Мнение за Cube LTD Pro

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнение за Cube LTD Pro

Мнениеот Lyubomir-ът » Вто Юли 28, 2015 1:02 pm

Здравейте форумци и байкъри и други създания! Обмислям да купя първото си колело, никога през живота си не съм карал, но пък имам доста желание и се надявам да се пускам и по пътечки, поляни и подобни пресечени терени. Изпадна една оферта за колелото от снимките, което изглежда е Cube Ltd Pro. Понеже е втора ръка, доста се притеснявам да не би някои от евентуално добрите компоненти да не работи както трябва и въпреки, че самото колело да е ОК да си го донеса на ръце след някое спускане, или нежелана среща с някое дърво. Та аз съм 168см с размер на крака 76см, колелото е с рамка 48см и 26 цола гуми. Задната спирачка не хваща чудесно, но очаквам или човека, който го продава да я оправи, или след като го купя аз да я оправя. Цената е 550лв. За повече инфо прилагам снимки:

http://www.photobox.co.uk/slideshow?album_id=3579284265
Lyubomir-ът

Рейтинг: 1200

Re: Мнение за Cube LTD Pro

Мнениеот Lyubomir-ът » Вто Юли 28, 2015 2:49 pm

Само да допълня, в момента съм 90кг на 27 години с надеждата да сваля първото число вследствие на каране, но това далеч не е единствената цел. Виждам че в предишния си пост също съм забравил и въпрос да задам :D. Колелото струва ли си парите? По принцип знам че Rock Shox си е скъпо удоволствие, пък тази се заклюючва/става по- твърда с бутон на кормилото. Опасявам се от задните зъбни колела, защото не изглеждат много угледни, това ако е само грес/смаска някаква всичко наред ли е? Ясно че гумите и педалите са за сменяне, но не знам дали това е правилната геометрия за мен и дали всичко му е ок на колелото, защото ми се струва доста евтино, дори само за рамката и рок шокс-а, но не разполагам с бюджет да сменям каквото си искам, пък и едва ли бих могъл да сменя нещо различно от педали или фарче :D ...Помощ ?
Lyubomir-ът

Мнениеот Ozzie » Вто Юли 28, 2015 3:20 pm

Lyubomir-ът написа:http://www.photobox.co.uk/slideshow?album_id=3579284265

Sorry, you can't see this slideshow...
The owner is no longer sharing these photos
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Lyubomir-ът » Вто Юли 28, 2015 3:33 pm

Извинявайте, сега би трябвало да работи:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Lyubomir-ът

Мнениеот donpeev » Вто Юли 28, 2015 9:35 pm

Като цяло това колело ново е било около 2000лв. , въпросът е в какво състояние е сега и има ли хляб в компонентите? От това което виждам на снимката на касетата и веригата ми стана лошо. Ако колелото е крадено и е вкарано за продажба тук - ок, от дъжд,вятър стоене е ръждясало и т.н. , ама ако е от човек и така да си поддържа колелото и "задната спирачка не хваща" - бягай надалеч Гуми все едно няма, вилката не се знае работи ли, има ли хляб в нея..
Опарих се веднъж с колело втора ръка като си виках е, за 100-200 лева ще стане като ново - да, ама не, едвам се оттървах от него. Може да случиш и на читав велосипед, но всичко си има време на експлоатация и амортизация.
Примерно ако го вземеш това, какво следва, аз бих сменил това:
- 2 нови гуми външни, 2 вътрешни 2 бандажа - 100лв. ( 2х8 + 2х3 + 2х40)
- касета + верига - 100лв. ( ХТ, деорето ще ти е 80лв)
- педали - 50 лв.
- профилактика вилка - 25лв
- профилактика спирачки, скорости - 15лв.
Допълнително което може да трябва:
- дискове, накладки - 100лв. (ХТ) - не се знае дали имат още живот в тях.
- центровка капли, отваряне главини - 30лв.
- средното не се знае как ще е, жилата, масло в спирачките, педали няма, ръкохватки, и т.н...
Като теглиш чертата минимума е 250 лв. и стигаме до 400лв. и то без смяна на вилка/капли/курбели и др. компоненти.
Ти си прави сметката.
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот yohan » Сря Юли 29, 2015 9:12 am

