Изпробвано: Oryx E-160

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Изпробвано: Oryx E-160

Мнениеот Admin » Пет Юли 31, 2015 8:37 am

Изображение
Най-новата българска марка Oryx със сигурност предизвиква интереса на родните планински колоездачи и няма как да е другояче. Вече имам впечатления от първия техен велосипед - ендуро машината Е-160.
http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... -oryx-e160

Припомням ви, че същият модел, но все още на ниво мостра, е коментиран и в тази тема: viewtopic.php?f=3&t=167053. Сега нарочно отварям нова, тъй като вече става дума за завършен велосипед с окомплектовка, цена и т.н., т.е. да е по-прегледно.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Изпробвано: Oryx E-160

Мнениеот THEZOGGO » Пет Юли 31, 2015 2:10 pm

Mного хубаво, но това не е конкурентноспособно спрямо други велосипеди в този ценови клас. За 2700 евро, това никога няма да си го купя. Съжалявам, това е личното ми мнение.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Юли 31, 2015 3:06 pm

https://www.canyon.com/en-bg/mtb/spectr ... l-8-0.html Ще ме извиняват ма за тия пари може много повече. И ако найстина бих отделил 3 заплати за байк то никога няма да е от българска компания.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот kotseto » Пет Юли 31, 2015 3:37 pm

И на мен ми се иска да беше по-евтин. Сега е горе-долу на едно ниво с Каньон, което не е толкова зле всъщност предвид какво е тяхното съотношение цена-качество.

Ако сравняваш Oryx с Canyon https://www.canyon.com/mtb/strive/ е по-близо от Spectral. Подобна окомплектовка e за горе-долу същите пари.

Между другото не виждам проблем ако ще давам маса пари да ги дам и на български производител, стига колелото да е добро :) времето ще покаже, пожелавам им успех
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот outfaced » Пет Юли 31, 2015 4:46 pm

ЧестоНеадвкватен написа:https://www.canyon.com/en-bg/mtb/spectral/spectral-al-8-0.html Ще ме извиняват ма за тия пари може много повече. И ако найстина бих отделил 3 заплати за байк то никога няма да е от българска компания.

Tая тема май я бистрихме на едно друго място на дълго и на широко.
В случая не сме вече 2005та и не сравняваме някво недомислено ASTRO с мислена система. Орукса като рамка и окачване си е съвсем прилична модерна система.
99% от рамките идват от едно място на света. Останалите компоненти са същите. Каньон ги взима всъщност на по ниски цени заради количествата. Да, каньон имат собствен R&D и отново могат да си го позволят благодарение на големите бройки. Та както и да го въртиш да бъдем реалисти - няма от къде да дойде по-евтиното.
Инак конкретния каньон едно, че е 140ход и с леко друга идея, отделно пайк+монарх рцт3 е едно ниво на тия фокс-хави.

Орукса гази яко. Само не е за карачи обичащи по прогресивно окачване. Въпреки че беше с шок с малка камера беше доста линеен. Катери чудесно (технични участъци). За бавни спънати места надолу не мога да кажа - не ми се падна да го карам на такова. И като усещане за дължина, кокпита наистина се усеща по скоро като старите рамки, а не като новите (по-дълги).
Въпреки че е сингъл пивот работата на спирачката отзад не се отразява съществено на окачването.
За мен това си е напълно достойна алтернатива на каньон и още куп подобни.

Наистина би ми било много интересно да се тества с 26" и да го има и само като рамка. За много хора ще е добър потенциал за ъпгрейд.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот halfdone » Пет Юли 31, 2015 8:39 pm

:offtopic:

Имам едно интересно за мен питане. През далечната ~2005 съществува фирма произвеждаща велосипеди с това име. След това придобита заедно с Rocky Mountain от друга компания. Та понеже и знакът е "същия" (леко ъпгрейднат) ми е любопитно дали са купили марката, съвпадение, копирано или аз съм в грешка.

PS.
Ако има нещо нередно в поста ми нека бъде изтрит.
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот TonyJ » Пет Юли 31, 2015 10:51 pm

Всъщност българските марки би следвало да са значително по-евтини от немските. Да, сигурно Каньон купуват компонентите на малко по-добри цени от нашенските заводи, но за сметка на това разходите са им пъти по-високи във всяко едно отношение. Само ако сравним заплатите и осигуровките на немски инженери и работници с нашите, например в Монтана и като добавим останалите присъщи разходи за дейността, плюс стандартите, които трябва да се покриват там за всяка една дейност, наеми, ток и т.н., всичко става коренно различно. Не казвам кой байк е по-добър, просто цената и според мен си е солена за непознат бранд. В крайна сметка времето ще покаже, защото реалната цена винаги е тази, която е готов да плати клиентът. Аз лично бих се радвал да успеят. Всички имаме нужда от свежа конкуренция. Желая им успех от сърце.
TonyJ

Рейтинг: 1360

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Съб Авг 01, 2015 1:00 am

Отново минус, човек не може да изрази мнение в тоз форум... Нека бъдем реалисти никой не би купил българско като се предлага немско в същия или по висок клас на същата цена. А ся тегли пак един минус понеже това определено ще ме накара да видя нещата по обективно.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот donpeev » Съб Авг 01, 2015 6:07 am

Много ясно, че ще си купи човек немско с доказано качество и гаранционно обслужване а не ''noname"' велосипед а за гаранционни условия не ми се коментира, защото на дали има такива... Ти си нова марка/производител. Трябва да предложиш нещо на пазара за да тръгнат хората да те купуват. И след като си неизвестен, не може да продаваш на цени на известните. Трябва да има причина хората да те предочетат, а именно - цената. Частите са същите, рамката е взета от някъде си и е направена някаква поръчка със лого и надпис. Наистина колегата горе е прав, че хора които дават 5-6000лв за велосипед, знаят какво искат и кой/къде може да им го предложи на разумната цена. Получава се същият парадокс - от bikecomponents монтаж [imano 105 струваше 360евро+15евро доставка = 740лв. , звъня аз по големите магазини само на едно място имаше такъв и то трябваше да чакам 2 седмици на цена 1350лв. Нали се сещате от къде ще го поръчат? И това става със всички части и аксесоари.. Аз тъп ли съм? Иска да ме изклатят двойно и то дори без да са го имали наличен..
Та пиша това ,че ние българите искаме да забогатеем за година-две, а хората на запад развиват бизнеса с години. След като отваряш магазин трябва да можеш да си конкурентоспособен. Да предложиш нещо което другаде го няма или просто да е на добра цена.
Това е жалката действителност...
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот Admin » Съб Авг 01, 2015 8:20 am

Тъй като заключенията за изгодността и конкурентността на Oryx-а са си мои, ще пробвам да се защитя:
Сравнявах цената и окомплектовката на велосипеда именно с модела Strive Al 6.0 Race на Canyon, тъй като е известно, че тази германска марка като цяло държи най-ниските цени. Като окомплектовка двата велосипеда са напълно конкурентни при сходна цена.
Всички знаем обаче, че Canyon постига тези цени чрез схемата за директни продажби само през сайта. Т.е. ако Oryx или коя да е друга компания, ползваща класическа дистрибуторска/дилърска мрежа, прилага тази схема, лесно може да свали цените поне с 20-30%, защото много разходи просто ще изчезнат, както и надценката на цяло едно звено във веригата за продажби. Така че реално справедливо би било от моя страна да сравнявам този и всеки друг велосипед с цените на нови, непромоционални велосипеди на повечето други марки, където той би стоял още по-добре.
Вие като потребители вече можете да избирате всеки по своите критерии. Лесно обясним е успехът на Canyon - предлагат по-ниски цени за една и съща окомплектовка спрямо почти всички други западни (и не само западни) марки. За много потребители това е най-важното. Едва ли е случайно обаче, че повечето компании все още поддържат модела с дистрибуторска/дилърска мрежа, защото чрез него могат да продават на една друга част от потребителите, които предпочитат при покупка на байк да го видят на живо, да си изберат размера, да го покарат евентуално... така че за всеки влак си има пътници. И доколкото знам, вече няколко човека са се качили на "влака" на Oryx, дано да са доволни, че са се "пре**али" така, купувайки си от български производител. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Любо » Съб Авг 01, 2015 9:22 am

