Изкачване на вр. Ботев от Априлци през х. Тъжа или?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Изкачване на вр. Ботев от Априлци през х. Тъжа или?

Мнениеот enemy2all » Вто Сеп 01, 2015 11:17 am

Здравейте колеги!

Рових се доста из нета но не успях да намеря никъде маршрут/пътепис и тн. за качване на връх Ботев в колело от другата страна на Стара Планина - през Априлци или Троян. Повечето маршрути тръгват от Карлово или Калофер, а това не ми върши работа.

Ако някой има информация ще се радвам да я сподели с мен. Не е нужно маршрутът да минава точно през х. Тъжа, но си мисля че от там ще бъде по-лесно от колкото през х. Плевен или нещо от другата страна.

Благодаря предварително за всички мнения и се извинявам ако темата не е в подходящия раздел на форума!
Аватар
enemy2all

Рейтинг: 1200

Re: Изкачване на вр. Ботев от Априлци през х. Тъжа или?

Мнениеот kulkata » Вто Сеп 01, 2015 11:51 am

От Априлци има два пътя от квартал Острец,които се сливат по нагоре в планината.Единият е като се продължи направо по пътя в краят на квартала,а другият е точно в края се хваща отбивка в дясно и се кара около 500 метра по разбит асфалт и след това почва черен път.Само по този път съм го качвал и е изцяло караем.А другият само пеша съм го минавал и е доста стръмен на места.
Не е нужно да се минава през х.Тъжа.Преди да се слезе до нея е х.Табийте (хижата е частна) и в дясно от нея минава пътят за Ботев.Пътят излиза на билото и от там имаш два варианта:
1.Да избуташ Юрушка грамада и да си спестиш над 10 км
2.Да минеш по другият път който е изцяло караем,но след това пак трябва да набираш височина.
Дано да съм бил полезен.:)
Ако имаш въпроси питай? :agree:
Аватар
kulkata

Рейтинг: 1354

Мнениеот enemy2all » Вто Сеп 01, 2015 12:45 pm

За този път ли говориш? Гледах го него и се чудех в какво състояние е и дали ще мога да го взема ако е прекалено разбито? Като цяло този маршрут минава близо до х. Тъжа но както каза ти може да си спестя доста километри ако цепя по диагонал, това ли имаш предвид?

https://www.google.bg/maps/dir/42.80420 ... 744908,13z

Кажи ми дали виждаш нормално маршрута на линка от Гугъл и благодаря за бързия отговор! :)
Аватар
enemy2all

Мнениеот kulkata » Вто Сеп 01, 2015 1:24 pm

Това е дългият маршрут.
От тази точка https://www.google.bg/maps/place/42%C2% ... !1s0x0:0x0
на ляво върви зимната маркировка,която след това излиза до пътя на няколко пъти.
Като приближиш се вижда пътеката доста ясно.
Не съм минавал от там от 2013 така,че след миналогодишните дъждове и ако са минавали с джуганите,пътят до х.Табийте може да се е поразровил още.
Ето и едно албумче да придобиеш представа.:)
https://plus.google.com/u/0/photos/1075 ... 0552115905
Аватар
kulkata

Мнениеот ikovachev » Вто Сеп 01, 2015 1:52 pm

kulkata написа:От Априлци има два пътя от квартал Острец,които се сливат по нагоре в планината.Единият е като се продължи направо по пътя в краят на квартала,а другият е точно в края се хваща отбивка в дясно и се кара около 500 метра по разбит асфалт и след това почва черен път.Само по този път съм го качвал и е изцяло караем.

Може ли още малко информация - приблизително колко километра е ако сте го мерили и възможно ли е за един ден да се вземе в двете посоки?
ikovachev

Рейтинг: 1220

Мнениеот enemy2all » Вто Сеп 01, 2015 1:54 pm

Даааа видях я пътеката! Това ще ми спести цялото слизане надолу по пътя и доста километри, обаче до там докато стигна ще бъде интересно! :)

Ами благодаря много за съветите и упътванията, идния уикенд ще се опитам да го направя прехода и да снимам, за да има информация и за други, които желаят да го направят.

Поздрави и благодарско още веднъж! :)
Аватар
enemy2all

Мнениеот kulkata » Вто Сеп 01, 2015 2:13 pm

И бутането не е лесно :D
Загубата на денивелация по дългия маршрут не е много,но се отдалечаваш доста.Като се слее с пътя от Калофер става приятно за каране.

@ikovachev
По дългият маршрут е 36км по спомени,а с избутването на Юрушка грамада или като цяло придвижване по зимната маркировка 30км.
Всичките качвания досега съм ги правил за един ден.
Зависи каква е подготовката ти.При хубаво време с групичка караща с нормално темпо,без много дълги почивки и тръгване 9 часа сутринта от Априлци приблизително сме били 15 часа на върха.Там по някой чай да пийнем,хапнем и 18:30 сме пак в Априлци.
Има някои,които го правят за 2 дни с преспиване на х.Тъжа.
Аватар
kulkata

Назад към Общ форум