Здравей,колегата над мен малко се е поувлякъл....Според него трябва да оставиш едва ли не само рамката... :crazy: :crazy: :crazy:
И какви спирачки "- дискове, накладки - 100лв. (ХТ) - не се знае дали имат още живот в тях."???
Спирачките са му магура.Дисковете са ок,само трябва да види как са накладките (около 15-18 лева коплект) и обезвъдушване.Гумите може да си ги търкаляш още по асвалт.Гуми има на швалбе и по 25 лв. външни.Педали има и по 30 лева не лоши платформи.Касетата се почиства хубаво и се смазва ако става,веригата също.Плочите на средното са разглобяемии може да смениш само изхабената,ако има такава.
Аз карам с Тора и са много здрави вилки.Гледам няма омасляване(ако е маслена де)Ако е въздушна я напомпай и я провери дали омеква бързо.
Отиваш ,качваш се ,караш,виждаш дали ти е удобно и ако ти харесва го взимаш.За тея пари става.АКо може да му направиш 50-60 лева кометар ще е добре.

donpeev
Не дей така да плашиш човека :dark: :nono:
От къде ги измисли тия 400 лева не знам.АКо ти си си патил от такова колело,не значи,че и другите ще имат такава каръщина! :nono: :nono: :nono:
Аватар
yohan

Мнениеот kobso1245 » Сря Юли 29, 2015 12:00 pm

Гумите като грайфер са си ОК(тоя модел е с нисък грайфер така или иначе), интересни са тия ресни отстрани..
Иначе горе са ти го казали, аз бих допълнил:
-провери рамката за пукнатини
-на пробното кръгче се ослушвай за всякакви пукания и т.н., абе въобще всякакви звуци, които не са естествени
-проверка за луфт във вилката, вече, ако случайно е въздушна-предложението на колегата или се разбирате да се видите до някой веломагазин, не вярвам да е проблем да ти я напомпат, да врътнеш едно кръгче и после пак да се провери налягането
-проверка за луфт на главината(би трябвало да го усетиш като цяло при карането), общо взето хващаш каплата и мърдаш нагоре-надолу и наляво-надясно, дали случайно няма луфт. Можеш също да я завъртиш и да и видиш инерцията, освен проверката за луфт.
-проверка за въздух в спирачките-доколкото съм чел просто натискаш няколко пъти лоста, като след 5-6 натискания трябва да остане също твърд, а не да потъне примерно.
Аз лично за това се сещам.
Иначе си приготви около 50-на лева, най-малкото една профилактика на вилката е хубаво да се направи, вече според зависи може и блийд на спирачки, смяна на накладки и т.н.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот donpeev » Сря Юли 29, 2015 1:13 pm

Yohan, то има и дискове за 10лв и верига и касета на алтус/асера за 20-30лв, ама впредвид, че взимаш колело от висок клас и да ми слагаш нискобюджетни части е смешно, по добре да си купу ново за 700лв.
Като гледаш снимка 4 - кажи ми честно тая верига и касета би ли я карал ? Тя е толкова ръждясъла, че веригата сигурно се е спекла за нея - задължителна смяна. Гумите ако иска човека да си ги кара , негово решение. То колите ги карат с 1-2 мм грайфер 10 годишни гуми, какво остава за колелото!?
Питам човека това колело "нов внос ли е " или от човек? Ако има опция да се закара в сервиз за преглед и да се види в какво състояние е - ок, ама някви крадени и стояли да ръждясват 1 година хвърлени в някви халета и после видинските мангали да ги продават по еконт... За мен минимума да се вкара в пътя това колело е 200лв. С хубави части.
За това съветвам да потърси компетентно мнение в сервиз, защото може да му излезне през носа това колело.
Аватар
donpeev

Мнениеот Lyubomir-ът » Сря Юли 29, 2015 2:03 pm

Благодаря Ви за мненията, колелото се оказа внос от Германия и вече задната спирачка му работи безотказно, някакви гумички се смениха и е ОК. Честно казано не се бях замислял че може да е крадено, защото бях останал с впечатлението, че това е старото колело на човека, който го продава. Най вероятно ще си купя ново, че както споменах дори и да има "малки" усложнения, не бих бил в състояние да оправя каквото и да било. Пък и не съм много ок с идеята, че може да е крадено.

