ПОМОЩ при избор на нова вилка за крос-кънтри колело STEVENS

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ПОМОЩ при избор на нова вилка за крос-кънтри колело STEVENS

Мнениеот baywatchbobby » Пет Юли 24, 2015 12:29 am

Здравейте, колеги.

Не разбирам много от компоненти за колела (нито от колела особено), но преди 2 години си купих немски велосипед STEVENS S2-COMP, трета ръка. Велосипедът е в долу-горе в добро техническо състояние, като всяка година му правя по някоя нова покупка, за да му се радвам и да продължавам да си го карам. :) Тук е мястото да кажа, че не съм екстремен велосипедист, като повечето от вас, а си купих колело, тъй като съм тежко-атлет /занимавам се с фитнес/ и кардио-дейността ми от фитнеса е свързана с яко въртене на педалите по улиците, асфалта, нанагорнищата. Това е основното! От време на време се случва да карам колелото по планински, горски пътеки (някакъв лек крос-кънтри), но до там! :beer:

И така, на думата ми - тази година съм решил да му подменя вилката, тъй като фабричната е в окаяно състояние (даже не знам модела й), като ще ви помоля, Вие колеги, да сте ми помощници в избора... :love:

Ето и най-основна информация, за да ми помогнете за избора..
Теглото ми е 90 кг.
Размера на каплите е 26 цола,
Диаметъра на стържена е 1 1/8"
Спирачките на колелото са Ви-Брейк (Ве-образни)

.. и дотук е информацията, която мога да ви кажа. :look:
Бих искал Вилка като за крос-кънтри планинско колело, по-нисък клас и да я карам предимно по асфалт, нанагорнища и от вр. на вр. пътеки. Тоест да е съобразена с типа на колелото ми и кардиото, за което ползвам колелото си. :beer:
Вероятно вилата трябва да е с заключване и по-малък ход - вие ще кажете? Да търся ли маслена или въздушна?? И последно - мисля, че бюджет от типа 100 лв. - максимум 150 лв. ще се впише в НЕпретенциозните ми изисквания ;)

Благодаря Ви предварително за всички мнения! :) Всяко едно предложение за Вилка ще го разгледам най-внимателно. :magnify:

Поздрави и приятна вечер ;)
baywatchbobby

Рейтинг: 1180

Re: ПОМОЩ при избор на нова вилка за крос-кънтри колело STEVENS

Мнениеот victortrt » Пет Юли 24, 2015 8:34 am

Май при тези изисквания вариант е само сънтур xcm, с пивоти за ви-брейк или по-скъпия рокшокс хс 28.
Малко са хубавите вилки с възможност за ви-брейк, защото където трябва хубава вилка, трябват и дискови спирачки.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот adasha » Пет Юли 24, 2015 8:49 am

Утре си свалям вилката от колелото сънтур ХСМ със заключване и смятам да я продавам.
Вилката я свалям от Cross s-cape. На три месеца е - може би около 200 - 300 км, като нова.
Ако се интересуваш пиши на лични за повече подробности.
Обаче няма пивоти - само за дискова спирачка е.
adasha

Рейтинг: 1230

Мнениеот baywatchbobby » Пет Юли 24, 2015 1:46 pm

Здравейте отново :) Благодаря за предложенията! :beer:
Доколкото разбирам, обаче SunTour XMC , e по-нисък клас дори от XMR, което пак не е връх на сладоледа..
Какво ще кажете за RockShox XC30? Или тук ще наруша геометрията на колелото и може би тази вилка е с прекалено голям ход??
И дори да се спра на XMC, откъде да намеря тези ПИВОТИ?
baywatchbobby

Мнениеот uBaH » Пет Юли 24, 2015 2:24 pm

При ниския клас, Сънтур имат следните вилки: XCM, XCT и XCR - гледай да не се объркаш съвсем ;)
XCM и XCT са пружинни вилки, без никакво смекчаване на връщането (rebound). Последните година-две се срещат екземпляри с механично заключване на хода, което пак е по-добре от нищо.
XCR, поне на хартия, е най-добре от трите, има някакъв rebound, като модела има много модификации през годините. От скоро има и въздушен вариант.

Пивотите, най-просто казано, са осите за които се захващат раменете на v-brake спирачките. Вилката или има такива или няма. Колко по-нов модел (година на производство) е съответната вилка, толкова по-голяма е вероятността да няма пивоти за v-brake, защото и самата употреба на тези спирачки, при МТБ, се сви значително в последните години.

