Fat bike задница, downhill предница ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Fat bike задница, downhill предница ?

Мнениеот rodopi_biker » Сря Авг 12, 2015 6:27 pm

Напоследък все повече се говори за така наречените "Fat bike", или колела с дебели гуми. Като гледам повечето от тях са с твърди вилки и рамки, а по-рядко са с преден амортисьор 80-100мм. Това е разбираемо, предвид, че този огромен балон с въздух поема голяма част от неравностите и служи като амортисьор.

Та на скоро се замислих дали има вариант да се сглоби колело с твърда рама за по-агресивно каране базирано на рамка от типа "Fat bike" със съответната голяма гума отзад, която да служи като амортисьор. А отпред да е с обикновена вилка с голям ход 170-200мм., като boxxer например и обикновена предна гума 26 х 2.50/2.70 ?

Дали е възможна такава сглобка от гледна точка на геометрия и стандарти на частите? И дали има смисъл като функционалност и цена спрямо обикновените downhill колела със задно окачване?
Аватар
rodopi_biker

Рейтинг: 1220

Re: Fat bike задница, downhill предница ?

Мнениеот Admin » Чет Авг 13, 2015 6:49 am

Начинът, по който големите гуми на fat байка поемат неравностите в никакъв случай не може да се сравни и да замести работата на окачването. Ако си чел ревюто на Drag Tundra тази зима, там точно това ми направи впечатление - при каране с висока скорост по неравен терен, например утъпкана от пешеходци зимна пътека, дебелакът друса доста, а пък АМ велосипед изглаждаше всичко. Ако се кара по-бавно, тогава с големите гуми наистина е доста комфортно, но мисля, че не ти е това идеята.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот spirov92 » Чет Авг 13, 2015 4:09 pm

Освен това, фат байка едва ли е предвиден за дългоходова вилка, така че геометрията и здравината са под въпрос. А и с нормална гума се губи основното предимство - незатъването и доброто сцепление на сняг и пясък. ;)
spirov92

Мнениеот rodopi_biker » Чет Авг 13, 2015 10:23 pm

На мен идеята ми не е да карам по сняг и пясък, а просто задната дебела гума да замени амортисьора до известна степен. По този начин колелото да стане по-леко, по-лесно за обслужване и на по-ниска цена от обикновения AM велосипед със задно окачване.

Прочетох статията за Drag Tundra, което ме навежда на мисълта, че тези велосипеди са насочене към XC/AM каране. Но все пак би било интересно да се изпробва и в летни условия. Също така и с преден амортисьор. Според мен усещането би било доста по-различно. Гледах в чужди сайтове, че има амортисьорни вилки за този тип велосипеди с около 100мм. ход. Може би тези 100мм. в комбинация с такава дебела гума биха се усещали като 120-140мм. при велосипед с обикновени гуми.
Но наистина, едва ли рамата е проектирана за много големи ходове и здравината е притеснителна.
Аватар
rodopi_biker

Рейтинг: 1220

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Авг 13, 2015 11:59 pm

AxleToCrown със 100 мм вилка и "дебела" гума е горе долу колкото 26-ца със 160 мм вилка. Компромиса с дебелаците е, че колелата имат голяма инерция и по-трудно се вкарват в завой. Иначе немския МТБ сайт срявнава дебелак мекица срещу ендуро колело и разликата накрая в дадените времена бе пренебрежимо малка.
Аватар
Pr3d4t0R

Назад към Общ форум