Сега гледам един спринт с 27'5 гуми и 46см рамка. Надявам се, че ще ми е ок, ако не за дълго поне за първо колело :)

Още един път благодаря за мненията и отделеното време.

Админ, моля затвори темата.
Lyubomir-ът

Мнениеот kobso1245 » Сря Юли 29, 2015 2:09 pm

Ъхъ, висок клас, ама в някой друг живот.
С тоя монтаж като е излязло от завода не е било висок клас, а като го гледам е поне 5 годишен монтажа..та дъа, висок клас е...
Относно гумите-за сухи терени ще му свършат работа.
Иначе успех с избора.
kobso1245

Мнениеот donpeev » Сря Юли 29, 2015 3:12 pm

Ами в сравнение с това на БГ пазара което се предлага масово е висок клас - деоре ХТ и деоре команди, магура спирачки. Иначе в таблицата на Шимано се водят среден клас, но хората със Сейнт и Срам за по 2000 бона се броят на пръсти. И точно това обеснявам , че много работи са за смяна и не се знае в какво състояние са, не си заслужава инвестицията.
Към автора - най-хубавото колело е новото! Правилно си се насочил, всичко внос е крадено, с неясен произход и състояние.
Успех и чакаме да се похвалиш!
Аватар
donpeev

Мнениеот yohan » Сря Юли 29, 2015 3:24 pm

Всичко внос било крадено. :clap:
А да си чувал,че например в Англия има морги за колела и от там взимаш на килограм.А тоносно частите аз карам с Асера оптегач,касета от 25 лева и верига от 15 вече втора година.Експлоатация на макс,с рядко смазване и почистване и не са мръднали.А относно класа на оборудване-купуваш си оптегач от 200 лева и го смазваш в първия камък на пътеката и какво?Купуваш си пак от 200 лева?Това са си консумативи и не виждам смисъл като всичко е чупливо да се купува най-скъпото,защотот виждаш ли е от висок клас.Асера не преключва ли?Взимаш,трошиш и слагаш следващия... :peace:
А относно темата виж и това viewtopic.php?f=16&t=176239
Не вярвам колега от форума да продава нещо крадено..... ;) :wavey:
Аватар
yohan

Мнениеот kobso1245 » Сря Юли 29, 2015 3:33 pm

Деоре ХТ? Къде го видя?
И не на последно място-това е окомплектовка на поне 5 години. Не, че нещо,ама новото Аливио 2015-та ще работи по-добре..
Тия магури няма да ги коментирам, толкова стара спирачка направо....
В България за 1300-1400лв се взима 2014-та година Деоре/Деоре ХТ микс, читава вилка и с малко късмет Шимано 596 или 615 спирачки.
За около 2к спокойно си взимаш минимум СЛХ окомплектовка, 615-ки спирачки и доста добра вилка.
Не знам ти къде гледаш какво се продава, даже и РАМ за тия пари вадят стабилен сетъп.
И да-това е за нов велосипед. 2-ра ръка вече са си машинки..

Асера не преключва ли?

Тя превключва, обаче(освен ако не е от новите) се тресе, та се не трае. В най-добрия случай е супер дразнещо, в най-лошия-веригата ти изпуска и се пребиваш на куче..
Иначе в момента новите Асера и Аливио са супер добри и за 50-60лв е идеалният дерайлъор.
пс: Коната е добра.
kobso1245

Мнениеот donpeev » Сря Юли 29, 2015 4:54 pm

yohan,
1. Като се трошат и ти се свидят парите - купуваш си един спринт с алтус и сънтур вилка и си карай и си сменяй. След като някой е избрал по-висок клас компоненти, е редно като сменя да слага такива поне или да надгражда. Иначе няма смисъл да плаща за скъпо колело.. Ако съм с пълно ХТ и ми се счупи дерайльор-а познай какъв ще си купя ? Shimano SIS за 6лв. , защото ще се счупи пак.. уникална логика! Много ясно, че ще си взема от серията с която карам.
2. Относно колелата, които са вкарани от чужбина и се продават тук - 95% са крадени. Да си видял някъде колело с документи? На 20 колела едно да има най-много. Купуват се бусове от чужбина, тъпчат се с колелета и скутери и каквото може да се натъпче, вкарват се и се продава всичко барабар с буса. Това е практиката. А за да продава някой колела по 100-150лв. и да ги кара до България 3-4000км. за колко ги е взел? 20-30 евро не повече. Кой ще си даде колелото на борса в Англия за 10-20 паунда, че ония да го продадат на нашия за 30п., а той за 120-150лв в ОЛХ ?!?? Само като го видя на снимка как е ръждясало от безхаберното отношение на джамбазите е ясно колко е легално купено.
3. какво точно да гледам на този линк, който си дал?

kobso,
дерейльорът е ХТ, командите са само Деоре, курбелът е обикновено Шимано. И да съгласен съм, че са стари, амортизирани и грохнали.
Cube Race One струва 2200лв. с пълно ХТ+спирачки+главини. Вилка Реба. Само, че не ми се даваха толкова пари и взех http://www.cube.eu/bikes/mtb-hardtail/a ... nred-2015/
Реално е подобно на горното само, че 5 г. по-ново.
Аватар
donpeev

Мнениеот kobso1245 » Сря Юли 29, 2015 5:27 pm

Офф, верно, че е ХТ.
Не знам защо прочетох LX..
Иначе сега като го загледах-на старито колело карах с такъв-доста кофти се представя, ама..
Смисъл по днешните стандарти наааааай-много среден клас окомплектовка, и то си е доста long-shot.
Което, реално, не е чак такъв проблем де, той и автора така или иначе се отказа.
Иначе за вноса-не си взимаш от някакви вносители "на кило" и си перфе. То и аз за бившия SX Trail не мога да ти дам документи, освен PayPal извадка, та няма какво друго да се направи...
пс: Кросчето ми е с 1к по-евтино, но е с Рекон, Еликсир 3-ки и курбелите са "чисто" Деоре(всичко е 2013 серия).
kobso1245

Мнениеот Lyubomir-ът » Чет Юли 30, 2015 8:03 pm

Привет отново! Да се похваля, вече съм горд собственик на колело! И то не какво да е, а сиво :D Взех си Спринт Аполон 48см рамка и 27.5 гуми, може да се окаже че ми е голямшко, но вече цял ден го карам по улиците и си ми е супер. Тъй като сега се уча да го карам сигурно по пътеки няма да се спускам скоро, но ще пиша заължително при първия опит. То и днес и беше пълноценно каране, един бордюр успя да ме преобърне, вследствие на което единия светлоотразител на десния педал го отняма на половината и още свиквам с идеята че това нещо има скорости, само един път откачх веригата, но все пак беше и само един ден :D

До тук супер, благодаря още един път за изчерпателните отговори!

Поздрави

Любомир-ът
Lyubomir-ът

Мнениеот donpeev » Чет Юли 30, 2015 8:23 pm

Със здраве да си го караш! :beer:
Аватар
donpeev

Мнениеот Lyubomir-ът » Чет Юли 30, 2015 9:54 pm

donpeev, мерси, да ти се връща тъпкано :)

А ето го и звяра :D :

Изображение

Изображение

Изображение
Lyubomir-ът

Мнениеот Stoyanov » Пет Юли 31, 2015 7:52 am

Честито! От около месец съм със същия - добра инвестиция, мисля :)
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти