Спирачно лостче

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Спирачно лостче

Мнениеот alkuni » Нед Ное 01, 2015 9:48 am

Здравейте!
Имам спирачки Shimano BR-M447(предна и задна)
Доволен съм от спирачките - самата спирачна сила ме задоволява.
Това което леко ме дразни са дългите лостчета(за 2 пръста)Въпреки че съм ги отдалечил максимално от гриповете,натискането им с един пръст не е въобще удобно.
Това което искам да направя е да сменя само лостчетата с ръкохватка Shimano BL-M575 или ръкохватка Shimano Deore BL-M615 http://screambikes.eu/bg/rakohvatki-mtb ... -m575.html
http://screambikes.eu/bg/rakohvatki-mtb ... -2014.html
Коя от двете да избера?
И ще трябва ли да се долива или обезвъздушава спирачката след това.Четох в някви чужди сайтове че може да мине и без обезвъздушаване
alkuni

Рейтинг: 1216

Re: Спирачно лостче

Мнениеот Admin » Нед Ное 01, 2015 11:15 am

Хмм, как ще стане без доливане и обезвъздушаване, като голяма част от спирачната течност (в случая минерално масло) стои именно в лостчето?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот alkuni » Нед Ное 01, 2015 11:22 am

Admin написа:Хмм, как ще стане без доливане и обезвъздушаване, като голяма част от спирачната течност (в случая минерално масло) стои именно в лостчето?

Сега като се замисля,се чудя как мога да напиша такава глупост.
Прав си - резервоара е в лостчето

П.П Такаааааа - изглежда че ръкохватка Shimano Deore BL-M615 няма да стане(връзката с маркуча е друга)
Освен да сменя връзката(предполагам че маркучите са еднакви и при двете спирачки) http://screambikes.eu/bg/321-diskovi-spirachki-markuchi
Остава въпросът с другата ръкохватка дали си заслужава
alkuni

Мнениеот skulboy » Пон Ное 02, 2015 10:11 pm

BR-575 мисля че се води от серията Деоре. Определено си заслужава ъпгрейда, тъй като лоста е доста по-качествен от сегашния ти, двулицев е и има пробка за обезвъздушаване от двете страни.
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот marsa » Вто Ное 03, 2015 1:44 am

Двете спирачки (575 и 615) са с различен маркуч заводски, но двата модела маркучи са взаимосъвместими, стига да се използват съответстващите им уплътняващи накрайници (фитинги). Само вътрешния диаметър на маркучите е различен.

Колкото до конкретния избор, най-съществената разлика между двата лоста е липсата на servo-wave технология при 575 . Това е система, която кара буталото да изминава по-голям път в началото на хода (обиране на свободния ход) и по-малък път в останалата част - дава възможност за по-добра модулация и повече приложена сила.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот alkuni » Вто Ное 03, 2015 10:31 am

Благодаря и на двамата.

Marsa - малко се обърках.Кой от двата фитинга(връзка) да сложа на моя маркуч.Доколкото те разбирам,трябва да сложа същата връзка каквато е в момента http://screambikes.eu/bg/diskovi-spirac ... -bh59.html ,
защото ако сложа другата http://screambikes.eu/bg/diskovi-spirac ... -bh90.html ,
тя е по дебела и няма да влезе в моя маркуч.Въпросът тогава е: съвместим ли този фитинг с лостчето Shimano Deore BL-M615
alkuni

Мнениеот marsa » Вто Ное 03, 2015 11:38 am

Контакта на маркуча с тялото на лоста/калипера се осъществява с олив-а (буренцето) което уплътнява връзката и челната част на фитинга. Оливите са еднакви, както и външния диаметър на маркуча. Тръбичката на фитингите е различна заради вътрешния диаметър.

Така че правилно си разбрал - за BH59 ти трябва неговият фитинг (жълт), за BH90 съответно сребърен.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот MacLeod » Пон Сеп 05, 2016 11:41 pm

Здравейте, прецених че тази тема е най - подходяща за въпроса ми. Смених накладките с нови на предната ми спирачка - br 515.
Сега лостчето има супер малък ход и когато е напълно отпуснато има триене между накладките и диска, но все пак може да се кара. Чудя се това дали е нормално ? Ако не е, то как се оправя ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот penmark » Вто Сеп 06, 2016 12:00 am

Оправя се като на всяка хидравлика. Вадиш накладките и избутваш буталцата с пластмасова щанга. При смяна на накладки това е задължителна процедура.
Аватар
penmark

Мнениеот MacLeod » Вто Сеп 06, 2016 7:11 am

Какво представляват тези щангички ? Има ли ги по веломагазините ? Съжалявам за глупавия въпрос, но опитът ми с хидравлични спирачки е скромен. Допреди една година само бб7 ползвах. :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот penmark » Вто Сеп 06, 2016 7:15 am

Пластмасова щанга за монтаж демонтаж на външна велосипедна гума.
Аватар
penmark

Мнениеот MacLeod » Вто Сеп 06, 2016 8:46 am

Да, това с щангите за гумата е ефективно при избутването на буталата. Върши добра работа.
За съжаление в моя случай явно има още нещо. Избутах буталата на спирачката по този начин, монтирах всичко обратно ( накладки и капла ).
Първите няколко натискания лостчето беше ок, но после пак се втвърди. Държи се сякаш има повече спирачна течност, което няма как да е истина при положение че преди си работеше, а аз не съм доливал.
Аватар
MacLeod

Мнениеот floydogi » Вто Сеп 06, 2016 8:52 am

Все пак са нови накладките, нормално е да вдигне лостчето. Лека полека с износването пак ще падне. Ако не трият в диска не се притеснявай.
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот MacLeod » Вто Сеп 06, 2016 8:55 am

Трият и в диска. :)
Аватар
MacLeod

Мнениеот emilio94 » Вто Сеп 06, 2016 11:27 am

Направи едно добро спускане и ще се оправят.
emilio94

Рейтинг: 1185

Мнениеот autosvet » Вто Сеп 06, 2016 1:45 pm

MacLeod написа:Да, това с щангите за гумата е ефективно при избутването на буталата. Върши добра работа.
За съжаление в моя случай явно има още нещо. Избутах буталата на спирачката по този начин, монтирах всичко обратно ( накладки и капла ).
Първите няколко натискания лостчето беше ок, но после пак се втвърди. Държи се сякаш има повече спирачна течност, което няма как да е истина при положение че преди си работеше, а аз не съм доливал.

Ако си обезвъздушавал при износени накладки може да се получи. Отвори ситемата с болтчето на лоста и върни буталцата.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот penmark » Вто Сеп 06, 2016 2:23 pm

Може маслото да е малко и да иска доливане.
Аватар
penmark

Мнениеот MacLeod » Вто Сеп 06, 2016 3:32 pm

autosvet написа:Ако си обезвъздушавал при износени накладки може да се получи. Отвори ситемата с болтчето на лоста и върни буталцата.

Не съм обезвъздушавал, но съм карал с износени накладки. Точно преди случката смених диска, защото беше издран и сложих нови накладки. Иначе предложението звучи логично, но това би изкарало част от маслото през пробката. Не разбирам как преди със същото количество масло си работеше ?

penmark написа:Може маслото да е малко и да иска доливане.

Да е малко маслото ли ? То се държи така все едно му е много.
Аватар
MacLeod

Мнениеот autosvet » Вто Сеп 06, 2016 4:34 pm

Няма да изкара много масло. Просто отври системата и върни буталата колкото ти трябва. Може новия диск да е малко по-дебел, новоте накладки също. Говорим за 1-2мм сумарна разлика, не е много, но достатъчно за да опира.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот MacLeod » Вто Сеп 06, 2016 5:16 pm

Дали ще проработи ако просто развия пробката и натисна малко лостчето или по - добре пак да свалям гумата и накладките, за да натисна буталата с щангичка за гума примерно ?
Питам, защото ме мързи :agree:
Аватар
MacLeod

Мнениеот penmark » Вто Сеп 06, 2016 6:12 pm

Нали казваш, че като избуташ буталцата и се оправя за няколко стискания? Имаш въздух в системата. Преди 3г като скъсявах маркучите на спирачките беше станало така. Доливане с обезвъздушаване оправи нещата. :agree: И като се прави процедурата се махат накладките и се слага ей такъв спейсър. https://www.google.bg/search?biw=1525&b ... gcbc8bkL-A
Аватар
penmark

Мнениеот MacLeod » Вто Сеп 06, 2016 7:23 pm

Не отричам тази възможност. Просто съм чувал, че когато има въздух лостчето потъва и спирачката не спира. При мен лостчето няма ход, диска стърже в накладките при отпуснато лостче, но натисна ли дори с един пръст, спирачката кове.
Не ми е напълно ясна тази работа. Явно ще се ходи на механик.. Пък и сам не бих се заел да обезвъздушавам. Най - малкото нямам спирачна течност и спринцовки в нас и не знам как става.

Между другото отвих пробките на лостчето, опитах да прибера буталата още, както ме посъветва @autosvet но нищо не се получи. От тези пробки не излезна нищо. Дори като стискам лостчето, от там не излиза нищо.
Аватар
MacLeod

Назад към Веломеханик