Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот Vel0-Mania » Нед Авг 09, 2015 7:14 pm

Явно и моя въпрос е за другата тема, щом никой не може да каже нещо по-въпроса !
Vel0-Mania

Рейтинг: 1218

Мнениеот skulboy » Нед Авг 09, 2015 9:04 pm

Vel0-Mania написа:Явно и моя въпрос е за другата тема, щом никой не може да каже нещо по-въпроса !

Посочените от теб курбели не са в наличност според сайта. Какви са ти веригата и задните венци, за 7,8 ли, за 9 скорости ли са? Ако са твърде износени, не е добра идея да смесваш нови плочи на курбелите със износени останали компоненти от движението, че ще си заминат неочаквано бързо.

ПП. Ако искаш бърз отговор, поне дай пълна информация! Здраве желаем :beer:
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот spirov92 » Нед Авг 09, 2015 9:14 pm

jungleraver написа:Въпроса си е за темата с тъпи...ама и отговора не отстъпва, има преходници и от 20, и от 15 към 12/10/9
http://www.aliexpress.com/store/product/freeshipping-thru-axle-transfer-to-normal-QR-thru-axle-12mm-to-9mm-15mm-to-9mm-adapter/223018_32307035763.html
http://brimages.bikeboardmedia.netdna-c ... 00x450.jpg

Има, ама са специфични за главината, защото за разположението и размерите на лагерите няма стандарт. Ако не се продават за твоята главвина, трябва да се изработва специално на струг. Поне би трябвало да е сравнително просто.
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот marsa » Нед Авг 09, 2015 11:24 pm

spirov92 написа:
jungleraver написа:Въпроса си е за темата с тъпи...ама и отговора не отстъпва, има преходници и от 20, и от 15 към 12/10/9
http://www.aliexpress.com/store/product/freeshipping-thru-axle-transfer-to-normal-QR-thru-axle-12mm-to-9mm-15mm-to-9mm-adapter/223018_32307035763.html
http://brimages.bikeboardmedia.netdna-c ... 00x450.jpg

Има, ама са специфични за главината, защото за разположението и размерите на лагерите няма стандарт. Ако не се продават за твоята главвина, трябва да се изработва специално на струг. Поне би трябвало да е сравнително просто.
Ако ги разгледаш внимателно, ще разбереш че всъщност работят, макар и с минимален компромис. Тези преходници само се добавят, а не заменят друга част от главината. Тоест проектирани са да са универсални за преход от всяка главина с по-голям отвор към по-малък. Включително заводски неконвертируем тип като Shimano и подобни.

Засечката, която пречи преходника да влезе свободно в оста на главината е с минимална ширина (под или около 1мм), така че OLD разстоянието на главината да не се увеличава значително.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот kulkata » Пон Авг 10, 2015 8:36 am

Някой,който е поръчвал от Bike-discount,може ли да ми каже за горе долу колко време пристига пакетът до България,след като е получен мейл с номер на пратката от DHL?
Благодаря
Аватар
kulkata

Рейтинг: 1354

Мнениеот tension83 » Пон Авг 10, 2015 9:20 am

Зависи кой ден си я направил от 3 до 5 дни.
Аватар
tension83

Рейтинг: 1265

Мнениеот kulkata » Пон Авг 10, 2015 9:31 am

Вторник на 4.08 получих мейл с тракинг номер и понеже се зачетох в FAQ и пишеше за DHL 2 седмици.Иначе и на мен ми се въртеше в главата нещо от рода на 5 дни.
Аватар
kulkata

Рейтинг: 1354

Мнениеот tension83 » Пон Авг 10, 2015 9:42 am

Най-добрият вариант е поръчваш в събота или неделя получаваш я най-късно в четъртък.
Аватар
tension83

Рейтинг: 1265

Мнениеот moridinbg » Пон Авг 10, 2015 11:43 am

Много е относително, скоро правихме сравнително голяма поръчка с няколко капли, главини, инструменти и т.н. Всичко беше налично, но пристигнаха за около 12 календарни дни.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Vel0-Mania » Вто Авг 11, 2015 9:14 am

skulboy написа:
Vel0-Mania написа:Явно и моя въпрос е за другата тема, щом никой не може да каже нещо по-въпроса !