За тази рамка търси вилка с до 100 мм ход. Ако е повече, както сам си се сетил, геометрията ще се промени и велосипеда вече няма да е това, с което си свикнал - стойка, управление, ергономия.
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот victortrt » Пет Юли 24, 2015 3:48 pm

Аз не го обясних подробно и са ме изпреварили, но вилките имат модификации и сега при нови модели само xct и xcm имат варианти за ви-брейк.
Този рокшокс може би да има възможност за монтаж на ви-брейк, но съм виждал само модела хс 28 да е с пивоти.
Този вариант - https://www.google.bg/search?q=%D0%B2%D ... 4TrKd7Q%3D няма
Този има - стърчащите неща отпред - https://www.google.bg/search?q=%D0%B2%D ... CadxNbM%3A
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот baywatchbobby » Пон Юли 27, 2015 1:10 am

Благодаря ви много, момчета, за цялостното ограмотяване и разяснения относно вилките.
И на victortrt, и на uBaH, и на adasha за преддложението му...
Честно да ви кажа използвах обясненията ви и 2-3 дни се ровчих из Интранет за да намеря подходящата за моя случай вилка.. Не желая да се разделям с В-образните спирачки, мойте са добри - някакви челюсти на Промакс, като миналата година им подмениха гумичките.

Сън туър продължават да правят вили за Ви-брейкове, ето ви пример за XCR LO за 2015 г.
http://www.triplebuttedcycling.co.uk/su ... 1189-p.asp

Доволен съм, че успях и да намеря 2 подходящи примера за това какво бих могъл да си купя... Ето, вижте на какво се спрях:

http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=211 - Продуктът е RST Gila T8, с възможност за Ви-Брейк. Казват, че вилката е по-хубава от тази на СънТуър, но няма нито заключване, нито Рибоунт.. С 2 пружини е.

или
http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=208 - Дълготърсеното XCR-LO за Ви-брейк. :beer: Има заключване, маслен амортисьор (доколкото разбрах) и пружина за Рибоунт. :)

Какво бихте ми препоръчали от двата продукта???

ПП. Утре ще звъня в Нико-Байкс да го питам Нико дали ги има в наличност, черен цвят. :thumb:
baywatchbobby

Мнениеот baywatchbobby » Пон Юли 27, 2015 3:25 pm

Много съм разочарован от Нико байкс, оказа се едно варненско гаражно магазинче със сайт с невярна информация. Нямат никакви вилки за Ви-брейк, публикуваното там е старо и подвеждащо.. На въпроса ми дали могат да поръчат ми се отговори с "Не мога да отговоря в момента". :nono: Не разчитайте на този глупашки магазин!
Оставам на варианти Сънтур xcm, с пивоти или Рокшокс хс 28.
baywatchbobby

Мнениеот kobso1245 » Пон Юли 27, 2015 5:07 pm

XC28TK ли е модела? Ако да и можеш да си го поьволиш-отнасяй го. Гледай обаче да е ТК, така де, със заключване, доста полезно е за асфалт.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот baywatchbobby » Чет Авг 20, 2015 6:02 pm

kobso1245, да по-горе ставаше въпрос за вилка Rock Shox XC28 TK като възможен вариант с пивоти за мойте вибрейкови спирачки :) Даже успях да я намеря за що-горе добри пари ... един в Продавалник ми я предлагаше чисто нова за 175 лв., но явно беше от лошите търгаши, защото щом го чух по телефона ми направи кофти впечатление и държеше непременно да му кажа дали ще я купувам! Казах му, че тези неща ги преценявам аз. В Дани-Байкс ми я предложиха бяла за 180 лв., като това е единствения по-евтин вариант на тази вила.
Не пазарувайте и от варненския гараж Нико-Байкс по-горе съм обяснил защо//

Аз мисля, че се насочих към нещо по-добро предвид карането на колелото и стила ми - трекинг, сити, горички, пътечки ;) За такъв тип каране РОКШОКА е прекалено голяма бира и инвестиция, която не си заслужава .. Ето защо се ориентирах към СЛЪНЧЕВ ТУР XCM, черна на цвят, с маслено заключване и с механичен пружинен ПРИЛОУД.. В единия ботуш има маслен патрон за заключването, което пак е по-добре от нищо...
Беше последна останала бройка във Веломания, все пак тия стават за нещо. ;) Монтираха ми я миналата седмица - цената й беше 115 лв. и съм страшно доволен. Геометрията на колелото се промени към по-добро, предницата се вдигна, скоростта, която развивам също е по-висока, вече съвсем си замяза на Крос-кънтри байк. Много съм доволен от покупката си, твърда е, прилоуда се усеща, въпреки, че за градско съм натегнал пружината повечко. :) А колкото до Слънчев Тур XCR - тази серия нямат варианти с пивоти, бях ви заблудил по-горе...
Ето и малко снимки да видите как изглежда с новата ВИЛА ;) Хайде да ми е честита - НАЗДРАВЕ! :beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение
baywatchbobby

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти