете са вярни както и 28 цола. А надписите са само от старите гуми, каплите си мълчат. От постнатото на английски разбирам че точно съм се ориентирал правилно към по-широки гуми, но остава въпроса кой размер 28 или 32 а ако влязат и 35.

Намерих и в друг форум.

I use to have the same problem really often. The funny thing is, now that I've LOWERED my PSI from 120 to about 100, I have almost no pinch flats. I'm 200lbs by the way. My solution isn't very common from what it seems, but I just wanted to put my input in. I've used 23 and 25mm tires and still got flats.
Zvezdo

Мнениеот kobso1245 » Чет Юли 23, 2015 12:59 am

Абе по логиката на тоя, дето е писал мнението, ако си карам 2.1-ците на 2 бар-а ще пукам много по-малко, отколкото ако карам 1.25(32мм) на 6 бара. Което е някъф абсурд, ама карай. Аз поне 1.25-ци последно пуках началото на годината като реших да си правя офроуд в Банкя и 2 камъчета решиха да ми се забият в гумата...
Не знам, щом си решават проблемите с намаляне на налягането значи има нещо, въпреки че няма абсолютно никаква логика в това. Поне за мен.
Иначе според мен 32 би трябвало да е ОК, вече 35 ще изглежда леко странно на 700....
kobso1245

Мнениеот Zvezdo » Чет Юли 23, 2015 9:12 am

Нещо пропускаш, ако бях решил проблема нямаше да пиша. На 6-8 бара пукам мн повече от 4 на 2 сигурно ще пукам още повече, подчертавам и на 4 пукам. Виж и другият казва от 120 на 100 psi пука по малко не съм само аз.
А бих искал 28 за да е близко до сегашната визия, но ако пак имам проблем по добре 32. Затова пиша тук, а 2-3 майстора отказват да кажат съвет, сигурно ги е страх ако остане проблема да не ги помисля за ала бала...

И да добавя на МТБ 26" никога не съм имал този проблем а дори предпочитам по меки гуми и скачам от всеки тротоар и ръб, а с това колело се опитвам да обикалям всяка неравност. И вече знам кога имам байт без да е спаднала гумата, последния път след поредната яма слязох и дълго гледах нищо на другия ден обаче спаднала, просто е била малка и спадала бавно. Толкова съм ги научил че направо нз

Гумите са schwalbe active и дали не е защото са мн меки отстрани а в средата има защита от пукане и са мн дебели. Наистина действа, но още нови ми изглеждаха напукани и ми се струват гадни гуми по 30ина лв. бяха дали не е от тях.
Zvezdo

Мнениеот bio » Чет Юли 23, 2015 9:57 am

направи някакви снимки да видим каква е точно шината. по-скоро снимай цялото предно колело ... да добием някаква представа за нещата.
лично аз от скоро карам шосеен велосипед, но на mtb съм правил само веднъж мисля snake bite на предната гума (+задна).
анти-каски !!!
Аватар
bio

Назад към Веломеханик