Посочените от теб курбели не са в наличност според сайта. Какви са ти веригата и задните венци, за 7,8 ли, за 9 скорости ли са? Ако са твърде износени, не е добра идея да смесваш нови плочи на курбелите със износени останали компоненти от движението, че ще си заминат неочаквано бързо.

ПП. Ако искаш бърз отговор, поне дай пълна информация! Здраве желаем :beer:

Аз тях си харесах и за това питам дали са добри.Веригата от както съм го купил не съм сменял, а венец касетата е 7 скорости.Гледам гаранционната карта е сменяна на 01.04.14 задна главина, поради едно леко почукване се чуваше от задната капла (може би) и тогава ми смениха задните венци но верига не смениха (те да не са луди да се набутват) и така това леко почукване продължава защото са такива майстори че не можаха да го оправят. :( Като карам на 3/7 не ми върви гладко като другите.
Благодаря :agree:
Vel0-Mania

Рейтинг: 1218

Мнениеот evin » Вто Авг 11, 2015 12:44 pm

svrakata написа:Добро утро, колеги. Един ламе въпрос. Може ли да си сложа капли с 15ка ос на 9ка вилка и рамка Козел HT 2 , стандартен QR? Мерси .... :smash:

Аз карам с такива преходници

http://www.pricepoint.com/Brand/Mavic/M ... dapter.axd
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот SpartazoidBG » Сря Авг 12, 2015 8:22 pm

Как се маха верига без машинка ?
Търся рамка Ns Bitch.
SpartazoidBG

Рейтинг: 1220

Мнениеот spirov92 » Сря Авг 12, 2015 8:38 pm

Ако веригата има "бързо" звено - ползваш него. Ако няма - търсиш нещо друго, с което да избиеш пина. Например тънък, но здрав метален предмет, плюс менгеме и нещо от другата страна, в което да влезе, като го избуташ. И гледаш да не го избиеш докрай, че после трудно ще го вкараш.
... или просто си купуваш инструмента за 10 кинта. ;)
spirov92

Мнениеот SpartazoidBG » Сря Авг 12, 2015 8:41 pm

А в Сливен от драг зоната ли може да се купи ?
Търся рамка Ns Bitch.
SpartazoidBG

Мнениеот spirov92 » Сря Авг 12, 2015 9:00 pm

Питай ги тях. Аз няма как да знам какво се продава в драг зоната в Сливен.
Иначе, такова ти трябва, само не съм бил съвсем в час за цените: :D
http://screambikes.eu/bg/446-instrumenti-za-veriga
По-добре си вземи джобен мулти-инструмент, който включва и машинка за верига. Малко по-скъп е, а може да ти послужи и за други полеви ремонти.
spirov92

Мнениеот kobso1245 » Сря Авг 12, 2015 9:43 pm

Пак съм аз, пак дебилен въпрос.
Някой случайно да знае за стругар, в София, препоръчително района на Люлин, като можв и по-далеч.
Четох в интернет, но само в района на Орландовци, Слатина се коментираше , че има, а ми идва малко далече...
Благодаря предварително.
пс: Утре ще се пробвам да отида в Драгзоната в Люлин, че там уж имало, ама му е адски смахнато работното време...
kobso1245

Рейтинг: 1416

Проблем с накладки

Мнениеот uBaH » Пет Авг 14, 2015 11:12 am

Колеги, имам проблем с накладките, с който се сблъсквам за първи път, та срам не срам ще питам :D