Те това е българската работа: някой човек се опита да направи нещо и веднага се явяват 100 ревача , които почват да обясняват как от тоя човек нищо не става и как някаде си било еди как си . Давайте си парите на германците , но бъдете сигурни , че те няма да ви ги върнат и ще ви искат още .
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот ivan4ik12 » Съб Авг 01, 2015 9:25 am

:agree: :agree: :agree:
ivan4ik12

Рейтинг: 1200

Мнениеот Pr3d4t0R » Съб Авг 01, 2015 11:06 am

Добрев спечели с него Ендуро Медитеранио. Теглото е конкурентно за такъв клас, геометрията е точна, а цената е близка до тази на Canyon, които може би предлагат най-изгодното отношение цена/качество. Админ и outfaced се изказват положително, като имат база за сравнение. Да видим, хубаво е, че нов играч на нашия пазар.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот largo_hs » Съб Авг 01, 2015 7:28 pm

largo_hs

Рейтинг: 1125

Мнениеот perun » Нед Авг 02, 2015 12:39 am

Лесно е да се сглоби един велосипед.Сигурен съм, че много от нас са го правили и то не веднъж.Трудното е в този пренаситен от предлагане пазар да намериш своето място и за това се искат съвсем други познания и опит.Пожелавам успех на този нов екип и нека прегледат добре този форум-има какво да се научи и грешки които да се избегнат.
perun

Рейтинг: 1240

Мнениеот windv » Чет Авг 06, 2015 9:16 am

Пиша не съвсем свързано с Орикс, но за същата рамка, която точно сега пускат и от друга фирма - Corsair Revo. Понеже отделно само за рамка още не мога да разбера колко е орикса, успях да се свържа с разпространител на корсарите и ми споделиха цена от около 470 евро ( SDG 3100) с монарх шок, предполагам от най-проста разновидност. Това е магазин в тайван, и в цената не са включени разходите и разправията по транспорта, но скоро ще имам информация и за тях.
Споделям това като ориентация към заинтересовани от бъдещите цени на рамка само. :agree:
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Авг 06, 2015 9:59 am

The frame is expected to retail around $2200 with shock, and will likely roll out in September 2014.

от
http://www.vitalmtb.com/photos/features ... turman,109

:eyebrow:
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот halfdone » Чет Авг 06, 2015 10:08 am

http://wideopenmag.co.uk/2015/07/a-firs ... rsair-revo
The final version will come fitted with a RockShox Monarch Plus RC3 Debonair shock and a frameset will cost you £1699.99.

Явно е доста вървежен, цената се покачва.
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот windv » Чет Авг 06, 2015 10:55 am

...хаха, сами си смятайте надценките какви са
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот outfaced » Чет Авг 06, 2015 11:10 am

Ако мерките на орукса са вярно дадени нещо не се покриват с тея на корсар-а.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот i love bikes » Чет Авг 06, 2015 2:19 pm

outfaced написа:Ако мерките на орукса са вярно дадени нещо не се покриват с тея на корсар-а.

Което е нормално и повечето хора не разбират - това че две рамки изглеждат еднакво не значи, че са едни и същи. Същото може да се каже и за новия модел на РАМ за спускане - може да намерите още няколко бранда с почти идентична рамка, но... Не съвсем. :beer:

Относно цената за орикса - не защитавам марката или нещо подобно, но рамката на корсар струва колкото цял орикс едва ли не. Което мога да оценя като нещо положително в полза на 'българското' колело. Вече дали самия орикс като рамка е преработвана и подобрявана от стоковата такава нямам представа.
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот donpeev » Чет Авг 06, 2015 8:59 pm

То и колело на Драг струва колкото рамка на Спешалайзд.. амаааа....
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Назад към Общ форум