Спирачната ми система се състои от следните компоненти:
- Спирачки: Shimano Deore XT (BR-M785), купувани нови декември 2013, карани два уикенда на Пампорово и 400-500 км градско, селско, междуградско и прочее не изискващи екстремни спирания терени
- Накладки: оригиналните към спирачките - F03C Metal
- Дискове: Formula Solid 180 mm (преден и заден)

Още в началото на тази година, забелязах че спирачките ми не са така хапливи, каквито си ги спомням. Пръсках калиперите и накладките с авто-обезмаслител, чистих дисковете с Meglio и т.н. След няколко карания и най-вече след Пампорово-то от миналата неделя, задната се оправи напълно. Предната обаче не. След първото спускане в неделя, смених накладките отпред, защото иначе все едно карах само със задна. Добре, че си носих резервни, защото щеше да ми провали деня.

След като се прибрахме, разгледах по-подробно оригиналните накладки на предната спирачка и установих, че изглеждат така:
Изображение Изображение Изображение

Тъй като повърхността им ми се стори съмнително гладка, ги изтърках с шкурка 200 и след процедурата, вече изглеждаха така (лявата е преди шкуренето, дясната след):
Изображение

Реших, че с тази процедура нещата трябва да са се оправили, но след първото пробно каране, освен,че не спират, изглеждат така:
Изображение

Някакви идеи?

ПП. 1 Предният диск също беше лееко почернял, преди да сменя накладките на Пампорово. Новите накладки го "изчистиха" и сега няма и помен от черно по него.
ПП. 2 Проблемът със сигурност е в накладките, а не в спирачка / диск. Установих го, след като размених накладките в калиперите - предните отзад и задните отпред. В момента предната си спира чудно, но с накладките от задната :smash:

@ marsa - обезмаслителят, с който ги напръсках е много концентриран и е спасявал положението, дори при органични накладки, които следва да попиват гняс в пъти повече. Та едва ли е от него. А и пръсках както предните, така и задните.
Последна промяна uBaH на Пет Авг 14, 2015 11:26 am, променена общо 2 пъти
Аватар
uBaH

Мнениеот marsa » Пет Авг 14, 2015 11:21 am

Лично според мен самите накладки не трябва да имат досег с каквито и да било препарати (не знаеш какви точно химии съдържат и как се отразяват на накладките), а всичко останало (дискове и т.н.) след препаратите трябва да е почистено с вода или спирт и чист парцал. Не виждам какво друго може да се е случило при теб, освен някоя гняс да е попила безвъзвратно в накладките.
Аватар
marsa

Мнениеот _DK_ » Пет Авг 14, 2015 11:30 am

Някой да знае дали някъде се продават алуминиеви нипли за рамка (онези, за които се закрепва стойката за бидончето)?
Аватар
_DK_

Мнениеот uBaH » Пет Авг 14, 2015 11:35 am

@ _DK_: Търси ги, като "нит-гайка" :agree:
Аватар
uBaH

Мнениеот _DK_ » Пет Авг 14, 2015 11:43 am

Благодаря за бързия отговор :agree:
Аватар
_DK_

Мнениеот uBaH » Пет Авг 14, 2015 7:39 pm

Поопекох накладките (буквално) и май спасих положението.

Всъщност процедурата беше доста по-дълга:
- нагряване със запалка за около 80-90 секунди;
- нагряване със свещ за поне още толкова време (свърши газта на запалката :D );
- почистване на повърхността, с шкурка 220;
- пръскане със споменатия по-горе обезмаслител и търкане в чист памучен парцал (няколкократно, докато спря да излиза черно);
- и за финал мини-горелка ... без да прекалявам разбира се.

Изображение

След пробно кръгче из квартала, успях без усилия, да оставя грайфер на няколко места стискайки лостчето с един пръст и нарочно изтегляйки центъра на тежестта назад. Преди и с два пръста да го стисках, беше все тая - едвам намалях, камо ли да блокирам колелото. Та, засега са Ок. За напред - времето ще покаже.
Аватар
uBaH

Мнениеот zImage » Пет Авг 14, 2015 9:53 pm

Някой да има впечатления от Ashima SOS или други многокомпонентни накладки за дискови спирачки?
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот factor » Съб Авг 15, 2015 10:06 am

Имам въпрос какъв размер рамка АМ НТ2 27.5 и дължина на лапата ще са ми най-подходящи. Висок съм 174 см , а чатала ми е 80 см. Ще се кара една идея по-агресивно ХС.
factor

Рейтинг: 1228

Мнениеот krisosubufer2 » Съб Авг 15, 2015 6:03 pm

на лостчето на спирачката (Hope evo v2) има един болт който регулира колко спирачна течност да навлиза. Някои знае ли колко мм трябва да е ?
Говора за този който се вижда само ако се махне от кормилото, защото иначе не се вижда. :agree:
krisosubufer2

Рейтинг: 1102

Мнениеот NeNo » Съб Авг 15, 2015 8:04 pm

Не е много по темата, но някой има ли идея от къде мога да си купя задно венче за фикси? По възможност да не е от чуждестранни сайтове.
Дано ти се счупи climber-a докато караш DH или ФР лайно :finger:
Изображение
Аватар
NeNo

Рейтинг: 1457

Мнениеот marsa » Съб Авг 15, 2015 9:40 pm

Проблем - ако искаш да ползваш за фикси главината, от която си свалил единичния венец, вероятно няма да можеш. Пистовите главини за фиксиран венец имат последователно две резби с различен диаметър и противоположна посока, изглеждат така:
http://static.jensonusa.com/images/Defa ... 407A18.jpg

На малката резба се навива контрагайка. Целта е при усилие в едната посока венеца да се замозатяга на своята резба, а в другата посока да затяга контрагайката и тя да не му позволява да се развие.

При единична резба като при теб, единственото решение е да ползваш като контрагайка такава от лявата страна на старо разглобяемо средно движение с "английска" (BSA) стандартна резба - стъпката и посоката на лявата гайка е еднаква. Говоря за такава:
https://rustybikebell.files.wordpress.c ... g_3029.jpg

Като трябва да я стегнеш наистина много и пак няма никаква гаранция, че няма да се разхлабва.

За венче питай по магазините, със сигурност ще се намери. Ако си от София имам 16 зъба.
Аватар
marsa

Мнениеот NeNo » Съб Авг 15, 2015 10:19 pm

marsa написа:.
Идеята ми е само да пробвам дали ще ми хареса фиксито. Ако се получат нещата ще взема флип-флоп главина. Иначе съм от Дряново (Габрово).
Изображение
Аватар
NeNo

Мнениеот bio » Нед Авг 16, 2015 9:45 am

друг вариант е да си купиш такъв венец -> http://www.velo-m.net/product/4986/edin ... -mx66.html
да го разпробиеш и да го закачиш на фланеца на диска. http://www.velosolo.co.uk/faq.html#a6

другото е да прежалиш главината и свободното движение = яко заварки.

а-а-а тоя пич от Русе има цели задни колела flip-flip за около 30-тина лева.
Код: Избери целия код
Здравейте

Задна капла с  flip-flop главина за 26" струва 38 лв.

Само че този тип главини е с дължина OLD =120 мм. а не 135 както искате Вие.

Ако ще правите single speed колело и се нуждаете от главина на която може да се монтира едноскоростна зъбчатка, но от вида freewheel,а не flip-flop,тогава няма проблеми с дължината 135 мм.  която е стандартна за МТВ капли.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот NeNo » Нед Авг 16, 2015 11:04 am

Благодаря bio, но аз имам нужда от капла 28". Сега тъкмо си намерих нова flipflop главина с венче за 30 лева и май ще си взема такава
Изображение
Аватар
NeNo

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум